Dondurulmuş qidalar ən azı 4 xəstəliyə səbəb olur – ARAŞDIRMA

Dondurulmuş qidalar ən azı 4 xəstəliyə səbəb olur – ARAŞDIRMABiz tez-tez gərgin iş və həyat tempində praktiki seçimə, yəni dondurulmuş qidalara üstünlük veririk. Onları ya marketlərdən alırıq, ya da evdə özümüz hazırlayırıq. Bu qidaları istehlak edərkən bir çoxumuzun ağlına təzə qidalar qədər faydalı olub-olmaması və ya dondurulduğunda nə kimi zərərləri olduğu barədə suallar yarana bilər.
Milli.Az lent.az-a istinadən xəbər verir ki, bununla bağlı kiçik bir araşdırma edərək bildirir ki, dondurulmuş qidaların da müəyyən bir istifadə tarixi var və bu saxlama müddəti daimi deyil. 
Mövsümi dəyişikliklər bir çox insanın süfrələrində müxtəliflik təmin etməyə çalışır. Bu da əvvəlki mövsümi məhsullarını dərin dondurucularda saxlamasına səbəb olur. Bununla belə, mütəxəssislər hətta dondurulmuş qidaların da müəyyən son istifadə müddəti olduğunu və düzgün olmayan saxlama üsullarının onların qida dəyərini azaldacağını vurğulayıb.
Gündəlik qidalanma vərdişlərini müəyyən edən mühüm amillərdən biri də yeməklərin bişirilməzdən əvvəlki şəraitdən süfrəyə çatana qədər saxlanması prosesidir. Bu prosesin düzgün idarə edilməsi həm sağlamlıq, həm də qida dəyərləri baxımından mühüm rol oynayır. 
Digərlərində olduğu kimi bizim ölkəmizdə də bir çox insan istehlak etmək üçün aldıqları tərəvəz və əti dondurur. Bəziləri yeməyin növündən asılı olaraq onu qurutmağa, sirkə çəkməyə və ya müxtəlif xüsusi məhlullarda saxlamağa üstünlük verir. Bəzən isə restoranlarda bu dondurulmuş qidaları yeyirik, ya da marketlərdən alırıq. 
Mütəxəssislərin sözlərinə görə, hər bir qidanın dondurulma və istifadə müddətinin özünəməxsus olduğu və dondurulmuş qidaların xarab olma prosesinin yavaşladığı zaman var. Ancaq onlar həmişəlik təzə qalmır. Etiketlənmənin və tarixin qeyd olunmasının vacibliyini də vurğulamaq lazımdır. 
Bildirilir ki, dondurulmuş qidalar bir çox xəstəliyin yaranmasına səbəb ola bilər. Onların bir neçəsini təqdim edirik: 
Ürək xəstəliyi riski
Dondurulmuş qidalar tərkibindəki trans yağlara görə ürək sağlamlığına mənfi təsir göstərir. Trans yağların istehlakı damarların tıxanmasına səbəb olaraq ürək xəstəliyi riskini artıra bilər. 
Yüksək qan təzyiqi təhlükəsi
Dondurulmuş qidalarda tez-tez rast gəlinən duz və şəkər əlavələri qan təzyiqini və hipertoniya riskini artıra bilər. 
Diabetin inkişafı
Dondurulmuş qidaların təravətini qorumaq üçün istifadə edilən nişasta diabetin inkişafına kömək edir.
Xərçəng riski
Xüsusilə dondurulmuş ətin mədəaltı vəzi xərçənginə səbəb ola biləcəyi bildirilir. Çünki dondurularkən bəzi dəyərlərini itirir və buna görə də o ehtiyatla istehlak edilməlidir. Hətta mümkündürsə, dondurulmuş ət istehlakından qaçmaq lazımdır. 
Qida dəyərlərinin azalması
Yuxarıda da qeyd etdiyimiz kimi dondurma prosesi bir çox qida dəyərinin azalmasına gətirib çıxarır. Folat və C vitamini kimi xüsusilə tez xarab olan vitaminlər dondurulduqdan sonra azala bilər. qidalanma proqramına daxil etməlisiniz.
Onu da xatırladaq ki, qidalanma etiketlərini diqqətlə araşdırmaq və sağlam alternativləri seçmək bu potensial riskləri azalda bilər.
Milli.Az
​Xəbərlərimizi WhatsApp kanalımızdan da oxuyun

Xəbərlər     Baxılıb: 720   Tarix: 20 aprel 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

D vitamini əlavələrinin qəbulu ürək sağlamlığına necə təsir edir?

