Böyrək daşlarını əridən qidalar

Böyrək daşlarını əridən qidalarGecələri tez-tez sidiyə getmək, ürək bulanma, qusma və sidiyin qanlı olması kimi hallar böyrək daşının əlamətləri ola bilər.

Qadınsaytı.az böyrək daşlarını əridən qidaların siyahısını və böyrəkləri qorumağın yollarını təqdim edir.

İsti havalarda bədəndəki suyun tərləmə yolu ilə daha çox çölə atılması sidiyi azaldır və böyrəkdə daşın yaranmasına səbəb olur. Həmçinin duzlu qidalardan, çiy tərəvəzlərdən, zülaldan çox istifadə, gün ərzində çay və qəhvə istehlakını artırmaq da böyrəklərdə böyrək daşı riskini artır. Suyun az miqdarda içilməsi də böyrəkdə daşın yaranmasına səbəb ola bilər. Bir sıra mütəxəssislərin fikrincə, böyrək daşı riskini azalda bilmək üçün günün böyük bir qismini qapalı məkanlarda keçirən şəxslərin gündə 2 litr, günəşli mühitlərdə olanların isə 3 və ya 4 litrdən çox su içməsi lazımdır.

Böyrək daşının da növləri fərqlidir, onların bəzilərinin əridilməsi çox çətin olur. Əridilməsi çətin olan kalsium oksalatın salınması üçün limonun çox təsirli olduğu deyilir. Həmin xəstələrə səhər və axşam limon istifadə etmək məsləhət görülür. Bu daşın hissələrə bölünərək bədəndən çıxmasına kömək edir. Bundan əlavə bu cür problemlərin həlli üçün cəfəri suyu, avokado yarpağı, çobanyastığı suyu, ardınc dənələri, limonad şirəsi, limon suyu, üzüm bitkisi və s. xalq təbabəti nemətlərindən yararlanmaq olar. Sitrus meyvələrindən limon və portağaldan istifadə böyrək daşı probleminin asanlıqla həll etməyə kömək edir. Limon suyu kimi sitrik turşu baxımından zəngin olan içkilər böyrək qumu ya da böyrək daşının meydana gəlməsinə önləyici təsir edirlər.

Limon suyu bəzi dərmanların sorulması prosesini sürətləndirdiyi üçün dərmanlarla eyni anda içilməməlidir. Dərman içildikdən 2 saat əvvəl ya da sonra içilməsi məsləhətdir.

Mütəxəssislər böyrək xəstəliklərindən əziyyət çəkənlərə havaya uyğun paltar geyinməyi, təbii parçalardan hazırlanmış geyimlərə üstünlük verməyi məsləhət görürlər. İdmanda travmalardan yayınmaq üçün imtina etmək doğru olardı. Rasiondan bədənə istilik gətirən ədviyyatları, qızardılmış və ətdən hazırlanan xörəkləri, turşunu çıxartmaq yaxşı olardı. Sidikqovucu effekti olan bioloji aktiv əlavələrdən arıqlamaq üçün qəbul etməmək, maye qəbulunun isə rejimə uyğun olmasına diqqət edilməlidir.

Böyrək sağlamlığının qeydinə qalan qidalar:

Yaşıl rəngli tərəvəzlər: Yaşıl tərəvəzlər A vitamini ilə zəngindir ki, bu da böyrək daşlarına qarşı faydalıdır.

Cəfəri: Gündəlik qidalanmada tez-tez istifadə etdiyimiz cəfəri böyrəklər üçün olduqca faydalıdır. Böyrəklərin işləməsini və toksinlərin atılmasını sürətləndirir. Eyni zamanda, böyrək daşlarının yaranmasını və böyrəklərdə şiş əmələ gəlməsinin qarşısını alır.

Balıq: Doymamış yağ turşuları, zülal və vitamin mənbəyi olan balıq bütün orqanizm üçün, o cümlədən, böyrəklərin fəaliyyətini yaxşı tənzimləyir.

Qarpız: Qarpız böyrəklərdəki duzu təmizləyir.

Alma: Gündə 3 alma yemək böyrəklər üçün çox faydalıdır. Böyrəkləri zərərli maddələrdən təmizləyir.

