Bişmiş sarımsağın faydaları: Hansı orqanlara necə təsir edir?

Bişmiş sarımsağın faydaları: Hansı orqanlara necə təsir edir?Sarımsaq mətbəxlərin əvəzolunmaz məhsuludur. Çünki onun çoxsaylı faydalarını əksəriyyət bilir. Təbii dərman sayılan sarımsaq ilboyu geniş istifadə olunur. Sarımsaq ən çox çiy halda yeyilir və müxtəlif qidaların - salatlar, yeməklər, turşuların hazırlanmasında istifadə olunur.
Milli.Az e-tibb.az-a istinadən bildirir ki, hələ qədim zamanlarda sarımsaqdan tibdə dərman kimi istifadə olunub. Təbii bir antibiotik kimi qəbul edilən sarımsaq, tərkibindəki qida dəyəri və vitaminləri sayəsində bir çox xəstəlik üçün şəfa mənbəyidir. Tədqiqatlara görə, sarımsaq həm də bişmiş halda faydalarını qoruyub saxlayır və möcüzəvi təsir göstərir. Bəs közdə, ocaqda bişən, qızardılan sarımsağın faydaları nədir?
Tədqiqatlar göstərib ki, bu formada bişirilən 6 diş sarımsaq hər gün yeyiləndə bədəndə 24 saat ərzində bir çox dəyişiklik baş verir.
4-6 saat sonra maddələr mübadiləsi sürətlənir. Yağlar yanmağa,  bədənindəki artıq mayelər atılmağa başlayır.
6-7 saat sonra sarımsağın antibakterial xüsusiyyəti bədənə yayılır və qan dövranı tənzimlənir. Sarımsaq bakteriyalarla mübarizə aparmağa başlayır.
6-10 saat sonra sarımsağın tərkibindəki qida maddələri hüceyrə səviyyəsində orqanizmə təsir edir və bədəni oksidləşmədən qoruyur.
10-24 saat saat sonra sarımsaq aşağıdakıları edir:
- Xolesterolu tənzimləyir
- Damarları təmizləyir və ürəyə müsbət təsir edir
- Təzyiqi tənzimləyir
- Sinir sistemini gücləndirir
- Ağır metalların bədənə daxil olmasının qarşısını alır
- Sümükləri və oynaqları möhkəmləndirir
- Yorğunluğun qarşısını alır
- Hüceyrələrin ömrünü uzadır
O da bildirilir ki, ayağın altını, dabanı sarımsaqla ovandan 30 dəqiqə sonra təsirini göstərir. Bu halda hətta sarımsağın dadını hiss etmək olur. Bu, sarımsağa mexaniki təsir zamanı əmələ gələn üzvi bir birləşmə olan allisinin təsiri nəticəsində yaranır. Bu birləşmə hüceyrə membranlarına, qan dövranına təsir edir və dad nöqtələrinə qədər çatır. Bu səbəbdən sarımsaq yeyən insanlarda yalnız ağızdan deyil, bütün bədəndən qoxu gəlir. Çünki qoxu qanda həll olur.
Məlumatlara görə, çox güclü antibakterial təsirə malik olan allisinin 1 milliqramı 15 vahid penisillin aktivliyinə bərabərdir. Güclü antioksidant təsirə malik olan allisin sərbəst radikalları neytrallaşdıraraq orqanizmdən xaric edir. Bu isə orqanizmi toksik maddələrdən təmizləyir, şiş hüceyrələrinin inkişafını və hüceyrələrin qocalma prosesini ləngidir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1477   Tarix: 10 yanvar 2021
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Xərçəng hüceyrələrini 30 dəqiqəyə məhv edir

ABŞ-da aparılan araşdırma zeytun yağının təkcə ürək və beyin üçün deyil, həm də xərçənglə mübarizədə təsirli ola biləcəyini üzə çıxarıb. xəbər verir ki, Rutgers Universiteti və Hunter Kollecində aparılan tədqiqatda zeytu

.

Şəkəri salan ucuz vasitə

Diabetin kəskin ağırlaşması qan şəkərinin təhlükəli dərəcədə artmasına səbəb olan insulin yetməzliyindən yaranır. Lakin bununla mübarizə aparmaq üçün təbii vasitələr çoxdur.  xəbər verir ki, diyetoloq İqor Strokov şəkər xəstələr

.

Otağa niyə girdiyinizi unudursunuzsa... - Elmi səbəbi açıqlandı

Otağa daxil olduqdan sonra niyə girdiyinizi unutmaq tanış haldırsa, narahat olmağa dəyməz. bildirir ki, mütəxəssislər bunun neyroloji problem deyil, beynin normal işləmə xüsusiyyəti olduğunu bildirirlər. Böyük Britaniyanı

.

Kilosu 30 manata SATILIR, yalnız Siyəzəndə yetişir - möcüzəvi FAYDALARI - FOTO

Siyəzən rayonunun Yenikənd kəndində 2019-cu ildən bəri maraqlı və faydalı giləmeyvənin - mavi gilənin yetişdirilməsinə başlanılıb. Görünüşcə qara giləyə bənzəsə də, mavi gilə üzüm deyil, tamamilə fərqli bir giləmeyvədir

.

Qarındakı piyi 1 aya yox edəcək 9 vərdiş

Qarındakı piyləri 1 aya azaltmağa kömək edə biləcək 9 faydalı vərdiş müəyyən edilib. xəbər verir ki, mütəxəssislər bu sadə üsullarla daha incə görünməyin mümkün olduğunu bildirirlər. Şəkəri azaldın - Qazlı içkilər, şirniyya

.

Şirin yemişi necə seçək?

Yay mövsümünün ən çox istehlak edilən meyvələrindən biri olan yemişi düzgün seçmək bir çox insan üçün çətinlik yaradır. Mütəxəssislər bildirirlər ki, şirin və keyfiyyətli yemişi ayırd etmək üçün bir neçə sadə üsul var. Əvvəlc

.

Günəşdə dəri niyə daha çox qaşınır?

Yay fəslinin gəlişi ilə birlikdə insanların günəş altında qaşınma problemi artıb. xəbər verir ki, dermatoloqlar bu halın əsas səbəbləri barədə xəbərdarlıq edirlər. Onların sözlərinə görə günəş şüalarına qarşı allergik reaksiyalar

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Düyü ilə bu məhsulları yeməyin

Düyü ilə bəzi yeməklərin bir yerdə qəbulu mədə-bağırsaq problemlərinə səbəb ola bilər. Yağlı və qızardılmış yeməklərlə düyünün birlikdə istehlakı həzm prosesini çətinləşdirir. Süd və süd məhsulları ilə birlikdə yemək məd

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az qis geyimləri 2025 geyim şəkilləri yay geyimləri 2025 qəlyanaltılar anaya aid atalar sozu səfər duası tük tökən video dolca qadin saglamlig novruz bayramina aid hakistalar usaq seirleri