Ən dadlı və yetişmiş naringiləri necə seçmək olar?
Naringilər yalnız ətirli və şirin meyvə deyil, həm də qiymətli qida mənbəyidir. Onlar immunitet sistemini gücləndirə, dərinin vəziyyətini yaxşılaşdıra və ürək-damar xəstəliklərinin qarşısını ala bilərlər.
Medianews.az-a istinadən xəbər verir ki, bu barədə Çuvaşiyanın Kanaş şəhərindəki Gigiyena və Epidemiologiya Mərkəzinin fizik eksperti Myasnikov danışıb.
Naringilər zəngin tərkibə malikdir. Məsələn, onların tərkibində immunitet sistemini stimullaşdıran, dəmirin udulmasını artıran və dəri üçün kollagen sintezini təşviq edən C vitamini var. Onların tərkibində sinir sisteminin fəaliyyəti, maddələr mübadiləsi və enerji üçün vacib olan B vitaminləri də var. Kalium isə ürək-damar fəaliyyətini və qan təzyiqini tənzimləyir. Və bu, naringilərin bütün faydalı xüsusiyyətləri deyil. Ancaq onları necə seçmək olar?
Naringilərin dadından və faydalarından həzz almaq üçün xüsusilə qışda onları necə düzgün seçməyi bilmək lazımdır. Düzgün seçim etməyinizə kömək edəcək bəzi faydalı məsləhətlər.
Qabıq rəngi. Naringi qabığının rənginə baxın. Parlaq, zəngin və müxtəlifliyə uyğun olmalıdır. Narıncı, qırmızı və ya hətta tünd narıncı ola bilər. Bu qabıq rəngi naringinin yetişmiş və təzə olduğunu göstərir. Dərisi solğun və ya yaşıl olan naringilərdən çəkinin, çünki bu, meyvənin yetişmədiyini bildirir.
Peel. Naringi qabığını hiss edin. Hamar, elastik və zədələnmədən olmalıdır. Yumşaq və ya quru dəri ilə naringilərdən çəkinin.
Çəki. Əlinizdəki naringini qaldırın. Ağır olmalıdır, bu onun şirəliliyini göstərir. Yüngül olan naringilərdən çəkinin, çünki bu onların quru olduğunu göstərə bilər.
Naringilərdə ləkə, yara və kif olub olmadığını yoxlayın.
Aroma. Naringi iyləyin. Güclü və xoş bir qoxu olmalıdır. Bu, onun yetkinliyini və şirinliyini göstərir. Qoxusu olmayan və ya xoşagəlməz qoxusu olmayan naringiləri qəbul etməyin.
Elastiklik. Naringi üzərinə sıxın. Bir az elastik olmalıdır, bu onun şirəliliyini göstərir. Çox sərt və ya çox yumşaq olan naringilərdən çəkinin.
Ölçü. Düşünməyin ki, naringi nə qədər böyükdürsə, bir o qədər yaxşıdır. Orta ölçülü naringiləri seçin, onlar adətən daha şirəli və şirin olurlar.
Naringilərdə toxum olub olmadığını yoxlayın. Toxumsuz naringilər adətən toxumlanmış naringilərdən daha şirin və şirəli olur. Çoxlu toxumu olan naringilərdən çəkinin.
Milli.Az