Balqabaq: Balqabaq bir çox pəhriz proqramında yer alan, böyrəklərin fəaliyyətini yaxşılaşdıran tərəvəzlər siyahısına daxildir.

İtburnu: Bədənin - böyrəklərin xəstəliklərdə mübarizə mexanizmini gücləndirir.//
Publika.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1640   Tarix: 12 yanvar 2017
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Alimlər yırtıcıların ölümcül virusları yarasalardan insanlara necə ötürdüyünü aşkar etdi

Uqandanın Kraliça Elizabet milli parkında yerləşən bir mağarada, alimlər uzun müddət ərzində Misir meyvəyarasalarının koloniyasını müşahidə ediblər. Onlar müəyyən ediblər ki, müxtəlif yırtıcı heyvan növləri bu mağarada birbaş

.

Bu vitaminlər xərçəngə səbəb ola bilər

Amerikalı həkimlər müəyyən vitaminlərin istifadəsi ilə ağciyər xərçəngi riskinin artması arasında əlaqə aşkar ediblər. -ın məlumatına görə, Ohayo Dövlət Universitetinin dosenti Teodor Braski hesab edir ki, B6 və B12 vitaminlər

.

Kimlərə şokolad olar, kimlərə isə olmaz?

Uşaqlıqdan yetkinliyə və hətta qocalığa qədər şokolad demək olar ki, hər kəsin sevimli ləzzətlərindən biridir. Digər qidalar kimi şokoladın da həddindən artıq qəbulu zərərlidir. xəbər verir ki, şokoladın əsas tərkib hissəs

.

Sonsuzluğa səbəb nədir?

Son illər Azərbaycanda qadınlar arasında sonsuzluq halları artıb. Kimisi bunu qidalar, kimisi də fizioloji səbəblərlə bağlı olduğunu deyir. Həkim Pərvanə Mustafayeva -a deyib ki,son zamanlarda yalnız ölkəmizdə deyil, dünyad

.

Bəzi xiyarlar niyə acı dadır?

Xiyarın bəzən acı dad verməsi bir çox insanı narahat edir. Mütəxəssislər bu halın əsas səbəbinin xiyarın tərkibindəki "kukurbitasin" adlı maddə olduğunu bildirirlər. xəbər verir ki, bu maddə xiyarın xüsusilə uc

.

Çəki itkisi deyil, psixoloji çöküş: Anoreksiya nədir?

Türkiyədə sosial media fenomeni Nihan Candanın anoreksiya nevroza (nevrotik anoreksiya) səbəbilə həyatını itirməsi bu xəstəliyi yenidən gündəmə gətirib. . xəbər verir ki, görünüş təzyiqi və psixoloji travmaların səbəb olduğ

.

Bu meyvənin qabığını zibilə atmayın

Tibbin banilərindən biri olan İbn-i Sina öz əsərlərində qida və bitkilərin müalicəvi gücünü xüsusi vurğulayıb. Onun məşhur "Əl-Kanun fit-Tıbb" adlı tibbi ensiklopediyasında adını çəkdiyi və təbii müalicə vasitəs

.

Sovet dövrünün adamları niyə çox yaşayırlar?

Sağlam həyat tərzi uzunömürlülüyün əsas açarlarından biridir. Sovet dövründə insanların gündəlik həyatında olan bəzi sadə vərdişlər isə sağlamlığı qorumaqda və ömrü uzatmaqda mühüm rol oynayıb. xəbər verir ki, nevroloq Vikto

.

Yuxuda sevişmək nəyə yozulur?

Yuxular hələ də sirri açılmayan qaranlıqla dolu dünyadır. Yuxu əsrlərdən bəri araşdırılan, həm alimlərin, həm də mistika ilə məşğul olanların cavabını tapmaq istədiyi tapmacadır. Fərqli və rəngarəng yuxular bəzən də cinsəlikl

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az hamilelikde qidalanma kosmetika mehsullari qadin sayti efirde soyunan aparici paxlava reseptləri etiraflar insani ariqladan qidalar novruz bayramina aid hakisdalar turpun nağlı novruz bayramına aid hakışta veten haqqinda bayati kahfe fali