Ən sağlam duzu necə seçmək olar?

Ən sağlam duzu necə seçmək olar?Bu faydalı duz alternativləri ilə özünüzü sevindirin.
Mətbəx stolunuzda duz həmişə tabu olubsa, onunla münasibətinizi yenidən nəzərdən keçirməyin vaxtı gəldi. 
Milli.Az bildirir ki, hər bir duz qabında yalnız süfrə duzunun olduğu günlər çoxdan keçib - bu gün bir çox variant var. Və düzünü desək, duz ədalətsiz olaraq pis bir reputasiya qazanıb (mübahisə üçün həqiqətən heç bir səbəb yoxdur).
Duz orqanizmin işinə təsir edən vacib mineraldır. Elektrolitlər düzgün nəmləndirmə, əzələ daralması (ürək daxil olmaqla) və qanın pH balansı üçün vacibdir. Moderasiya sağlam həyat tərzinin açarıdır və duz da istisna deyil. Narahat olmayın, özünüz üçün ən sağlam seçimləri edə bilmək üçün məsləhətlərimiz var.
Özünüz üçün ən yaxşı duzu necə seçmək olar
Bir saniyəlik kimya dərslərinə qayıdaq. Sadə dillə desək, duz qayalar şəklində olan və natrium xloriddən ibarət mineraldır. Okeandan, duz göllərindən və duz adlanan natrium xlorid yataqlarından əmələ gələn böyük qaya qruplarından əldə edilir.
Dünyanın bir çox ölkəsində ionlaşmış duz və ya bildiyimiz kimi xörək duzu istehsal edən duz mədənləri var. Ən sağlam duz seçimi şəxsi zövqünüzdən asılıdır, məsələn, müəyyən qidaları ədviyyat etmək üçün müəyyən teksturaya və ya xüsusi duza üstünlük verirsiniz və ya ümumiyyətlə natrium qəbulunuzu azaltmaq istəyirsiniz. Belə hallarda həkiminizlə danışmalısınız.
İnsanlar sağlamlıqlarını daha yaxşı idarə etmək və dad üstünlüklərini təmin etmək üçün adi duza alternativlər tapırlar. Yetkinlər adətən gündə təxminən 2300 milliqram natriuma ehtiyac duyurlar (təxminən 1 çay qaşığı adi yodlaşdırılmış süfrə duzu).
Bəziləri müxtəlif növ duzları, o cümlədən yodlaşdırılmış duzu almaqla natrium qəbulunu azaltmaq və yaxud digər mikroelementlərin qəbulunu artırmaq istəyə bilər. Çörək bişirmək və ya yemək reseptləri üçün taxıl ölçüsü və ya toxuması kimi duzda kiçik fərqlərin olduğunu unutmayın. Ölçü və əlavələr və ya maddələrə görə dadda da dəyişikliklər var.
Yemək bişirmək üçün ən faydalı 3 duz
Duz istehlak etməyin hər kəsə uyğun bir yolu yoxdur və onun sağlamlığınız üçün hansı müsbət və mənfi cəhətləri olduğuna qərar vermək sizin ixtiyarınızdadır. Hardan başlayacağınızı bilmək istəyirsinizsə, ən sağlam üç duz növünü nəzərdən keçirin.
Dəniz duzu
Dəniz duzu buxarlanmış dəniz suyundan və ya duzlu göl suyundan alınır; Yodlaşdırılmış duzdan daha az emal edildiyi üçün əlavə mineralları saxlayır. Böyük dəniz duzu bir çay qaşığı təxminən 1560 milliqram natrium ehtiva edir və həmçinin kalium, dəmir və sink izlərini ehtiva edə bilər.
Himalay duzu və ya Himalay çəhrayı duzu
Süfrə duzunun başqa bir sağlam əvəzedicisi Himalay duzudur. Onun məhsulları daha böyükdür, ona görə də yeməyinizi dadlandırmaq üçün çox ehtiyacınız olmayacaq. Daha çox kalsium, kalium, maqnezium və dəmir (kiçik miqdarda) və daha az natrium ehtiva edir. Himalay çəhrayı duzunun tərkibindəki natrium çay qaşığı üçün təxminən 2200 milliqramdır.
Kosher duzu
Dəniz duzunun bir növü olaraq, kosher duzu yodlaşdırılmış duzdan daha qaba olur və bu, ətin bişirilməsi və ədviyyatı üçün ideal alternativdir. Böyük kosher duzu, xörək duzuna bənzər bir çay qaşığı üçün təxminən 1240 milliqram natrium ehtiva edir, lakin daha təsirli bir məqsəd daşıyır. Şəxsi seçimlərinizdən və pəhriz məhdudiyyətlərinizdən asılı olaraq, bu duz adi xörək duzu üçün ən yaxşı əvəz ola bilər.
Koşher duzu
Dəniz duzunun bir növü olaraq, koşher duzu yodlaşdırılmış duzdan daha iridir və onu ət bişirmək və ədviyyat etmək üçün ideal alternativ edir. Böyük koşher duzu hər çay qaşığına təxminən 1240 milliqram natrium ehtiva edir, süfrə duzuna bənzəyir, lakin daha güclü məqsədi var. Şəxsi üstünlüklərinizdən və pəhriz məhdudiyyətlərinizdən asılı olaraq, bu duz adi süfrə duzunu daha yaxşı əvəz edə bilər. /Lent.az
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 768   Tarix: 12 yanvar 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu xəstəlik tez-tez qriplə qarışdırılır - Həkim xəbərdarlıq etdi

