Bir ovucdan artıq yeyilməsi orqanizmə ziyandır

Bir ovucdan artıq yeyilməsi orqanizmə ziyandırMütəxəssislər çoxlu qoz-fındıq istehlakının yüksək xolesterola səbəb ola biləcəyini və həzm sisteminə mənfi təsir göstərdiyini bildirib.
Milli.Az axşam.az-a istinadən xəbər verir ki, sağlam qəlyanaltı sayılan quru qoz-fındıq həddindən artıq istehlak edildikdə zərərdir. Bildirilir ki, bu çərəzləri az miqdarda yemək lazımdır. 
İstehlak edilən qidaların bədən sistemlərinin işləməsi və sağlamlığı ilə yaxından əlaqəli olduğuna diqqət çəkən mütəxəssislər çərəzlərin mikro və makro elementlər baxımından çox zəngin bir tərkibə sahib olduğunu vurğulayıb.
Tərkibindəki mikroelementlər, fitonutrientlər, antioksidantlar, doymamış Omeqa 3 yağ turşuları və vitamin, minerallar səbəbiylə qoz-fındıq sağlam qidadır, ciddi müsbət təsirlərə malikdir. Lakin qoz-fındıq həm də karbohidrat və kalori ehtiva etdiyi üçün istehlak edildikdə bəzi zərərlərlə qarşılaşa bilərik.
Bu səbəbdən gündə bir ovuc qoz-fındıq istehlak etmək, tərkibindəki vitamin və minerallar baxımından bədənimizə müəyyən müsbət təsir göstərir. Fındıqların həzm sisteminə müsbət təsir etdiyi və tərkibindəki E vitamini sayəsində dərinin gözəlləşməsinə töhfə verdiyini də vurğulanıb. Qozun eyni zamanda beyin və nevrologiya baxımından da ciddi faydaları var.
Qozun immunitet sistemi ilə bağlı bir çox problemə müsbət təsir edir. Eyni zamanda dırnaqlarımızda və daxili orqanlarımızda meydana gələ biləcək pozğunluqların qarşısını almaq xüsusiyyətinə malikdir.
Qurudulmuş qoz-fındıq çiy və qovrulmuş halda istehlak edilir. Ancaq istiyə nə qədər çox məruz qaldıqca müsbət təsirləri də azalır. Ona görə də mümkün qədər çiy halda istehlak etmək daha faydalıdır.
Xüsusilə səhər yeməyimizdə istifadə etmək orqanizmimizə çox faydalı olacaq. Arıqlamaq istəyənlər və gündə iki dəfə yemək yeməyə çalışanlar səhər yeməyinə qoz-fındıq qatsalar, uzun müddət tox qala bilərlər.
Həddindən artıq istehlak edildikdə xolesterinin artmasına səbəb ola bilər. Bəzi insanlarda həzm sisteminə də mənfi təsir göstərə bilər. Qozun tərkibindəki duz yüksək olarsa və həddindən artıq istehlak edilərsə, təzyiq xəstələrinin təzyiqini yüksəldə bilər. Böyrək xəstəliyi olan insanlar qoz-fındıqları çox ehtiyatla istehlak etməlidirlər.
Çünki qoz-fındıq maqnezium və kaliumla zəngin qidalardır. Kalium normal insanlar üçün faydalı ola bilər, lakin böyrək problemi olan insanlarda bədənə yük olacağı üçün nəzarətli şəkildə istehlak edilməlidir.
Milli.Az
Xəbərlərimizi WhatsApp kanalımızdan da oxuyun

Xəbərlər     Baxılıb: 698   Tarix: 02 mart 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Uşaqlarınızın düşmən olmaması üçün 7 şərt

Olduqca məsuliyyət tələb edən valideyn-övlad münasibətləri zamanı edilən kiçik bir səhv uşaqların alt şüurunda ciddi mənfi təsirlər buraxa bilər. Ailədəki uşaqlarla davranışlarda müəyyən məqamlara diqqət yetirmədikdə is

.

Həddindən artıq yuxu bu xəstəliyə səbəb olur

Yuxu insanların fiziki və psixi sağlamlığına əhəmiyyətli dərəcədə təsir göstərir. Yuxu pozğunluqları ürək xəstəliyi, piylənmə və depressiya və narahatlıq kimi psixoloji pozğunluqlar riskini artıra bilər. Tədqiqatlar göstəri

.

Üzümü bu qidalarla birgə yemək olmaz! – Dietoloqdan xəbərdarlıq

Bəzi qida kombinasiyaları orqanizmə mənfi təsir göstərə bilir. Məsələn, bəzi mənbələr üzümün qovun və ya xiyar kimi qidalarla birlikdə yeyilməməsini diktə edir. Lakin bu fikrin heç bir əsası yoxdur.   -a istinadən xəbər verir ki, bun

.

Səhərlər ət yeməyin zərərləri

Səhər yeməyində tez-tez ət yemək ürək xəstəliyi riskini artırır.   -a istinadən xəbər verir ki, bunu "HealthNews"a amerikalı dietoloq Şerri Kollinz deyib. O, səhər yeməyində davamlı olaraq ət və yumurta yeməyi

.

Dondurma həqiqətən də sərinləməyə kömək edir?

İsti yay günlərində çoxlarımız ləzzətli dondurmanın dadını çıxarmaqdan gözəl bir şey olmadığını düşünürük. Ancaq təəssüf ki, bu soyuq desert həmişə sərinləməyə kömək etmir.   -a istinadən xəbər verir ki, dondurma hazırlama

.

Bu bitkini qoxlayın - Baş ağrısından xilas olun - FOTO

Bəzi qoxuların sağlamlığa möcüzəvi təsir göstərə biləcəyini bilirdinizmi?. -a istinadən təqdim edir:. Min illərdir insanlar qoxuların psixikaya təsirini kəşf edib faydalanırlar. Qədim dövrlərdən bəri müxtəlif bitki və çiçəkləri

.

Uşaqlarınız dişlərini fırçalayarkən diqqət edin, yoxsa

Hər kəsə məlumdur ki, uşaqlar üçün nəzərdə tutulan diş pastaları uşağın yaşına görə kateqoriyalara bölünür. -a istinadən bildirir ki, körpənin ilk dişləri 4-8 aylarında görünür. Bu zamandan etibarən övladınıza ağız boşluğunu

.

1 milyard insanda bu vitamin çatışmır

Dünya əhalisinin təxminən yarısının ən azı müəyyən dərəcədə D vitamini çatışmazlığından əziyyət çəkdiyi düşünülür. D vitamini çatışmazlığından əziyyət çəkən insanların isə sayının 1 milyarda çatdığı təxmin edilir. Xüsusil

.

Çay qocalmanı gecikdirir

Qidalanma qocalmaya təsir edən amillərdən biri olaraq görülür. Yediyimiz qidalar bədənimizi daha uzun və sağlam yaşamamıza kömək edə biləcək bir sıra əsas qidalarla təmin edir. Alimlərin fikrincə, çay qocalmanı ləngidən qidalarda

turlar.az

sonxeber.az yay kolleksiyasi maskalar makiyaj etmek qaydalari muslim somen beautiful kosmetologiya hakışta buruq saclara qulluq kosmetika atalar sozu kahfe falı azerbaycanli is adami amerikada gullelendi novruz hakistasi aydin sani