Göy soğanın faydaları

Göy soğanın faydalarıGöy soğan ot bitkisi olub, soğan toxumlarının becərilməsindən əmələ gəlir. Bu zaman əkilmiş soğan toxularını çox yetişib baş soğana çıxarılmasına yol verilmir. Göy soğanın yarpaqları 40 santimetrə qədər uzandıqda ondan istifadə edilir. Bu soğan boru şəkilli göyərti olub bir çox yeməklərdə və salatlarda istifadə edilir. Salatlarda soğanın dadı əvəzolunmaz olur. Göy soğandan ilk dəfə Aralıq dənizi sahillərində istifadə edilmişdir. Amma, antik Yunan və Roma ədəbiyyatında göy soğan barədə məlumatlara da rast gəlinib. Göy soğandan Qafqaz öklələrində də geniş istifadə edilir. Azərbaycan mətbəxində də müxtəlif salatların hazırlanmasında və yeməklərin dekorasiyası zamanı göy soğandan istifadə edilir.
Göy soğanın bir-neçə növü daha dadlı olduğu üçün mətbəxlərdə bu növlərə üstünlük vürilir. Bu soğanın Merkuri və Bolqar növləridir ki, onların uzunluğu 20 sm, qabıqları isə zərif olur. Bu növə məxsus göy soğanlar soyuq havaya davamlı olurlar. Göy soğanın tərkibi kalium, kalsium, dəmir,fosfor, maqniumla zəngindir. Onun efir yağlarının tərkibində kükürd, zülallı maddələr, askorbin və nikotin turşusu, tiamin, riboflavin, karotin var. Göy soğanın ən üstün cəhətlərindən biri onu saxlayan zaman tərkibində olan vitamin və mineralların miqdarının artmasındadır. Göy soğanın orqanizm üçün faydalı olması barədə qədim zamanlarda da insanların məlumatı olub və bundan istifadə ediblər. Bu tərəvəz podaqra, revmatizm, sinqa, sidik daşı xəstəliyi zamanı, piylənmədə, psixi və fiziki yorğunluq zamanı çox faydalıdır. Bu tərəvəz həzm sistemin orqanlarının ferment ifrazını sürətləndirməklə həzmi yaxşılaşdırır, öd və sidik ifrazının sürətləndirir. Aparılan araşdırmalar göy soğanın maddələr mübdələsini yaxşılaşdırdığını, iştahanı artırdığını, antisklerotik təsirə malik olmasını sübut edib. Podaqra, revmatizma, atereskleroz xəstələrinə və piylənmədən əziyyət çəkənlərə daima qida rasionunda göy soğandan istifadə etmələri məsləhət bilinir.
Kulinariyada göy soğandan şorbaların, pürenin, sousların, ətlərin, salatların hazırlanması zamanı geniş istifadə edilir. Onu xırda doğrayıb yumurta ilə qarışdıraraq bişirdikdə isə çox dadlı olur. Göy soğan zərif dad və xüsusi qoxuya malikdir. Yeməklərdə onun torpaqda qalan ağ hissəsindən, salatlarda isə yaşıl hissəsindən istifadə edilir. Göy soğandan soyuq qəlyanaltı kimi istifadə edilməklə yanaşı, ət yeməklərinin yanında qarnir kimi də istifadə edilir.Onun yaşıl yarpaqları yetişmə dövrünü uzun müddət sürərsə qabıqları sərtləşir və xoşagəlməz dada malik olur. Mədə və onikibarmaq bağırsaq xəstəlikləri zamanı göy soğan yemək məsləhət görülmür. Xalq təbatətində göy soğanın şirəsindən oksalat daşlarının tökülməsində istifadə edilsə də mədə-bağırsaq xəstələri buna diqqətlə yanaşmalıdırlar.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1045   Tarix: 29 oktyabr 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Tutun sağlamlığımıza faydası

Tut yazın axırları və yayın əvvəlində yetişən ən dadlı və faydalı meyvələrdən biridir.  xəbər verir ki, istər hər mövsümdə qurusu, istərsə də mövsümündə təzə halda yeyilən tut orqanizm üçün faydalıdır. Tərkibində A, E,

.

Qarpız və pendiri birlikdə yeyin - Faydaları saymaqla bitmir

Yay aylarının sevilən, sərinləşdirici və şirin meyvəsi olan qarpızın sağlamlığa təsirləri geniş şəkildə araşdırılıb. Mütəxəssislər isə bu meyvənin pendirlə birlikdə istehlakının faydalarını xüsusi vurğulayırlar. xəbər veri

.

Qaranlıqda görməyə imkan verən kontakt linzalar hazırlandı

Çinin Elm və Texnologiya Universitetinin alimləri qaranlıqda görməyə imkan verən kontakt linzalar hazırlayıblar. xəbər verir ki, bu barədə "Cell" jurnalında məqalə dərc olunub. Bildirilib ki, yeni nəsil kontak

.

Tez-tez çay içməyin zərərləri

Dietoloq Yelena Solomatina çay kimi məşhur içkidən sui-istifadənin mənfi nəticələrindən danışıb. bildirir ki, həkim gündə 4-5 stəkan yaşıl və ya 3-4 stəkan qara çaydan çox içməməyi normal adlandırıb. Onun sözlərinə görə

.

İnsult riskini artıran QİDALAR

Amerika Birləşmiş Ştatlarından olan elm adamları, ultra emal olunmuş qidaların istehlakının insult və koqnitiv pozğunluq riskinin artması ilə əlaqəli olduğunu bildiriblər. .  xəbər verir ki,  araşdırma "Neurology"

.

Ən keyfiyyətsiz yağlar bunlardır

Mütəxəssislər tərəfindən aparılan araşdırmalar nəticəsində bəzi məşhur günəbaxan yağı markalarında ciddi keyfiyyət pozuntuları müəyyən edilib. xəbər verir ki, "Solntse Moe", "Kuban" və digər istehsalçıları

.

Bu maddəni qəbul edən kişilərin uşağı olmur

Süni şirinləşdiricilər illərdir "kalorisiz şirinlik" vəd etsə də, görünən odur ki, bu maddələrin bədənə təsiri düşündüyümüzdən qat-qat ağır ola bilər. xəbər verir ki, ABŞ-də çıxan nüfuzlu Environmental Health Perspective

.

Bəzi vitaminlərin çox qəbulu orqanizmə belə ziyan vurur

Bəzi vitaminlərin həddindən artıq qəbulu ürək-damar sisteminə mənfi təsir göstərə bilər. Məsələn, orqanizmdə "E" vitamininin artıq olması insult riskini artırır. -ın verdiyi məlumata görə, bu barədə rusiyalı kardiolo

.

Alça yedikdən sonra bunu edin

Alça yay mövsümünün ən məşhur meyvələrindən biridir. Mütəxəssislər alça yedikdən sonra nə etməli olduğuna dair məsləhətlər veriblər. xəbər verir ki, mütəxəssislər xüsusilə turş və şəkərli qidalar, qazlı içkilər qəbul etdikdə

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az makiyaj instagram yay geyimləri 2025 geyim seçimi yemək limonun faydasi kosmetoloqiya bagirsaqlari temizlemek ucun aysel vetene aid atalar sozleri vətənə aid baliq suni mayalanma