Hamilə qadınların nəzərinə - Bu meyvələrdən yeyin, çünki

Hamilə qadınların nəzərinə - Bu meyvələrdən yeyin, çünkiFol turşusu B9 vitamini formalarından biri olub, hüceyrələrin böyüməsi və DNT sintezi üçün vacibdir. Bu vitamin xüsusilə sürətli hüceyrə bölünməsi baş verən dövrlərdə, məsələn, hamiləlik zamanı böyük əhəmiyyət daşıyır.
Milli.Az xəbər verir ki, hamiləlikdə fol turşusu əsasən dölün sinir borusunun düzgün inkişafı üçün lazımdır. Onun çatışmazlığı spina bifida və anensefaliya kimi sinir borusu qüsurlarına səbəb ola bilər. Həmçinin, fol turşusu qanın sağlam istehsalına kömək edərək anemiyanın qarşısını alır və dölün beyin inkişafını dəstəkləyir. Buna görə həkimlər hamiləlikdən ən azı bir ay əvvəl və ilk trimestr boyunca fol turşusu qəbul etməyi tövsiyə edirlər.
Fol turşusu təbii olaraq bir çox meyvədə mövcuddur. Xüsusilə portağal, mandarin, limon, qreypfrut kimi sitrus meyvələri fol turşusu ilə zəngindir. Həmçinin, banan, avokado, çiyələk, nar, yemiş kimi meyvələrdə də bu vitamin bol miqdarda tapılır. Hamiləlik dövründə fol turşusu qəbulunu artırmaq üçün bu meyvələri mütəmadi olaraq qidalanma rasionuna daxil etmək tövsiyə edilir.
Hamiləlik dövründə fol turşusu təkcə qida vasitəsilə kifayət qədər qəbul edilə bilmədiyi üçün həkimlər onu dərman şəklində təyin edirlər. Adətən, hamiləlikdən ən azı bir ay əvvəl başlayaraq ilk trimestrin sonuna qədər (12-ci həftəyə qədər) gündə 400-600 mikroqram fol turşusu qəbul edilməsi tövsiyə olunur.
Əgər ananın daha əvvəl sinir borusu qüsuru olan bir uşağı olubsa və ya digər risk faktorları mövcuddursa, həkim dozanı 4 milliqrama qədər artıra bilər. Fol turşusu tabletləri hamiləlik vitaminlərinin tərkibində və ya ayrıca formada mövcuddur. Onun müntəzəm istifadəsi dölün sağlam inkişafına kömək edir və anemiya riskini azaldır.
Fol turşusu yalnız hamilə qadınlar üçün deyil, adi insanlar üçün də vacib vitamindir. O, orqanizmdə DNT və hüceyrə bölünməsi üçün mühüm rol oynayır, sağlam qırmızı qan hüceyrələrinin istehsalına kömək edərək anemiyanın qarşısını alır.
Beyin və sinir sistemi üçün də faydalıdır, yaddaşı və diqqəti gücləndirir, depressiya və stressin azalmasına kömək edir. Ürək-damar sisteminə də müsbət təsir göstərir, çünki homosistein səviyyəsini tənzimləyərək infarkt və insult riskini azaldır. Həmçinin, dəri, saç və dırnaqların sağlamlığını dəstəkləyir, immuniteti gücləndirir və bəzi xərçəng növlərinin qarşısının alınmasına kömək edə bilər. Fol turşusu çatışmazlığı yorğunluq, halsızlıq, yaddaş zəifliyi və hətta psixoloji problemlərə səbəb ola bilər. Buna görə balanslı qidalanma ilə bərabər lazım gəldikdə həkim məsləhəti ilə fol turşusu tərkibli əlavələr qəbul edilə bilər.
İsmayıl
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 935   Tarix: 06 fevral 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Ürəkbulanmaya əhəmiyyət verməyən hamilə qadında ölümcül xəstəlik aşkarlandı

Böyük Britaniyada hamilə qadın Sofiya Yasin səhərlər yaşadığı halsızlıq və ürəkbulanmanı adi qəbul edib, lakin sonradan ölümcül xəstəliyə tutulduğu məlum olub. xəbər verir ki, onun hekayəsini People dərc edib. 29 yaşlı Yasi

.

Stratus COVID-19 ştammı dünyada sürətlə yayılır

Yeni COVID-19 ştammı Stratus (XFG) sürətlə yayılır. Bu, Omikron variantının alt növüdür. xəbər verir ki, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) məlumatına görə, Stratus xüsusilə Cənub-Şərqi Asiya ölkələrində aktiv şəkildə yayılır

.

Ayda 1-2 dəfədən artıq yemək olmaz! - Həkim xəbərdarlıq etdi

Dondurmanın qaraciyərə zərərli təsiri barədə xəbərdarlıq edilib. xəbər verir ki, -ya açıqlama verən "Sağlam qidalanma" Elmi Mərkəzinin icraçı direktoru, həkim-dietoloq, hepatoloq Nuriya Dianova bildirib ki, qaraciyə

.

Ən çox saxtalaşdırılan məhsullar – bal, zeytun yağı, ət və süd məhsullarında fırıldaqlar

Qida bazarında ən çox saxtalaşdırılan məhsullar arasında bal, zeytun yağı, ət və süd məhsulları xüsusi yer tutur. Mütəxəssislərin sözlərinə görə, bu cür fırıldaqlar həm insanların sağlamlığına təhlükə yaradır, həm də bazard

.

Uzunömürlülüyün sirri: Alimlərin müəyyən etdiyi 5 əsas amil

İnsanlar min illərdir uzun və sağlam yaşamağın yollarını axtarıblar. Qədim filosoflar, həkimlər və alimlər bu sirri tapmağa çalışsalar da, müasir elmin əldə etdiyi biliklər bu sahədə əhəmiyyətli irəliləyişə səbəb olub. B

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Alimlər təbii "mikrobiom dərmanı"nı tapdı - qaraciyər üçün ümid verici kəşf

ABŞ-ın "UC Davis Health" tədqiqatçıları bağırsaq bakteriyaları tərəfindən istehsal olunan təbii bir molekulun 10-hidroksi-cis-12-oktadesenik turşu (10-HSA) qaraciyər və bağırsaq toxumalarını bərpa etmək qabiliyyətin

.

Qarpızı necə düzgün saxlamaq olar?

Şirin, yetişmiş qarpız yayda səbirsizliklə gözlədiyimiz ləzzətlərdən biridir. Lakin çox vaxt sual yaranır: onu necə saxlamaq lazımdır ki, dadı və şirəliliyi itməsin? Xüsusilə 5-7 kq, bəzən 10-12 kq-lıq iri qarpızlar alındıqda

.

Ömrü uzatmaq və sağlam qalmaq üçün sübut olunmuş yollar

Avropa Tibb Mərkəzinin endokrinoloqu Georgi Msxalaya uzun və sağlam həyat sürməyin əsas şərtinin həyat tərzində dəyişikliklər etmək olduğunu bildirib. bu barədə xarici mətbuata istinadən xəbər verir. Onun sözlərinə görə

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az adlarin menasi geyim şəkilləri sac duzumleri gavalının faydaları peraski cudu dolmalar qripdən necə qorunmalı banan yutube novruz bayramına aid bakışta cinsi