Rusiyalı terapevt Marina Ovsyannikova qrip və digər akut respirator virus infeksiyaları (ARVI) arasındakı fərqləri açıqlayıb. xəbər verir ki, həkimin sözlərinə görə ARVI yüngül keçir və adətən rinovirus, adeno və metapnevm

.

Saçlarınız tökülürsə, səbəbi içdiyiniz bu iki içki ola bilər - Diqqət

Saçlarınız tökülürsə, bunun səbəbi içdiyiniz iki içki ola bilər. xəbər verir ki, genetik faktorlarla yanaşı, qida qəbulu da keçəlliyə səbəb olur. Mütəxəssislər həddindən artıq şəkərli içkilərin və spirt istehlakının saç sağlamlığın

.

Zoğalın möcüzəvi faydaları

Son illərdə təbii qidalara maraq artdıqca unudulmuş bitkilər və meyvələr yenidən gündəmə gəlir. Onlardan biri də zoğaldır. Xalq təbabətində qədimdən istifadə olunan bu meyvə həm müalicəvi xüsusiyyətləri, həm də güclü antioksidan

.

Yaponların sirri bu imiş - Gündə cəmi 5 dəqiqə edin

Qədim Yapon samuraylarının intizamlı hərəkətlərindən irəli gələn Rei-ho təcrübəsi yaşlı insanlarda əzələ gücünü qorumağın və müstəqilliyi saxlamağın sirləri arasında göstərilir. xəbər verir ki, Tohoku Universitetinin araşdırmasın

.

Böyrəkləri gücləndirən təbii qida – Hər gün 1 ovuc yeyin

Böyrək sağlamlığını qorumaq həyat keyfiyyətini əhəmiyyətli dərəcədə artırır. xəbər verir ki, araşdırmalar göstərir ki, bəzi təbii qidalar böyrəkləri gücləndirir və daş əmələ gəlməsinin qarşısını alır. Antioksidant zənginliyi

.

Kolbasa yeməyin, bu xəstəlikləri yaradır - Ekspertdən açıqlama

Daimi olaraq kolbasa və digər emal olunmuş ət məhsullarını yemək bir sıra ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər, çünki bu məhsulların tərkibində yüksək miqdarda duz, doymuş yağlar, konservantlar və kanserogen maddələ

.

Kolbasa və sosiskalar xərçəng yaradır

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, emal olunmuş ət məhsulları, xüsusilə də kolbasa və sosiskalar müntəzəm şəkildə qəbul edildikdə sağlamlıq üçün ciddi təhlükə yarada bilər. xəbər verir ki, araşdırmalara görə, bu məhsulları

.

Hər il 11 milyon insan bu xəstəlikdən ölür - Kimlər risk altındadır?

Yoluxucu xəstəliklər və klinik mikrobiologiya üzrə mütəxəssis Dr. Müberra Hraloğlu sepsisin ölümcül nəticələri barədə xəbərdarlıq edib. xəbər verir ki, onun sözlərinə görə, orqanizmin bakteriya, virus, göbələk və ya parazitləri

.

Bu ətirlər hormon sistemini pozur - Açıqlama

Bəzi kimyəvi ətirlər təhlükə saçır. xəbər verir ki, bunu R.T.U. MIREA-nın qeyri-üzvi kimya kafedrasının dosenti Andrey Doroxov söyləyib. Ekspertin sözlərinə görə ftalatlar, xüsusilə dietilftalat (DEP) aromanın daha uzun müddə

turlar.az

geymler 2025 qadin dunyasi adlarin menasi əl işlərinin hazırlanması sufle resepti qohum evlilik 2025 burcler kosmetika rus dilin nece orenek haqisda hakışdalar zencefil vətən həsrətinə aid bayatılar