Çinin Çjinyun Qida Laboratoriyasının alimləri ABŞ-dəki həmkarları ilə birlikdə müəyyən ediblər ki, D vitamini əlavələrinin qəbulu ürək-damar xəstəlikləri riskini, xüsusilə də orqanizmdə bu maddənin çatışmazlığı olan insanlard

.

Bu 6 qidadan uzaq durun

Bugünkü sürətli həyat tempi, yüksək stress səviyyələri və daimi ekran vaxtı rahat bir gecə yuxusu almağı çətinləşdirir.   -a istinadən bildirir ki, gecə yuxusunu təhdid edən qidaları, xüsusən də yatmazdan əvvəl istehlak etməyi

.

Niyə həddindən artıq yetişmiş banan yemək olmaz?

Bir çox qurmanlar qəhvəyi və ya hətta qaralmış banan yeməkdə pis bir şey görmürlər.Ancaq başa düşməlisiniz ki, belə meyvələri sevmək çox xoşagəlməz nəticələrə səbəb ola bilər. -a istinadən bildirir ki, bunun insan sağlamlığın

.

Balqabaq toxumlarının unikal xüsusiyyətləri aşkar edilib

Qəlyanaltılar qidalı olmalıdır və bol vitamin və mineral ehtiva etməlidir.   -a istinadən xəbər verir ki, buna görə də belə yeməklər üçün ən faydalı qidaları seçməyə dəyər. Dietoloq Daria Rusakovanın fikrincə, qəlyanalt

.

COVID-19 Aydakı temperatura da təsir edibmiş: Alimlərdən heyrətamiz açıqlama

COVID-19 pandemiyası təkcə Yerdəki insanların həyatını kökündən dəyişmədi, həm də planetimizin təbii peyki - Aya təsir edib.   -a istinadən xəbər verir ki, gözlənilməz kəşfin müəllifləri Əhmədabaddakı Fiziki Tədqiqatlar Laboratoriyasında

.

Bu dərmanlar əhaliyə pulsuz veriləcək

Bu gün Milli Məclisin Səhiyyə komitəsinin 2024-cü ilin payız sessiyasında ilk iclası keçirilib. APA-ya istinadən bildirir ki, İclası açan komitənin sədri Əhliman Əmiraslanov gündəliyin birinci məsələsi - Səhiyyə komitəsini

.

Siqaretdən daha təhlükəli yeməklər - 32 xəstəlik yaradır

ABŞ-dən olan alimlər 10 milyona yaxın könüllünün iştirak etdiyi onlarla böyük araşdırmanı təhlil ediblər. Mütəxəssislər müəyyən ediblər ki, fastfud və ultra emal olunmuş qidaların müntəzəm istehlakı insan sağlamlığına mənf

.

Qan xərçəngi ilə əlaqəli əsas gen tapıldı

Çikaqo və Texas universitetlərinin alimləri müəyyən ediblər ki, TET2 genindəki mutasiyalar DNT-nin düzgün qablaşdırılmamasına səbəb ola bilər ki, bu da qan və beyin xərçənginin inkişafına gətirib çıxarır. bu barədə -a istinadə

.

Həkim geniş yayılmış mifi dağıtdı; "Soyuqdəyməyə kömək etmir"

"Toyuq şorbasının qəbulu soyuqdəymə zamanı kömək etmir". -a istinadən bildirir ki, bu barədə Rusiyalı terapevt Aleksandr Myasnikov bildirib. "Mən 1970-ci illərdə aparılmış köhnə bir araşdırma görmüşdüm, orad

turlar.az

sonxeber.az gelinlikler toy makiyajlari donlar 2024 ulduzların gözəllik sirləri sobada kotlet ləkə üçün maskalar 2024 yay ayaqqabilari kosmetika şəkərbura dostluq maya maskasi hakıştalar turpun nağlı