Həddindən artıq duz yemək nəyə səbəb olur?

Həddindən artıq duz yemək nəyə səbəb olur?Duz metabolik proseslərdə iştirak edir və buna görə də orqanizmə lazımdır. Ancaq həddindən artıq duz istehlakı bir çox problemə səbəb ola bilər.
Milli.Az moderator.az-a istinadən xəbər verir ki, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) həddindən artıq duz istehlakının fəsadları barədə xəbərdarlıq edir. Gündəlik qida rasionumuz çox vaxt ehtiyacımızdan daha çox duz ehtiva edir. Məsələn, bir ədəd tam taxıl çörəyi gündə 1,5 qram duz verir. Beynəlxalq qidalanma cəmiyyətləri böyüklərə və gənclərə duz qəbulunu gündə 6 qramla (təxminən bir çay qaşığı) məhdudlaşdırmağı tövsiyə edir.
Nəzərə almaq lazımdır ki, duz orqanizmə yemək zamanı təkcə ədviyyat kimi deyil, demək olar ki, bütün hazırlanmış yeməklərdə də daxil olur.
Həddindən artıq duz qəbulu yüksək təzyiq və ürək-damar xəstəliklərinə səbəb ola bilər. Araşdırmalara görə, hər il təxminən 1,6 milyon insan qida rasionunda duzun çox olması səbəbindən ölür.
Böyük miqdarda işlənmiş qidaları istehlak etdikdən sonra bədən hüceyrələrdə maye balansını qorumaq üçün suya ehtiyac duyur. Duzun tərkibində olan natrium sinir impulslarının ötürülməsi, ürək döyüntülərinin tənzimlənməsi və əzələlərin fəaliyyəti üçün də vacibdir. Natrium konsentrasiyası yüksək olduqda, beyin susuzluq hissi yaradaraq suya ehtiyac olduğunu bildirir. Maye çatışmazlığı çaşqınlıq, baş ağrısı və şüur itkisinə səbəb ola bilər. Ancaq daimi susuzluq da şəkər xəstəliyinin əlaməti ola bilər.
Tez-tez baş ağrıları
Baş ağrıları stress, su çatışmazlığı və ya həddindən artıq duz qəbulu da daxil olmaqla bir çox şeydən qaynaqlana bilər. Həddindən artıq duz beyin damarlarının genişlənməsinə, baş ağrılarına səbəb olur.
baş ağrıları
Paxlalılar və ya kələm kimi qaz əmələ gətirən qidaların səbəb olduğu şişkinlikdən fərqli olaraq, artıq duzdan yaranan şişkinlik suyun tutulmasından qaynaqlanır. Qanda həddindən artıq natrium suyun hüceyrələrdən sızmasına səbəb olur və bu, xüsusilə barmaqlarda nəzərə çarpan şişməyə səbəb olur. 
Yemək dadsız görünür
Əgər yeməyinizdə duzun yüksək olmasına öyrəşmisinizsə, duzsuz qidalar yumşaq görünə bilər. Təzə otlar, çili bibəri və ya limon suyu kimi ədviyyatlar üçün daha sağlam alternativlərdən istifadə edin. 
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 826   Tarix: 11 avqust 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu, həyatınızı xilas edə bilər: Qanın laxtalanmasının 5 əlaməti

Sağlamlıq riskləri barədə məlumatlı olmaq və hansı əlamətlərə diqqət yetirməli olduğunuzu bilmək həyatınıza nəzarəti artırır. -ın xəbərinə görə, bəzi əlamətlər o qədər zəif olur ki, insanlar onları çox vaxt hiss etmir v

.

Bu xəstəlik dünyada sadəcə 13 nəfərdə var

Dünyada yalnız 13 nəfərdə rastlanan yeni nevroloji xəstəlik tapılıb. xəbər verir ki, İspaniyanın Bellvitge Universitet Xəstəxanası və Idibell Tədqiqat Mərkəzi alimləri dünyada cəmi 13 nəfərdə müəyyən edilən nadir nevroloj

.

Səhər yeyilən bu yemək başdan ayağa "zəhər"dir

Rusiyalı həkim ən zərərli səhər yeməyini açıqlayıb. xəbər verir ki, endokrinoloq Maksim Kuznetsov səhər yeməyi üçün ən zərərli variantın hansı olduğunu açıqlayıb. Həkimin sözlərinə görə, səhər yeməyində bir neçə növ yağ mənbəyini

.

Xərçəngin ən təhlükəli növü belə yaranır

Rusiyalı onkoloq-ginekoloq Radmir Axmerov uşaqlıq endometriyası xərçənginin əsas risk amillərini sadalayıb və qadınları sağlamlıqlarına daha diqqətli olmağa çağırıb. xəbər verir ki, onun sözlərinə görə uşaqlıq selikli qişasını

.

Ağzınızdakı belə dəyişikliklər infakrtın xəbərçisi ola bilər

Alimlər diş əti xəstəlikləri ilə ürək və beyin xəstəlikləri arasında təhlükəli əlaqə aşkar edib. xəbər verir ki, araşdırma "Neurology Open Access" jurnalında dərc olunub. Araşdırma diş əti xəstəlikləri və diş çürüməsini

.

Bu qidalar səni xərçəng edə bilər - Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir

Son illər aparılan elmi araşdırmalar sübut edir ki, gündəlik qidalanmada yer alan bəzi məhsullar uzunmüddətli dövrdə xərçəng riskini artırır. xəbər verir ki, mütəxəssislər düzgün olmayan qidalanma təkcə artıq çəkiyə deyil

.

Gündə 5 saat yatmaq kifayət edir? - Alimlər açıqladı

Əgər siz saat 23:00-00:00 arası yatıb səhər 04:00-05:00-da özünüzdən asılı olmadan oyanırsınızsa, bu, sadəcə vərdiş deyil, nadir genetik xüsusiyyətin göstəricisi ola bilər. xəbər verir ki, mütəxəssislərin fikrincə, bəzi insanlard

.

Pendiri düzgün saxlama üsulu - Kifin qarşısını alın

Pendirin dadını və keyfiyyətini uzun müddət qorumaq üçün onu düzgün şəraitdə saxlamaq vacibdir. Əks halda, pendir tez quruyur, dadını itirir və kif tutur. xəbər verir ki, mütəxəssislər pendirin soyuducuda 5-8C temperaturd

.

Ev heyvanı ilə eyni yataqda yatanlara ciddi xəbərdarlıq

Bir çox insan gecələr pişiyi və ya iti ilə yatmağı rahatlaşdırıcı hesab edir. Onların istiliyi və sakit nəfəsi bəzən ən gözəl yuxu yoldaşı kimi görünür. Lakin baytar mütəxəssislər xəbərdarlıq edir: bu vərdiş hər zaman zərərsi

turlar.az

adlarin menasi toy gecesi hamiləlik mətbəx sizanaqlara qarsi erotik geyim aylıq bürclər kosmetika baldiza aid haxisda laylalar opusme sirniyatlar xərçəng bürcü