Daha çox yaşamaq üçün səhər bunları yeyin
Uzunömürlülüyə nail olmaq üçün günə təkcə orqanizmə faydası olmayan, həm də uzun illər sağlamlığa kömək edən qidalarla başlamaq vacibdir.
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, mütəxəssislər uzun və doyurucu bir həyat üçün səhər pəhrizinizə hansı qidaları daxil edəcəyinizi açıqlayır.
Uzunömürlülük üçün səhər yeməyi:
Mütəxəssislər günə yumurta və tərəvəzlə başlamağı tövsiyə edir. "Mənim səhər yeməyim müxtəlif tərəvəzlər və zeytun yağı ilə yumurtadır" deyə mütəxəssis bildirib. Yumurtaya üstünlük verir, ispanaq, pomidor, göbələk və bir az pendirdən omlet hazırlayır. O, səhər yeməyinə tez-tez avokado və ya hisə verilmiş qızılbalıq əlavə edir.
Hər iki mütəxəssis hesab edir ki, zülal və sağlam yağlarla zəngin olan belə səhər yeməyi uzunömürlülüyü artırır. Yumurta sağlam sümüklər və əzələlər üçün protein təmin edir, tərəvəzlər isə bağırsaq sağlamlığını dəstəkləmək üçün vitaminlər, antioksidanlar və lif təmin edir. Avokado və qızılbalıq yağları ürək-damar sisteminə və beyinə müsbət təsir göstərir.
Yumurta və ölüm
18 000-dən çox insanı əhatə edən araşdırmada müəyyən edilib ki, müntəzəm olaraq yumurta yemək ölüm riskini aşağı salır. Vegetarian pəhriz də ömrün uzunluğuna təsir edən xroniki xəstəliklərin inkişaf ehtimalını azaltmağa kömək edir.
Mütəxəssis Dr. Monisha Bhanote səhər yeməyini fərqli yeməyə üstünlük verir, lakin sağlam qidalara eyni diqqət yetirir. O, müntəzəm olaraq çətənə toxumu və qaragilə ilə hindistan cevizi qatıqını və ya anakardiya əsaslı miso sousu ilə bişmiş bənövşəyi şirin kartofu seçir.
Bənövşəyi şirin kartof Mavi Zonalarda (uzun ömürlü insanların yaşadığı bölgələrdə) mühüm məhsuldur. Tərkibində iltihabla mübarizə aparan antosiyaninlər var. Çətənə toxumu ürək sağlamlığını dəstəkləyən sağlam omeqa-3 və omeqa-6 yağlarının mənbəyidir. Hindistancevizi qatıqındakı probiyotiklər sağlam bağırsaq florasını və immunitet sistemini dəstəkləməyə kömək edir, qaragilə isə iltihabdan qoruyan lif və antioksidantlarla zəngindir.
Ömrünüzü qısaldan qidalar
Bütün ekspertlər xəbərdarlıq edir ki, çox işlənmiş qidalardan, kolbasa və donuz kimi yağlı ətlərdən uzaq durmaq vacibdir. Belə qidaların qəbulu ömür müddətini qısalda, ürək xəstəliyi və xərçəng riskini artıra bilər.
Siz həmçinin şəkərli taxıllardan, ətirli qatıqlardan və bişmiş məhsullardan qaçaraq səhər pəhrizinizdə şəkərin miqdarını minimuma endirməlisiniz. Bunun əvəzinə giləmeyvə, qoz-fındıq, toxum və ya avokadodan sağlam yağlar və liflə zəngin tərəvəzləri seçin.
Milli.Az









İşıqda yatanlara bəd xəbər
Mandarin yeyəndən sonra dişləri niyə fırçalamalıyıq?
Elektron siqaretlər tütün qədər təhlükəlidir - "Zərərsiz alternativ" mifi
İşə qaranlıqda gedib-gələnlərin daim depressiyada olma səbəbi açıqlandı
Rusiyalı fenomeni sel apardı - Cəsədi borudan tapıldı
Eyyub Yaqubov unikal musiqiçidir' - Cavan Zeynallı
Təranə Səmədova amnistiyaya düşəcək? - AÇIQLAMA
Bayağılığa qaçmaq olmaz' - Eyyub Yaqubov
Türkiyəni tərk edən məşhur aktrisa keşişlə evlənib xristianlığı qəbul etdi
Eminlə Coni Youtube-da ikinci yerdədir
Sən öz atalığını təmizə çıxart, 10 ildir övladını görmürsən
Bizi yavaş-yavaş öldürən 3 qida
Yeni il süfrəsinin bəzəyi olan salat zəhərlənmə verə bilər - Belə saxlayın
Bayram axşamı içki içənlərə pis xəbər
"Avroviziya"ya terror hücumu hazırlayan şəxsə hökm oxundu