Göy soğanın faydaları

Göy soğanın faydalarıGöy soğan ot bitkisi olub, soğan toxumlarının becərilməsindən əmələ gəlir. Bu zaman əkilmiş soğan toxularını çox yetişib baş soğana çıxarılmasına yol verilmir. Göy soğanın yarpaqları 40 santimetrə qədər uzandıqda ondan istifadə edilir. Bu soğan boru şəkilli göyərti olub bir çox yeməklərdə və salatlarda istifadə edilir. Salatlarda soğanın dadı əvəzolunmaz olur. Göy soğandan ilk dəfə Aralıq dənizi sahillərində istifadə edilmişdir. Amma, antik Yunan və Roma ədəbiyyatında göy soğan barədə məlumatlara da rast gəlinib. Göy soğandan Qafqaz öklələrində də geniş istifadə edilir. Azərbaycan mətbəxində də müxtəlif salatların hazırlanmasında və yeməklərin dekorasiyası zamanı göy soğandan istifadə edilir.
Göy soğanın bir-neçə növü daha dadlı olduğu üçün mətbəxlərdə bu növlərə üstünlük vürilir. Bu soğanın Merkuri və Bolqar növləridir ki, onların uzunluğu 20 sm, qabıqları isə zərif olur. Bu növə məxsus göy soğanlar soyuq havaya davamlı olurlar. Göy soğanın tərkibi kalium, kalsium, dəmir,fosfor, maqniumla zəngindir. Onun efir yağlarının tərkibində kükürd, zülallı maddələr, askorbin və nikotin turşusu, tiamin, riboflavin, karotin var. Göy soğanın ən üstün cəhətlərindən biri onu saxlayan zaman tərkibində olan vitamin və mineralların miqdarının artmasındadır. Göy soğanın orqanizm üçün faydalı olması barədə qədim zamanlarda da insanların məlumatı olub və bundan istifadə ediblər. Bu tərəvəz podaqra, revmatizm, sinqa, sidik daşı xəstəliyi zamanı, piylənmədə, psixi və fiziki yorğunluq zamanı çox faydalıdır. Bu tərəvəz həzm sistemin orqanlarının ferment ifrazını sürətləndirməklə həzmi yaxşılaşdırır, öd və sidik ifrazının sürətləndirir. Aparılan araşdırmalar göy soğanın maddələr mübdələsini yaxşılaşdırdığını, iştahanı artırdığını, antisklerotik təsirə malik olmasını sübut edib. Podaqra, revmatizma, atereskleroz xəstələrinə və piylənmədən əziyyət çəkənlərə daima qida rasionunda göy soğandan istifadə etmələri məsləhət bilinir.
Kulinariyada göy soğandan şorbaların, pürenin, sousların, ətlərin, salatların hazırlanması zamanı geniş istifadə edilir. Onu xırda doğrayıb yumurta ilə qarışdıraraq bişirdikdə isə çox dadlı olur. Göy soğan zərif dad və xüsusi qoxuya malikdir. Yeməklərdə onun torpaqda qalan ağ hissəsindən, salatlarda isə yaşıl hissəsindən istifadə edilir. Göy soğandan soyuq qəlyanaltı kimi istifadə edilməklə yanaşı, ət yeməklərinin yanında qarnir kimi də istifadə edilir.Onun yaşıl yarpaqları yetişmə dövrünü uzun müddət sürərsə qabıqları sərtləşir və xoşagəlməz dada malik olur. Mədə və onikibarmaq bağırsaq xəstəlikləri zamanı göy soğan yemək məsləhət görülmür. Xalq təbatətində göy soğanın şirəsindən oksalat daşlarının tökülməsində istifadə edilsə də mədə-bağırsaq xəstələri buna diqqətlə yanaşmalıdırlar.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1148   Tarix: 29 oktyabr 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

"Məcburi maska taxmaq" dövrü geri qayıdır? - Məktəblər bağlandı, xəstəxanalarda yer yoxdur

Avropada sürətlə yayılan və H3N2 virusunun yeni mutasiyası ilə əlaqələndirilən "super qrip" hallarının artması ciddi narahatlıq yaradıb. Bir çox ölkədə xəstəxanalar yüksək hazırlıq vəziyyətinə gətirilib, hətta bəz

.

