DİQQƏT: BUNLAR MƏDƏ XƏRÇƏNGİ RİSKİNİ ARTIRIR

DİQQƏT: BUNLAR MƏDƏ XƏRÇƏNGİ RİSKİNİ ARTIRIRMədə xərçəngi ilə qidalanma arasındakı bağlılıq araşdırılarkən yeməkləri çox isti yemənin xərçəng riskini 3.3, çox tələsik yemənin 5.4 qat artırdığı bəlli olub.

Yeməklərə çox duz tökmək 4.2, gün aşırı duzlu ayran içmək 1.8, duzlu kərə yağı 1.5, hər gün və hər qida zamanı turşu yemək 7 qat, kolbasanın həftədə 1-2 dəfə yeyilməsi 3, həftədə 1-2 dəfə xəmir xörəyi yeyilməsi mədə xərçəngi üçün 7.5 qat risk daşıyır.

Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər mədə dostudur

Mütəxəssislər yaşıl yarpaqlı tərəvəz, soğan və sarımsağın gündə bir dəfə yeyilməsinin mədə xərçəngi riskini azaltdığını deyir. Bəslənmə şəkli, yaşam tərzinin dəyişdirilməsi və tütün istifadəsinin sonlandırılması ilə mədə xərçəngi riskini önəmli dərəcədə azaltmaq mümkündür.

Ən sıx rastlanan mədə xəstəliklərinin başında qastrit və xora gəlir.

Mədə xəstələrinin 50.9%-də qastrit və yüzdə 44.1%-də isə xora gəlir.

Siqaret və spirtli içkiyə diqqət edin!

Mədə xərçənginə tutulanların 13-23 il boyunca gündə 13-22 dəfə siqaret çəkdiyi bəli olub.

Yüzdə 55.7-si 11-23 il gündə 8-12 ədəd siqaret çəkib.

Çox duz mədə xərçəngini barındırır.

Yeməklərin duzlu yeyilməsi riski daha da artırır. Dadına baxmadan yeməyə duz qatılması bu riski 4.2 qat artırır.

Mədə xərçəngi riskini kolalı içki 3.4 və qazlı içkilər 6 qat daha da artırır.

Mədə xərçəngindən qorunmaq üçün turşu, hazır şorba kimi çox duz tərkibli yeməklərdən uzaq durmaq, duzsuz pendir yemək, şəkər və şəkərli qidaları mümkün olduğunca az yeyilməsi, bədən ağırlığının qorunması tövsiyə edilir. Duzlu qidaların azaldılması, tərəvəz və meyvə qəbulunun artırılması və siqareti tərgitmək lazımdır.
gencaile.az

Xəbərlər     Baxılıb: 2378   Tarix: 09 yanvar 2017
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

"Sancı hiss etmədən də infarkt keçirmək olur" - Həkimdən xəbərdarlıq

İnfarkt yalnız sinə ağrısı ilə deyil, bel ağrısı, nəfəs darlığı, ürəkbulanma və tərləmə kimi əlamətlərlə də özünü göstərə bilər. xəbər verir ki, Yeditepe Universiteti Koşuyolu Xəstəxanasının kardioloqu dosent Mehmet Fati

.

Bir ay hər gün limonlu su içsəniz nə olar?

Son illərdə sağlam həyat trendləri arasında populyarlığını artıran limonlu su sadə, lakin təsirli bir vərdiş olaraq diqqət çəkir.Xüsusilə səhərlər ac qarına istehlak edildikdə, bir ay nizamlı olaraq istehlak edildikdə limonl

.

Qadınlar gündə nə qədər pivə içə bilər?

İsti yay günlərində spirtli içki qəbul etmək istəyənlər daha çox pivəyə üstünlük verir. . xəbər verir ki, pivə tərkibində estrogenə bənzər birləşmələrin olması səbəbindən qadınlarda xərçəng riskini azaldır. Qadınlar gün ərzind

.

Uzunömürlü olmaq üçün ideal çəki açıqlandı

Son dövrün məlumatlarına əsasən, bədən kütlə indeksi (BKİ) insan ömrünün uzunluğunu proqnozlaşdırmaqda mühüm rol oynayır. xəbər verir ki, rusiyalı mütəxəssis Olqa Romaşina "Veçernyaya Moskva" nəşrinə verdiyi müsahibəd

.

Sonsuzluğa səbəb nədir?

Son illər Azərbaycanda qadınlar arasında sonsuzluq halları artıb. Kimisi bunu qidalar, kimisi də fizioloji səbəblərlə bağlı olduğunu deyir. Həkim Pərvanə Mustafayeva -a deyib ki,son zamanlarda yalnız ölkəmizdə deyil, dünyad

.

Plastik cərrahlardan xəbərdarlıq: Bu estetik əməliyyatlardan imtina edin

Aqressiv üz gərmə əməliyyatları ciddi fəsadlara səbəb ola bilər və onlardan birmənalı şəkildə çəkinmək lazımdır. xəbər verir ki, bu barədə plastik cərrahlara istinadən yazıb. Qeyd edilib ki, bir anda 10-15 il cavan görünməy

.

Qəhvəni bu məhsulla birlikdə için – aclıq yadınızdan çıxacaq

Qəhvə ilə qoz-fındıq yalnız dadlı deyil, həm də faydalı bir birləşmədir. Bu tandem beynin fəaliyyətini dəstəkləyir, stres səviyyəsini azaldır və sizi bütün gün üçün enerji ilə təmin edir. bununla bağlı məlumatları sizə təqdi

.

Bu vitaminlər xərçəngə səbəb ola bilər

Amerikalı həkimlər müəyyən vitaminlərin istifadəsi ilə ağciyər xərçəngi riskinin artması arasında əlaqə aşkar ediblər. -ın məlumatına görə, Ohayo Dövlət Universitetinin dosenti Teodor Braski hesab edir ki, B6 və B12 vitaminlər

.

Bəzi xiyarlar niyə acı dadır?

Xiyarın bəzən acı dad verməsi bir çox insanı narahat edir. Mütəxəssislər bu halın əsas səbəbinin xiyarın tərkibindəki "kukurbitasin" adlı maddə olduğunu bildirirlər. xəbər verir ki, bu maddə xiyarın xüsusilə uc

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az geyim və ayaqqabılar aksessuarlar toy makiyajlari mətbəx qadin dunyasi kulinariya burcler kisiler xalq təbabəti ekizler novruz bayramına aid masturbasiya sekis ariqlamaq