Hamiləlikdə qidalanma necə olmalıdır?

Hamiləlikdə qidalanma necə olmalıdır?Hamiləlik ana və körpənin sağlamlığı üçün əlavə diqqət tələb edən xüsusi bir dövrdür. Bu proses zamanı düzgün qidalanma yalnız körpənin sağlam inkişafını dəstəkləmir, həm də anaya hamiləliyi daha rahat keçirməyə kömək edir.
Milli.Az qafqazinfo-ya istinadən xəbər verir ki, hamiləlik dövründə zülal, kalsium, dəmir və zəruri vitaminlərə ehtiyac artır.
Hamiləlikdə xüsusilə kifayət qədər su içməli, gündəlik təzə meyvə və tərəvəzlər istehlak edilməlidir. Gündə 5 porsiya meyvə və tərəvəz yemək tövsiyə olunur. Meyvə və tərəvəz təzə, dondurulmuş, qurudulmuş və ya sıxılmış şəkildə istehlak edilə bilər.
Bu dövründə bədənin zülallara, vitaminlərə, minerallara, sağlam yağlara, liflərə və mayelərə normaldan daha çox ehtiyacı var. Bu ehtiyacları ödəmək üçün balanslı qidalanmaya üstünlük verilməlidir.
Süd, pendir və qatıq kimi məhsulları kalsiumla zəngindir. Xüsusilə qatıq tərkibində probiotik bakteriyalar olduğu üçün həzm sisteminin sağlamlığını dəstəkləyir. Bu məhsullarda az yağlı və ya yağsız növlərə üstünlük verilməlidir. Eyni zamanda, mümkün qədər orqanik məhsullar istehlak edilməlidir. 
Mərci, noxud, lobya kimi paxlalılar lif, protein, dəmir, fol turşusu və kalsiumla zəngindir. Xüsusilə fol turşusu körpə inkişafı üçün çox vacibdir və hamiləliyin ilk üç ayında kifayət qədər qəbul edilməlidir.
Hamiləlik dövründə həftədə ən azı iki porsiya balıq yeyilməlidir. Qızıl balıq Omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir və körpənin beyin və göz inkişafını dəstəkləyir. Yumurta da zülalla zəngin qida olduğundan gündə 1 ədəd və ya həftədə ən az 3 gün qidalanma siyahısına əlavə edilməlidir.
İspanaq, kələm, brokoli kimi yaşıl tərəvəzlər tərkibindəki lif, C vitamini, fol turşusu və dəmirlə həm ananın, həm də körpənin sağlamlığını dəstəkləyir. Qəbizlik kimi problemlərin qarşısını almaqda da faydalıdır.
Bundan əlavə, gün ərzində çörək, kartof, düyü,makaron, yulaf kimi karbohidratlar da istehlak edilməlidir.
Yağsız ət və toyuq dəmir və proteinlə zəngin qidalardır. Xüsusilə qırmızı ət zülal, dəmir və sink baxımından zəngin olduğu üçün digər qidalardan alınan dəmirin həzmini asanlaşdırır, B qrupu vitaminləri ehtiva edir və qan azlığının qarşısını alır.
Hamilə qadınlar həftədə 2-3 gün 100-120 qram qırmızı ət istehlak etməlidirlər. Hamiləlik dövründə artan qan həcmini dəstəkləmək üçün kifayət qədər dəmir qəbulu vacibdir.
Böyürtkən, çiyələk və moruq kimi meyvələr antioksidantlar, lif və C vitamini ehtiva edir. Həmçinin aşağı qlisemik indeksi ilə qan şəkərini tarazlaşdırır.
Gündəlik 3 litrə qədər su içmək lazımdır. Lakin maye ehtiyacını çay, süd, ayran, şorba və mineral su ilə də təmin etmək olar. Qida rasionundan spirtli və energetik, qazlı içkiləri çıxarmalıdırlar.
Konservləşdirilmiş, hisə verilmiş qidalar və şirniyyatlardan az istifadə olunmalıdır. Fast foodların istehlakını, kofein qəbulunu azaltmaq lazımdır.
Bundan başqa, badam, qoz, fıstıq, anakardiya, fındıq kimi çərəzlər istehlak edilməlidir.
Hamiləlik dövründə qidalanmadan əlavə diqqət edilməli olan digər məqamlarda var. Hamiləlik dövründə həftədə ən az 2 gün gəzintiyə çıxa, üzməyə və ya yoqa və pilates kimi idmanla məşğul olmaq həm ananın həm də körpənin sağlamlığına dəstək olur. 
Eyni zamanda meyvə və tərəvəzlər istehlakdan əvvəl yaxşıca yuyulmalıdır.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1144   Tarix: 15 dekabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu xəstəlik tez-tez qriplə qarışdırılır - Həkim xəbərdarlıq etdi

