Əmizdirmə zamanı arıqlamaq

Əmizdirmə zamanı arıqlamaqƏmizdirən anaları qlobal miqyasda dəstəkləyən və əmizdirmə məsələlərində maarifləndirən "La Leche League" beynəlxalq təşkilatı əmizdirmə müddətində arıqlamaq istəyən analara bir sıra tövsiyyələr vermişdir.
Təşkilat bildirir ki, əksər qadınlar doğuşdan sonra tezliklə normal çəkilərinə qayıtmaq üçün səbrsizlik göstərirlər. Məlumdur ki, hamiləlikdə artıq kilolar bir gecə yığılmamışdır və müvafiq olaraq da, tez bir zamanda yoxa çıxmayacaqdır. Analar doğuşdan iki ay sonra arıqlamağa başlasalar, bədənlərinin doğuşsonrası bərpası və bol süd ehtiyatının əsasının qoyulmasına imkan olacaqdır. Bir çox analar əmizdirərkən qidalarında müəyyən qaydalara riayət etməklə müntəzəm şəkildə arıqlamaqlarını hiss etmişdirlər lakin, yaxşı olardı ki, pəhriz tutmamışdan öncə hər bir ana həkimi ilə məsləhətləşsin.
nosplitgif4.gif
Balanslaşdırılmış qida. Ana özünün və körpəsinin sağlamlığı naminə balanslaşdırılmış şəkildə qidalandırıcı maddələri almalıdır. Əks halda ananın qidalandırıcı maddələr deposu tükənmə riskində olacaqdır. Düzgün qidalanmayan analarda südün azlığı və A, D, B6 və B 12 vitaminlərin çatışmamazlığı müşahidə olunur. Bu qətiyyən o demək deyil ki, ana ifrat miqdarda və ifrat kalorili qidalar qəbul etməlidir.
Aclıq. Ananın qidasında kalori çatışmamazlığı onun zəif, yorğun və halsız olmasına səbəb olur. Bu halda olan ana körpəsinə qulluq etməkdə çətinlik çəkir, südün miqdarının azlığından şikayət edir və südün gəlmə refleksinin zəifləməsini hiss edir. Laktasiya dövründə Qida Yarımşurası əmizdirən analara sutkada 1500-1800 kalori qəbul etməyi məsləhət görürür.
Arıqlamanın tempi. Artıq kilolarını tədricən atan analarda nə südün azalması, nə də körpənin sağlamlığa mənfi təsirlər qeydə alınmamışdır. Lakin tez bir zamanda arıqlayan əmizdirən analarda müəyyən narahatlıqlar özünü göstərmişdir. Ətraf mühitin çirklənməsindən bədənə daxil olan toksik maddələr piy qatında toplanır. Sürətlə arıqlayan anaların bədənində olan toksik maddələrin qan dövranında artması və bununla da südünə keçməsi mümkün olur. Sürətli arıqlama prosesi həmçinin süd istehsalının və ehtiyatının azalmasına da əsas olur.
Bir sıra məhşur pəhrizlər azkarbohidratlı qida rejimi təklif edir, bu pəhrizlər çəkinin tez bir zamanda azalmasına səbəb olur. Bu pəhrizlər adətən karbohidratları daha çox zülallarla əvəz etməyə çağırır. Həqiqətən də azkarbohidratlı pəhriz sürətli kilo azalmasına səbəb olsa da, əmizdirən analar üçün bu cür pəhrizlərə karbohidratların (meyvə və nişasta ilə zəngin tərəvəzlərin) daxil edilməsi gərəkdir. Hətta azkarbohidratlı pəhrizlərin tərtibatçıları belə hamilələrə və əmizdirənlərə karbohidratları pəhrizlərində artırmaqlarını tövsiyyə edirlər.
Bir pəhriz növü bütün insanlara uyğun olmaya bilər, xüsusən əmizdirən analara. Buna görə də əmizdirən analar pəhrizə başlamamışdan öncə məsələni ətraflı araşdırmalı, balanslaşdırılmış qidalanmalı, arıqlamanı tədricən və azkarbohidratlı pəhrizi öz ehtiyaclarına uyğun miqdarda karbohidratlarla zənginləşdirib həyata keçirməlidir.
Hazırladı: Səltənət Zülfüqarova,
Əmizdirmə məsləhətçisi
Vib.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1488   Tarix: 07 fevral 2017
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Yuxunun həyatımıza təsiri

