Dondurulmuş qidalar ən azı 4 xəstəliyə səbəb olur – ARAŞDIRMA

Dondurulmuş qidalar ən azı 4 xəstəliyə səbəb olur – ARAŞDIRMABiz tez-tez gərgin iş və həyat tempində praktiki seçimə, yəni dondurulmuş qidalara üstünlük veririk. Onları ya marketlərdən alırıq, ya da evdə özümüz hazırlayırıq. Bu qidaları istehlak edərkən bir çoxumuzun ağlına təzə qidalar qədər faydalı olub-olmaması və ya dondurulduğunda nə kimi zərərləri olduğu barədə suallar yarana bilər.
Milli.Az lent.az-a istinadən xəbər verir ki, bununla bağlı kiçik bir araşdırma edərək bildirir ki, dondurulmuş qidaların da müəyyən bir istifadə tarixi var və bu saxlama müddəti daimi deyil. 
Mövsümi dəyişikliklər bir çox insanın süfrələrində müxtəliflik təmin etməyə çalışır. Bu da əvvəlki mövsümi məhsullarını dərin dondurucularda saxlamasına səbəb olur. Bununla belə, mütəxəssislər hətta dondurulmuş qidaların da müəyyən son istifadə müddəti olduğunu və düzgün olmayan saxlama üsullarının onların qida dəyərini azaldacağını vurğulayıb.
Gündəlik qidalanma vərdişlərini müəyyən edən mühüm amillərdən biri də yeməklərin bişirilməzdən əvvəlki şəraitdən süfrəyə çatana qədər saxlanması prosesidir. Bu prosesin düzgün idarə edilməsi həm sağlamlıq, həm də qida dəyərləri baxımından mühüm rol oynayır. 
Digərlərində olduğu kimi bizim ölkəmizdə də bir çox insan istehlak etmək üçün aldıqları tərəvəz və əti dondurur. Bəziləri yeməyin növündən asılı olaraq onu qurutmağa, sirkə çəkməyə və ya müxtəlif xüsusi məhlullarda saxlamağa üstünlük verir. Bəzən isə restoranlarda bu dondurulmuş qidaları yeyirik, ya da marketlərdən alırıq. 
Mütəxəssislərin sözlərinə görə, hər bir qidanın dondurulma və istifadə müddətinin özünəməxsus olduğu və dondurulmuş qidaların xarab olma prosesinin yavaşladığı zaman var. Ancaq onlar həmişəlik təzə qalmır. Etiketlənmənin və tarixin qeyd olunmasının vacibliyini də vurğulamaq lazımdır. 
Bildirilir ki, dondurulmuş qidalar bir çox xəstəliyin yaranmasına səbəb ola bilər. Onların bir neçəsini təqdim edirik: 
Ürək xəstəliyi riski
Dondurulmuş qidalar tərkibindəki trans yağlara görə ürək sağlamlığına mənfi təsir göstərir. Trans yağların istehlakı damarların tıxanmasına səbəb olaraq ürək xəstəliyi riskini artıra bilər. 
Yüksək qan təzyiqi təhlükəsi
Dondurulmuş qidalarda tez-tez rast gəlinən duz və şəkər əlavələri qan təzyiqini və hipertoniya riskini artıra bilər. 
Diabetin inkişafı
Dondurulmuş qidaların təravətini qorumaq üçün istifadə edilən nişasta diabetin inkişafına kömək edir.
Xərçəng riski
Xüsusilə dondurulmuş ətin mədəaltı vəzi xərçənginə səbəb ola biləcəyi bildirilir. Çünki dondurularkən bəzi dəyərlərini itirir və buna görə də o ehtiyatla istehlak edilməlidir. Hətta mümkündürsə, dondurulmuş ət istehlakından qaçmaq lazımdır. 
Qida dəyərlərinin azalması
Yuxarıda da qeyd etdiyimiz kimi dondurma prosesi bir çox qida dəyərinin azalmasına gətirib çıxarır. Folat və C vitamini kimi xüsusilə tez xarab olan vitaminlər dondurulduqdan sonra azala bilər. qidalanma proqramına daxil etməlisiniz.
Onu da xatırladaq ki, qidalanma etiketlərini diqqətlə araşdırmaq və sağlam alternativləri seçmək bu potensial riskləri azalda bilər.
Milli.Az
​Xəbərlərimizi WhatsApp kanalımızdan da oxuyun

Xəbərlər     Baxılıb: 698   Tarix: 20 aprel 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Dondurma həqiqətən də sərinləməyə kömək edir?

