Əzələlər üçün vacib olan kalium ehtiyacını hansı qidalarla ödəmək olar? - Osman Müftüoğludan tövsiyələr

Əzələlər üçün vacib olan kalium ehtiyacını hansı qidalarla ödəmək olar? - Osman Müftüoğludan tövsiyələrSağlam bədənə sahib olmaq üçün adekvat vitamin-mineral balansını saxlamaq lazımdır. Məsələn, bədənin ehtiyac duyduğu kalium, ilk növbədə, bədənin əzələ quruluşu ilə əlaqəlidir. Prof. Dr. Osman Müftüoğlu bu mineralın əzələlərin düzgün işləməsini təmin etdiyini vurğulayıb.
Milli.Az medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, o, bədənin kalium ehtiyacını təbii şəkildə ödəməyin yollarını izah edib.
"Kalium xüsusilə skelet və ürək əzələlərinin fəaliyyətində təsirlidir. Hipertoniya və ürək-damar xəstəliklərinin qarşısını almaq üçün tərkibində kalium mineralı olan qidalar istehlak edilməlidir", - deyə professor qeyd edib.
Onun sözlərinə görə, bunun üçün istehlak edilməli olan kaliumla ən zəngin qidalar bunlardır:
Banan
Ən çox kalium ehtiva edən qidalardan biri kimi tanınır. 1 orta ölçülü bananda təxminən 422 mq kalium var. Başqa sözlə, gündəlik kalium ehtiyacınızın 9%-nə uyğundur. Qəlyanaltılarda banan istehlak edə bilərsiniz.
Avokado
Son dövrlərdə daha geniş istehlak edilir. Onu səhər yeməyində və salatlarda daha çox istifadə edirlər. Tərkibindəki kaliumun miqdarı 487 mq-dır. Avokado istehlak etməklə orqanizminizi sağlam yağlar, vitaminlər və kalium mineralı ilə təmin edə bilərsiniz.
Sitrus meyvələri
Effektiv kalium qaynağı olan sitrus meyvələri su və mineral balansının qorunmasında təsirlidir. Orqanizmdə mineral balansını və maye tənzimlənməsini təmin edir. Bədəndə natriumun azaldılması və duz səviyyəsinin tarazlaşdırılması üçün əla vasitədir. Əzələ sıxılmalarının qarşısını almaq üçün sitrus meyvələri istehlak edə bilərsiniz.
Kartof
Dünyanın bir çox mətbəxinin əvəzolunmaz ləzzəti olan kartof faydalı karbohidrat mənbəyidir. Kaliumla çox zəngin olan kartof düzgün bişirmə texnikasından istifadə edilərək hazırlanmalıdır. Kartofun faydalarından yararlanmaq üçün onu suda qaynada və ya sobada bişirə bilərsiniz.
Pomidor
Qan təzyiqini tarazlaşdırmaq və ürək sağlamlığını qorumaq üçün hər gün pomidor yeyin. Pomidorun müntəzəm istehlakının infarkt riskini azaltdığı bildirilir. Pomidor həm də qan təzyiqini balanslaşdırır, natrium konsentrasiyasını tarazlamağa kömək edir.
Ərik
Kaliumla zəngin olan meyvələrdən biridir. Maddələr mübadiləsinin gücləndirilməsində, orqan və toxumaların daha sürətli bərpasında təsirli rol oynayır. Bundan əlavə, quru ərik zülal sintezi üçün də faydalıdır.
Şaftalı
Yüksək qan təzyiqi, sinir sistemi pozğunluqları və əzələ zəifliyinin qarşısını alır. Bundan əlavə, şaftalı hamiləlik dövrünü dəstəkləyən faydalı bir meyvədir. Ürək sağlamlığını qorumaq üçün şaftalı istehlak edin.
Kərəviz
Zərərli maddələrin bədəndən asanlıqla çıxarılmasını təmin edən kərəviz təmizləyici təsir göstərir. Zob və revmatizm hallarında bədən sidik turşusu kimi tullantı məhsulları parçalamaqda çətinlik çəkir. Lakin kərəvizin tərkibindəki kalium bu prosesi dəstəkləyir və sidik turşusunun orqanizmə zərər verməsinin qarşısını alır.
Ət
Əzələ inkişafını təmin edən kalium ümumiyyətlə bütün növ ət, süd və süd məhsulları, balıqlarda yüksək miqdarda olur. Ancaq bu zülal mənbəyi qidaları tək başına istehlak etmək kalium əldə etmək baxımından doğru addım olmaya bilər. Əti tərəvəzlərlə birgə yemək daha faydalıdır.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1221   Tarix: 14 may 2024
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir: "Tox qarına yatmaq sağlamlıq üçün risklidir