Uğurlu insanların enerjili və məhsuldar günə başlamalarının sirri düzgün yuxu rejimində və erkən oyanmaq vərdişində gizlənir. Səhər vaxtında oyanmaq təkcə günə sürətli başlamaq deyil, həm də sağlam həyat və diqqət üçün vacibdir

.

Göbələkdən zəhərlənməmək üçün nələrə diqqət etməliyik?

Son illər payız aylarında göbələk zəhərlənmələri ilə bağlı hallar artıb. . xəbər verir ki, əsasən, meşəlik və dağlıq ərazilərdən toplanan yabanı göbələklərin düzgün tanınmaması bir çox hallarda ağır fəsadlara, hətta ölüml

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Kolbasa yeməyin, bu xəstəlikləri yaradır - Ekspertdən açıqlama

Daimi olaraq kolbasa və digər emal olunmuş ət məhsullarını yemək bir sıra ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər, çünki bu məhsulların tərkibində yüksək miqdarda duz, doymuş yağlar, konservantlar və kanserogen maddələ

.

Qəfil yemək istəyi xərçəngin əlaməti ola bilər - DİQQƏT

Britaniyalı alimlər qəfil yemək istəyinin bəzi xərçəng növləri ilə əlaqəli ola biləcəyini açıqlayıb. xəbər verir ki, "Daily Mail" qəzetinin yazdığına görə, şokolad, pizza və ya limon kimi qidalara ani həvəsin yaranmas

.

Son 3 ayın ən güclü maqnit qasırğası başladı

Yer kürəsində son 3 ayın ən güclü maqnit qasırğası başlayıb. xəbər verir ki, Rusiya Elmlər Akademiyasının Kosmik Tədqiqatlar İnstitutunun Günəş astronomiyası laboratoriyasından verilən məlumata görə Yer üzündə G3 səviyyəsin

.

Siçanlar üzərində test edildi, indi də insanlarda yoxlayacaqlar - Alimlər görün nə tapdı

Beyində iştahı idarə edən hissə aşkarlanıb. xəbər verir ki, tədqiqat nəticələri Cell Reports jurnalında dərc olunub. BNST adlanan hissənin iştahı idarə etməsi aşkarlanıb. Araşdırmalara görə bu sahə həm dadı, həm də aclı

.

Gənclərdə ürək xəstəlikləri artmaqdadır - mütəxəssislər xəbərdarlıq edir

Son illərdə 20-30 yaş arası gənclər arasında ürək-damar xəstəlikləri və qəfil ürək tutmaları hallarında artım müşahidə olunur. "BBC News"un araşdırmasına görə, həm genetik, həm də həyat tərzi ilə bağlı amillər gəncləri

.

Gel dırnaqların bilinməyən fəsadları: Gözəllik yoxsa genetik zərər?

Son illərdə qadınlar arasında məşhurlaşan gel dırnaqları estetik görünüş təqdim etsə də, sağlamlıq üçün risklər daşıyır. xəbər verir ki, mütəxəssislər xüsusilə gel dırnaqlarında istifadə olunan TPO (Trimetilbenzoil Difenilfosfi

turlar.az

hamilelikde qidalanma maskalar gelinlikler bayatilar yay kolleksiyasi berguzar korel seks xarici kosmetika mekteb qiz evi haxista novruz hakışdaları xanim.az rus dilin nece orenek