Həzm sistemi dincəlir, immunitet güclənir-Dietoloqdan oruc tutanlar üçün TÖVSİYƏLƏR

Həzm sistemi dincəlir, immunitet güclənir-Dietoloqdan oruc tutanlar üçün TÖVSİYƏLƏR"Orucun məqsədi sağlamlıqdır, çox yeyib mədədə fəsad yaratmaq və ya az yeyib virusa, xəstəliyə qarşı müqavimətsiz qalmaq deyildir".
Milli.Az e-tibb.az-a istinadən bildirir ki, bunu Türkiyədən olan qidalanma və dietologiya mütəxəssisi, dosent İsmail Özkaya deyib. Mütəxəssis oruc zamanı həzm sisiteminin dincəldiyini və immunitetin möhkəmləndiyini bildirib. Onun sözlərinə görə, oruc zamanı immunitetin zəifləməsinə dair heç bir dəlil yoxdur. Əksinə, orucun immuniteti möhkəmləndirməsi haqda elmi araşdırmalar olduğunu deyən alim oruc tutan şəxsin sümük iliyinin buna uyğunlaşdığını, qan yaranmasının artdığını vurğulayıb. Onun sözlərinə görə, oruz zamanı orqanizm zərərli maddələrdən təmizlənir. Ürək-damar, xərçəng kimi xəstəliklərə qarşı müqavimət artır. Oruc sayəsində həzm sistemi dincəlir, immun sistemi isə güclənir.
Mütəxəssis deyib ki, iftar və sahurda gündəlik ehtiyac duyulan qədər protein, yağ, karbohidrat, vitamin və minerallar qəbul olunmalıdır. O, sahurda protein və liflə zəngin qidalar qəbul etməyi məsləhət görüb. İftar və sahurda qidalar yavaş-yavaş, az miqdarda yeyilməli, çox çeynənməli, daha çox tərəvəz, göyərti, meyvə qəbul olunmalıdır: "Ramazan ayı boyunca sağlam və düzgün qidalanmaq vacibdir. İftar və sahur arasında ən azı iki litrə qədər maye içilməlidir. Sahurda mədədən gec həzm olunacaq, uzun zaman tox tutan, protein, liflə zəngin süd, qatıq, kefir, pendir, yumurta, xurma, çörəkotu, qoz, badam, fındıq, quru paxlalılar, taxıl məhsulları, qara çörək, düyü yeyilməlidir".
O, metobolizm prosesini zəiflədən, artıq çəki yığmağa səbəb olan çox yağlı, xəmirli yeməklər, şirniyyatlardan, qızartma və duzlu yeməklərdən uzaq olmağı tövsiyə edərək deyib ki, orucluq boyunca lifli və qəbizliyi aradan qaldıran məhsullar daha çox qəbul olunmalıdır.
Onun sözlərinə görə, xurma, qırmızı çuğundur, qatıq iftar və sahurda bol-bol yeyilməlidir. Xurma enerji və karbohidtatla zəngin lifli qidadır. Qatıq proteinlə zəngin olmaqla yanaşı orqanizm üçün çox zəngin olan probiotik qaynağıdır. Evdə hazırlanması daha məqsədəuyğundur. Vitamin və minerallarla zəngin, bol enerji deposu olan qırmızı çuğundur isə immuniteti gücləndirir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1128   Tarix: 17 may 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Yeniyetmələrin siqaret aludəçiliyi təhdid yaradır

11-15 yaşlı yeniyetmələr arasında alkoqol və elektron siqaret istifadəçilərinin sayı narahatlıq doğuran həddə artıb. Dövlətlər bunun qarşısını almaq üçün konkret addımlar atmalıdır. -a istinadən xəbər verir ki, bunu Ümumdüny

.

Niyə qızartmazdan əvvəl kartofun üzərinə un səpirlər? - Faydalı hiylə

Bəzən kartof qızardarkən dilimlərin bir hissəsi yanır, digər hissəsi isə çiy qalır .Ən çətin şey, xoş bir rəngin iştahaaçan görünüşə nail olmaqdır. Bəs, biz dadlı və xoş görünüşlü kartofları necə hazırlaya bilərik? .   -

.

Bu insanlara tatu olmaz – Həkimdən XƏBƏRDARLIQ

Tatu bəzi insanlar üçün qəti şəkildə zərərlidir. . Milli. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə dermatoloq-kosmetoloq Svetlana Jaboeva müsahibəsi zamanı deyib. Həkimin sözlərinə görə, tarixdə dəri xərçəngi, melanoma, skuamö

.

Bakının ən bahalı ginekoloqları - Qeysəriyyə qiymətləri - SİYAHI

Azərbaycanda son illər bahalaşan tibbi xidmətlərdən biri də qeysəriyyə əməliyyatlarıdır. İcbari tibbi sığorta hələ tam qüvvəyə minməzdən öncə özəl klinikalar demək olar, doğuş və qeysəriyyə sahəsini tam ələ ala bilmişdi

.

15 gündə qarın piyini əridən içki

Yaz aylarında bir çox insan qarın piylərindən xilas olmağa çalışır. Qarın piyi hətta normal çəkidə olan insanlarda belə yarana bilir. Bu piylərdən qısa müddətdə xilas olmaq elə də asan deyil. Ona görə də idman və sağlam qidalanm

.

Çiyələyin dibinə YOD TÖKÜN – Bol məhsul üçün qeyri-adi yol

Yod bitkilər üçün əla dərmanı növüdür. Ondan düzgün istifadə etsəniz, bir çox bitkilərin məhsuldarlığı arta bilər. Bunlardan birincisi çiyələkdir. .   -a istinadən xəbər verir ki, yod çiyələk kollarının vəziyyətinə müsbə

.

Duzu azaldın və nəticəni görün

Dadlı yeməklər bişirmək üçün mətbəxin ən vacib tərkib hissəsi duzdur. Yeməkləri uzun müddət saxlamaq üçün də istifadə oluna bilər və bu baxımdan mətbəxlər üçün əvəzolunmazdır. -a istinadən xəbər verir ki, Harvard Universitetini

.

Qanda şəkəri salan meyvə

Bu meyvədə olan rezisdent nişasta və pektin qanda qlükozanı tənzimləyir və uzun müddət toxluq verir. -a istinadən xəbər verir ki, avstraliyalı diyetoloq Syuzi Barrell yetişməmiş yaşıl bananın faydasını açıqlayıb. "Yetişmi

.

Pişiyinizin xəstə olduğunu necə başa düşmək olar? - Burnuna toxunmayın

Bir çox pişik sahibləri ev heyvanlarının quru və isti burnundan narahatdırlar. Əslində, bu, şübhəli bir əlamətdir, çünki heyvanlar yuxuda olduqda, burunları tez-tez quruyur. Bundan əlavə, evdə rütubətin səviyyəsini nəzər

turlar.az

sonxeber.az maskalar geyim şəkilləri qadin sayti ideal toy feyxoanin faydalari əli əmirli gül buketləri kosmetika masqalar bayatilar xerçeng big.az 8 mart