Bayramda çox şəkərbura, paxlava yeməyin zərərləri

Bayramda çox şəkərbura, paxlava yeməyin zərərləriŞəkərbura və paxlava Azərbaycanın ən məşhur şirniyyatları sırasına daxildir və xüsusilə Novruz bayramında süfrələrin ayrılmaz hissəsinə çevrilir. Lakin bu şirniyyatların həddindən artıq istehlakı müəyyən sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər. Onların əsas təhlükəsi yüksək şəkər və yağ tərkibindədir ki, bu da artıq çəki probleminə gətirib çıxara bilər. Enerji dəyəri yüksək olan bu şirniyyatlar, nəzarətsiz istehlak edildikdə, piylənməyə səbəb ola bilər və bu da ürək-damar problemlərinin yaranma riskini artırır.  
Bundan əlavə, şəkərbura və paxlava yüksək glisemik indeksə malik olduğuna görə qan şəkərinin tez yüksəlməsinə səbəb olur. Bu, diabet xəstələri və insulin müqaviməti olan şəxslər üçün təhlükəli ola bilər. Şəkərin yüksək miqdarda qəbulu həm də diş çürüməsinə və diş əti problemlərinə yol aça bilər. Şirniyyatların hazırlanmasında istifadə edilən doymuş yağlar isə xolesterinin artmasına və damar tıxanıqlığına səbəb ola bilər ki, bu da uzunmüddətli perspektivdə infarkt və insult riskini yüksəldir.  
Həzm sisteminə təsir baxımından da bu şirniyyatlar müəyyən problemlər yarada bilər. Ağır və yağlı qidalar həzmi çətinləşdirir, qarında köp və diskomfort hissi yarada bilər. Xüsusilə, mədə-bağırsaq problemləri olan insanlar üçün şəkərbura və paxlavanın həddindən artıq qəbulu narahatlıq verə bilər. Buna görə də, bu şirniyyatları ölçülü şəkildə yemək və balanslı qidalanmağa diqqət yetirmək vacibdir. Sağlam həyat tərzi üçün onların istehlakını nəzarətdə saxlamaq və alternativ olaraq daha az şəkər və yağ tərkibli şirniyyatlara üstünlük vermək tövsiyə olunur.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1028   Tarix: 20 mart 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Soyuducuya ikinci dəfə qoyulanda zəhərə çevrilir - 5 əsas qida

Buzu açıldıqdan sonra bəzi qidaları yenidən soyuducuya qoymaq olmaz. xəbər verir ki, bunu həkim Hüseyin Tapik deyib. Onun sözlərinə görə donu açılmış bəzi qidaları yenidən soyuducuya qoymaq ciddi sağlamlıq riskləri daşıyır

.

Səhərlər enerjili oyanmağın sirri: Yatmazdan əvvəl otağınıza qoyun

Gündəlik yorgunluq, motivasiya çatışmazlığı və bitməyən halsızlıq çox vaxt keyfiyyətli yuxunun olmamasından qaynaqlanır.  xəbər verir ki, səhərlər enerjili oyanmağın yolu isə düşündüyünüz qədər mürəkkəb deyil. . Ev şəraitind

.

Az siqaret çəkmək də öldürür- Erkən ölüm riski 60% artır

Gündə yalnız iki siqaret çəkmək belə ürək-damar xəstəlikləri riskini 50%-dən çox, erkən ölüm riskini isə 60% artırır.  xəbər verir ki, ABŞ-nin Johns Hopkins Universitetindən alimlərin araşdırması göstərir ki, özünü "sosia

.

Əgər balığın qarnı belədirsə, almayın

Balıq alarkən diqqət edilməli ən vacib məqamlardan biri onun qarın hissəsinin vəziyyətidir. Mütəxəssislərin sözlərinə görə, qarın hissəsi şişkin, yumşaq və ya asanlıqla dağılırsa, həmin balığı almaq təhlükəlidir. xəbər veri

.

Azərbaycanlıların gündəlik səhər vərdişi xərçəng yaradır

Bal yeyən xərçəng xəstəliyinə tutula bilər. xəbər verir ki, mütəxəssislər bu qənaətə gəliblər. Araşdırmalar nəticəsində müəyyənləşdirilib ki, dünyanın ən sağlam qidalarından olan bal belə düzgün formada qəbul edilmədikd

.

Həkimlər panikada: "COVID"ə bənzər yeni virus

Avropa İttifaqı ölkələrində yeni, ölümcül qrip virusuna yoluxma halları qeydə alınıb. Avropa səhiyyə rəsmiləri artıq bir neçə Avropa İttifaqı ölkəsində aşkar edilmiş H3N2 qrip virusunun yeni variantı olan subklad k qrip virusunu

.

Qış xəstəliklərinə qarşı müdafiə - Gündəlik C vitamini dozası

Qışda immuniteti gücləndirən C vitamini bədən tərəfindən istehsal olunmadığı üçün gündəlik qidalarla qəbul edilməlidir. xəbər verir ki, kardioloq Dr. Demet Erciyesin sözlərinə görə, C vitamini çatışmazlığı yorğunluq, zəiflik

.

Uşaqları telefon və planşetlərdən uzaq tutmaq üçün nə etməliyik? - Mütəxəssislərdən tövsiyyələr

Texnologiyanın cəlbediciliyi getdikcə artdıqca uşaqların telefon və planşetlərə bağlılığı valideynlərin əsas narahatlıqlarından birinə çevrilib. Mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, azyaşlıların uzun müddət ekran qarşısınd

.

Böyrək daşlarının yaranmasına səbəb olan qidalar açıqlandı

Böyrək daşlarının təxminən 60-80 faizi kalsium oksalatlarından ibarətdir. Bu daşlar möhkəm, həllolunmaz və parçalanması çətin olur. xəbər verir ki, qarabaşaq, pomidor, qara çay, çuğundur və digər oksalatla zəngin qidaları

turlar.az

qis geyimləri 2025 makiyaj etmek qaydalari reseptler tük tökən qripdən qorunmaq cinsi sağlamlıq ailə hamiləlik kosmetika azerb clpaq qadinlari brusell bakteriyası dieta insan novruz bayramina aid hakisdalar