Evdə hazırlanan kolbasalarda bu infeksiya ola bilər - Açıqlama
Ev şəraitində hazırlanmış konserv və kolbasalardan botulizm infeksiyasına yoluxmaq mümkündür.
Milli.Az xarici mətbuata istinadla xəbər verir ki, bu barədə gazeta.ru-ya açıqlamasında infeksionist Olqa Stolyarova söyləyib.
Həkim bildirir ki, botulizmin qarşısını almaq üçün beş əsas qaydaya riayət etmək lazımdır:
Əlləri tez-tez yuyun, məhsulları və bütün mətbəx səthlərini dezinfeksiya edin, mətbəxə həşəratlar və gəmiricilərin daxil olmasının qarşısını alın.
Xam və bişmiş məhsulları ayrı saxlayın, müxtəlif qidalar üçün ayrıca qab-qacaq istifadə edin.
Məhsulları yaxşı bişirin və ya buxarlayın; sup və yeməkləri qaynadın, çünki botulotoksin və bakteriyalar 10-25 dəqiqə qaynadıqda məhv olur.
Hazırlanmış yeməyi otaq temperaturunda 2 saatdan çox saxlamayın.
Təhlükəsiz su və qida məhsullarından istifadə edin: qaynadılmış su, meyvə və tərəvəzləri yaxşı yuyun və qaynadın, müddəti keçmiş məhsullardan istifadə etməyin.
Stolyarova qeyd edib ki, botulizmin ən təhlükəli cəhəti odur ki, onu məhsuldan görmək mümkün deyil. Yəni, qab şişmir, dad, qoxu və görünüş dəyişmir.
İsmayıl
Milli.Az









Vətən haqqında bayatılar
Ehtiraslı öpüşmək üçün bunlara mütləq əməl edin
İdeal Dieta: 1 həftəyə 5 kq arıqla!
Qara zirə (Çörək otunun) faydaları
Qarazirə hər dərdin çarəsi olan bitki
Qaravəllilər
Arzuolunmaz hamiləlik
Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları
Bu qarışımı içsəniz, qışda heç xəstələnməyəcəksiniz
İşıqda yatanlara bəd xəbər
Azərbaycanda minlərlə insan istifadə edir: İnfarkt riskini 53 faiz artırır
Qırğızıstan Meladze konsertinə icazə vermədi
Təəssüf ki, oğlumu Bakıya gətirmirlər' - Müşfiq kövrəldi
Məşhur aktrisa ikinci dəfə ana olub?