Dünyanın ən sağlam xalqı ispanlardır: Nə yeyirlər?

Dünyanın ən sağlam xalqı ispanlardır: Nə yeyirlər?Planetin ən sağlam insanları ispanlardır. Amerikanın maliyyə-iqtisadi xəbərlər agentliyi olan "Bloomberg"in araşdırmaları bunu ortaya çıxarıb.
İspaniya həm də "uzunömürlülər ölkəsi" kimi tanınır. Bu ölkə orta yaş həddinə görə dünyada dördüncü yerdədir. İlk üçlükdə isə Yaponiya, İsveçrə və Sinqapur yer alır. Maraqlıdır, ispanlar başqalarından fərqli nə edirlər?
Araşdırma zamanı dünyanın 169 ölkəsində əhalinin həyat tərzini öyrəniblər. Xüsusən insanların çəkisi, siqaret çəkib-çəkməməsi, qida rasionuna diqqət yetirilib. Sağlam millətlər sıralamasında ikinci yeri italyanlar tutur. Həm ispanların, həm də italyanların deyəsən, "uzunömürlülük resepti" var. Aralıq dənizi ölkələrində yaşayan insanların əksəriyyətinin qidalanmaya münasibəti eynidir.
Məsələn, İspan mətbəxinin əsas yeməklərindən biri qaspaçodur. Təzə tərəvəzdən püre halında bişirilən yüngül soyuq şorbadır. Tərkibində tomat, xiyar, soğan, sarımsaq və başqa tərəvəzlər olur. Bu yemək C vitamini ilə zəngin olmaqla yanaşı, həm də soyuqdəyməyə qarşı çox effektlidir.
İspaniyada 1996-cı ildən "Aralıq dənizi dietası Fondu" fəaliyyət göstərir. Bu Fondun saytında sağlamlıq üçün faydalı olan çoxsaylı reseptlər və menyular yerləşdirilir. Fondun eksperti Ramon Estrux araşdırmaların nəticələrinə əsaslanaraq deyir ki, gündə beş xörək qaşığı zeytun yağı ürək-damar xəstəlikləri riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır.
"İspaniyada adamlar daha çox meyvə, tərəvəz və paxla yeyirlər. Nəzərə almaq lazımdır ki, piylənmənin əsas mənbəyi bitki yağlarıdır, onlar da bundan çox az istifadə edirlər. Bitkilərdən hazırlanan qidalar isə faydalıdır. Qırmızı ət və tərkibində şəkər olan içkilərdən də uzaq durmaq lazımdır",  - Almaniyanın Qida Araşdırmalar İnstitutundan Mattias Şultse belə deyir.
Araşdırmaçılar düşünür ki, 2040-cı ilə qədər İspaniya "uzunömürlülər" reytinqində birinci yerdə olacaq. Burada orta yaş həddinin 85.8-ə çatacağı ehtimal olunur.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1471   Tarix: 22 aprel 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Hər gün bişmiş sarımsaq yeməyin faydası

Bişmiş sarımsaq təzə sarımsaqdan da faydalıdır. xəbər verir ki, həkim Vladimir İvanov rasiona sobada bişmiş və ya qaynadılmış sarımsaq əlavə etməyin faydalarından danışıb. Həkim qeyd edib ki, məhz bu sarımsaq mədə-bağırsa

.

Çox yeyənlər niyə gec doyur? - Səbəb açıqlandı

Müasir həyat tempi səbəbindən insanlar çox vaxt yeməyi tələsik yeyir. Sürətli yemək vərdişi stress və narahatlığı artıra bilər. xəbər verir ki, rusiyalı nevroloq Marianna Cikiya bildirib ki, bu vərdiş narahatlıq və stres

.

İdman edənlər xərçəngə daha az tutulur - Araşdırma

Fiziki məşqlər xərçəngin böyüməsini 60 faiz yavaşlada bilər. xəbər verir ki, beynəlxalq tədqiqatlar göstərir ki, fiziki aktivlik xərçəng hüceyrələrinin enerji mənbəyini azaltmaqla onların böyüməsini ləngidə bilər. Bu nətic

.

Yatmazdan əvvəl bu çayı için - möcüzəvi FAYDALARI

Çobanyastığı (çobanyastığı) çayı uzun illərdir sakitləşdirici və rahatlaşdırıcı təsiri ilə tanınır.  xəbər verir ki, xüsusilə yatmazdan əvvəl içildikdə bir sıra müsbət təsirləri ilə seçilir:. 1. Gərginliyi azaldır. Çobanyastığ

.

Dünyanın ən sağlam qidası şüyüd imiş... - SİYAHI

Minlərlə qida məhsulunun qlobal analizindən sonra mütəxəssislər dünyanın ən sağlam qidası kimi şüyüdü seçiblər. xəbər verir ki, vitamin, mineral və güclü antioksidant tərkibi ilə şüyüd bir çox meyvə və tərəvəzləri gerid

.

Yaşlı hüceyrələri yenidən cavanlaşdırmaq mümkün olacaq

Alimlər hüceyrələrin enerji mərkəzləri olan mitoxondriləri yeniləməyin yeni üsulunu tapıblar. "Nanoflower" adlı texnologiya sayəsində sağlam kök hüceyrələrin istehsal etdiyi əlavə enerjinin, zədələnmiş və yaşlanmı

.

Turşunun faydaları nədir?

Turşu evdə şüşə qabda və gigiyenik şəraitdə hazırlanarsa, sağlamlıq üçün faydalıdır. Həftənin 2 günü ovuc içi qədər istehlak edilməlidir. Sadəcə, sirkə və duz ilə hazırlanmış, tərkibində konservant olmayan turşuların istifad

.

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir: "Tox qarına yatmaq sağlamlıq üçün risklidir

Son günlər sosial şəbəkələrdə və həkimlər arasında "tox qarına yatmağın zərərləri" ilə bağlı müzakirələr artıb. Mütəxəssislər bildirirlər ki, gecə saatlarında ağır yemək qəbul edib yatmaq, bir çox sağlamlıq problemlərini

.

Ümumiyyətlə zərərlidir, ancaq bir növü var ki, birbaşa "xəstəliyə dəvətnamədir"

Həkim ən zərərli kolbasa növünü açıqlayıb. xəbər verir ki, rusiyalı qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova bildirib ki, hər gün sosiska və kolbasa yemək zərərlidir. "Bu məhsulların tərkibində çoxlu dad artırıcılar, duz

turlar.az

yay geyimləri 2025 toy makiyajlari toy gecesi aliment almaq badimcan murebbesi hazirlanmasi elm haqqında atalar sözleri kök suyu kosmetika novruz bayramina aid hakista qogal efsane haxışda qiz burcu