Bu yağlar xərçəng yaradır - DİQQƏT

Bu yağlar xərçəng yaradır - DİQQƏTGündəlik qidalanmamızda yağların böyük yer tutduğu hər kəsə məlumdur. Hazırda mütəxəssislər yağların tərkibindən çox narahatdırlar.  Xarici alimlər demək olar hər gün yağların tərkibini araşdırırlar. Alimlər qeyd edir ki, bir çox  yağlarının (kərə və duru) istehlakı 20-ci əsrdən başlayaraq qanda xolesterinin səviyyəsini 20 dəfədən çox artırıb. Artıq günümüzün gerçəkliyi olaraq bu yağlar ciddi xəstəliklərin əsas səbəbinə çevrilib.
Milli.Az bildirir ki, Tibb elmləri doktoru Adil Qeybulla News24.az-a açıqlamasında bildirib ki, yağların qida sertifikatına, texnoloji şərtlərinə və istehlak müddətində düzgün rəftar olarsa, bu zaman xüsusi bir problem yaratmır: 
"Nəzərə alaq ki, yağların insan orqanizmində rolu çox böyükdür. Amma bu, tam saturassiya olmuş, yəni doymuş yağların insan orqanizminə ziyanı ondan ibarətdir ki, insan hərəkət etmədikcə, lazımi qədər kalori sərf etmədiyi zaman, yağlar orqanizmdə problem yarada bilər. O ki, qaldı texniki şərtlərdən kənara çıxan yağlar, hazırda onlarla bağlı çox söz-söhbətlər gəzir. Düzdür, bütün bunları sübut etmək üçün əlimizdə yetəri qədər əsas yoxdur, ancaq gəzən söhbətlər səbəbsiz deyil. Düşünürəm ki, yağların tərkibində müxtəlif qatqıların olması, orqanik xüsusiyyətlərin yağ səviyyəsinə çatdırılması və başqa amillər var. Hesab edirəm ki, bütün bunlar əsassız deyil. Ən əsas məsələlərdən biri yağı məişətdə azaltmaq, təkrarən qızardılmış yağdan qəti istifadə etməmək lazımdır, çünki yağlar yandıqca onlarda xərçəng törədən maddələr yaranır. Ona görə də belə məsələlərə həssas yanaşmaq lazımdır".
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1045   Tarix: 11 oktyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Qlobal qripdən özümüzü necə qoruyaq?

Hazırda həkim-infeksionistlər dünyada ötən illərlə müqayisədə daha sərt qrip mövsümünün yaşandığını iddia edirlər. Onlar bunun qismən virusun yeni mutasiyaya uğrayan növündən qaynaqlandığını bildirirlər. Yaponiya və Böyü

.

Siqaretin bu öldürücü ziyanlarını çox adam bilmir

Siqaret çəkmək dünyada qarşısı alına bilən ölüm səbəblərinin başında gələn ən təhlükəli vərdişlərdən biridir. Tütünün tərkibindəki minlərlə kimyəvi maddə insan sağlamlığına həm qısa, həm də uzunmüddətli ziyan vurur. xəbə

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Eyni ayaqqabını hər gün geyinməyin - Mikrobioloqdan xəbərdarlıq

Mikrobioloq ayaq qoxusundan qurtulmağın yollarını açıqlayıb. xəbər verir ki, mikrobioloq Primroz Friston ayaqlardan gələn xoşagəlməz qoxunun səbəblərini və ondan xilas olma üsullarını açıqlayıb. Mütəxəssisin tövsiyələri Independen

.

İşıqda yatanlara bəd xəbər

Yuxu və oyanma prosesləri melatonin və kortizol hormonları ilə tənzimlənir. xəbər verir ki, Piroqov Universitetinin tibb fakültəsinin mütəxəssisi Aleksandr Vrublevski bildirir ki, düzgün işıqlandırma bədənin yuxuya hazırlaşmasın

.

İllərdir səhv bilinir - Eyni yerdə saxlayanda bir-birini çürüdən məhsullar

Bəzi qidaları soyuducuya qoymaq tövsiyyə edilmir. xəbər verir ki, hər məhsulun ideal saxlama şəraiti fərqlidir. Qidaların düzgün saxlanması həm onların ömrünü uzadır, həm də qida dəyərini qoruyur. Aşağıdakı qaydalara əmə

.

Zibilə atılan bu meyvə qabığı qırmızı ətdən 100 dəfə daha faydalıdır

Gündəlik həyatda çox insan meyvəni soyaraq yeməyi daha təmiz və praktik hesab edir. Lakin aparılan elmi tədqiqatlar göstərir ki, meyvənin əsas qida yükü onun qabığında toplanır.  xəbər verir ki, xüsusilə alma qabığında ola

.

Bir qutu enerji içkisinin fəsadları

Enerji içkilərinin xüsusilə gənclər arasında geniş istifadə olunması həkimləri narahat edir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, cəmi bir qutu enerji içkisi belə orqanizmə ciddi təsirlər göstərə bilər.  xəbər verir ki, həkimləri

.

İnsan beyninin gizli təqvimi: Hansı yaşda necə dəyişirik?

Kembric Universitetinin alimləri insan beyninin həyat boyunca dörd əsas "yenidən konfiqurasiya" mərhələsindən keçdiyini müəyyən edib. xəbər verir ki, "Nature Communications" jurnalında dərc olunan araşdırm

turlar.az

reseptler makiyaj instagram hamilelikde qidalanma morugun faydalari badimcandan qisa hazirliq bəxtiyar vahabzadə ana şeiri çimərlik dəbi kosmetika kahfe kali yemekler qiz evi haxista veten haqqinda bayatilar oglan evi