Göy soğanın faydaları

Göy soğanın faydalarıGöy soğan ot bitkisi olub, soğan toxumlarının becərilməsindən əmələ gəlir. Bu zaman əkilmiş soğan toxularını çox yetişib baş soğana çıxarılmasına yol verilmir. Göy soğanın yarpaqları 40 santimetrə qədər uzandıqda ondan istifadə edilir. Bu soğan boru şəkilli göyərti olub bir çox yeməklərdə və salatlarda istifadə edilir. Salatlarda soğanın dadı əvəzolunmaz olur. Göy soğandan ilk dəfə Aralıq dənizi sahillərində istifadə edilmişdir. Amma, antik Yunan və Roma ədəbiyyatında göy soğan barədə məlumatlara da rast gəlinib. Göy soğandan Qafqaz öklələrində də geniş istifadə edilir. Azərbaycan mətbəxində də müxtəlif salatların hazırlanmasında və yeməklərin dekorasiyası zamanı göy soğandan istifadə edilir.
Göy soğanın bir-neçə növü daha dadlı olduğu üçün mətbəxlərdə bu növlərə üstünlük vürilir. Bu soğanın Merkuri və Bolqar növləridir ki, onların uzunluğu 20 sm, qabıqları isə zərif olur. Bu növə məxsus göy soğanlar soyuq havaya davamlı olurlar. Göy soğanın tərkibi kalium, kalsium, dəmir,fosfor, maqniumla zəngindir. Onun efir yağlarının tərkibində kükürd, zülallı maddələr, askorbin və nikotin turşusu, tiamin, riboflavin, karotin var. Göy soğanın ən üstün cəhətlərindən biri onu saxlayan zaman tərkibində olan vitamin və mineralların miqdarının artmasındadır. Göy soğanın orqanizm üçün faydalı olması barədə qədim zamanlarda da insanların məlumatı olub və bundan istifadə ediblər. Bu tərəvəz podaqra, revmatizm, sinqa, sidik daşı xəstəliyi zamanı, piylənmədə, psixi və fiziki yorğunluq zamanı çox faydalıdır. Bu tərəvəz həzm sistemin orqanlarının ferment ifrazını sürətləndirməklə həzmi yaxşılaşdırır, öd və sidik ifrazının sürətləndirir. Aparılan araşdırmalar göy soğanın maddələr mübdələsini yaxşılaşdırdığını, iştahanı artırdığını, antisklerotik təsirə malik olmasını sübut edib. Podaqra, revmatizma, atereskleroz xəstələrinə və piylənmədən əziyyət çəkənlərə daima qida rasionunda göy soğandan istifadə etmələri məsləhət bilinir.
Kulinariyada göy soğandan şorbaların, pürenin, sousların, ətlərin, salatların hazırlanması zamanı geniş istifadə edilir. Onu xırda doğrayıb yumurta ilə qarışdıraraq bişirdikdə isə çox dadlı olur. Göy soğan zərif dad və xüsusi qoxuya malikdir. Yeməklərdə onun torpaqda qalan ağ hissəsindən, salatlarda isə yaşıl hissəsindən istifadə edilir. Göy soğandan soyuq qəlyanaltı kimi istifadə edilməklə yanaşı, ət yeməklərinin yanında qarnir kimi də istifadə edilir.Onun yaşıl yarpaqları yetişmə dövrünü uzun müddət sürərsə qabıqları sərtləşir və xoşagəlməz dada malik olur. Mədə və onikibarmaq bağırsaq xəstəlikləri zamanı göy soğan yemək məsləhət görülmür. Xalq təbatətində göy soğanın şirəsindən oksalat daşlarının tökülməsində istifadə edilsə də mədə-bağırsaq xəstələri buna diqqətlə yanaşmalıdırlar.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 925   Tarix: 24 yanvar 2023
f Paylaş

Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Kartofun bu zərərini heç kim bilmir: Beyin və damar sağlamlığınız təhlükədədir

Süfrələrimizdə tez-tez yer alan kartof üzərində aparılan son araşdırmalar onun indiyə qədər görülməmiş zərərini üzə çıxarıb. Dünyanın bir çox yerində əsas qida növlərindən biri olan kartof yüksək karbohidrat tərkibi ilə tanınır

.

Uşaqların sevimli içkilərində bu təhlükəli maddələr var

Verdiyi zərər baxımından fəst-fudlarla yarışacaq içkilər yay aylarında daha da populyarlaşır. Mütəxəssislər müxtəlif kremlər, rəngləndirici və dadlandırıcı maddələr, eləcə də bol miqdarda şəkər ehtiva edən bu içkilərin piylənməy

.

Uşaqlar üçün ən sağlam qəlyənaltılar

Böyüməkdə olan uşaqlar tez-tez acırlar. Bununla belə, uşaqlar üçün qablaşdırılmış qəlyanaltıların çoxu son dərəcə zərərlidir. Qəlyanaltılar uşağınızın pəhrizinə bəzi əlavə qidalar daxil etmək üçün əla fürsətdir. Yüksək dərəcəd

.

Depressiya riskini azaltmağın ən asan yolu açıqlandı

Meyvə istehlakı yaşlılarda depressiya riskini azaldır.   -a istinadən xəbər verir ki, bunu Sinqapur Milli Universitetinin alimləri müəyyən ediblər. Onların fikrincə, gənc və orta yaşlarda bol miqdarda meyvə istehlakı 70 yaşda

.

Minbir dərdə dərman olan yemişan sirkəsini belə hazırlayın

İnsan sağlamlığına bir çox faydası olan yemişan meyvəsi xüsusilə həzm problemlərinə faydalıdır. -a istinadən bildirir ki, alma və üzüm sirkələrini əvəz edəcək qədər təsirli olan yenmişan sirkəsini hazırlamaq çox asandır. 

.

Səhərlər ət yeməyin zərərləri

Səhər yeməyində tez-tez ət yemək ürək xəstəliyi riskini artırır.   -a istinadən xəbər verir ki, bunu "HealthNews"a amerikalı dietoloq Şerri Kollinz deyib. O, səhər yeməyində davamlı olaraq ət və yumurta yeməyi

.

Üzümü bu qidalarla birgə yemək olmaz! – Dietoloqdan xəbərdarlıq

Bəzi qida kombinasiyaları orqanizmə mənfi təsir göstərə bilir. Məsələn, bəzi mənbələr üzümün qovun və ya xiyar kimi qidalarla birlikdə yeyilməməsini diktə edir. Lakin bu fikrin heç bir əsası yoxdur.   -a istinadən xəbər verir ki, bun

.

"Maye qızıl" adlandırılan qarışımın inanılmaz təsirləri

Sağlam bədənə sahib olmaq üçün vitaminlərlə zəngin qidalardan faydalanmaq lazımdır. Hər kəsin mətbəxində olan və tez-tez istehlak edilən bəzi qidalar birləşdirildikdə şəfa mənbəyinə çevrilə bilir. Məsələn, limon və zeytu

.

Dondurma həqiqətən də sərinləməyə kömək edir?

İsti yay günlərində çoxlarımız ləzzətli dondurmanın dadını çıxarmaqdan gözəl bir şey olmadığını düşünürük. Ancaq təəssüf ki, bu soyuq desert həmişə sərinləməyə kömək etmir.   -a istinadən xəbər verir ki, dondurma hazırlama

turlar.az

sonxeber.az qadin sayti qis geyimləri 2024 geymler 2024 2024 donları qadin dunyasi.az baliq qulagi dan el isleri kosmetoloq kosmetika vətənə aid bayatılar vidyolar hakıştalar novruz bayrami hakisda hakista