Düzgün qidalanmamaq orqanizmi istənilən virus infeksiyası qarşısında aciz qoyur

Düzgün qidalanmamaq orqanizmi istənilən virus infeksiyası qarşısında aciz qoyurYeni növ koronavirus (COVID-19) pandemiyası dövründə bəzən həm sağlam qidalanmadan, həm də pəhriz saxlamaqdan imtina edənlər olur. Düzgün qidalanmamaq isə artıq çəkiyə və bəzi xəstəliklərin yaranmasına səbəb olur.
Milli.Az bildirir ki, зəhriz saxlamaq istəyənlərin diqqət yetirməli məsələlərindən danışan həkim-diyetoloq Ləman Süleymanova AZƏRTAC-a deyib: "Düzgün qidalanmamaq, kortəbii diyetalar, arıqlamaq üçün qəbul edilən dərmanlar immun sistemini o qədər zəiflədir ki, orqanizm istənilən virus infeksiyası qarşısında acız qalır. Pandemiya dövründə immuniteti zəif olan, siqaret çəkən, arıqlamaq üçün dərmanlar istifadə edən və mədəkiçiltmə əməliyyatına məruz qalanlar xüsusilə ehtiyatlı olmalıdırlar".
Həkim-diyetoloqun dediyinə görə, pandemiya zamanı, həmçinin stresdə olarkən diyeta saxlamaq çətinlik yaradır, eyni zamanda, immun sisteminə də mənfi təsir göstərir. Ən vacib şərtlərdən biri isə gündə üç dəfə düzgün qidalanmaqdır: "Səhər, günorta və axşam yeməyi mütləq vacibdir. İmmunitet sisteminin aktivləşməsi üçün səhər qəbul edilən qidaların əhəmiyyəti çox böyükdür. Saat 7-dən 9-a qədər qəbul edilən səhər yeməyi zamanı rasionda mütləq meyvə-tərəvəzlər də olmalıdır. Xüsusilə C vitamini ilə zəngin olan narıngi və portağal qəbulu vacibdir. Bununla yanaşı, tərkibində A və E vitamini olan, eləcə də B qrupu vitaminləri, dəmirlə zəngin meyvələrə üstünlük verilməlidir. Kəskin respirator virus infeksiyalarının yayıldığı dövrdə süfrədə qırmızı ət, balıq əti, proteinlə zəngin qidalar olmalıdır. Axşam saatlarında orqanizm ağırlaşır, qanda şəkərin səviyyəsi yüksəldiyindən təzyiq də arta bilər, ona görə də yüngül qidalar qəbul edilməli, çoxlu maye içilməlidir".
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1323   Tarix: 11 dekabr 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Asqırarkən burun və ağız bağlanarsa nə baş verə bilər? - Mütəxəssislər danışdı

Mütəxəssislər asqırmanı saxlamamağı tövsiyə edirlər. Çünki bu vərdiş göründüyü qədər zərərsiz deyil və ciddi sağlamlıq fəsadlarına yol aça bilər. xəbər verir ki, tibbi araşdırmalara əsasən, asqırmanı zorla saxlamaq nəticəsind

.

Yoğun bağırsaq xərçənginə qarşı gündəlik qoruyucu: Gündə 5 qoz

Aparılan elmi araşdırmalar göstərir ki, gündə təxminən beş ədəd qoz istehlak etmək, yoğun bağırsaq (kolon) xərçəngi riskini azaltmağa kömək edə bilər. Bu təsir, qozun tərkibindəki zəngin bioaktiv maddələr, o cümlədən omega-

.

Dişlərinizin rəngi xəstəliyinizdən xəbər verir

Diş rəngindəki dəyişiklik sadəcə estetik məsələ deyil, bəzən ciddi xəstəliklərin xəbərçisi ola bilər. xəbər verir ki, ağız və diş sağlamlığı mütəxəssisi Allen Zhang diş rənglərinin hansı xəstəliklərlə bağlı ola biləcəyin

.

Bağırsaq və sümük sağlamlığı üçün qatığın yeyilməsi üçün ən yaxşı vaxt

Qatığın düzgün zamanda yeyilməsi həzmi yaxşılaşdırır və bağırsaq mikroflorasını dəstəkləyir. xəbər verir ki, "Verywell Health"in məlumatına görə, aşağıdakı vaxt tövsiyələrinə əməl etməklə qatıqdan maksimum fayd

.

Yeməkdən əvvəl bir stəkan su içməyin orqanizmə təsiri - Həkim açıqladı

"Mineral su meteorizmi azaltmağa, həzmi yaxşılaşdırmağa və köpü aradan qaldırmağa kömək edir". xəbər verir ki, diyetoloq Blanka Qarsia Orea "El Economista" nəşrinə müsahibəsində yeməkdən sonra mədədə narahatlı

.

İsti havada soyuq dondurmanın zərərləri: Həkimlərdən xəbərdarlıq

Yay aylarında havaların kəskin istiləşməsi ilə birlikdə insanların sərinləmək üçün dondurmaya daha çox üstünlük verməsi müşahidə olunur. Bəs isti havada soyuq dondurmanın zərərləri nələrdir? . xəbər verir ki, mütəxəssislə

.

Qarpızı necə düzgün saxlamaq olar?

Şirin, yetişmiş qarpız yayda səbirsizliklə gözlədiyimiz ləzzətlərdən biridir. Lakin çox vaxt sual yaranır: onu necə saxlamaq lazımdır ki, dadı və şirəliliyi itməsin? Xüsusilə 5-7 kq, bəzən 10-12 kq-lıq iri qarpızlar alındıqda

.

Kranın üzərində saxlanılan yaş bezlər təhlükəlidir - eşidən dərhal zibilə atır

Mətbəxdə diqqət yetirmədiyiniz kiçik bir vərdiş sağlamlığınız üçün ciddi təhlükə yarada bilər. xəbər verir ki, təmizlədikdən sonra kranın üzərində saxlanılan yaş mətbəx bezləri nəmli mühitdə bakteriyaların sürətlə çoxalmasın

turlar.az

geyim dəbləri kosmetika mehsullari toy makiyajlari cagatay ulusoy cennet almasinin hazirlanmasi çimərlik dəbi sizanaqlara qarsi maska kosmetika seksler cinsi əlaqə qız bürcü yemekler tapmaca