Dondurulmuş qidalar ən azı 4 xəstəliyə səbəb olur – ARAŞDIRMA

Dondurulmuş qidalar ən azı 4 xəstəliyə səbəb olur – ARAŞDIRMABiz tez-tez gərgin iş və həyat tempində praktiki seçimə, yəni dondurulmuş qidalara üstünlük veririk. Onları ya marketlərdən alırıq, ya da evdə özümüz hazırlayırıq. Bu qidaları istehlak edərkən bir çoxumuzun ağlına təzə qidalar qədər faydalı olub-olmaması və ya dondurulduğunda nə kimi zərərləri olduğu barədə suallar yarana bilər.
Milli.Az lent.az-a istinadən xəbər verir ki, bununla bağlı kiçik bir araşdırma edərək bildirir ki, dondurulmuş qidaların da müəyyən bir istifadə tarixi var və bu saxlama müddəti daimi deyil. 
Mövsümi dəyişikliklər bir çox insanın süfrələrində müxtəliflik təmin etməyə çalışır. Bu da əvvəlki mövsümi məhsullarını dərin dondurucularda saxlamasına səbəb olur. Bununla belə, mütəxəssislər hətta dondurulmuş qidaların da müəyyən son istifadə müddəti olduğunu və düzgün olmayan saxlama üsullarının onların qida dəyərini azaldacağını vurğulayıb.
Gündəlik qidalanma vərdişlərini müəyyən edən mühüm amillərdən biri də yeməklərin bişirilməzdən əvvəlki şəraitdən süfrəyə çatana qədər saxlanması prosesidir. Bu prosesin düzgün idarə edilməsi həm sağlamlıq, həm də qida dəyərləri baxımından mühüm rol oynayır. 
Digərlərində olduğu kimi bizim ölkəmizdə də bir çox insan istehlak etmək üçün aldıqları tərəvəz və əti dondurur. Bəziləri yeməyin növündən asılı olaraq onu qurutmağa, sirkə çəkməyə və ya müxtəlif xüsusi məhlullarda saxlamağa üstünlük verir. Bəzən isə restoranlarda bu dondurulmuş qidaları yeyirik, ya da marketlərdən alırıq. 
Mütəxəssislərin sözlərinə görə, hər bir qidanın dondurulma və istifadə müddətinin özünəməxsus olduğu və dondurulmuş qidaların xarab olma prosesinin yavaşladığı zaman var. Ancaq onlar həmişəlik təzə qalmır. Etiketlənmənin və tarixin qeyd olunmasının vacibliyini də vurğulamaq lazımdır. 
Bildirilir ki, dondurulmuş qidalar bir çox xəstəliyin yaranmasına səbəb ola bilər. Onların bir neçəsini təqdim edirik: 
Ürək xəstəliyi riski
Dondurulmuş qidalar tərkibindəki trans yağlara görə ürək sağlamlığına mənfi təsir göstərir. Trans yağların istehlakı damarların tıxanmasına səbəb olaraq ürək xəstəliyi riskini artıra bilər. 
Yüksək qan təzyiqi təhlükəsi
Dondurulmuş qidalarda tez-tez rast gəlinən duz və şəkər əlavələri qan təzyiqini və hipertoniya riskini artıra bilər. 
Diabetin inkişafı
Dondurulmuş qidaların təravətini qorumaq üçün istifadə edilən nişasta diabetin inkişafına kömək edir.
Xərçəng riski
Xüsusilə dondurulmuş ətin mədəaltı vəzi xərçənginə səbəb ola biləcəyi bildirilir. Çünki dondurularkən bəzi dəyərlərini itirir və buna görə də o ehtiyatla istehlak edilməlidir. Hətta mümkündürsə, dondurulmuş ət istehlakından qaçmaq lazımdır. 
Qida dəyərlərinin azalması
Yuxarıda da qeyd etdiyimiz kimi dondurma prosesi bir çox qida dəyərinin azalmasına gətirib çıxarır. Folat və C vitamini kimi xüsusilə tez xarab olan vitaminlər dondurulduqdan sonra azala bilər. qidalanma proqramına daxil etməlisiniz.
Onu da xatırladaq ki, qidalanma etiketlərini diqqətlə araşdırmaq və sağlam alternativləri seçmək bu potensial riskləri azalda bilər.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 786   Tarix: 20 aprel 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

