Diabet və ürək xəstəliklərinin əsas səbəbləri

Diabet və ürək xəstəliklərinin əsas səbəbləriŞəkərlə şirinləşdirilmiş içkilərin istifadəsi hər il dünyada 2,2 milyon yeni 2-ci tip diabet və 1,2 milyon ürək-damar xəstəliyi hadisəsinə səbəb olur.
Milli.Az xəbər verir ki, bu nəticə Tafts Universitetinin Qida Elmi və Siyasəti Məktəbinin alimlərinin apardığı tədqiqatda açıqlanıb. Araşdırmanın nəticələri "Nature Medicine" jurnalında dərc edilib.
Mütəxəssislərin sözlərinə görə, qazlı içkilər, şirələr və enerji içkiləri qida dəyərindən məhrumdur və orqanizmdə sürətlə mənimsənilir. Bu, qanda şəkərin kəskin yüksəlməsinə səbəb olur. Bu cür içkilərin müntəzəm istifadəsi isə çəki artımı, insulin rezistentliyi və metabolik pozğunluqlar yaradır.
Araşdırmada inkişaf etməkdə olan və aşağı gəlirli ölkələrin tibbi məlumatları təhlil edilib. Şirin içkilərin qəbulu ilə əhalinin sağlamlıq vəziyyətinin pisləşməsi arasında ciddi əlaqə müəyyən olunub.
Xüsusilə ağır vəziyyət Saxaradan cənubda yerləşən Afrika ölkələrindədir. Bu ölkələrdə şirin içkilər yeni diabet hallarının 21%-dən çoxuna səbəb olur. Latın Amerikası və Karib hövzəsində isə bu göstərici 24%-ə çatır. Bundan əlavə, bu regionlarda yeni ürək-damar xəstəliklərinin 11%-dən çoxu da bu içkilərin qəbulu ilə əlaqələndirilir.
"Maye şəkər"in sağlamlığa ən çox mənfi təsir göstərdiyi ölkələrdən Kolumbiya, Meksika və CAR (Cənubi Afrika Respublikası) fərqlənir. Kolumbiyada yeni diabet hallarının 48%-i, Meksikada isə təxminən üçdə biri şirin içkilərlə əlaqələndirilir. CAR-da belə içkilər diabet hallarının 27,6%-i və ürək-damar xəstəliklərinin 14,6%-i ilə bağlıdır.
Alimlər maarifləndirmə kampaniyalarının keçirilməsini, həmçinin şirin içkilərin satışına daha ciddi nəzarət tətbiq edilməsini tövsiyə edirlər. Bu tədbirlər xəstəliklərin artmasının qarşısını almaq və səhiyyə sisteminə düşən yükü azaltmaq üçün vacibdir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 883   Tarix: 11 yanvar 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Hər gün bişmiş sarımsaq yeməyin faydası

Bişmiş sarımsaq təzə sarımsaqdan da faydalıdır. xəbər verir ki, həkim Vladimir İvanov rasiona sobada bişmiş və ya qaynadılmış sarımsaq əlavə etməyin faydalarından danışıb. Həkim qeyd edib ki, məhz bu sarımsaq mədə-bağırsa

.

Çox yeyənlər niyə gec doyur? - Səbəb açıqlandı

Müasir həyat tempi səbəbindən insanlar çox vaxt yeməyi tələsik yeyir. Sürətli yemək vərdişi stress və narahatlığı artıra bilər. xəbər verir ki, rusiyalı nevroloq Marianna Cikiya bildirib ki, bu vərdiş narahatlıq və stres

.

İdman edənlər xərçəngə daha az tutulur - Araşdırma

Fiziki məşqlər xərçəngin böyüməsini 60 faiz yavaşlada bilər. xəbər verir ki, beynəlxalq tədqiqatlar göstərir ki, fiziki aktivlik xərçəng hüceyrələrinin enerji mənbəyini azaltmaqla onların böyüməsini ləngidə bilər. Bu nətic

.

Yatmazdan əvvəl bu çayı için - möcüzəvi FAYDALARI

Çobanyastığı (çobanyastığı) çayı uzun illərdir sakitləşdirici və rahatlaşdırıcı təsiri ilə tanınır.  xəbər verir ki, xüsusilə yatmazdan əvvəl içildikdə bir sıra müsbət təsirləri ilə seçilir:. 1. Gərginliyi azaldır. Çobanyastığ

.

Dünyanın ən sağlam qidası şüyüd imiş... - SİYAHI

Minlərlə qida məhsulunun qlobal analizindən sonra mütəxəssislər dünyanın ən sağlam qidası kimi şüyüdü seçiblər. xəbər verir ki, vitamin, mineral və güclü antioksidant tərkibi ilə şüyüd bir çox meyvə və tərəvəzləri gerid

.

Yaşlı hüceyrələri yenidən cavanlaşdırmaq mümkün olacaq

Alimlər hüceyrələrin enerji mərkəzləri olan mitoxondriləri yeniləməyin yeni üsulunu tapıblar. "Nanoflower" adlı texnologiya sayəsində sağlam kök hüceyrələrin istehsal etdiyi əlavə enerjinin, zədələnmiş və yaşlanmı

.

Turşunun faydaları nədir?

Turşu evdə şüşə qabda və gigiyenik şəraitdə hazırlanarsa, sağlamlıq üçün faydalıdır. Həftənin 2 günü ovuc içi qədər istehlak edilməlidir. Sadəcə, sirkə və duz ilə hazırlanmış, tərkibində konservant olmayan turşuların istifad

.

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir: "Tox qarına yatmaq sağlamlıq üçün risklidir

Son günlər sosial şəbəkələrdə və həkimlər arasında "tox qarına yatmağın zərərləri" ilə bağlı müzakirələr artıb. Mütəxəssislər bildirirlər ki, gecə saatlarında ağır yemək qəbul edib yatmaq, bir çox sağlamlıq problemlərini

.

Ümumiyyətlə zərərlidir, ancaq bir növü var ki, birbaşa "xəstəliyə dəvətnamədir"

Həkim ən zərərli kolbasa növünü açıqlayıb. xəbər verir ki, rusiyalı qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova bildirib ki, hər gün sosiska və kolbasa yemək zərərlidir. "Bu məhsulların tərkibində çoxlu dad artırıcılar, duz

turlar.az

yay geyimləri 2025 toy makiyajlari toy gecesi aliment almaq badimcan murebbesi hazirlanmasi elm haqqında atalar sözleri kök suyu kosmetika novruz bayramina aid hakista qogal efsane haxışda qiz burcu