Bu qidalar şəkər xəstələrinə xeyirlidir

Bu qidalar şəkər xəstələrinə xeyirlidirMütəxəssislərin fikrincə, zülalla zəngin səhər yeməyi variantları qlükoza udulmasını yavaşlatmaqla qan şəkərinizin səviyyəsinə fayda verəcək. Səhər yeməyi qan şəkərinin metabolizmasını tənzimləməyə kömək etdiyi üçün hər kəs, xüsusilə diabet xəstələri üçün çox vacib yeməkdir.
Ətraflı
Axşam.az xəbər verir ki, səhər yeməyi bütün gecə aclığınızı dayandırır və bu, enerji istehsal etmək üçün lazım olan qlükozanı təmin etmək üçün yediyiniz ilk yemək üçün xüsusilə vacibdir.
Buna görə də, ilk yeməyiniz qan şəkərinizdə sabit olmalıdır, tədricən enerji buraxmalı və digər vacib qidaları təmin etməlidir. Bəs nələr yeyilməlidir:
Diqqətinizi tam taxıl çörəyi və adi yunan yoqurtu kimi insulin və qan şəkərini tarazlaşdırmağa kömək edən qidalar yeməyə yönəldin. 
Yumurta, tərkibində yüksək protein olduğu üçün şəkərli diabet xəstələrinin qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləməkdə də faydalıdır. Bu, təkcə həzmi yavaşlatır, həm də qlükozanın udulmasını yavaşladır. Ən yaxşı versiya isə tərəvəzli yumurta bişirin. 
Səhər yeməyində şəkərli içkilərdən uzaq durmaq daha yaxşıdır. Bunun əvəzinə bitki çayları, şəkərsiz çay, qəhvə və su için. Meyvə şirələri və ya hansısa bir kokteyllər səhər istehlak edilə bilər. Amma bu diabet xəstələrinə aid deyil.
Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər (ispanaq, brokoli, pazı kimi) və çiy tərəvəzlər (kök, xiyar, bibər kimi) diabet xəstələrinin qida rasionuna daxil edilməlidir. Lif və vitaminlərlə zəngin olduqları üçün qan şəkəri səviyyəsini tarazlaya bilir.
Tam taxıl məhsulları yüksək lif tərkibi sayəsində qan şəkəri səviyyələrini tarazlaya bilir. Tam buğda, yulaf və bulqur kimi tam taxıl məhsullarına üstünlük verilə bilər.
Lif, vitamin və antioksidant baxımından zəngin meyvələr diabetin idarə olunmasında mühüm rol oynayır. Lakin meyvələrin tərkibində təbii şəkər olduğuna görə onların miqdarına diqqət yetirilməlidir. Xüsusilə çiyələk, böyürtkən və qaragilə kimi aşağı glisemik indeksli meyvələrə üstünlük verilə bilər.
Lobya, mərcimək və noxud kimi paxlalılar lif, zülal və kompleks karbohidratlarla zəngindir. Bu xüsusiyyətləri sayəsində qan şəkərinin səviyyəsini tarazlaya bilirlər.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 947   Tarix: 31 avqust 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Mətbəxdə taxta qaşıqdan istifadə təhlükəlidirmi?

Taxta qaşıqlar uzun illərdir mətbəxlərin ayrılmaz hissəsidir. Ancaq son vaxtlar onların sağlamlıq baxımından təhlükəli olub-olmaması ilə bağlı müzakirələr aparılır. xəbər verir ki, mütəxəssislərin sözlərinə görə, taxta qaşıqla

.

Həmin şiferlər sağlamlığa ziyan imiş, qadağan olunacaq - Azərbaycanda geniş yayılıb

Xəbər verdiyimiz kimi, Azərbaycanda asbestin istifadəsinin qadağan edilməsi nəzərdə tutulur. "Mülki dövriyyədə olmasına yol verilməyən (mülki dövriyyədən çıxarılmış) əşyaların siyahısı haqqında" qanuna dəyişikli

.

Azərbaycanda 60 günlük körpə qidadan öldü - İlk 6 ay qətiyyən başqa yemək olmaz - SƏBƏB

Abşeron rayonunda 2 aylıq körpə bədbəxt hadisə nəticəsində ölüb. 23 oktyabr 2025-ci il təvəllüdlü Rəvanə Muxtarova yaşadığı Xırdalan şəhərindəki evdə boğazında qida qalması nəticəsində boğularaq vəfat edib. xəbər verir ki

.

Tünd şokolad bioloji yaşı azaldırmış

Tünd şokoladın əsas tərkib hissəsi olan teobromin hüceyrələrin qocalma sürətini yavaşladaraq bioloji yaşı azalda bilər. xəbər verir ki, London Kral Kolleci tərəfindən aparılan tədqiqatda, qanında teobromin səviyyəsi yüksə

.

Alimlər uzunömürlülüyün sirrini AÇIQLADILAR

Yüz il və daha artıq yaşayan adamlar uzunömürlülüklərinə görə həyat tərzlərindən daha çox genetik kodlarına minnətdar olmalıdırlar. -a istinadən xəbər verir ki, İtaliyada uzunömürlülərin genlərini araşdıran ekspertlərin kəşflər

.

Dişləri təbii üsullarla necə ağartmalı? - Evdə effektiv metodlar

Siqaret istifadəsi, həddindən artıq çay və qəhvə istehlakı, həmçinin şəkərli qidalar dişlərin saralmasına və ləkələnməsinə səbəb olan əsas amillərdir. Hətta ağız gigiyenasına ciddi əməl edənlərdə belə zamanla rəng dəyişim

.

İspanaqdakı qum və palçığı yox edən təəccüblü üsul: 1 qaşıq bəs edir

İspanaq yarpaqlarının arasında gizlənən qum və palçıq çox vaxt adi yuma ilə tam təmizlənmir. Mütəxəssislər isə həm sadə, həm də təsirli bir üsul tövsiyə edir - bunun üçün cəmi 1 xörək qaşığı kifayətdir. xəbər verir ki, mətbə

.

Yaşlandıqca niyə özünəinam zəifləyir?

Orta yaş dövründə özünə inamın azalması gələcəkdə demensiya riskinin artması ilə əlaqəlidir. Bu nəticəyə London Universitet Kollecinin alimləri gəlib. Araşdırmanın aparıcı müəllifi Filip Frank bu barədə Independent nəşrin

.

Çoxlarının yediyi ən zərərli makaronun adı

Mütəxəssislər keyfiyyətli və faydalı makaron məmulatlarını necə seçməyin yollarını, həmçinin hansı növlərdən uzaq durmağın vacib olduğunu açıqlayıblar. Makaron məhsulları dünyada milyonlarla insanın gündəlik qida rasionund

turlar.az

donlar 2025 gozel gorunmek qadin sayti günay musayeva qonag otagi dizayni cinsi sağlamlıq kosmetika ana haqqinda bayati vətənə aid bayatı maraqlı oxu az oğlaq