İsti yay günlərində çoxlarımız ləzzətli dondurmanın dadını çıxarmaqdan gözəl bir şey olmadığını düşünürük. Ancaq təəssüf ki, bu soyuq desert həmişə sərinləməyə kömək etmir. -a istinadən bildirir ki, dondurma hazırlamaq üçü

.

Azərbaycanda oğul qaraciyərini anasına verdi

Uzun illərdir qaraciyər çatışmazlığından əziyyət çəkən anaya öz oğlu donor olub. -a istinadən xəbər verir ki, Hacıqabul rayonunun sakini Elçin Qəniyev anası Tamam Qəniyevaya öz qaraciyərini verib. Elçin Qəniyev evin tək övladıdır

.

Bu dərmanlar insanları kor edir

Alimlər aşkar ediblər ki, adi dərmanlar orqanizm üçün ciddi təhlükə yaradır. -a istinadən bildirir ki, aparılan son elmi araşdırmada Harvard Universitetinin alimləri semaqlutid ehtiva edən arıqlamaq üçün istifadə olunan dərmanları

.

Köpdən əziyyət çəkənlər bu qidaları yeməsin

Güclü meteorizm, yəni bağırsaqlarında köp olanlar, həzm sistemində problem yaşayanlar, qıcıqlanmış bağırsaq sindromu olanlar bu qadağa siyahısı ilə tanış olub, hansı ərzaqlardan uzaq olacaqlarını bilməlidir. -a istinadə

.

Kondisionerlər bu xəstəliyi yayır - Həkimdən XƏBƏRDARLIQ

"Kondisionerdən gələn soyuq hava özlüyündə xəstəliyə səbəb olmur, lakin bəzi hallarda xəstəliyə səbəb ola bilər".   -a istinadən xəbər verir ki, terapevt və kardioloq Natalya Koryagina "Instagram" səhifəsind

.

Böyürtkənin faydaları nələrdir?

Rusiyalı tibb elmləri namizədi, qastroenteroloq və dietoloq İrina Berejnaya böyürtkənin faydalarından danışıb və bu giləmeyvənin yalnız bir əks göstərişə malik olduğunu deyib. -a istinadən xəbər verir ki, böyürtkən antioksidan

.

Dondurma həqiqətən də sərinləməyə kömək edir?

İsti yay günlərində çoxlarımız ləzzətli dondurmanın dadını çıxarmaqdan gözəl bir şey olmadığını düşünürük. Ancaq təəssüf ki, bu soyuq desert həmişə sərinləməyə kömək etmir.   -a istinadən xəbər verir ki, dondurma hazırlama

.

Uşaqlar üçün ölümcül oyunlar

"Uşaqlar suda daha çox valideynlərin diqqətsizliyi səbəbindən ölürlər. Buna görə də övladlarla su hövzələrində və ətrafında davranışın bütün əsas qaydalarını mütləq danışmalıdır. Bu, uşağın yaşından asılı olmayaraq edilməlidir"

.

Uşaqların sevimli içkilərində bu təhlükəli maddələr var

Verdiyi zərər baxımından fəst-fudlarla yarışacaq içkilər yay aylarında daha da populyarlaşır. Mütəxəssislər müxtəlif kremlər, rəngləndirici və dadlandırıcı maddələr, eləcə də bol miqdarda şəkər ehtiva edən bu içkilərin piylənməy

turlar.az

sonxeber.az geyim necə seçməli gozel gorunmek hamilelikde qidalanma ayaq şişməsi ayaqqabi ve cantalar hakisda xercengden qoruyan qidalar kosmetika aybawi hakışta salam qaynanaya aid yumurta