Rusiyalı terapevt Marina Ovsyannikova qrip və digər akut respirator virus infeksiyaları (ARVI) arasındakı fərqləri açıqlayıb. xəbər verir ki, həkimin sözlərinə görə ARVI yüngül keçir və adətən rinovirus, adeno və metapnevm

.

Həkim kompüter qarşısında yemək yeməyin zərərlərindən danışdı

Kompüter qarşısında yemək sadəcə pis vərdiş deyil, həm də sağlamlıq üçün təhlükəlidir. xəbər verir ki, bunu qastroenteroloq Jordi Serra Pueyo söyləyib. Onun sözlərinə görə bu davranış funksional dispepsiya adlı mədə-bağırsa

.

Ağciyəri qoruyan qidalar

Sərbəst radikalların ağciyər toxumasına verdiyi zərərin qarşısını ağciyərlərə faydalı qidalarla almaq mümkündür. Sitrus meyvələri, kivi, çiyələk və brokoli kimi C vitamini ilə zəngin meyvə və tərəvəzlər xüsusilə ağciyər üçü

.

Hər gün soğan yeyin - Xəstəliklərə qarşı qoruyucu güc

Mütəxəssislərin sözlərinə görə, gündəlik qidalanmada tez-tez istifadə olunan soğan təkcə yeməklərə dad qatmır, həm də ürək və damar sağlamlığını qorumaqda mühüm rol oynayır. xəbər verir ki, araşdırmalar göstərir ki, soğanı

.

Dişləri ağartmaq üçün limon suyu sürtmək olar? - Açıqlama

Dişləri ev üsulları ilə ağartmaq çox vaxt faydasızdır və ağız sağlamlığı üçün ciddi risklər yaradır. xəbər verir ki, bu barədə "gazeta"ya rusiyalı stomatoloq-terapevt Polina Soldatkina danışıb. "Ən çox istifad

.

Daimi ağız quruluğu bu xəstəliyin əlaməti ola bilər - Açıqlama

"Daimi ağız quruluğu kserostomiyanın simptomu ola bilər". xəbər verir ki, rusiyalı terapevt Senislava Çeşulina ağızda davamlı quruluğun səbəbinin kserostomiya ( tüpürcək ifrazının azalması və ya dayanması ) olduğun

.

Hər kəsin istifadə etdiyi bu şampunlar riskli ola bilər

Son dövrlərdə saç boyası tərkibli şampunlara maraq artıb. Bir çox insan saçlarını həm tez, həm də rahat şəkildə rəngləmək üçün bu məhsullara üstünlük verir. xəbər verir ki, xarici mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bu ti

.

Uzun ömür eksperti sağlamlıq sirrini açıqladı – Hər gün 3-4 fincan içir

Uzun ömür və sağlam həyat mövzusunda tanınan Prof. Dr. Tim Spector şəxsi sağlamlıq sirrini açıqlayaraq gündəlik vərdişlərini paylaşıb. xəbər verir ki, Spector bildirir ki, hər gün 3-4 fincan qəhvə içir və bunun sağlamlığın

.

Bu qədərdən artıq şokolad yemək olmaz - Endokrinoloqdan xəbərdarlıq

Böyüklərin gündə 25 qramdan artıq şokolad yeməsi zərərlidir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq Marqarita Belousova "gazeta"ya açıqlamasında bildirib. Onun sözlərinə görə şokolad təkcə dadına görə deyil

turlar.az

həkim məsləhəti donlar 2025 yay geyimləri 2025 buruq sac duzumleri 2025 yay paltarları 2025 çanta yay donları 2025 kosmetika englishdilində qulaq bayatılar uşaq şeirləri novruz bayramı haxışta toy gecesı