Hər gün edirik - Amma çayı belə içmək xərçəngə aparırmış

Hər gün edirik - Amma çayı belə içmək xərçəngə aparırmışGündəlik həyatda milyonlarla insan çay və qəhvəni qaynar halda içir, lakin mütəxəssislər bu vərdişin düşündüyümüzdən daha təhlükəli olduğunu bildirir. Yeni araşdırmalar göstərib ki, içkiləri ağzı yandıracaq dərəcədə isti içmək, qida borusundakı hüceyrələrə zərər verərək xərçəng riskini kəskin artırır.
Milli.Az xəbər verir ki, Birləşmiş Krallığın Milli Xərçəng İnstitutu tərəfindən aparılan geniş tədqiqatda 500 mindən çox insanın məlumatları analiz edilib və nəticələr belə olub:
Gündə 4 fincan çox isti içki: risk 2,5 dəfə artır
6 fincan: risk 4,8 dəfə artır
8 fincan və daha çox: risk 5,6 dəfə yüksəlir
Hətta tam qaynar olmasa belə, "isti" içkilərdə belə risk 1,6 - 2,5 dəfə artır.
Təhlükəli temperatur: 65 dərəcə və yuxarı
Mütəxəssislər bildirir ki, 65°C-dən yuxarı olan içkilər "insan üçün potensial kanserogen" hesab edilir.
Çayın dəmləmə temperaturu: 80-100°C
Qəhvənin dəmləmə temperaturu: 90-96°C
Təhlükəsiz içmə temperaturu: 48-60°C
Western Sydney Universitetinin Qastroenteroloq mütəxəssisi Doç. Dr. Vincent Ho bildirir: "Çox isti içkilər qida borusunun selikli qişasını yandıraraq zədələyə bilər. Bu zədələnmə iltihaba və zamanla genetik dəyişikliklərə səbəb olaraq xərçəng riskini artırır."
Lalə Qüdrətova
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 160   Tarix: 20 oktyabr 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Üzü səhv yumaq qocalmanı sürətləndirir

Dərinin təmizlənməsi düzgün aparılmadıqda, bu, onun vaxtından əvvəl qocalmasına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, bunu "SM-Kosmetologiya" klinikasının həkim-kosmetoloqu İrina Troitskaya açıqlamasında bildirib. Qadınları

.

Arıqlama dərmanı alkoqolizmə də çarə imiş

ABŞ alimləri müəyyən ediblər ki, şəkərli diabetin və artıq çəkinin müalicəsində istifadə olunan GLP-1 əsaslı dərmanlar, o cümlədən "Ozempic" və "Wegovy" spirtin beyin üzərindəki təsirini yavaşlada bilər

.

3 milyarddan çox insan bu xəstəliklərdən əziyyət çəkir

Dünyada 3 milyarddan çox insan nevroloji xəstəliklərdən əziyyət çəkir. xəbər verir ki, bu barədə ÜST-ün hesabatını şərh edən təşkilatın baş direktorunun köməkçisi Ceremi Farrar məlumat verib. O bildirib ki, hər il təxminə

.

Hər gün edirik - Amma çayı belə içmək xərçəngə aparırmış

Gündəlik həyatda milyonlarla insan çay və qəhvəni qaynar halda içir, lakin mütəxəssislər bu vərdişin düşündüyümüzdən daha təhlükəli olduğunu bildirir. Yeni araşdırmalar göstərib ki, içkiləri ağzı yandıracaq dərəcədə ist

.

Qadınların istifadə etdiyi bu məhsullar zəhər yayırmış

İngiltərədə aparılan araşdırmalar qadınların gündəlik istifadə etdiyi tampon, bezlərdə zəhərli maddələrin və ağır metalların olduğunu üzə çıxarıb. Məlum olub ki, bəzi məhsullarda pestisitlərin miqdarı təhlükəsiz limitin 4

.

Özbaşına vitamin qəbulu qaraciyəti məhv edir - Açıqlama

Bəzi qida əlavəli həkim məsləhəti olmadan qəbul edilərsə faydasız olmaqla yanaşı təhlükəli də ola bilər. Bu barədə endokrinoloq-ginekoloq Tatyana Ovçarova xəbərdarlıq edib. O bildirib ki, dəmir tərkibli preparatlar yalnı

.

Niyə həkimlər hər gün nar şirəsi içməyi məsləhət görürlər?

Nar - əsrlər boyu əfsanə və xalq inancları ilə əhatə olunmuş bir meyvədir, lakin simvolik mənasından əlavə, o, tibb sahəsində də haqlı olaraq diqqət qazanmışdır. Onun lətində, şirəsində və qabığında elə maddələr var ki, b

.

Zəfəran haqqında bilmədiklərimiz – xeyri və zərəri

Zəfəran dünyanın ən bahalı ədviyyatlarından biri olmaqla yanaşı, həm də bir çox xəstəliklərə qarşı təbii vasitə kimi tanınır.  xəbər verir ki, onun faydaları ilə yanaşı, düzgün istifadə edilmədikdə bəzi mənfi təsirləri d

.

Qəhvəni bu yaşa qədər içmək olmaz - Açıqlama

Uşaqlara qəhvə içmək olmaz. xəbər verir ki, rusiyalı nevroloq və epileptoloq Vasili Plotnikov uşaqların və yeniyetmələrin nə vaxtdan qəhvə içə biləcəyini izah edib. Onun sözlərinə görə, beynəlxalq tibbi tövsiyələrə əsasə

turlar.az

qadin dunyasi geyim və ayaqqabılar geyim seçimi tutma reseptleri seks haqqinda reseptlər xərçəng bürcü kosmetika həmidə zencefil birlik haqqinda rus dilin nece orenek ariqla