"Beyninizi qorumaq istəyirsinizsə balıq yeyin" - Açıqlama

Rusiyada həkim-nutrisionist və ekspert Yuliya Vataqina Altsheymer xəstəliyinin profilaktikası üçün balıq yeməyin vacibliyini vurğulayıb.
Milli.Az xəbər verir ki, onun sözlərinə görə həftədə 2-3 dəfə balıq yemək kifayət edir, xüsusilə skumbriya, kəlmə və ya xərçəng növləri ilə yanaşı, sələf balığı tövsiyə olunur.
"Altsheymerə qarşı ən faydalı və əlçatan balıq növlərinə: sələf, skumbriya, kəlmə və mintay daxildir," - deyə Vataqina bildirib.
O əlavə edib ki, fayda yalnız nadir növlərdə deyil, həm də Omega-3 turşularının yüksək miqdarda olduğu adi balıq növlərində də mövcuddur.
Nutrisionist balığın düzgün hazırlanmasının da əhəmiyyətini vurğulayıb. Uzun müddət qızartmaq Omega-3 və A, E, K, B2, B1, C, B6 vitaminlərinin itirilməsinə səbəb olur. Faydalı xüsusiyyətləri qorumaq üçün balığın sobada bişirilməsi, buxarda hazırlanması və ya duzlanması daha məqsədəuyğundur.
Vataqina həmçinin qeyd edib ki, balıq və dəniz məhsulları yalnız beyin üçün deyil, oynaqlar, sümüklər, göz və damar sistemi üçün də faydalıdır. Balığın tərkibindəki zülal asanlıqla sovrulur, əzələ kütləsini dəstəkləyir və immuniteti gücləndirir.
Mütəxəssis əlavə edib ki, bir çox tədqiqatlar göstərir ki, hətta həftədə bir dəfə yağlı balıq yeyən yaşlı insanlarda Altsheymer riski azalır. Əsas fayda isə Omega-3 poliananasiyalı yağ turşularının yüksək miqdarı ilə bağlıdır ki, bu maddələr beyin fəaliyyətini yaxşılaşdırır, iltihab proseslərini azaldır və Altsheymer xəstəliyində zəhərli lövhələrin yaranmasına səbəb olan beta-amiloydu səviyyəsini aşağı salır.
İsmayıl
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 543   Tarix: 20 sentyabr 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Saç tökülməsinin gizli səbəbləri – Gündəlik qidalanmada böyük səhvlər

Saç tökülməsi genetik və hormonal səbəblərlə yanaşı, qidalanma ilə də sıx bağlıdır. xəbər verir ki, mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, bəzi gündəlik istehlak olunan məhsullar saç sağlamlığını zəiflədərək tökülməni sürətləndir

.

Uzun müddətli öskürək hansı xəstəliklərə işarə edir? - Mütəxəssis AÇIQLADI

Öskürək orqanizmin özünü qoruma refleksi olsa da, onun səbəbi hər zaman sadə soyuqdəymə olmaya bilər. Xüsusilə də iki həftədən artıq davam edən və keçmək bilməyən öskürək daha ciddi sağlamlıq problemlərinin xəbərçisinə çevril

.

Palma yağından hazırlanmış saxta pendirlər satılır: Necə ayırd etmək olar? - AÇIQLAMA

Ucuz pendir əsasən bitki yağları ilə hazırlanmış saxta məhsul olur. xəbər verir ki, bu barədə Rusiyanın qida eksperti Anna Dyachkova bildirib. "Əgər mağazada ucuz pendir görürüksə deməli o pendir deyil, imitasiya məhsuludur,"

.

"Keyfiyyətsiz kosmetika məhsulları xərçəng yaradır" - Açıqlama

"Keyfiyyətsiz kosmetika məhsulları xərçəng yaradır". xəbər verir ki, bunu "SM-Kosmetologiya" klinikasının həkimi Anastasiya Kostenko söyləyib. "Çoxumuz gündəlik qulluq zamanı ən təhlükəli amili, yəni keyfiyyətsi

.

"Beyninizi qorumaq istəyirsinizsə balıq yeyin" - Açıqlama

Rusiyada həkim-nutrisionist və ekspert Yuliya Vataqina Altsheymer xəstəliyinin profilaktikası üçün balıq yeməyin vacibliyini vurğulayıb. xəbər verir ki, onun sözlərinə görə həftədə 2-3 dəfə balıq yemək kifayət edir, xüsusil

.

COVİD19-un ən uzunmüddətli yoluxma halı qeydə alındı - 2 il daşıyıcı olub

Amerikalı həkimlər COVID-19-un indiyədək ən uzun sürən yoluxma halını təsdiqləyiblər. xəbər verir ki, məlumata görə, virus İİV-ə yoluxmuş 41 yaşlı xəstənin orqanizmində ölümünə qədər 776 gün qalıb. Bu nadir klinik hadis

.

Hər gün səhər yeməyində banan yesək, belə olacaq

Günü bananla başlamaq sadə və adi seçim kimi görünə bilər. Amma bu meyvənin müntəzəm olaraq səhərlər yeyilməsi orqanizmə düşündüyümüzdən daha dərindən təsir göstərir. Diyetoloqlar qeyd edirlər ki, banan sürətli karbohidra

.

Bu şəxslərə 30 qramdan artıq pendir yemək olmaz - Açıqlama

Mütəxəssislər yaşlı insanlara pendir istifadəsində ehtiyatlı olmağı tövsiyə edir. xəbər verir ki, qida eksperti Yelena Sidorovanın sözlərinə görə ürək-damar xəstəlikləri, xüsusən hipertoniya və aterosklerozu olan şəxslə

.

Belə bananlar xeyirdən çox zərər verir - Açıqlama

Banan nə qədər çox yetişirsə, onun şəkər miqdarı artır, bağırsaqlar üçün faydalı rezistent nişasta isə azalır. xəbər verir ki, bunu qida eksperti Saurabh Sethi söyləyib. O bildirib ki, lif baxımdan zəngin olan yaşıl, sər

turlar.az

maskalar sac duzumleri adlarin menasi oxu zalı müxtəlif encir murebbesi qış geyimləri kosmetika sekisler sağlıq layla qu quşu oğlan evine aid hakisda