Hər il dünyada 20 milyondan çox insan bu xəstəlikdən ölür

Hər il dünyada 20 milyondan çox insan bu xəstəlikdən ölürÜmumdünya Ürək Günü ilk dəfə 1999-cu ildə Ümumdünya Ürək Federasiyasının təşəbbüsü ilə təşkil edilib. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı, UNESCO və digər mühüm təşkilatlar həmin təşəbbüsü dəstəkləyib. Əvvəlcə onu sentyabrın son bazar günü qeyd edirdilər, 2011-ci ildən isə sentyabrın 29-da keçirirlər.
Milli.Az publika.az-a istinadən xəbər verir ki, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı ilə əməkdaşlıq çərçivəsində Ümumdünya Ürək Federasiyası 100-dən çox ölkədə tədbirlər keçirir.
Həmin günün proqramına kütləvi sağlamlıq yoxlamaları, ictimai mühazirələr, tamaşalar, elmi forumlar, sərgilər, konsertlər, gəzintilər və idman yarışları daxildir. Hər il keçirilən Ürək Günü ürəyin sağlamlığı ilə bağlı müəyyən mövzuya həsr edilir.
Hazırda ürək-damar xəstəlikləri dünyada ölümün və əlilliyin əsas səbəblərindən biri sayılır və hər il 20,5 milyon nəfər həyatını itirir. Ürək-damar xəstəliklərinə ürəyin və qan damarlarının xəstəlikləri, ürəyin işemik xəstəliyi, beyinin damarlarının xəstəliyi, arteriyaların periferik xəstəliyi, revmokardit, anadangəlmə ürək qüsuru, vena damarların trombozu və sair xəstəliklər aid edilir. Ürək-damar xəstəlikləri və insultun yaranmasının risk amilləri qan təzyiqinin yüksəlməsi, qanda xolesterinin və qlükozanın miqdarının artması, siqaret çəkmək, artıq çəki, piylənmə və fiziki hərəkətsizlik, meyvə və tərəvəzlərlə qidalanmanın azlığıdır.
Yeri gəlmişkən, ürək-damar xəstəliklərinin inkişafına gətirib çıxaran qeyri-sağlam həyat tərzi ən çox uşaqlıq və yeniyetməlik dövründə inkişaf edir və yaşlandıqca həmin xəstəliklərə tutulmaq riski getdikcə artır. Ona görə də xəstəliyin profilaktikasına uşaq yaşlarından başlamaq lazımdır.
Ümumdünya Ürək Federasiyasının məlumatına görə, sağlam həyat tərzi keçirmək, tütün istifadəsini məhdudlaşdırmaq, qidalanmanı nəzarətdə saxlamaq və fiziki fəallığı artırmaq hesabına infarkt və insult nəticəsində baş verən erkən ölüm hallarının qarşısını 80 faiz almaq olar.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 814   Tarix: 29 sentyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Kiflənmiş məhsulları yemək xərçəng yaradır

Kiflənmiş meyvələri qətiyyən yeməyin. xəbər verir ki, bu barədə ekspert Mariya Zolotaryova xəbərdarlıq edib. "Kif göbələkləri insan sağlamlığı üçün təhlükəli sayılır. Onlar təkcə məhsulların görünüşünü korlamır. Hə

.

Bu vitamin çatışmırsa insan daim əsəbi olur

Tez-tez sümüklərin sınması, xroniki yorğunluq, qəbizlik və həddindən artıq tərləmə orqanizmdə D vitamini çatışmazlığından xəbər verə bilər. xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı terapevt İrina Volqina məlumat verib. "Yetki

.

Səhər yeməyində bu qidanı yeyin - İnfarkt riskini kəskin azaldır

Səhər yeməyində tam taxıl lifinin müntəzəm qəbulu ürək və damar sağlamlığını əhəmiyyətli dərəcədə qoruyur. xəbər verir ki, Kolumbiya Universitetinin Mailman İctimai Səhiyyə Məktəbində aparılan tədqiqatda müəyyən edilib ki

.

"Eyni evdə yaşayıb, fərqli dünyalarda yaşayan cütlüklər çoxalıb" - Mütəxəssisdən XƏBƏRDARLIQ

"Son zamanlar cütlüklər arasında baş verən anlaşılmazlıqlar, qarşılıqlı etimadın azalması və emosional uzaqlaşma hallarının artması mütəxəssisləri narahat edir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, bu cür problemlərin vaxtınd

.

Qaraciyər yağlanıbsa ölüm riski 35 dəfə artır

Qaraciyərin yağlanması xərçəngdən ölüm riskini 35 dəfə artırır. xəbər verir ki, İsveçin Karolinska İnstitutunun alimləri bu qənaətə gəliblər. Tədqiqatın nəticələri "Journal of Hepatology" jurnalında dərc olunub

.

"Mayalı məhsullar ürəyin "evini yıxır"

Kardioloq ürəyin sağlam qalmasına kömək edən qidaları açıqlayıb. xəbər verir ki, rusiyalı kardioloq Anton Vaxlyaev gündəlik qidalanmada daha çox təzə tərəvəz, meyvə və göyərtiyə yer verilməsini tövsiyə edib. "Kaliuml

.

Zərərli nə yeyirsinizsə yeyin - Bu meyvələr onların zəhərini bədəndən təmizləyir

Orqanizmdə toksinlərin təbii şəkildə xaric olunmasına yardım edən bir çox məhsul var. xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı bioloq İrina Lyalina məlumat verib. Onun sözlərinə görə orqanizmi zərərli maddələrdən təmizləmək baxımında

.

Bunları yesəniz, şirniyyatı unudacaqsınız

Şirniyyat bir çox insanın imtina edə bilmədiyi ləzzətdir. Lakin çox istehsal etdikdə artıq çəkiyə, qandakı şəkər miqdarının artmasına, mədə-bağırsaq sistemində problemlərin yaranmasına səbəb olur. xəbər verir ki, zeytun yarpağ

.

50 yaşdan yuxarı insanlar bu vitamini İÇSİN

Ekspertlər bildirirlər ki, 50 yaşdan yuxarı şəxslər üçün D vitamini qəbul etmək sağlamlıq baxımından xüsusilə vacibdir. xəbər verir ki, D vitamini sümüklərin sağlamlığını qorumaq, əzələ gücünü artırmaq və immun sistemin

turlar.az

toy makiyajlari gelinlikler yaz geyimleri 2025 qəlyanaltılar qizi ehtiraslandiran sozler uşaq yeməkləri kesmikli banan kosmetika aydin sani qogal novruza aid hakista vətənə aid atalar sözləri xanim.az