Hamiləlikdə qidalanma necə olmalıdır?

Hamiləlikdə qidalanma necə olmalıdır?Hamiləlik ana və körpənin sağlamlığı üçün əlavə diqqət tələb edən xüsusi bir dövrdür. Bu proses zamanı düzgün qidalanma yalnız körpənin sağlam inkişafını dəstəkləmir, həm də anaya hamiləliyi daha rahat keçirməyə kömək edir.
Milli.Az qafqazinfo-ya istinadən xəbər verir ki, hamiləlik dövründə zülal, kalsium, dəmir və zəruri vitaminlərə ehtiyac artır.
Hamiləlikdə xüsusilə kifayət qədər su içməli, gündəlik təzə meyvə və tərəvəzlər istehlak edilməlidir. Gündə 5 porsiya meyvə və tərəvəz yemək tövsiyə olunur. Meyvə və tərəvəz təzə, dondurulmuş, qurudulmuş və ya sıxılmış şəkildə istehlak edilə bilər.
Bu dövründə bədənin zülallara, vitaminlərə, minerallara, sağlam yağlara, liflərə və mayelərə normaldan daha çox ehtiyacı var. Bu ehtiyacları ödəmək üçün balanslı qidalanmaya üstünlük verilməlidir.
Süd, pendir və qatıq kimi məhsulları kalsiumla zəngindir. Xüsusilə qatıq tərkibində probiotik bakteriyalar olduğu üçün həzm sisteminin sağlamlığını dəstəkləyir. Bu məhsullarda az yağlı və ya yağsız növlərə üstünlük verilməlidir. Eyni zamanda, mümkün qədər orqanik məhsullar istehlak edilməlidir. 
Mərci, noxud, lobya kimi paxlalılar lif, protein, dəmir, fol turşusu və kalsiumla zəngindir. Xüsusilə fol turşusu körpə inkişafı üçün çox vacibdir və hamiləliyin ilk üç ayında kifayət qədər qəbul edilməlidir.
Hamiləlik dövründə həftədə ən azı iki porsiya balıq yeyilməlidir. Qızıl balıq Omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir və körpənin beyin və göz inkişafını dəstəkləyir. Yumurta da zülalla zəngin qida olduğundan gündə 1 ədəd və ya həftədə ən az 3 gün qidalanma siyahısına əlavə edilməlidir.
İspanaq, kələm, brokoli kimi yaşıl tərəvəzlər tərkibindəki lif, C vitamini, fol turşusu və dəmirlə həm ananın, həm də körpənin sağlamlığını dəstəkləyir. Qəbizlik kimi problemlərin qarşısını almaqda da faydalıdır.
Bundan əlavə, gün ərzində çörək, kartof, düyü,makaron, yulaf kimi karbohidratlar da istehlak edilməlidir.
Yağsız ət və toyuq dəmir və proteinlə zəngin qidalardır. Xüsusilə qırmızı ət zülal, dəmir və sink baxımından zəngin olduğu üçün digər qidalardan alınan dəmirin həzmini asanlaşdırır, B qrupu vitaminləri ehtiva edir və qan azlığının qarşısını alır.
Hamilə qadınlar həftədə 2-3 gün 100-120 qram qırmızı ət istehlak etməlidirlər. Hamiləlik dövründə artan qan həcmini dəstəkləmək üçün kifayət qədər dəmir qəbulu vacibdir.
Böyürtkən, çiyələk və moruq kimi meyvələr antioksidantlar, lif və C vitamini ehtiva edir. Həmçinin aşağı qlisemik indeksi ilə qan şəkərini tarazlaşdırır.
Gündəlik 3 litrə qədər su içmək lazımdır. Lakin maye ehtiyacını çay, süd, ayran, şorba və mineral su ilə də təmin etmək olar. Qida rasionundan spirtli və energetik, qazlı içkiləri çıxarmalıdırlar.
Konservləşdirilmiş, hisə verilmiş qidalar və şirniyyatlardan az istifadə olunmalıdır. Fast foodların istehlakını, kofein qəbulunu azaltmaq lazımdır.
Bundan başqa, badam, qoz, fıstıq, anakardiya, fındıq kimi çərəzlər istehlak edilməlidir.
Hamiləlik dövründə qidalanmadan əlavə diqqət edilməli olan digər məqamlarda var. Hamiləlik dövründə həftədə ən az 2 gün gəzintiyə çıxa, üzməyə və ya yoqa və pilates kimi idmanla məşğul olmaq həm ananın həm də körpənin sağlamlığına dəstək olur. 
Eyni zamanda meyvə və tərəvəzlər istehlakdan əvvəl yaxşıca yuyulmalıdır.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 531   Tarix: 15 dekabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu xəstələr diş fırçasını dərhal dəyişsin