Əzələ ağrısının səbəbi belə tərkibli dərmanlar imiş

Kolumbiya Universitetinin alimləri aşkar ediblər ki, xolesterini azaltmaq üçün geniş istifadə olunan statin dərmanları bəzi insanlarda əzələ ağrısına yol aça bilər. xəbər verir ki, araşdırma "Journal of Clinical Investigation"

.

İşə qaranlıqda gedib-gələnlərin daim depressiyada olma səbəbi açıqlandı

Alman alimlər səhər zəif işığın depressiyaya səbəb ola biləcəyini müəyyənləşdiriblər. xəbər verir ki, Alman tədqiqatçıların araşdırmasına görə səhər saatlarını zəif işıq altında keçirmək sağlam insanlarda depressiyaya xa

.

ABŞ-də mətbəx mebeli ilə əlaqəli təhlükəli xəstəlik AŞKARLANDI

ABŞ-də müəyyən növ daşlardan hazırlanmış mətbəx mebeli istehsalı ilə əlaqəli təhlükəli ağciyər xəstəliyi aşkar edilib. -a istinadən xəbər verir ki, xəstəlik mətbəx mebeli üçün iş masası istehsalında getdikcə daha çox populyarlaşa

.

Çayxorlara pis xəbər

Həddindən artıq isti içkilərə üstünlük verənlərdə qida borusu xərçəngi riski əhəmiyyətli dərəcədə yüksəlir. xəbər verir ki, bu barədə "SM-Klinika"nın onkoloq-ximioterapevti Liana Sadykova xəbərdarlıq edib. Onu

.

Bu qarışımı içsəniz, qışda heç xəstələnməyəcəksiniz

Qış aylarında H3N2 qripi, Covid-19, RSV və rinovirus kimi infeksiyaların yayılması sürətlənib. Mütəxəssislər xəstəlik zamanı düzgün qidalanmanın immunitetin qorunmasında mühüm rol oynadığını bildirirlər.  xəbər verir ki

.

Bu vərdiş ölümcül ola bilər – Niyə qulaqcıqla yatmaq olmaz?

Qulaqcıqla yatmaq bir çoxları üçün rahatlıq və yuxuya tez getməyin yolu kimi görünür. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bu vərdiş həm eşitmə qabiliyyətiniz, həm də ümumi sağlamlığınız üçün ciddi təhlükələr yarada bilər

.

Dadlı "zəhərlər" - Hər gün iştahla yeyilir: Xərçəngə "dəvətnamə"dir

Xərçəng riskini artıran qidalar və vərdişlər açıqlanıb. xəbər verir ki, Rusiyanın sığorta şirkəti "Rosgosstrax"ın məlumatına görə onkoloji sığorta hadisələrinin təxminən 10%-i bağırsaq xərçəngi ilə bağlıdır. Skandinaviy

.

Təzyiq dərmanının tərkibində təhlükəli maddə aşkarlandı

ABŞ-da yüksək qan təzyiqinin müalicəsində istifadə olunan "Ziac" adlı dərmanla bağlı geniş miqyaslı geri çağırma prosesi başlayıb. xəbər verir ki, Qida və Dərman Administrasiyası (FDA) bildirir ki, adi laboratoriy

turlar.az

qis geyimləri 2025 həkim məsləhəti maskalar atalar sozu veten haqqinda romantik pozalar daglar haqqinda qış ayaqqabıları kosmetika kahfe kali itburnu novruz bayramina aid hakistalar maya maskasi statuslar