Dünyanın ən sağlam xalqı ispanlardır: Nə yeyirlər?

Dünyanın ən sağlam xalqı ispanlardır: Nə yeyirlər?Planetin ən sağlam insanları ispanlardır. Amerikanın maliyyə-iqtisadi xəbərlər agentliyi olan "Bloomberg"in araşdırmaları bunu ortaya çıxarıb.
İspaniya həm də "uzunömürlülər ölkəsi" kimi tanınır. Bu ölkə orta yaş həddinə görə dünyada dördüncü yerdədir. İlk üçlükdə isə Yaponiya, İsveçrə və Sinqapur yer alır. Maraqlıdır, ispanlar başqalarından fərqli nə edirlər?
Araşdırma zamanı dünyanın 169 ölkəsində əhalinin həyat tərzini öyrəniblər. Xüsusən insanların çəkisi, siqaret çəkib-çəkməməsi, qida rasionuna diqqət yetirilib. Sağlam millətlər sıralamasında ikinci yeri italyanlar tutur. Həm ispanların, həm də italyanların deyəsən, "uzunömürlülük resepti" var. Aralıq dənizi ölkələrində yaşayan insanların əksəriyyətinin qidalanmaya münasibəti eynidir.
Məsələn, İspan mətbəxinin əsas yeməklərindən biri qaspaçodur. Təzə tərəvəzdən püre halında bişirilən yüngül soyuq şorbadır. Tərkibində tomat, xiyar, soğan, sarımsaq və başqa tərəvəzlər olur. Bu yemək C vitamini ilə zəngin olmaqla yanaşı, həm də soyuqdəyməyə qarşı çox effektlidir.
İspaniyada 1996-cı ildən "Aralıq dənizi dietası Fondu" fəaliyyət göstərir. Bu Fondun saytında sağlamlıq üçün faydalı olan çoxsaylı reseptlər və menyular yerləşdirilir. Fondun eksperti Ramon Estrux araşdırmaların nəticələrinə əsaslanaraq deyir ki, gündə beş xörək qaşığı zeytun yağı ürək-damar xəstəlikləri riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır.
"İspaniyada adamlar daha çox meyvə, tərəvəz və paxla yeyirlər. Nəzərə almaq lazımdır ki, piylənmənin əsas mənbəyi bitki yağlarıdır, onlar da bundan çox az istifadə edirlər. Bitkilərdən hazırlanan qidalar isə faydalıdır. Qırmızı ət və tərkibində şəkər olan içkilərdən də uzaq durmaq lazımdır",  - Almaniyanın Qida Araşdırmalar İnstitutundan Mattias Şultse belə deyir.
Araşdırmaçılar düşünür ki, 2040-cı ilə qədər İspaniya "uzunömürlülər" reytinqində birinci yerdə olacaq. Burada orta yaş həddinin 85.8-ə çatacağı ehtimal olunur.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1482   Tarix: 22 aprel 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Kolbasa 2 ağır xəstəliyə səbəb olur

Həkimlər gündəlik rasionda ən təhlükəli qidalardan birinin kolbasa olduğunu bildirirlər. xəbər verir ki, qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova emal olunmuş ət məhsullarının həddindən artıq istehlakının ağır sağlamlıq fəsadlar

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Öd kisəsi ağrıyanda nə etməli? - 5 MƏSLƏHƏT

Öd kisəsi ağrı hiss edən, ağrı siqnalı verən orqandır. Çox zaman kisədə daş olanda və iltihabi xəstəliklərdə ağrıyır. Kəskin pristuplarda ilk işiniz təcili yardım çağırıb, xəstəxanaya çatmaqdır, bu zaman hətta ağrıkəsic

.

Ürək sağlamlığı üçün ideal şam yeməyi açıqlandı

Kardioloq ürək sağlamlığı üçün sobada bişmiş qızılbalıq, noxud və tərəvəzləri tövsiyə edib. xəbər verir ki, Kardioloq Kunal Lal bildirib ki, düzgün qidalanma ürək sağlamlığını möhkəmləndirə bilər. O, "Infobae" nəşrin

.

İnnabın faydası və zərərləri

İnnab (Ziziphus jujuba) 3.00 ildən çoxdur ki, insanlar tərəfindən istehlak edilir və ənənəvi tibbdə geniş istifadə olunur. Lif və antioksidant baxımından zəngin, aşağı kalorili olan bu meyvə, bəzən "qırmızı xurma"

.

Kolbasanın üstündə bu söz varsa, qəti almayın

Mağazada yaxşı kolbasa seçmək üçün məsləhətlər verilib. xəbər verir ki, bu sahə üzər ekspert Yelena Medkovanın sözlərinə görə əsas meyar qablaşdırmanın dizaynı yox, məhsulun texnoloji göstəriciləridir. "Bişmiş kolbas

.

Protein tozları həqiqətən lazımlıdır? - Mütəxəssisdən açıqlama

Protein tozları uzun illərdir xüsusilə idman edən və əzələ kütləsini artırmaq istəyən şəxslər arasında populyardır. . xəbər verir ki, mütəxəssislər bildirirlər ki, bu əlavələr hər kəs üçün zəruri deyil və bəzi hallarda sağlamlı

.

Ürək hüceyrə terapiyasını daha təhlükəsiz edən YENİ ÜSUL

Amerikalı alimlər ürək hüceyrə terapiyasının təhlükəsizliyini artıran yeni yanaşma təqdim ediblər. xəbər verir ki, araşdırma "Science" jurnalında dərc olunub. Harvard Universitetinin tədqiqatçıları aşkar ediblə

.

Donuz əti yeyən kişi infarkt keçirdi

Moskvada kişi donuz əti yedikdən dərhal sonra özünü pis hiss edərək xəstəxanaya çatdırılıb. xəbər verir ki, həkimlər ona kardiogen şok və 1-ci tip Kounis sindromu diaqnozu qoyublar. Bu sindrom nadir rast gəlinən, allergi

turlar.az

hamiləlik yay geyimləri 2025 qaşların formalari xiyar tursusu geyim seçimi makiyaj spiral kokeldirmi kosmetika gulmeli hakista novruza aid hakisda əqrəb atalar sözü hakista