Hamiləlikdə qidalanma necə olmalıdır?

Hamiləlikdə qidalanma necə olmalıdır?Hamiləlik ana və körpənin sağlamlığı üçün əlavə diqqət tələb edən xüsusi bir dövrdür. Bu proses zamanı düzgün qidalanma yalnız körpənin sağlam inkişafını dəstəkləmir, həm də anaya hamiləliyi daha rahat keçirməyə kömək edir.
Milli.Az qafqazinfo-ya istinadən xəbər verir ki, hamiləlik dövründə zülal, kalsium, dəmir və zəruri vitaminlərə ehtiyac artır.
Hamiləlikdə xüsusilə kifayət qədər su içməli, gündəlik təzə meyvə və tərəvəzlər istehlak edilməlidir. Gündə 5 porsiya meyvə və tərəvəz yemək tövsiyə olunur. Meyvə və tərəvəz təzə, dondurulmuş, qurudulmuş və ya sıxılmış şəkildə istehlak edilə bilər.
Bu dövründə bədənin zülallara, vitaminlərə, minerallara, sağlam yağlara, liflərə və mayelərə normaldan daha çox ehtiyacı var. Bu ehtiyacları ödəmək üçün balanslı qidalanmaya üstünlük verilməlidir.
Süd, pendir və qatıq kimi məhsulları kalsiumla zəngindir. Xüsusilə qatıq tərkibində probiotik bakteriyalar olduğu üçün həzm sisteminin sağlamlığını dəstəkləyir. Bu məhsullarda az yağlı və ya yağsız növlərə üstünlük verilməlidir. Eyni zamanda, mümkün qədər orqanik məhsullar istehlak edilməlidir. 
Mərci, noxud, lobya kimi paxlalılar lif, protein, dəmir, fol turşusu və kalsiumla zəngindir. Xüsusilə fol turşusu körpə inkişafı üçün çox vacibdir və hamiləliyin ilk üç ayında kifayət qədər qəbul edilməlidir.
Hamiləlik dövründə həftədə ən azı iki porsiya balıq yeyilməlidir. Qızıl balıq Omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir və körpənin beyin və göz inkişafını dəstəkləyir. Yumurta da zülalla zəngin qida olduğundan gündə 1 ədəd və ya həftədə ən az 3 gün qidalanma siyahısına əlavə edilməlidir.
İspanaq, kələm, brokoli kimi yaşıl tərəvəzlər tərkibindəki lif, C vitamini, fol turşusu və dəmirlə həm ananın, həm də körpənin sağlamlığını dəstəkləyir. Qəbizlik kimi problemlərin qarşısını almaqda da faydalıdır.
Bundan əlavə, gün ərzində çörək, kartof, düyü,makaron, yulaf kimi karbohidratlar da istehlak edilməlidir.
Yağsız ət və toyuq dəmir və proteinlə zəngin qidalardır. Xüsusilə qırmızı ət zülal, dəmir və sink baxımından zəngin olduğu üçün digər qidalardan alınan dəmirin həzmini asanlaşdırır, B qrupu vitaminləri ehtiva edir və qan azlığının qarşısını alır.
Hamilə qadınlar həftədə 2-3 gün 100-120 qram qırmızı ət istehlak etməlidirlər. Hamiləlik dövründə artan qan həcmini dəstəkləmək üçün kifayət qədər dəmir qəbulu vacibdir.
Böyürtkən, çiyələk və moruq kimi meyvələr antioksidantlar, lif və C vitamini ehtiva edir. Həmçinin aşağı qlisemik indeksi ilə qan şəkərini tarazlaşdırır.
Gündəlik 3 litrə qədər su içmək lazımdır. Lakin maye ehtiyacını çay, süd, ayran, şorba və mineral su ilə də təmin etmək olar. Qida rasionundan spirtli və energetik, qazlı içkiləri çıxarmalıdırlar.
Konservləşdirilmiş, hisə verilmiş qidalar və şirniyyatlardan az istifadə olunmalıdır. Fast foodların istehlakını, kofein qəbulunu azaltmaq lazımdır.
Bundan başqa, badam, qoz, fıstıq, anakardiya, fındıq kimi çərəzlər istehlak edilməlidir.
Hamiləlik dövründə qidalanmadan əlavə diqqət edilməli olan digər məqamlarda var. Hamiləlik dövründə həftədə ən az 2 gün gəzintiyə çıxa, üzməyə və ya yoqa və pilates kimi idmanla məşğul olmaq həm ananın həm də körpənin sağlamlığına dəstək olur. 
Eyni zamanda meyvə və tərəvəzlər istehlakdan əvvəl yaxşıca yuyulmalıdır.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 895   Tarix: 15 dekabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Pəhriz saxlayırsınız, amma arıqlamırsınız - mütəxəssis səbəbini AÇIQLADI