MRT və KT ilə bağlı yenilik – Ödənişlər dəyişdi

İcbari tibbi sığorta üzrə Xidmətlər Zərfində dəyişiklik edilib. xəbər verir ki, Baş nazir Əli Əsədov bununla bağlı qərar imzalayıb. Dəyişikliyə əsasən, sığortaolunan ixtisaslı həkimin göndərişi əsasında tibbi göstərişi olan

.

Uşaqları öpərkən diqqətli olun! - XƏBƏRDARLIQ

Uşaqları öpərkən diqqətli olmaq lazımdır. Xəzər TV-yə istinadən bildirir ki, həkim-infeksionist Mərdan Əliyev bildirir ki, immun sistemi güclü olan böyüklərdəki hər hansı gizli infeksiya, immun sistemi zəif olan uşaqlar

.

Bakıda marketdən alınan yoqurtdan görün nə çıxdı - FOTO

Bakıda marketlərdən birində satılan yoqurt kifli çıxıb. -a müraciət edən şəxs bildirib ki, 3-cü mikrorayon dairəsinə yaxın ərazidə yerləşən iri marketlərdən birindən aldığı "Çudo" firmasına aid yoqurt istifadəy

.

Oturduğunuz yerdə arıqlayacaqsınız - 1 həftəyə 5 kilo

Artıq çəki ilə vidalaşmaq istəyirsiniz, amma saatlarla idman salonlarında tər tökməyə və ya aclıqla mübarizə aparmağa vaxtınız yoxdur? Elə isə son dövrlərdə getdikcə populyarlaşan təbiiliyə əsaslanan və passiv arıqlama üsullar

.

Bu xəstəlik uşaqları saatlar içində öldürür - Necə qoruyaq?

Menengit (beyin və onurğa beynini əhatə edən qişaların iltihabı) - uşaqlar arasında yayılan ən təhlükəli yoluxucu xəstəliklərdən biri olaraq bilinir. xəbər verir ki, mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bu xəstəlik sürətl

.

Hisə verilmiş qidalarla bağlı XƏBƏRDARLIQ

Metro çıxışlarında, hərəkət intensivliyi olan yerlərdə hisə verilmiş qida məhsulları satılır. Bu məhsullar çox zaman qablaşdırılmadan, açıq  şəkildə müştərilərə təklif olunur. Təbii ki, həmin məhsulların üzərində heç bi

.

Bu xəstəliklər qadınlarda insult riskini 2 dəfə ARTIRIR

50 yaşdan gənc yetkinlərdə miqren və digər qeyri-ənənəvi risk faktorları hipertoniya və ya yüksək xolesterin kimi ənənəvi səbəblərlə müqayisədə insult riskini iki dəfə artıra bilər. xəbər verir ki, bu barədə "Stroce"

.

"Kənd toyuğudur" adı ilə belə ALDANIRIQ

Bazarlarda, metro çıxışlarında kənd toyuğu adı altında satılan məhsulların sayı artıb. İnsanların əksəriyyəti daha baha olsa da, bu məhsulu almağa üstünlük verir. Lakin son dövrlərdə işbazlar bu sahədə də alıcıları aldadırlar

.

Siqareti tərgitmək istəyirsiz? - Mütəxəssisdən sadə, amma effektiv üsul

Nikotin asılılığı alkoqol və digər psixoaktiv maddələrə asılılıqla oxşardır, lakin ondan qurtulmaq daha asan ola bilər. xəbər verir ki, ukraynalı psixiatr və asılılıq üzrə mütəxəssis Yevhen Skrypnyk RBC-Ukraynaya verdiy

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az hamilelikde qidalanma gelinlikler geyim şəkilləri qadin.net dirnaq ucun maska dil haqqinda atalar sozleri ayaqların şişməsi hakışta aybawi bayatilar saglam qidalanma maraqlı