Gündə bir ovuc püstə yeməklə

Gündə bir ovuc püstə yeməkləPüstə sağlamlığa bir çox faydası olan çərəz növüdür.
Milli.Az "Qafqazinfo"ya istinadla xəbər verir ki, püstənin əsas faydalarından biri ürək sağlamlığını dəstəkləməsidir. 
Tərkibindəki sağlam yağlar pis xolesterini aşağı salaraq ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldır. Bundan əlavə, maqnezium və kaliumla zəngin olan püstə ürək ritminin tənzimlənməsinə kömək edir.
Püstə qan şəkərinin səviyyəsinin tənzimlənməsində mühüm rol oynayır. Tərkibindəki lif və sağlam yağlar diabet riskini azaldır. Püstənin tərkibində olan antioksidant komponentlər sayəsində bədənə zərər verəcək şəkərlər xaric olur.
Bu çərəz ağciyərlərdəki iltihabı təmizləyir, ağrıları aradan qaldırmağa kömək edir. Püstədəki zəngin B6 vitamini bir çox infeksiya və xərçəngin qarşısını alır.
Püstə həmçinin E vitamini, tiamin, folat, fosfor, kalium və maqnezium kimi vitamin və minerallarla zəngindir. Bu vitaminlər immunitet sistemini gücləndirir, hüceyrələrin yenilənməsini dəstəkləyir və ümumi sağlamlığa müsbət təsir göstərir, həmçinin orqanizmin xəstəliklərə qarşı müqavimətini dəstəkləyir. Daimi istehlak soyuqdəymə və qrip kimi infeksiyalara qarşı qoruyucu təsir göstərir.
Püstə həzm sistemini dəstəkləyən yüksək lif tərkibi ilə seçilir. Lif bağırsaq hərəkətlərini tənzimləyir, qəbizlik riskini azaldır və sağlam bağırsaq bakteriyalarının inkişafını təşviq edir. Beləliklə, həzm sağlamlığına töhfə verərək ümumi sağlamlığı dəstəkləyir.
Püstə dəri sağlamlığı üçün vacib olan E vitamini və antioksidantlarla zəngindir. Bu maddələr dərini sərbəst radikalların zədələnməsinə qarşı qoruyur və dərinin yaşlanmasını gecikdirir. Bundan başqa dərini daha parlaq və canlı edir.
Püstə güclü antioksidant xüsusiyyətləri sayəsində sərbəst radikalların yaratdığı hüceyrə zədələnməsini azaldır. Xüsusilə tərkibindəki lutein və zeaksantinlə də göz sağlamlığını dəstəkləyir.
Püstə ən aşağı kalorili çərəzlərdəndir. Tərkibindəki yüksək liflə uzun müddət toxluq hissi verir və həddindən artıq yemək istəyini azaldır. Bununla da arıqlamaq istəyənlərə yardımçı olur.
Tərkibində yüksək protein olduğu üçün pəhriz siyahılarına rahatlıqla əlavə edilir. Buna görə də gün ərzində bədənin ehtiyac duyduğu zülalı bir ovuc püstə ilə təmin edərək sağlam şəkildə arıqlamaq mümkündür.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 863   Tarix: 31 dekabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Qaraciyər yağlanıbsa ölüm riski 35 dəfə artır

Qaraciyərin yağlanması xərçəngdən ölüm riskini 35 dəfə artırır. xəbər verir ki, İsveçin Karolinska İnstitutunun alimləri bu qənaətə gəliblər. Tədqiqatın nəticələri "Journal of Hepatology" jurnalında dərc olunub

.

"Yastıq üzlükləri unitazdan daha çox bakteriya yığa bilər"

Aparılan tədqiqatlar yuyulmamış yastıq üzlüklərinin cəmi 7 gün ərzində milyonlarla bakteriya koloniyası yığdığını ortaya çıxarıb. xəbər verir ki, mütəxəssislər qeyd edirlər ki, yastıq üzlüklərindəki mikroorqanizmlərin say

.

D vitaminini kim hansı formada qəbul etməlidir? - Açıqlama

Yaşlı insanlarda vitamin D çatışmazlığı varsa, yağlı formasından deyil, suda həll olunan formadan istifadə etmək daha məqsədəuyğundur. xəbər verir ki, bunu qidalanma üzrə mütəxəssis və endokrinoloq Diana Erikenova açıqlamasınd

.

Sonsuzluq yaradan qidalar

Son illərdə sonsuzluq hallarının artmasında tibbi problemlərlə yanaşı, gündəlik qidalanmanın da böyük rolu var. Araşdırmalar göstərir ki, bəzi qidalar hormon balansını pozaraq həm qadınlarda, həm də kişilərdə reprodukti

.

Kartof qızartması yemək qalıcı fəsadlara yol açır - Diqqət

Unutqanlıq son illərdə nəinki yaşlı insanlarda, hətta gənclərdə də getdikcə daha çox yayılmışdır. Sağlam olmayan, çox yağlı qidaların müntəzəm istehlakının unutqanlıq problemini daha da artırdığı bildirilir. Gündəlik həyatd

.

Gün ərzində neçə stəkan kofe içmək olar?

Gündə 4 stəkandan çox qəhvə içmək mənfi təsirlərə səbəb olur. xəbər verir ki, qəhvə təravətlə oyanmaq və diqqəti artırmaq üçün çoxlarının gündəlik vərdişinə çevrilib. Lakin mütəxəssislər bildirirlər ki, gündə dörd stəkanda

.

Bu müddətdə insanlar daha tez qocalır – iki əsas yaş dövrü

Mütəxəssislər insan orqanizmində qocalma prosesinin bütün yaşlarda eyni templə getmədiyini bildirir. Son elmi araşdırmalar göstərir ki, bədənin qocalma sürəti iki müəyyən dövrdə kəskin şəkildə artır və bu mərhələlərdə sağlamlı

.

Bu makaron resepti ilə 100 yaşına qədər yaşayırlar

Dünyanın ən uzunömürlü cəmiyyətlərindən ilhamlanaraq hazırlanan xüsusi makaron resepti sosial mediada böyük marağa səbəb olub. Adətən yüksək karbohidrat tərkibli olduğu üçün mütəxəssislər tərəfindən çox tövsiyə olunmaya

.

Hər kəsin etdiyi təhlükəli səhv: Bu yeməkləri ikinci dəfə isitməyin

Bəzi qidaların təkrar qızdırılması sağlamlıq üçün ciddi risk yarada bilər. xəbər verir ki, bu barədə İngiltərə Qrinviç Universitetinin Qida Təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssisi Dr. Steysi Duvenagen deyib. Onun sözlərinə görə

turlar.az

makiyaj etmek qaydalari sac duzumleri geyim dəbləri hakıştalar goyemin faydalari sudun terkibi düzgün makiyaj kosmetika yuxuda qara ilan gormek əfsanələr sevda sağlamlıq ariqlamaq