Çia toxumlarındakı ölümcül təhlükə - XƏBƏRDARLIQ
Son illərdə super qidalar arasında ulduza çevrilən çia toxumları lif, zülal, omeqa-3 yağ turşuları və antioksidantlarla zəngin olması səbəbilə insanlar arasında böyük maraq doğurub. Lakin amerikalı qastroenteroloq Dr. Cozef Salhab çia toxumlarının yanlış istifadəsinin sağlamlıq üçün ciddi risklər yaradacağı barədə xəbərdarlıq edib.
Milli.Az xəbər verir ki, sosial mediada "The Stomach Doc" və "Dr. GI Joe" kimi tanınan Dr. Salhab bildirib ki, quru çia toxumlarının su ilə təmas etmədən istehlakı udma borusunda tıxanmalara səbəb ola bilər. Bu vəziyyət bəzən təcili cərrahiyyə müdaxiləsi tələb edir.
Mütəxəssislər çia toxumlarının istehlakdan əvvəl mütləq isladılmasını tövsiyə edir. Nəmləndirilmiş toxumlar tərkibindəki kalsium, maqnezium və omeqa-3 kimi faydalı maddələrin orqanizm tərəfindən daha asan mənimsənilməsini təmin edir və həzm sisteminin sağlamlığı üçün də böyük əhəmiyyət daşıyır.
Çia toxumları xüsusilə smuzi, pudinq və sağlam qəlyanaltı reseptlərində geniş istifadə edilir. Praktik və dadlı olması ilə yanaşı, sağlamlıq baxımından da böyük üstünlüklərə malikdir. Ancaq Dr. Salhab istehlakçılara xəbərdarlıq edir:
"Faydalarından maksimum yararlanmaq və risklərdən qorunmaq üçün çia toxumlarını isladıb istifadə etmək çox vacibdir."
Fidan
Milli.Az









İdeal Dieta: 1 həftəyə 5 kq arıqla!
Qara zirə (Çörək otunun) faydaları
Qarazirə hər dərdin çarəsi olan bitki
Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları
Qatıq suyunu atmayın - tamam başqa faydası var imiş
Qığırdaq və sümükləri "gəncləşdirən" dərman tapıldı - Elm dünyasında inqilab
Berenin çox danışılan filmi yayımdan qaldırıldı
İsrailə Avroviziya icazəsi verildi - 5 ölkə müsabiqədən çıxdı
Soyuq havada çay əvəzinə su içmək daha faydalıdır
Ozanın filmi 12 dekabrda yayımlanacaq
Yaşı 5-dən az olan uşaqlara diqqət - Təhlükə var
Yaddaşı gücləndirən iki təbii qoxu - Mütəxəssislər tövsiyə edir
"Canlı oxumaq hər kəsin başı üçün deyil" – Şəbnəm Tovuzlu
Hüseyn: Ayselin sənəti Aşıq Samirənin sənətindən yüksəkdir