"Çəki itirərkən balanslaşdırılmış pəhriz saxlamaq vacibdir. Bu zaman istehlak edilən kalorilərin nisbəti gün ərzində xaric edilən kalorilərdən az olmalıdır. Bu qaydadan kənara çıxmaq arıqlama prosesində əsas maneə yaradır"

.

Portağal və naringinin gizli TƏHLÜKƏLƏRİ

Sitrus meyvələrinin həddindən artıq istehlakı sağlamlığa mənfi təsir göstərə bilər. -a istinadən xəbər verir ki, bunu Rusiyada tanınmış həkim Olqa Çirkova -ya açıqlamasında bildirib. Onun sözlərinə görə, portağal və naringiləri

.

Bir gecəlik yuxusuzluğun həyat üçün TƏHLÜKƏLİ NƏTİCƏLƏRİ

Yuxu çatışmazlığı immun hüceyrələrinə piylənməsi olan insanlarda müşahidə olunanlara bənzər dəyişikliklərə səbəb olur. Hətta bir gecəlik yuxusuzluq belə immunitet sisteminin işinə ciddi təsir göstərə bilər. -a istinadən xəbə

.

Banan faydalıdır, amma hamı üçün yox: kimlərə Zərərlidir?

Banan həm uşaqların, həm böyüklərin sevdiyi, şirin və faydalı meyvədir. Bananlar B qrup vitaminləri (B1, B2, B6), C vitamini, dəmir, kalsium, kalium, flüor və fosforla zəngindir. Lakin bəzi hallarda banan orqanizmə zərə

.

Burun içində yara çıxmasına səbəb nədir?

Burnun içində yaranın çıxmasının bir neçə səbəbi ola bilər. e- -a istinadən xəbər verir ki, ən çox rast gəlinən səbəblər bunlardır:. Quru hava və ya iqlim dəyişiklikləri - Xüsusilə qış aylarında və ya kondisioner altınd

.

Sahibləri ürək xəstəliyinə meylli olan qan qrupları

Ürək-damar xəstəlikləri dünyada ölümün əsas səbəblərindən biri olaraq qalır. Alimlər aşkar ediblər ki, bu cür xəstəliklərə meyllilik qan qrupundan asılı ola bilər. xarici mediaya istinadla bildirir ki, Harvard Xalq Sağlamlığ

.

Faringit zamanı nə etməli?

Faringit (boğaz iltihabı) boğazda ağrı, qızartı və udqunma çətinliyi ilə özünü göstərir. Bu problemə viruslar, bakteriyalar və ya allergiyalar səbəb ola bilər. Sürətli sağalma üçün aşağıdakıları etməlisən:. Bol maye qəbu

.

Yatmazdan əvvəl hansı meyvələri yemək daha yaxşıdır?

Yuxu keyfiyyətini artırmaq və rahat bir gecə keçirmək üçün qidalanma vərdişlərimiz böyük rol oynayır. Xüsusilə yatmazdan əvvəl yeyilən qidalar bədənin istirahət prosesinə təsir edə bilər. Meyvələr yüngül və təbii qida mənbəy

.

Çox yatmağın ciddi fəsadları ola bilər - XƏBƏRDARLIQ

Professor Sinem İliaz həddindən artıq yuxu müddətinin ürək xəstəliyi, diabet və idrak qabiliyyətinin zəifləməsi kimi sağlamlıq problemlərinə işarə edə biləcəyini bildirdi. -a istinadən xəbər verir ki, böyüklər üçün idea

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az geyim seçimi maskalar gozel gorunmek sepkilere qarsi yuxusuzluq bal maskasi uz ucun mastopatiya agrilari nağıllar sirin qogal atalar sözləri terezi atalar sozleri