Son günlər sosial şəbəkələrdə və həkimlər arasında "tox qarına yatmağın zərərləri" ilə bağlı müzakirələr artıb. Mütəxəssislər bildirirlər ki, gecə saatlarında ağır yemək qəbul edib yatmaq, bir çox sağlamlıq problemlərini

.

Yaşı 5-dən az olan uşaqlara diqqət - Təhlükə var

Son illər dünyada uşaq ölümlərinin sayı artıb. Bu qorxunc tendensiya erkən doğum nəticəsində dünyaya gələn uşaqlar arasında özünü daha qabarıq şəkildə göstərir. xəbər verir ki, 37 həftədən tez baş tutan doğum erkən doğu

.

Uşaqdan böyüyə hamı bəh-bəhlə yeyir - Beynin düşməni olan 6 qida

Nevroloqlar beynə ən zərərli olan 6 qidanı açıqlayıb. xəbər verir ki, nevroloqlar beynin uzunmüddətli fəaliyyətini zəiflədən 6 gündəlik qidanı müəyyənləşdirib. Mütəxəssislər bu məhsulların həm geniş istifadə edildiyini, hə

.

Saqqızla bağlı məşhur mif puç oldu

"Udulmuş saqqızın bədəndə 7 il qalması barədə deyilənlər mifdən başqa bir şey deyil". xəbər verir ki, bunu həkim-qastroenteroloq Anastasya Gostrous deyib. Uşaqlıqdan eşitdiyimiz "Saqqız mədədə yeddi il qalır"

.

Yaddaşı gücləndirən iki təbii qoxu - Mütəxəssislər tövsiyə edir

Yeni araşdırmalar göstərir ki, bəzi təbii qoxuların inhalyasiyası zehni fəaliyyəti artırır, enerjini yüksəldir və diqqəti kəskinləşdirir. Xüsusilə çox kofein qəbulunun qan təzyiqini yüksəltməsi, hamilələr üçün risk yaratmas

.

Dondurulmuş ət nə qədər müddət saxlanıla bilər?

Mütəxəssislər dondurulmuş ətin təhlükəsiz şəkildə saxlanması ilə bağlı vacib məqamları açıqlayıb. xəbər verir ki, onların sözlərinə görə, ət məhsullarını düzgün dondurmaq qida zəhərlənməsinin qarşısını almaq və qidanın keyfiyyətin

.

Diabet və diş sağlamlığı arasında kritik əlaqə üzə çıxdı

Alimlər şəkər diabetinin ağız və diş sağlamlığına birbaşa təsir etdiyini müəyyən ediblər. Araşdırmalara əsasən, diabetli şəxslərdə ağız quruluğu, diş çürüməsi, diş əti iltihabı, göbələk infeksiyaları və diş itkisi daha ço

.

Gərginsinizsə bu vitamininiz çatışmır

Vitamin D, B12, B6, maqnezium, sink və omeqa-3 yağ turşuları çatışmazlığını erkən mərhələdə müəyyən etmək çətindir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq, tibb elmləri namizədi Nataliya Tananakina deyib. "Bu qid

.

Turşunun faydaları nədir?

Turşu evdə şüşə qabda və gigiyenik şəraitdə hazırlanarsa, sağlamlıq üçün faydalıdır. Həftənin 2 günü ovuc içi qədər istehlak edilməlidir. Sadəcə, sirkə və duz ilə hazırlanmış, tərkibində konservant olmayan turşuların istifad

turlar.az

adlarin menasi toy gecesi toy makiyaji sekilleri günel facebook seks hekayələri aybasi qani ile cadu mayalanma kosmetika saglam qidalanma kokelmek kurtlar vadisi tərəzi ekizler