Dondurulmuş qidalar ən azı 4 xəstəliyə səbəb olur – ARAŞDIRMA

Dondurulmuş qidalar ən azı 4 xəstəliyə səbəb olur – ARAŞDIRMABiz tez-tez gərgin iş və həyat tempində praktiki seçimə, yəni dondurulmuş qidalara üstünlük veririk. Onları ya marketlərdən alırıq, ya da evdə özümüz hazırlayırıq. Bu qidaları istehlak edərkən bir çoxumuzun ağlına təzə qidalar qədər faydalı olub-olmaması və ya dondurulduğunda nə kimi zərərləri olduğu barədə suallar yarana bilər.
Milli.Az lent.az-a istinadən xəbər verir ki, bununla bağlı kiçik bir araşdırma edərək bildirir ki, dondurulmuş qidaların da müəyyən bir istifadə tarixi var və bu saxlama müddəti daimi deyil. 
Mövsümi dəyişikliklər bir çox insanın süfrələrində müxtəliflik təmin etməyə çalışır. Bu da əvvəlki mövsümi məhsullarını dərin dondurucularda saxlamasına səbəb olur. Bununla belə, mütəxəssislər hətta dondurulmuş qidaların da müəyyən son istifadə müddəti olduğunu və düzgün olmayan saxlama üsullarının onların qida dəyərini azaldacağını vurğulayıb.
Gündəlik qidalanma vərdişlərini müəyyən edən mühüm amillərdən biri də yeməklərin bişirilməzdən əvvəlki şəraitdən süfrəyə çatana qədər saxlanması prosesidir. Bu prosesin düzgün idarə edilməsi həm sağlamlıq, həm də qida dəyərləri baxımından mühüm rol oynayır. 
Digərlərində olduğu kimi bizim ölkəmizdə də bir çox insan istehlak etmək üçün aldıqları tərəvəz və əti dondurur. Bəziləri yeməyin növündən asılı olaraq onu qurutmağa, sirkə çəkməyə və ya müxtəlif xüsusi məhlullarda saxlamağa üstünlük verir. Bəzən isə restoranlarda bu dondurulmuş qidaları yeyirik, ya da marketlərdən alırıq. 
Mütəxəssislərin sözlərinə görə, hər bir qidanın dondurulma və istifadə müddətinin özünəməxsus olduğu və dondurulmuş qidaların xarab olma prosesinin yavaşladığı zaman var. Ancaq onlar həmişəlik təzə qalmır. Etiketlənmənin və tarixin qeyd olunmasının vacibliyini də vurğulamaq lazımdır. 
Bildirilir ki, dondurulmuş qidalar bir çox xəstəliyin yaranmasına səbəb ola bilər. Onların bir neçəsini təqdim edirik: 
Ürək xəstəliyi riski
Dondurulmuş qidalar tərkibindəki trans yağlara görə ürək sağlamlığına mənfi təsir göstərir. Trans yağların istehlakı damarların tıxanmasına səbəb olaraq ürək xəstəliyi riskini artıra bilər. 
Yüksək qan təzyiqi təhlükəsi
Dondurulmuş qidalarda tez-tez rast gəlinən duz və şəkər əlavələri qan təzyiqini və hipertoniya riskini artıra bilər. 
Diabetin inkişafı
Dondurulmuş qidaların təravətini qorumaq üçün istifadə edilən nişasta diabetin inkişafına kömək edir.
Xərçəng riski
Xüsusilə dondurulmuş ətin mədəaltı vəzi xərçənginə səbəb ola biləcəyi bildirilir. Çünki dondurularkən bəzi dəyərlərini itirir və buna görə də o ehtiyatla istehlak edilməlidir. Hətta mümkündürsə, dondurulmuş ət istehlakından qaçmaq lazımdır. 
Qida dəyərlərinin azalması
Yuxarıda da qeyd etdiyimiz kimi dondurma prosesi bir çox qida dəyərinin azalmasına gətirib çıxarır. Folat və C vitamini kimi xüsusilə tez xarab olan vitaminlər dondurulduqdan sonra azala bilər. qidalanma proqramına daxil etməlisiniz.
Onu da xatırladaq ki, qidalanma etiketlərini diqqətlə araşdırmaq və sağlam alternativləri seçmək bu potensial riskləri azalda bilər.
Milli.Az
​Xəbərlərimizi WhatsApp kanalımızdan da oxuyun

