Göy soğanın faydaları

Göy soğanın faydalarıGöy soğan ot bitkisi olub, soğan toxumlarının becərilməsindən əmələ gəlir. Bu zaman əkilmiş soğan toxularını çox yetişib baş soğana çıxarılmasına yol verilmir. Göy soğanın yarpaqları 40 santimetrə qədər uzandıqda ondan istifadə edilir. Bu soğan boru şəkilli göyərti olub bir çox yeməklərdə və salatlarda istifadə edilir. Salatlarda soğanın dadı əvəzolunmaz olur. Göy soğandan ilk dəfə Aralıq dənizi sahillərində istifadə edilmişdir. Amma, antik Yunan və Roma ədəbiyyatında göy soğan barədə məlumatlara da rast gəlinib. Göy soğandan Qafqaz öklələrində də geniş istifadə edilir. Azərbaycan mətbəxində də müxtəlif salatların hazırlanmasında və yeməklərin dekorasiyası zamanı göy soğandan istifadə edilir.
Göy soğanın bir-neçə növü daha dadlı olduğu üçün mətbəxlərdə bu növlərə üstünlük vürilir. Bu soğanın Merkuri və Bolqar növləridir ki, onların uzunluğu 20 sm, qabıqları isə zərif olur. Bu növə məxsus göy soğanlar soyuq havaya davamlı olurlar. Göy soğanın tərkibi kalium, kalsium, dəmir,fosfor, maqniumla zəngindir. Onun efir yağlarının tərkibində kükürd, zülallı maddələr, askorbin və nikotin turşusu, tiamin, riboflavin, karotin var. Göy soğanın ən üstün cəhətlərindən biri onu saxlayan zaman tərkibində olan vitamin və mineralların miqdarının artmasındadır. Göy soğanın orqanizm üçün faydalı olması barədə qədim zamanlarda da insanların məlumatı olub və bundan istifadə ediblər. Bu tərəvəz podaqra, revmatizm, sinqa, sidik daşı xəstəliyi zamanı, piylənmədə, psixi və fiziki yorğunluq zamanı çox faydalıdır. Bu tərəvəz həzm sistemin orqanlarının ferment ifrazını sürətləndirməklə həzmi yaxşılaşdırır, öd və sidik ifrazının sürətləndirir. Aparılan araşdırmalar göy soğanın maddələr mübdələsini yaxşılaşdırdığını, iştahanı artırdığını, antisklerotik təsirə malik olmasını sübut edib. Podaqra, revmatizma, atereskleroz xəstələrinə və piylənmədən əziyyət çəkənlərə daima qida rasionunda göy soğandan istifadə etmələri məsləhət bilinir.
Kulinariyada göy soğandan şorbaların, pürenin, sousların, ətlərin, salatların hazırlanması zamanı geniş istifadə edilir. Onu xırda doğrayıb yumurta ilə qarışdıraraq bişirdikdə isə çox dadlı olur. Göy soğan zərif dad və xüsusi qoxuya malikdir. Yeməklərdə onun torpaqda qalan ağ hissəsindən, salatlarda isə yaşıl hissəsindən istifadə edilir. Göy soğandan soyuq qəlyanaltı kimi istifadə edilməklə yanaşı, ət yeməklərinin yanında qarnir kimi də istifadə edilir.Onun yaşıl yarpaqları yetişmə dövrünü uzun müddət sürərsə qabıqları sərtləşir və xoşagəlməz dada malik olur. Mədə və onikibarmaq bağırsaq xəstəlikləri zamanı göy soğan yemək məsləhət görülmür. Xalq təbatətində göy soğanın şirəsindən oksalat daşlarının tökülməsində istifadə edilsə də mədə-bağırsaq xəstələri buna diqqətlə yanaşmalıdırlar.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 922   Tarix: 29 oktyabr 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Quş qripi artıq uşaqları hədəfə alır: Çin və Hindistandan qorxulu açıqlama

Hindistanın Qərbi Benqal ştatında dörd yaşlı uşaqda H9N2 quş qripi aşkarlanıb. -a istinadən bildirir ki, bu barədə Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) bildirib. Məlumata görə, Hindistanın şərqindəki Qərbi Benqal ştatında dör

.

Yaşıl soğanın möcüzəvi faydaları

Yaşıl soğan bədən hüceyrələri üçün birləşdirici toxuma olan çoxlu miqdarda kollagen ehtiva edir. -ə istinadən bildirir ki, bunu diyetoloq Yelena Solomatina müsahibəsində bildirib. Onun sözlərinə görə, kollagen olmadan insa

.

Pərpətöyün bu xəstəliklərin dərmanı imiş

Orqanizm üçün xeyirli məhsullardan biri də pərpətöyündür. -a istinadən bildirir ki, pərpətöyünün tərkibi A, B1, B2, K, PP vitaminləri, üzvi turşular, qlükoza, saxaroza, zülali maddələr, kalsium, kalium, maqnezium, manqa

.

Sürücülərin DİQQƏTİNƏ: İsti havada bəzi qidalardan imtina edin

İsti yay günlərində sürücülər orqanizmlərini həddindən artıq isinmədən qorumaq üçün bəzi qidalardan imtina etməlidir.   -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı dietoloq və terapevt Antonina Savolyuk bildirib. Onu

.

Bu çay xolesterini azaldır

Bir çox insan bilir ki, lif qəbulunu artırmaq və doymuş yağ və şəkəri azaltmaq qan xolesterin səviyyələrinə müsbət təsir göstərə bilər. Ancaq bu məsələdə çayın faydalarından hər kəs xəbərdar deyil. -a istinadən xəbər veri

.

Hansı rəngli tərəvəzlər insan orqanizmi üçün ən dəyərlidir?

Sağlamlığımızın qorunmasında tərəvəzlər əsas rol oynayır. Onlar orqanizmin düzgün işləməsi üçün zəruri olan vitaminlər, minerallar və digər qida maddələrinin mənbəyidir. Son araşdırmalar müxtəlif rəngli tərəvəzlərin müxtəli

.

Yürüş zamanı daha çox kalori itirməyin sadə üsulu

Qeyri-bərabər sürətlə gəzmək adi haldan daha çox kalori yandırmağa kömək edir. -a istinadən bildirir ki, bu barədə ABŞ-li alimlər araşdırma aparıblar. Belə ki, orta yaşı 24 və orta çəkisi 70,5 kiloqram olan könüllülərdə

.

Plastik qabdakı suları içməyin – XƏBƏRDARLIQ

Kaliforniyalı həkim plastik qablardakı suların istifadəsinin ziyanından danışıb. .   -a istinadən bildirir ki, həkim insanları bu qablardan su içməyi dayandırmağı çağırıb. . Onun sözlərinə görə, plastik qabdakı bir litr sud

.

Kefir bu xəstəliklərin qarşısını ala bilər - HƏKİM

Kefir təkcə dadlı deyil, həm də bir çox müalicəvi xüsusiyyətlərə malik olan sağlam pəhriz içkisidir. Gündəlik kefir istehlakı bədəndə müsbət dəyişikliklər edə bilər. .   -a istinadən kefirin gündəlik istehlakının müsbət tərəflərin

turlar.az

sonxeber.az toy makiyaji sekilleri qaşların formalari yay geyimləri 2024 qəlyanaltılar kəpəyə qarşı anaya aid atalar sozu müsabiqələr kosmetika salam novruz hakışdaları sperma sevda yumurta