Diş fırçası idealda hər 3 aydan bir dəyişilməlidir. xəbər verir ki, stomatoloq İrina Didenko bu barədə xəbərdarlıq edib. "Diş fırçasının içində çoxlu sayda zərərli mikroorqanizmlər yığılır. Eyni zamanda köhnə fırçanı

.

Ürək xəstəliyi və qalxanvari vəz əlaqəli imiş

Almaniyalı tədqiqatçılar tiroid xəstəliyinin aritmiya kimi ciddi ürək problemləri riskini artıra biləcəyini müəyyən ediblər. -a istinadən xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "Frontiers in Cardiovascular Medicine"

.

Bakıda "ölü paltarlar" satılan mağazalardan REPORTAJ

Bakı və Sumqayıt şəhərlərinin bir sıra yerlərində "MEMİ" brendi altında ikinci əl paltarların satıldığı mağazalar fəaliyyət göstərir. Bu cür dükanların öz müştəriləri var. Lakin təklif olunan geyilmiş paltarları

.

Qırmızı mərciməyin 5 faydası

Qırmızı mərcimək yüksək qida dəyəri və sağlamlığa müsbət təsirləri ilə diqqət çəkən paxlalı bitkidir. Zülal , lif və müxtəlif vitamin və minerallarla zəngin olduğu üçün enerji verir və həzm sistemini dəstəkləyir. Ürək sağlamlığına

.

Əldə telefonla yemək yeyənlərin nəzərinə

İstər böyük, istər uşaq əldə və ya masada telefonla üz-üzə qida qəbul etmək orqanizm üçün təhlükəlidir. xəbər verir ki, nutrisoloq Olqa Titova yemək zamanı telefonla ünsiyyəti qəti qadağan edir. "Yemək zamanı əllər təmi

.

Telefonlardakı radiasiyanın kişilərə zərəri

Cenevrə Universitetinin (UNIGE) avropalı alimləri qrupu İsveçrə Tropik və İctimai Sağlamlıq İnstitutu (Swiss TPH) ilə əməkdaşlıq edərək mobil telefonların yaydığı elektromaqnit şüalanmanın kişilərə zərərli olduğunu təsdiqləyib

.

Bu gözlənilməz əlamətlər ürək problemlərinin göstəricisidir

Ürək problemləri bəzən tipik əlamətləri olmadan özünü göstərə bilər, buna görə də bəzi gözlənilməz əlamətlər diqqətə alınmalıdır. xəbər verir ki, aşağıda, ürək problemlərinin göstəricisi ola biləcək gözlənilməz əlamətlə

.

Öskürəyə "nənə" dərmanı: 1 il boğazınız ağrımayacaq

Qış aylarında öskürək, boğaz ağrısı, bəlğəm və badamcıqların şişməsi hər kəsin ümumi problemlərindəndir. Soyuq havalara görə artan xəstəliklərə davamlı olmaq üçün təbii üsullardan faydalana bilərsiniz. Qara turpu oyub üzərin

.

Yemək zamanı su içdikdə nə baş verir?

Yemək zamanı su içməyin həm üstünlükləri, həm də çatışmazlıqları var. Bəziləri bunun mədə turşusunu və həzm problemlərini artırdığını düşünür, digərləri suyun qida udulmasına kömək etdiyini və həddindən artıq yeməyin qarşısın

turlar.az

sonxeber.az gözəllik məhsulları adlarin menasi qaşların formalari sekis valideynlərə məsləhət xəmir xörəkləri mələk kartları çək rus dilini öyrənək maya maskasi mekteb azerbaycan burcler haqqinda