Xəbərlər     Baxılıb: 664   Tarix: 20 aprel 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

İmtahana hazırlaşanların NƏZƏRİNƏ: Günün bu saatları dərs oxusanız, beyin

Qısa müddət sonra on birinci sinif şagirdləri buraxılış və qəbul imtahanları verəcək, ali və orta ixtisas təhsili müəssisələrinin tələbələri üçün isə yay sessiyası başlayacaq. Bir çox tələbə vərdiş etdiyi gecə dərslərində

.

Siqareti tərgitdikdən sonra niyə kökəlirik?

"Siqareti buraxdıqdan sonra çəki artımı siqareti tərgitmə faktı ilə deyil, pis qidalanma vərdişləri (şəkər, duz və qızardılmış qidalardan sui-istifadə) ilə əlaqələndirilir". "Unikal"a istinadən xəbər veri

.

Çirkli ev sağlamlığınız üçün faydalı ola bilər – İlginc açıqlama

Evini tez-tez təmizləməyən insanların sizdən daha sağlam olmasında məhz "pintilik" amili rol oynaya bilər?. Bu, qeyri-mümkün səslənsə də, elm adamları məişət mikroblarının sağlamlıq üçün faydalı ola biləcəyini deyirlər

.

Arzuları yerinə yetirən sehirli ot – Zəncirotu barədə bilmədiklərimiz

Ana təbiət əslində hamıya səxavətlə davranır,  otunu, çiçəyini insanların ayaqları altına sərir. Sadəcə, biz onun dilini bilmirik, hansı otun, çiçəyin hansı dərdə dərman olmasından xəbərsizik. "Şəfalı bitkilər"

.

Yaxşı yatmaq üçün YOLLAR: Minnətdar olacağınız məsləhətlər

Kifayət qədər yuxunuzu alıb, səhər rahat oyanmaq istəyirsinizsə, bəzi addımları yerinə yetirməlisiniz. .   -a istinadən xəbər verir ki, qadgetlarınızı bir kənara qoyub yatmazdan bir saat əvvəl kitab götürsəniz, yəqin ki

.

Mütləq səhər yeməyi yeyin

Həkimlərin əksər hissəsi səhər yeməyini əsas qida qəbulu kimi qiymətləndirir. axşam.az-a istinadən bildirir ki, səhər yeməyi orqanizmi "işə salır", ona lazım olan enerji ilə təmin edir. Təəssüf ki, insanların əksə

.

Pomidorları soyuq su ilə sulamaq olarmı? – Bağbanlar bilməlidir

Bəzi bağbanlar pomidorlarını soyuq su ilə sulayırlar və sonra az məhsula isə təəccüblənirlər.   -a istinadən xəbər verir ki, məsələ ilə bağlı aqronom Anastasiya Kovrizhnux danışıb. . Onun sözlərinə görə, heç bir halda pomidorlar

.

Şaftalı bu xəstəliyi olanlara faydalıdır

Şaftalı şirin və dadlı meyvə olması ilə yanaşı, vitamin, minerallar, orqanik turşular, efir yağları, qidalı liflər və s. faydalı maddələrlə zəngindir. Həmçinin bu meyvənin insan sağlamlığına bir çox faydaları var. -a istinadə

.

Qaraciyəri təmizləyən qidaların SİYAHISI

Qaraciyəri təmizləməyə kömək edəcək və bu orqanın fəaliyyətini dəstəkləyəcək məhsulların siyahısı tərtib edilib.   -a istinadən bildirir ki, siyahını kardioloq Olqa Bokeriya tərtib edib. Onun sözlərinə görə, sağlam qaraciyə

turlar.az

sonxeber.az qadın geyimi yemek reseptleri geyim və ayaqqabılar praktiki məsləhətlər murebbeler qarazire faydalari monika belluççi kosmetika vetene aid atalar sozleri atalar sozu naz mila burclerin uygunlugu hüzeyir hacibəyov