Bu qidalar insult riskini artırır
Alimlər insult yarada və ya sürətləndirə bilən məhsul kəşf ediblər.
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, Paris-Nord Sorbon Universitetinin alimləri süni dadlandırıcıların təhlükələri barədə xəbərdarlıq ediblər. Geniş araşdırma apardıqdan sonra onlar bu növ qida əlavələrinin potensial təhlükələrini müəyyən ediblər.
Eksperimentə əsasən qadınlardan ibarət orta yaşlı 42 yaşlı 100 mindən çox fransız böyüklər daxildir. Tədqiqatın nəticələrinə əsasən məlum olub ki, iştirakçıların demək olar ki, 40 faizi süni dadlandırıcılardan istifadə edir.
10 il ərzində aparılan təhlillər nəticəsində insult, infarkt, mini insult və angina pektoris kimi ürək-damar xəstəliklərinin 1,5 mindən çox halı aşkar edilib. Süni dadlandırıcıların istehlakı ilə ürək xəstəliklərinin inkişaf riski arasında birbaşa əlaqə təsdiq edilib.
Mütəxəssislər dadlandırıcı kimi istifadə edilən aspartamın beyin damar xəstəliklərinin yaranma ehtimalını 17 faiz artırdığını vurğulayıblar. Asesulfam kalium və sukraloza isə koroner ürək xəstəliyi riskinin artması ilə əlaqələndirilir.
Milli.Az