Diabet və ürək xəstəliklərinin əsas səbəbləri

Diabet və ürək xəstəliklərinin əsas səbəbləriŞəkərlə şirinləşdirilmiş içkilərin istifadəsi hər il dünyada 2,2 milyon yeni 2-ci tip diabet və 1,2 milyon ürək-damar xəstəliyi hadisəsinə səbəb olur.
Milli.Az xəbər verir ki, bu nəticə Tafts Universitetinin Qida Elmi və Siyasəti Məktəbinin alimlərinin apardığı tədqiqatda açıqlanıb. Araşdırmanın nəticələri "Nature Medicine" jurnalında dərc edilib.
Mütəxəssislərin sözlərinə görə, qazlı içkilər, şirələr və enerji içkiləri qida dəyərindən məhrumdur və orqanizmdə sürətlə mənimsənilir. Bu, qanda şəkərin kəskin yüksəlməsinə səbəb olur. Bu cür içkilərin müntəzəm istifadəsi isə çəki artımı, insulin rezistentliyi və metabolik pozğunluqlar yaradır.
Araşdırmada inkişaf etməkdə olan və aşağı gəlirli ölkələrin tibbi məlumatları təhlil edilib. Şirin içkilərin qəbulu ilə əhalinin sağlamlıq vəziyyətinin pisləşməsi arasında ciddi əlaqə müəyyən olunub.
Xüsusilə ağır vəziyyət Saxaradan cənubda yerləşən Afrika ölkələrindədir. Bu ölkələrdə şirin içkilər yeni diabet hallarının 21%-dən çoxuna səbəb olur. Latın Amerikası və Karib hövzəsində isə bu göstərici 24%-ə çatır. Bundan əlavə, bu regionlarda yeni ürək-damar xəstəliklərinin 11%-dən çoxu da bu içkilərin qəbulu ilə əlaqələndirilir.
"Maye şəkər"in sağlamlığa ən çox mənfi təsir göstərdiyi ölkələrdən Kolumbiya, Meksika və CAR (Cənubi Afrika Respublikası) fərqlənir. Kolumbiyada yeni diabet hallarının 48%-i, Meksikada isə təxminən üçdə biri şirin içkilərlə əlaqələndirilir. CAR-da belə içkilər diabet hallarının 27,6%-i və ürək-damar xəstəliklərinin 14,6%-i ilə bağlıdır.
Alimlər maarifləndirmə kampaniyalarının keçirilməsini, həmçinin şirin içkilərin satışına daha ciddi nəzarət tətbiq edilməsini tövsiyə edirlər. Bu tədbirlər xəstəliklərin artmasının qarşısını almaq və səhiyyə sisteminə düşən yükü azaltmaq üçün vacibdir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 890   Tarix: 11 yanvar 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Siqaretin bu öldürücü ziyanlarını çox adam bilmir

Siqaret çəkmək dünyada qarşısı alına bilən ölüm səbəblərinin başında gələn ən təhlükəli vərdişlərdən biridir. Tütünün tərkibindəki minlərlə kimyəvi maddə insan sağlamlığına həm qısa, həm də uzunmüddətli ziyan vurur. xəbə

.

Qatıq suyunu atmayın - tamam başqa faydası var imiş

Qatığın qapağını açdıqda üzərində toplanan sarımtıl suyu çox vaxt heç düşünmədən atırıq. Halbuki mütəxəssislərin sözlərinə görə, bu maye qatığın qida dəyəri ən yüksək hissəsidir və immunitetdən tutmuş həzmin yaxşılaşmasın

.

Səhərlər qətiyyən yemək olmaz, ancaq bütün restoranların menyusunda var

Bəzi ənənəvi səhər yeməyi məhsulu əslində səhər saatlarında orqanizmə zərər verə bilər. xəbər verir ki, bunu türkiyəli həkim Halit Furkan deyib. O bildirib ki, səhər yeməyi bədən üçün ən kritik vaxt hesab olunur. "B

.

Hər gün bişmiş sarımsaq yeməyin faydası

Bişmiş sarımsaq təzə sarımsaqdan da faydalıdır. xəbər verir ki, həkim Vladimir İvanov rasiona sobada bişmiş və ya qaynadılmış sarımsaq əlavə etməyin faydalarından danışıb. Həkim qeyd edib ki, məhz bu sarımsaq mədə-bağırsa

.

Ölkədə qriplə bağlı ümumi vəziyyət AÇIQLANDI

Əhali arasında hərarətin yüksəlməsi, ümumi halsızlıq, öskürək, boğaz ağrısı, burun axması və ya tutulması kimi əlamətlərlə müraciət edən şəxslərdən götürülmüş yaxmalarda fəsli qrip virusu və ara-sıra digər respirator virusla

.

Hamiləlik planlayan qadınlar lakdan uzaq dursun - Sonsuzluq yaradır

Son illərdə gel-laklı manikürün davamlılığı və rahatlığı səbəbindən geniş yayılsa da, onun müntəzəm istifadəsi qadınların reproduktiv sağlamlığına potensial təsir göstərə bilər. xəbər verir ki, bu barədə məlumatı qadın xəstəliklər

.

Saç tökülməsinə səbəb olan 9 mühüm faktor – xəbərdarlıq

Son illər həm qadınlarda, həm də kişilərdə saç tökülməsi sürətlə artan problemlərdən birinə çevrilib. Dermatologiya üzrə mütəxəssis bildirir ki, saç tökülməsi təkcə genetik səbəblərlə deyil, həyat tərzi və ətraf mühit amillər

.

Qlobal qripdən özümüzü necə qoruyaq?

Hazırda həkim-infeksionistlər dünyada ötən illərlə müqayisədə daha sərt qrip mövsümünün yaşandığını iddia edirlər. Onlar bunun qismən virusun yeni mutasiyaya uğrayan növündən qaynaqlandığını bildirirlər. Yaponiya və Böyü

.

Kolbasanın üstündə bu söz varsa, qəti almayın

Mağazada yaxşı kolbasa seçmək üçün məsləhətlər verilib. xəbər verir ki, bu sahə üzər ekspert Yelena Medkovanın sözlərinə görə əsas meyar qablaşdırmanın dizaynı yox, məhsulun texnoloji göstəriciləridir. "Bişmiş kolbas

turlar.az

aksessuarlar qadin sayti reseptler xatire islamin sekilleri yemək bişirmək pustenin faydalari goz altı qırışlar kosmetika ağır itki hakisdalar badambura brusell bakteriyası kahfe kali