Bayramda çox şəkərbura, paxlava yeməyin zərərləri

Bayramda çox şəkərbura, paxlava yeməyin zərərləriŞəkərbura və paxlava Azərbaycanın ən məşhur şirniyyatları sırasına daxildir və xüsusilə Novruz bayramında süfrələrin ayrılmaz hissəsinə çevrilir. Lakin bu şirniyyatların həddindən artıq istehlakı müəyyən sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər. Onların əsas təhlükəsi yüksək şəkər və yağ tərkibindədir ki, bu da artıq çəki probleminə gətirib çıxara bilər. Enerji dəyəri yüksək olan bu şirniyyatlar, nəzarətsiz istehlak edildikdə, piylənməyə səbəb ola bilər və bu da ürək-damar problemlərinin yaranma riskini artırır.  
Bundan əlavə, şəkərbura və paxlava yüksək glisemik indeksə malik olduğuna görə qan şəkərinin tez yüksəlməsinə səbəb olur. Bu, diabet xəstələri və insulin müqaviməti olan şəxslər üçün təhlükəli ola bilər. Şəkərin yüksək miqdarda qəbulu həm də diş çürüməsinə və diş əti problemlərinə yol aça bilər. Şirniyyatların hazırlanmasında istifadə edilən doymuş yağlar isə xolesterinin artmasına və damar tıxanıqlığına səbəb ola bilər ki, bu da uzunmüddətli perspektivdə infarkt və insult riskini yüksəldir.  
Həzm sisteminə təsir baxımından da bu şirniyyatlar müəyyən problemlər yarada bilər. Ağır və yağlı qidalar həzmi çətinləşdirir, qarında köp və diskomfort hissi yarada bilər. Xüsusilə, mədə-bağırsaq problemləri olan insanlar üçün şəkərbura və paxlavanın həddindən artıq qəbulu narahatlıq verə bilər. Buna görə də, bu şirniyyatları ölçülü şəkildə yemək və balanslı qidalanmağa diqqət yetirmək vacibdir. Sağlam həyat tərzi üçün onların istehlakını nəzarətdə saxlamaq və alternativ olaraq daha az şəkər və yağ tərkibli şirniyyatlara üstünlük vermək tövsiyə olunur.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 803   Tarix: 20 mart 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Gecə yatarkən başlayan təhlükə - Xəstəliyin ilk siqnalı ola bilər

Nevrologiya Mütəxəssisi Dos. Doktor Aylin Yaman narahat ayaq sindromunun Parkinson xəstəliyinin xəbərçisi ola biləcəyinə diqqət çəkib. xəbər verir ki, o, gecə saatlarında artan ayaq hərəkətlərinin və sancma hisslərinin yüngü

.

40 illik nənə resepti: Sınıq sümükləri birləşdirir

İllər keçdikcə ənənəvi reseptlərin faydaları yenidən kəşf olunur. Xüsusilə böyüklərimizin bizə ötürdüyü sağlamlıq sirləri əvəzedilməzdir. Onlardan biri də sümük sağlamlığını gücləndirən və sınıqların bərpasını sürətləndirə

.

Kürən, sarışın, yoxsa qaraşın? – Xərçəngə ən çox meyilli olan rəng tipi

Dəri rəngi və saç tonunun xərçəng riski ilə əlaqəsi olub-olmaması uzun müddətdir tibb sahəsində maraq doğuran mövzulardan biridir. Dermatoloqlar bu sualı aydınlaşdırmaq üçün geniş müşahidələr aparıblar və nəticələr bir dah

.

Başınız ağrıyırsa, çay için

Çay xüsusilə də qara çay, baş ağrısını kəsə bilən bəzi xüsusiyyətlərə malikdir. xəbər verir ki, bu, əsasən çayın tərkibindəki kofein və antioksidantlar sayəsində olur. Kofein, qan damarlarını daraltmağa kömək edərək baş ağrısın

.

Saçı tökülən qadınlar mütləq OXUSUN

Balıqdan imtina qadınlarda saç tökülməsinə səbəb ola bilər. Bəzi qadınlar saçlarının qalınlığını və həcmini bərpa etmək üçün kosmetik prosedurlara çox pul xərcləməyə məcbur olurlar: maskalar, mezo, plazma və s.  xəbər veri

.

Uşaq çarpayılarında zəhərli maddə tapıldı - Valideynlərin diqqətinə

Kanadalı tədqiqatçılar sintetik uşaq döşəklərində istifadə olunan kimyəvi maddələrin uşaqların beyin sağlamlığına və hormon balansına mənfi təsir göstərdiyini müəyyən ediblər. xəbər verir ki, Toronto Universitetinin alimlər

.

İbn Sina möcüzəsi - Bir qaşıq yemək yaddaşı gücləndirir

İslam dünyasının məşhur alimi İbn Sinan yaddaşı gücləndirmək və zehni performansı artırmaq üçün təbii üsullar barədə bir sıra faydalı tövsiyələr verib. Onun "Qanun" əsərində bəhs etdiyi ədviyyatlar müasir tədqiqatlarl

.

Təbiətdə vaxt keçirən uşaqlar daha dözümlü olurlar

Torpaqla tanış olan, yəni təbiətlə daha çox vaxt keçirən, palçıqla çirklənən, torpaqda oynayan uşaqlar həm fiziki, həm də psixoloji cəhətdən daha möhkəm olurlar. -a istinadən xəbər verir ki, bunun bir neçə əsas səbəbi var:

.

Bu qida bağırsaq xərçəngi yaradır - Uzaq durun

Gənclər arasında kolon xərçəngi hallarında ciddi artım olsa da, mütəxəssislər işlənmiş ət istehlakının əsas risk faktoru olduğunu vurğulayırlar. xəbər verir ki, sağlamlıq mütəxəssisləri emal edilmiş ətin kolon xərçəngin

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az reseptler gözəllik məhsulları toy makiyajlari balıq yeməkləri maraqli toy ideyalari hicablar duxovkada toyuq qizartmasi həmidə paxlava gülməli hakıştalar hakista sozler vetene aid bayati