Çətin uşaqlığın beyinə necə təsir etdiyi məlum olub

Çətin uşaqlığın beyinə necə təsir etdiyi məlum olubSinqapur Klinik Elmlər İnstitutunun alimləri erkən uşaqlıqda müxtəlif çətinliklərlə üzləşmiş insanın beynində nə baş verdiyini müəyyən ediblər.
Milli.Az report-a istinadən xəbər verir ki, tədqiqat "Nature Mental Health" elmi jurnalında dərc olunub.
Tədqiqatın həmmüəllifi Ay Pen Tan bildirib ki, həyatın erkən dövründə mənfi şərtlərə məruz qalma bədənə uzunmüddətli, yetkinlik yaşına qədər həm psixi, həm də fiziki sağlamlığa təsir göstərir. Onun sözlərinə görə, son araşdırmalar göstərir ki, bu təsirlər beynin inkişaf sürətini dəyişdirir.
Komanda 549 uşağın neyroimoqrafiyasının məlumatlarını araşdırıb. Belə ki, 4,5, 6 və 7,5 yaşlarında olan uşaqlar maqnit rezonans tomoqrafiyasından keçiblər. Metodologiyanın mahiyyəti beyindəki struktur-funksional əlaqəni - beynin strukturu və funksiyası arasındakı əlaqəni əks etdirən göstəricini təhlil etmək idi.
Bu tədbir xüsusilə faydalıdır, çünki neyrooplastiklik, yəni beynin yeni təcrübələrə cavab olaraq uyğunlaşma və yenidən təşkil etmək qabiliyyəti haqqında məlumat verir.
Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, müxtəlif həyat çətinliklərinə çox məruz qalan uşaqlarda beyin inkişafı sürətli olub. Bu tendensiya daha çox məktəbəqədər dövrdə, beynin yetkinləşməsi, idrak və emosional bacarıqların mənimsənilməsi üçün kritik bir dövrdə güclü olur.
Çətinliyə cavab olaraq sürətləndirilmiş beyin inkişafı mənfi şərtlərin öhdəsindən gəlmək üçün uyğunlaşma mexanizmi kimi xidmət edə bilsə də, daha sonra potensial yüklənmə və geriləmə gətirir.
Tədqiqatın nəticələri göstərir ki, bu cür sürətli yetkinləşmə neyrooplastiklik potensialını məhdudlaşdıra, potensial olaraq daha yüksək beyin funksiyalarının inkişafına təsir edə və insanları yetkinlik dövründə idrak və psixiatrik pozğunluqlarla bağlı problemlərə meylləndirə bilər.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 856   Tarix: 17 fevral 2024
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Şəhər sakinlərinin qəfil ürək tutmasının səbəbləri

Yel Universitetinin (ABŞ) mütəxəssisləri şəhər sakinləri arasında qəfil ürək tutmalarının əsas səbəbini müəyyən etdiklərini bildiriblər. . -ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, məlum olub ki, onlar qəfil infarktları

.

Qəhvəsiz günə başlamayanlara ciddi xəbərdarlıq

Həddindən artıq qəhvə istehlakı ürək-damar xəstəliklərinin və qan damarlarında lövhələrin əmələ gəlməsi riskini artırır. xəbər verir ki, bunu Rosbiotex Universitetinin subtropik və qida ləzzətləri texnologiyası sahəsind

.

Hamiləlikdə ürək döyüntüsü niyə artır?

Hamiləlik zamanı ürək döyüntüsü (nəbz) artır, çünki bədənin həm ananın, həm də böyüyən körpənin ehtiyaclarını ödəmək üçün daha çox qan pompalaması lazımdır. Normal olaraq, hamilə qadınlarda ürək döyüntüsü dəqiqədə 10-20 vurğ

.

Bu məcun piyləri əridir

Qəhvə qarışığını acqarına istehlak etdikdə bədəndəki yağları parçalayır. Arıqlamaq bir çox insanın həyat keyfiyyətini yaxşılaşdırır. Sağlam bir həyat sürmək, enerji səviyyəsini artırmaq və bir çox xroniki xəstəliklərin riskin

.

"Qadın Sağlamlıq İndeksi" açıqlandı: Ölkəmizin yeri…

Hologic "Qadın Sağlamlığı İndeksi"ni dərc edib. -a istinadən xəbər verir ki, reytinqdə ilk 3 yeri Tayvan, Küveyt və Avstriya tutub. 141 ölkənin əks olunduğu reytinqdə Azərbaycan 56 indekslə 54-cü yerdədir. Rusiy

.

Ürəyin əsas düşməni: Trans yağların ZƏRƏRLƏRİ NƏDİR?

"Trans yağların ürəyə zərəri var, çünki onlar yaxşı xolesterinin (HDL) miqdarını azaldır, pis xolesterinin (LDL) miqdarını isə artırır. Xolesterin miqdarı artdıqda ürək damarlarında aterosklerotik proseslər başlayı

.

Enerji içkiləri ilə bağlı XƏBƏRDARLIQ: Qəfil ölümə səbəb ola bilər

Enerji içkiləri içmək hətta tamamilə sağlam insanlarda da qəfil infarkta səbəb ola bilər. -ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, bu, tədqiqatçıların gəldiyi nəticədir. Bu cür içkilərin populyarlığına baxmayaraq, onları

.

Qırmızı ət yeyənlərin 70 yaşına çatma ehtimalı azdır - ARAŞDIRMA

Qırmızı ətin zərərləri ilə bağlı aparılan araşdırmanın nəticələri məlum olub. -a istinadən xəbər verir ki, nəticələr martın 24-də "Nature Medicine" jurnalında dərc olunub. Qırmızı ət B vitaminləri, protein və dəmi

.

Xolesterini ən çox yüksəldən qəhvə növü açıqlanıb

Endokrinoloq, tibb elmləri doktoru Zuxra Pavlova xolesterinin səviyyəsini ən güclü şəkildə artıran qəhvə növünü adlandırıb. e- -a istinadən xəbər verir ki, o, bu barədə öz Telegram kanalında danışıb. Pavlova bildirib ki

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az qis geyimləri 2025 yaz geyimleri 2025 toy makiyaji sekilleri almaniya haqqinda melumat süni qidalar vətənə aid atalar sözü xina sozleri zencefil haxista məsəllər aslan hesaplama