Bayramda çox şəkərbura, paxlava yeməyin zərərləri

Bayramda çox şəkərbura, paxlava yeməyin zərərləriŞəkərbura və paxlava Azərbaycanın ən məşhur şirniyyatları sırasına daxildir və xüsusilə Novruz bayramında süfrələrin ayrılmaz hissəsinə çevrilir. Lakin bu şirniyyatların həddindən artıq istehlakı müəyyən sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər. Onların əsas təhlükəsi yüksək şəkər və yağ tərkibindədir ki, bu da artıq çəki probleminə gətirib çıxara bilər. Enerji dəyəri yüksək olan bu şirniyyatlar, nəzarətsiz istehlak edildikdə, piylənməyə səbəb ola bilər və bu da ürək-damar problemlərinin yaranma riskini artırır.  
Bundan əlavə, şəkərbura və paxlava yüksək glisemik indeksə malik olduğuna görə qan şəkərinin tez yüksəlməsinə səbəb olur. Bu, diabet xəstələri və insulin müqaviməti olan şəxslər üçün təhlükəli ola bilər. Şəkərin yüksək miqdarda qəbulu həm də diş çürüməsinə və diş əti problemlərinə yol aça bilər. Şirniyyatların hazırlanmasında istifadə edilən doymuş yağlar isə xolesterinin artmasına və damar tıxanıqlığına səbəb ola bilər ki, bu da uzunmüddətli perspektivdə infarkt və insult riskini yüksəldir.  
Həzm sisteminə təsir baxımından da bu şirniyyatlar müəyyən problemlər yarada bilər. Ağır və yağlı qidalar həzmi çətinləşdirir, qarında köp və diskomfort hissi yarada bilər. Xüsusilə, mədə-bağırsaq problemləri olan insanlar üçün şəkərbura və paxlavanın həddindən artıq qəbulu narahatlıq verə bilər. Buna görə də, bu şirniyyatları ölçülü şəkildə yemək və balanslı qidalanmağa diqqət yetirmək vacibdir. Sağlam həyat tərzi üçün onların istehlakını nəzarətdə saxlamaq və alternativ olaraq daha az şəkər və yağ tərkibli şirniyyatlara üstünlük vermək tövsiyə olunur.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1058   Tarix: 20 mart 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Protein tozları həqiqətən lazımlıdır? - Mütəxəssisdən açıqlama

Protein tozları uzun illərdir xüsusilə idman edən və əzələ kütləsini artırmaq istəyən şəxslər arasında populyardır. . xəbər verir ki, mütəxəssislər bildirirlər ki, bu əlavələr hər kəs üçün zəruri deyil və bəzi hallarda sağlamlı

.

Saç tökülməsinə səbəb olan 9 mühüm faktor – xəbərdarlıq

Son illər həm qadınlarda, həm də kişilərdə saç tökülməsi sürətlə artan problemlərdən birinə çevrilib. Dermatologiya üzrə mütəxəssis bildirir ki, saç tökülməsi təkcə genetik səbəblərlə deyil, həyat tərzi və ətraf mühit amillər

.

Dünyanın ən sağlam qidası şüyüd imiş... - SİYAHI

Minlərlə qida məhsulunun qlobal analizindən sonra mütəxəssislər dünyanın ən sağlam qidası kimi şüyüdü seçiblər. xəbər verir ki, vitamin, mineral və güclü antioksidant tərkibi ilə şüyüd bir çox meyvə və tərəvəzləri gerid

.

Təzyiq dərmanının tərkibində təhlükəli maddə aşkarlandı

ABŞ-da yüksək qan təzyiqinin müalicəsində istifadə olunan "Ziac" adlı dərmanla bağlı geniş miqyaslı geri çağırma prosesi başlayıb. xəbər verir ki, Qida və Dərman Administrasiyası (FDA) bildirir ki, adi laboratoriy

.

Bu vərdiş ölümcül ola bilər – Niyə qulaqcıqla yatmaq olmaz?

Qulaqcıqla yatmaq bir çoxları üçün rahatlıq və yuxuya tez getməyin yolu kimi görünür. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bu vərdiş həm eşitmə qabiliyyətiniz, həm də ümumi sağlamlığınız üçün ciddi təhlükələr yarada bilər

.

Telefonu tualetə əsla aparmayın - 10 səbəb

Bir çox insan telefonu tualetə apararkən riskləri belə nəzərə almadan bunu edir. Lakin getdikcə daha çox insan bu vərdişdən şüurlu şəkildə imtina edir. Səbəblər yalnız gigiyena ilə bağlı deyil; həmçinin cihaz asılılığın

.

Arıqladan, tox saxlayan, enerji verən super qida – Çia toxumu

Son illər sağlam qidalanma trendlərinin əsas komponentlərindən biri kimi çia toxumu xüsusi populyarlıq qazanıb.   -a istinadən xəbər verir ki, kiçik ölçülü olmasına baxmayaraq, çia toxumu yüksək miqdarda vitamin, mineral

.

Sinə xərçənginin də dərmanı tapıldı

Təhlükəli növ döş xərçənginin təkrarlanma riskini azaltmaq üsulu tapılıb. xəbər verir ki, Kaliforniya Universitetinin (Los-Anceles) alimləri erkən mərhələdə hormonlara həssas döş xərçənginin təkrarlanma ehtimalını əhəmiyyətl

.

Qışda axşam 7-dən sonra yeməyi dayandırın - Yoxsa

Qışda ideal şam yeməyi vaxtı açıqlanıb. xəbər verir ki, rusiyalı diyetoloq Valentina Palatsso qış aylarında şam yeməyini saat 18-19-a qədər yeməyi tövsiyə edir. O bildirir ki, qışda gün işığının azalması səbəbindən melatoni

turlar.az

toy gecesi aksessuarlar qadin sayti sandal ayaqqabilar bədənə qulluq prostat vəzi 2025 donlari kosmetika hakista sozler tərəzi vətən brusell bakteriyası baldiz