Bu tərəvəz kişiləri prostat xərçəngdən qoruyur – Uroloqdan tövsiyə

Bu tərəvəz kişiləri prostat xərçəngdən qoruyur – Uroloqdan tövsiyəƏt və süd məhsullarına üstünlük vermək dünyada prostat xərçənginin yayılmasına səbəb olur.
Milli.Az medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, bunu uroloq-onkoloq Aleksandr Sısoyev "Gazeta.Ru"ya bildirib.
O, bu xəstəliyin inkişafına təsir edən əsas amillərdən danışıb.
"Kişilər arasında yayılmış bu xərçəngin əsas "günahkarları" yaş və bütün dünyada məşhur olan ət və süd pəhrizidir.
Xarici həmkarlarımızın müşahidələrinə görə, prostat xərçəngindən ən çox ABŞ-də, inkişaf etmiş Avropa ölkələrində, o cümlədən Rusiyada kişilər əziyyət çəkir. Amma Asiya ölkələrində bu xəstəliyə daha az rast gəlinir", - Sısoyev qeyd edib.
Həkim prostat xərçənginin inkişafına risk faktorları arasında yaşın, genetikanın və heyvan yağlarının üstünlük təşkil etdiyi Qərb pəhrizinin spesifik təsiri olduğunu bildirib.
"Statistikaya görə, kişilər yaşlandıqca prostat xərçəngi riski nəzərəçarpacaq dərəcədə artır. Xərçəng 60-70 yaşdan yuxarı kişilərin çoxunda rast gəlinir. Onkoloqlar onun inkişafını prostat toxumasında yaşla əlaqəli baş verən patoloji dəyişikliklərlə əlaqələndirirlər. Ancaq 40 yaşdan kiçik gənc kişilərdə xəstəlik olduqca nadirdir - 10 min nəfərə 1 hal.
Xərçəngin əmələ gəlməsində irsi faktorlar da böyük rol oynayır. Bu xəstəliyə yaxın qohumları (baba, ata, əmi) keçmişdə prostat xərçəngindən əziyyət çəkən kişilərdə demək olar ki, 5 dəfə çox rast gəlinir", - deyə həkim diqqətə çatdırıb.
Onun sözlərinə görə, prostat xərçəngi ilə əlaqəli digər ümumi faktor prostatda xroniki, tez-tez təkrarlanan iltihabdır.
"Prostat xərçənginin inkişafına birbaşa təsir edən sonuncu amil isə yalnız heyvan yağlarına əsaslanan məşhur Qərb pəhriz modelidir. Məsələn, süd məhsullarında, yağda və qırmızı ətdə doymuş omeqa-6 turşularının yüksək olması, tez-tez istehlak edildikdə prostatın vəziyyətinə və funksiyasına mənfi təsir göstərə bilər. Üstəlik, xəstənin bədənində sağlam omeqa-3 yağları ilə zərərli trans yağları arasında balanssızlıq nə qədər çox olarsa, xərçəngə tutulma riski bir o qədər yüksək olar. Eyni zamanda tərəvəz, soya məhsulları və balıq yemək kişi orqanının sağlamlığına faydalı təsir göstərir. Bu, bir çox araşdırmalarla sübut edilib", - mütəxəssis vurğulayıb.
O, bununla bağlı təəccüblü nüanslardan birini xüsusi qeyd edib: "Həftədə ən azı 3-4 dəfə pomidorlu xörək yemək kişilərə prostat vəzisinin sağlamlığını qorumağa və özünü yaxşı hiss etməyə kömək edir".
Bəs bu məhsulun sirri nədir?
Həkim bunu belə izah edib: "Pomidorda bol miqdarda olan likopen antioksidantı bu məsələdə əsas rol oynayır.
Pomidor bişirildikdə bu maddənin konsentrasiyası azalmır, əksinə, artır. Bu o deməkdir ki, bişmiş pomidorun insan sağlamlığı üçün faydası daha çoxdur".
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1001   Tarix: 27 iyul 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Ən zərərli kolbasa növləri - Həkimlərdən ciddi xəbərdarlıq

Həkimlərin fikrincə, tam təhlükəsiz kolbasa növü yoxdur. Lakin bəzi növlər digərlərinə nisbətən daha çox zərər verir və yalnız məhdud miqdarda istehlak edilməlidir. xəbər verir ki, qurudulmuş və hisə verilmiş kolbasalar ə

.

C vitamininin ən yüksək mənbələri: Portağaldan daha zəngin 10 qida

Portağal, C vitamini deyildikdə əksər insanlar tərəfindən ağla gələn ilk qida olsa da, əslində bu vacib qida maddəsi baxımından daha zəngin alternativlər mövcuddur. xəbər verir ki, Dr. Sohaib İmtiaz askorbin turşusunun (

.

Yatanda mədəniz qıcıqlanırsa, belə edin

Bəzi yatış pozaları həzm sisteminə zərər verir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı qastroenteroloq Anastasija Qostrous deyib. "İnsanın yatdığı poza həzm sisteminə düşündüyümüzdən daha ciddi təsir göstərir. Yanlış vəziyyətd

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Kardioloqların xəbərdarlığı: Ürəyinizə zərər verən ət növləri

Ət bir çox insanın gündəlik qidasının əsas hissəsini təşkil edir, lakin kardioloqlar bəzi ət növlərinin ürək sağlamlığına ciddi təhlükə yarada biləcəyini bildirirlər. Araşdırmalar göstərir ki, ət istehlakı müəyyən şərtlərd

.

Çox adamın maşınında və evində var - Ölüm saçır

Son zamanlar evlərdə və avtomobillərdə tez tez istifadə edilən ətir çubuqları sağlamlıq üçün ciddi təhlükə yarada bilər. xəbər verir ki, bunu onkoloq Fərid Museyibov deyib. O bildirib ki, bu tip məhsulların bir çoxunun tərkibind

.

Soyuqdəyməyə qarşı təbii dərman - Bir stəkan için

Mütəxəssislər soyuqdəymə və qrip mövsümündə itburnu çayının faydalı olduğunu bildirir. xəbər verir ki, itburnu tərkibində yüksək miqdarda C vitamini, antioksidantlar və iltihab əleyhinə maddələr ehtiva edir. Həkimlər deyi

.

Payızda niyə SPF istifadə etməliyik?

Günəşdən qoruyucu krem (SPF) istifadə etmək yalnız günəşli günlərlə məhdudlaşmamalıdır. Hətta buludlu və ya soyuq hava şəraitində də ultrabənövşəyi (UV) şüalar dərini dərinliklərə qədər təsir edə bilər və uzun müddət qorunması

.

İshalın gizli səbəbləri: allergiya, ferment çatışmazlığı və daha nələr…

İshal çox vaxt mikroblarla əlaqələndirilsə də, həmişə səbəb infeksiya olmur. Yay aylarında bu halların artmasına diqqət çəkən qastroenteroloq Prof. Dr. Murat Sarıkaya bildirib ki, ishalın arxasında həzm sistemi pozuntuları

turlar.az

hamilelikde qidalanma qadin sayti kosmetik vasiteler elza seyidcahan tənəffüs orqanları yay kombinleri 2025 hamiləlik və analıq kosmetika vusale elizade hakışdalar novruz hakisdalari gulmeli hakista brusell bakteriyası