Beyin sağlamlığı üçün ən yaxşı 5 balıq növü

Beyin sağlamlığı üçün ən yaxşı 5 balıq növüBeyin insan bədəninin ən mürəkkəb və sirli orqanlarından biridir. Optimal qidalanma ilə qocalığa qədər tam gücü ilə işləyir. Ancaq təəssüf ki, bir çox yemək vərdişlərimiz onun sağlamlığına xələl gətirə bilər.
Milli.Az lent.az-a istinadən xəbər verir ki, tədqiqatçılar beyin üçün faydalı olan qida maddələrini öyrənməyə çox səy göstəriblər.
Onlar aşkar ediblər ki, eikosapentaenoik (EPA) və dokozaheksaenoik turşu (DHA) kimi xüsusilə vacib omeqa-3 yağ turşuları idrak sağlamlığın qorunmasında əsas rol oynayır. Lakin insan orqanizmi özbaşına istehsal edə bilmədiyi üçün onları qidadan almalıyıq. Müxtəlif növ balıq və dəniz məhsulları omeqa-3 ilə ən zəngindir.
Neyroloqların fikrincə, beyin sağlamlığı üçün ən yaxşı beş balıq növü bunlardır:
Siyənək balığı - USDA-ya görə, 100 qramlıq siyənək balığının tərkibində 909 milliqram EPA və 1100 mq DHA var.
Skumbriya - Bu balıq EPA və DHA ilə zəngindir. USDA-ya görə, 100 qramlıq skumbriya porsiyasında təxminən 898 mq EPA və 1400 mq DHA var.
Qızılbalıq - USDA-ya görə, 100 qramlıq qızılbalıqda təxminən 862 mq EPA və 1100 mq DHA var. Təzə, dondurulmuş və ya konservləşdirilmiş qızılbalığa üstünlük verməyinizdən asılı olmayaraq, bütün formalar sağlamdır.
Sardina - Sardina müxtəlif ləzzətlərlə sınaqdan keçirməyə imkan verən rahat konservləşdirilmiş yeməkdir. USDA-ya görə, 100 qramlıq sardina porsiyası təxminən 473 mq EPA və 509 mq DHA ehtiva edir. Bundan əlavə, sardina ürək-damar xəstəliklərinin müalicəsində kömək edə bilən kalsium, kalium, maqnezium və sink kimi iltihab əleyhinə və ürəyi qoruyan xüsusiyyətlərə malik qidalarla zəngindir.
Tuna - Konservləşdirilmiş ton balığı sərfəli və dadlı seçimdir. USDA-ya görə, 100 qramlıq konservləşdirilmiş tuna balığı təxminən 25 mq EPA və 197 mq DHA ehtiva edir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 954   Tarix: 28 mart 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu qidalar səni xərçəng edə bilər - Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir

Son illər aparılan elmi araşdırmalar sübut edir ki, gündəlik qidalanmada yer alan bəzi məhsullar uzunmüddətli dövrdə xərçəng riskini artırır. xəbər verir ki, mütəxəssislər düzgün olmayan qidalanma təkcə artıq çəkiyə deyil

.

Heyvanlardan yoluxur, qızdırmayla başlayır - Ölümcül xəstəlik yayıldı

Seneqalda sentyabrın sonunda başlayan "Rift Vadisi Qızdırması" epidemiyası getdikcə daha da geniş yayılır. xəbər verir ki, ölkənin Səhiyyə Nazirliyinin məlumatına görə, aşkarlanan 381 yoluxmadan 312 nəfər sağalıb

.

Pendiri düzgün saxlama üsulu - Kifin qarşısını alın

Pendirin dadını və keyfiyyətini uzun müddət qorumaq üçün onu düzgün şəraitdə saxlamaq vacibdir. Əks halda, pendir tez quruyur, dadını itirir və kif tutur. xəbər verir ki, mütəxəssislər pendirin soyuducuda 5-8C temperaturd

.

Çayı şirin edənlərin nəzərinə - bu xəstəliyə səbəb olurmuş

Çaya şirin qatmaq zərərsiz görünə bilər, amma uzun müddət istifadə olunduqda ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb olur.  xəbər verir ki, gün ərzində içilən bir neçə stəkan çaya atılan şəkər tozu və ya qənd fərqinə varmada

.

Alimlər ürəyin özünü sağalda biləcəyini göstərən inqilabi kəşf etdilər

Alimlər, ürək-damar xəstəliklərinin müalicəsində inqilabi dəyişikliklərə yol açacaq bir kəşf ediblər. xəbər verir ki, yeni araşdırmalar göstərir ki, doğuşdan sonra bərpa qabiliyyətini itirən yetkin insan ürəyi, əslində, özün

.

Baş və boyun xərçənginə niyə gec diaqnoz qoyulur?

Baş və boyun nahiyəsində yaranan xərçənglər çox zaman gec mərhələdə və ya səhv diaqnozla müəyyən edilir. Mütəxəssislərin fikrincə, bunun əsas səbəbləri arasında simptomların düzgün qiymətləndirilməməsi, biopsiyadan çəkinmə

.

Yeməklərinizə 1 qaşıq qatın - Soyuqdəymədən qoruyur: Tərkibində 3 vacib vitamin var

Yeməklərə dad və ətir qatan ədviyyatlar eyni zamanda tərkibindəki vitamin və minerallarla da sağlamlıq baxımından önəmlidir. xəbər verir ki, qədimdən bəri süfrələrdə yer alan kəklikotu güclü təsirləri ilə alimlərin diqqətin

.

"Vegetarian qadınların uşaqları əqli cəhətdən zəif ola bilər"

Hamiləlik dövründə Omega-3 çatışmazlığı uşağın zehni inkişafına təsir göstərə bilər. xəbər verir ki, bunu rusiyalı dietoloq Yuliya Moskviçeva deyib. "Xüsusilə vegetarian qidalanan qadınlar bu risklə daha çox üzləşirlər

.

İstifadə müddəti bitdikdən sonra yeməməli olduğunuz 6 qida

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bəzi qidalar istifadə müddəti bitdikdən sonra sağlamlıq üçün ciddi təhlükə yaradır. . xəbər verir ki, bu məhsullar bakteriyaların sürətlə çoxalması səbəbindən qida zəhərlənməsinə, hətt

turlar.az

adlarin menasi makiyaj etmek qaydalari geyim və ayaqqabılar tutmalar sağlam qida pizza reseptləri kekslər kosmetika seksual paxlava intim munasibetler kahfe kali novruz hakistasi