Görməni yaxşılaşdırır, qəbizliyi yox edir - Turp yarpağının unikal faydaları

Görməni yaxşılaşdırır, qəbizliyi yox edir - Turp yarpağının unikal faydalarıTurp yarpaqları, həmçinin turp göyərtisi və ya turp zirvələri olaraq bilinir, çox vaxt diqqətdən kənarda qalır, lakin turp bitkisinin qidalı və çox yönlü hissəsidir. Onlar bir sıra sağlamlıq faydaları təklif edir və müxtəlif kulinariya hazırlıqlarında istifadə edilə bilir.
Milli.Az saglamolun.az-a istinadən turp yarpaqlarının bəzi faydalarını təqdim edir:
Qida ilə zəngin: Turp yarpaqları vitaminlər (C vitamini, K vitamini və A vitamini kimi), minerallar (kalsium, kalium və dəmir kimi) və pəhriz lifi də daxil olmaqla əsas qida maddələri ilə doludur. Bu qidalar ümumi sağlamlıq və rifah üçün çox vacibdir.
Antioksidant xüsusiyyətləri: Turp yarpaqları oksidləşdirici stresslə mübarizə aparmağa və xroniki xəstəliklər riskini azaltmağa kömək edən C vitamini və beta-karoten kimi antioksidanları ehtiva edir.
Sümük sağlamlığı: Turp yarpaqlarında olan K vitamini, kalsium mübadiləsində və sümük mineralizasiyasında rol oynadığı üçün sümük sağlamlığı üçün vacibdir. Yetərli miqdarda K vitamini qəbulu güclü və sağlam sümükləri saxlayır.
Həzm sağlamlığı: Turp yarpaqlarında olan pəhriz lifi müntəzəm bağırsaq hərəkətlərini təşviq edərək və qəbizliyin qarşısını alaraq həzmə kömək edir. O, həmçinin sağlam bağırsaq mikrobiomunu dəstəkləyir.
Göz sağlamlığı: Turp yarpaqları yaxşı bir beta-karotin mənbəyidir və onu orqanizm A vitamininə çevirir. Vitamin A yaxşı görmə və göz sağlamlığını qorumaq üçün vacibdir.
İmmunitet dəstəyi: Turp yarpaqlarında olan C vitamini immuniteti gücləndirən xüsusiyyətləri ilə tanınır. Bədənin infeksiyalara qarşı müdafiəsinə kömək edir və dərinin sağlamlığı və yaraların sağalması üçün çox vacib olan kollagenin istehsalını dəstəkləyir.
İltihab əleyhinə: Turp yarpaqlarında olan bəzi birləşmələr antiinflamatuar xüsusiyyətlərə malikdir, bu da bədəndəki iltihabı azaltmağa və iltihabla əlaqəli xroniki xəstəliklərin riskini azaltmağa kömək edir.
Qan təzyiqinin tənzimlənməsi: Turp yarpaqlarında natriumun təsirlərinə qarşı duraraq qan təzyiqini tənzimləməyə kömək edən mineral olan kalium var.
Qeyd etmək lazımdır ki, turp yarpaqları qidalı və faydalı olsa da, hər kəsin xoşuna gəlməyən acı dadı ola bilər. Dadı çox güclü hesab edirsinizsə, onları ağartmağa və ya sote etməyə cəhd edə bilərsiniz, bu da ləzzəti yumuşatmağa kömək edəcək.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 941   Tarix: 11 oktyabr 2023
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Saçınız tez yağlanırsa, belə edin - 20 qəpiklik çarə

Bəzi istifadəçilər saç baxımında ev üsulları axtararkən şampunun içinə aspirin əzib qarışdıraraq saçlarını yumağa başlayıblar. xəbər verir ki, əsas məqsəd ölü dəri hüceyrələrini təmizləmək, baş dərisini sakitləşdirmək v

.

Anemiya yarada biləcək xəstəlik açıqlanıb

Anemiyaya səbəb ola biləcək xəstəlik məlum olub. xəbər verir ki, revmatod artrit zamanı bədəndə gedən iltihabi proseslər qanda hemoqlobin səviyyəsinin aşağı düşməsinə səbəb ola bilər. İltihab artdıqda "interleykin-6"

.

Dünyanın ən zərərli 10 qidası - Yeməyən yoxdur

Dünyada ən zərərli qidaların siyahısı açıqlanıb. xəbər verir ki, qida ekspertləri gündəlik həyatda geniş istifadə olunan bəzi məhsulların sağlamlığa ciddi mənfi təsir göstərə biləcəyini bildirir. Araşdırmalar nəticəsind

.

Metanol zəhərlənməsi ilə bağlı xəbərdarlıq

Alkoqol qəbulundan 12-48 saat sonra yaranan görmənin dumanlanması, göz qarşısında "şimşəklər"in görünməsi və kəskin zəiflik təhlükəli metanol zəhərlənməsinə işarə edir. xəbər verir ki, bu barədə Böyük Britaniyanı

.

Kartof qızartması yemək qalıcı fəsadlara yol açır - Diqqət

Unutqanlıq son illərdə nəinki yaşlı insanlarda, hətta gənclərdə də getdikcə daha çox yayılmışdır. Sağlam olmayan, çox yağlı qidaların müntəzəm istehlakının unutqanlıq problemini daha da artırdığı bildirilir. Gündəlik həyatd

.

89 yaşlı dietoloq bir gündə nə yediyini açıqladı: Yeganə əl çəkə bilmədiyi şey

89 yaşlı, hələ də aktiv işləyən və qida sənayesinə qarşı apardığı mübarizə ilə tanınan məşhur qidalanma professoru Marion Nestle uzun ömrünün sirrini paylaşıb.  xəbər verir ki, Nestle günə süd və şəkərsiz bir neçə finca

.

Alzheimerlə mübarizədə yeni ümid

Alzheimer xəstəliyi zamanı yaddaşı yaxşılaşdırmağın yolu tapılıb. xəbər verir ki, bunu Oslо Universitetinin alimləri müəyyən ediblər. Məlumata görə, NAD⁺ molekulunun səviyyəsinin artırılması Alzheimer xəstəliyinin inkişafınd

.

Hər kəsin etdiyi təhlükəli səhv: Bu yeməkləri ikinci dəfə isitməyin

Bəzi qidaların təkrar qızdırılması sağlamlıq üçün ciddi risk yarada bilər. xəbər verir ki, bu barədə İngiltərə Qrinviç Universitetinin Qida Təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssisi Dr. Steysi Duvenagen deyib. Onun sözlərinə görə

.

Dişləri gündə 3 dəfə fırçalamaq lazım deyilmiş - Həkimdən xəbərdarlıq

Dişləri həddindən artıq tez tez və çox güc tətbiq edərək fırçalamaq ağız sağlamlığında ciddi problemlərə səbəb ola bilər. xəbər verir ki, bunu rusiyalı stomatoloq terapevt və parodontoloq Viktoriya Çeredniçenko deyib. "Artı

turlar.az

hamiləlik maskalar qis geyimləri 2025 salatlar və qəlyanaltılar körpələrdə süni qidalar qerkules maskasi məsləhətlər kosmetika xərçəng bürcü bayati qaynanaya aid seksler novruz hakisdalari