Bişmiş sarımsağın faydaları: Hansı orqanlara necə təsir edir?

Bişmiş sarımsağın faydaları: Hansı orqanlara necə təsir edir?Sarımsaq mətbəxlərin əvəzolunmaz məhsuludur. Çünki onun çoxsaylı faydalarını əksəriyyət bilir. Təbii dərman sayılan sarımsaq ilboyu geniş istifadə olunur. Sarımsaq ən çox çiy halda yeyilir və müxtəlif qidaların - salatlar, yeməklər, turşuların hazırlanmasında istifadə olunur.
Milli.Az e-tibb.az-a istinadən bildirir ki, hələ qədim zamanlarda sarımsaqdan tibdə dərman kimi istifadə olunub. Təbii bir antibiotik kimi qəbul edilən sarımsaq, tərkibindəki qida dəyəri və vitaminləri sayəsində bir çox xəstəlik üçün şəfa mənbəyidir. Tədqiqatlara görə, sarımsaq həm də bişmiş halda faydalarını qoruyub saxlayır və möcüzəvi təsir göstərir. Bəs közdə, ocaqda bişən, qızardılan sarımsağın faydaları nədir?
Tədqiqatlar göstərib ki, bu formada bişirilən 6 diş sarımsaq hər gün yeyiləndə bədəndə 24 saat ərzində bir çox dəyişiklik baş verir.
4-6 saat sonra maddələr mübadiləsi sürətlənir. Yağlar yanmağa,  bədənindəki artıq mayelər atılmağa başlayır.
6-7 saat sonra sarımsağın antibakterial xüsusiyyəti bədənə yayılır və qan dövranı tənzimlənir. Sarımsaq bakteriyalarla mübarizə aparmağa başlayır.
6-10 saat sonra sarımsağın tərkibindəki qida maddələri hüceyrə səviyyəsində orqanizmə təsir edir və bədəni oksidləşmədən qoruyur.
10-24 saat saat sonra sarımsaq aşağıdakıları edir:
- Xolesterolu tənzimləyir
- Damarları təmizləyir və ürəyə müsbət təsir edir
- Təzyiqi tənzimləyir
- Sinir sistemini gücləndirir
- Ağır metalların bədənə daxil olmasının qarşısını alır
- Sümükləri və oynaqları möhkəmləndirir
- Yorğunluğun qarşısını alır
- Hüceyrələrin ömrünü uzadır
O da bildirilir ki, ayağın altını, dabanı sarımsaqla ovandan 30 dəqiqə sonra təsirini göstərir. Bu halda hətta sarımsağın dadını hiss etmək olur. Bu, sarımsağa mexaniki təsir zamanı əmələ gələn üzvi bir birləşmə olan allisinin təsiri nəticəsində yaranır. Bu birləşmə hüceyrə membranlarına, qan dövranına təsir edir və dad nöqtələrinə qədər çatır. Bu səbəbdən sarımsaq yeyən insanlarda yalnız ağızdan deyil, bütün bədəndən qoxu gəlir. Çünki qoxu qanda həll olur.
Məlumatlara görə, çox güclü antibakterial təsirə malik olan allisinin 1 milliqramı 15 vahid penisillin aktivliyinə bərabərdir. Güclü antioksidant təsirə malik olan allisin sərbəst radikalları neytrallaşdıraraq orqanizmdən xaric edir. Bu isə orqanizmi toksik maddələrdən təmizləyir, şiş hüceyrələrinin inkişafını və hüceyrələrin qocalma prosesini ləngidir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1475   Tarix: 10 yanvar 2021
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Günəşdə dəri niyə daha çox qaşınır?

Yay fəslinin gəlişi ilə birlikdə insanların günəş altında qaşınma problemi artıb. xəbər verir ki, dermatoloqlar bu halın əsas səbəbləri barədə xəbərdarlıq edirlər. Onların sözlərinə görə günəş şüalarına qarşı allergik reaksiyalar

.

Qarpızdan zəhərlənməmək üçün nələrə diqqət etmək lazımdır?

Yay aylarının sevilən meyvələrindən biri olan qarpız təkcə dadlı deyil, həm də bədən üçün faydalı vitamin və minerallarla zəngindir. xəbər verir ki, lakin düzgün seçilmədikdə və ya düzgün saxlanmadıqda, qarpızdan zəhərlənm

.

Günvurmadan necə qorunmaq lazımdır? - Həkimdən vacib xəbərdarlıq

Yay aylarında temperaturun yüksəlməsi ilə bağlı günvurma hallarına tez-tez rast gəlinir. Həkimlər bildirir ki, xüsusilə günorta saatlarında birbaşa günəş altında qalmaq ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. xəbə

.

Kondisioner sərinlik yoxsa təhlükə mənbəyi? – Həkimdən vacib xəbərdarlıq

Yayın istisində kondisionerlər sərinlik bəxş etsə də, onların düzgün istifadə olunmaması sağlamlıq üçün risklər yarada bilər. xəbər verir ki,  bu barədə rusiyalı həkim Olqa Ulankina açıqlama bildirib. Həkim qeyd edib ki

.

Həkim təyinatı olmadan dərman qəbul edənləri bu təhlükə gözləyir

İyun ayı ərzində Kliniki Tibbi Mərkəzin Toksikologiya şöbəsinə zəhərlənmə səbəbilə 99 nəfər yerləşdirilib. Bu barədə Kliniki Tibbi Mərkəzdən verilən məlumata görə, həmin şəxslərdən 37-si dərman, 27-si sirkə turşusundan, 1-

.

Şirin yemişi necə seçək?

Yay mövsümünün ən çox istehlak edilən meyvələrindən biri olan yemişi düzgün seçmək bir çox insan üçün çətinlik yaradır. Mütəxəssislər bildirirlər ki, şirin və keyfiyyətli yemişi ayırd etmək üçün bir neçə sadə üsul var. Əvvəlc

.

Yay aylarında xəstəliklərin əsas səbəbləri nədir?

Yay mövsümündə havaların isinməsi ilə bir sıra xəstəliklərin yayılmasında artım müşahidə olunur. Bəs xəstəliklərin əsas səbəbləri nədir? . xəbər verir ki, həkimlərin fikrincə, bu dövrdə baş verən xəstəliklərin əsas səbəblər

.

Hər gün yeyirik, ancaq ömrü 10 il qısaldır

Gündəlik yeməklərimizdə çox vaxt fərqinə varmadan istifadə etdiyimiz duz, əslində bədənimiz üçün gizli və ciddi bir təhlükə ola bilər. xəbər verir ki, duz dad qatmaq üçün çox istifadə edilir, amma onun çox miqdarda qəbul

.

Qarındakı piyi 1 aya yox edəcək 9 vərdiş

Qarındakı piyləri 1 aya azaltmağa kömək edə biləcək 9 faydalı vərdiş müəyyən edilib. xəbər verir ki, mütəxəssislər bu sadə üsullarla daha incə görünməyin mümkün olduğunu bildirirlər. Şəkəri azaldın - Qazlı içkilər, şirniyya

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az yay kolleksiyasi həkim məsləhəti geymler 2025 atalar sozleri ana haqqinda sızanaqlara qarşı maska sandal ayaqqabilar dolmalar dieta hədəfi olmayan gəmiyə heç bir külək kömək edə bilməz cekc pornuxa ekizler vətənə aid bayatılar