Hipertoniya xəstələrinin süfrəsində bu qidalar mütləq olmalıdır! – Kardioloqdan AÇIQLAMA

Hipertoniya xəstələrinin süfrəsində bu qidalar mütləq olmalıdır! – Kardioloqdan AÇIQLAMATədqiqatlar göyərtinin qan təzyiqini aşağı salmağa kömək etdiyini göstərir.
Milli.Az lent.az-a istinadən xəbər verir ki, bu barədə "Gazeta.Ru"ya "DocMed" klinikasının terapevt-kardioloqu Yaroslav Aşıxmin bildirib.
O, hipertoniyaya (yüksək qan təzyiqi) qarşı ən faydalı qidaları açıqlayıb. Kardioloq bu baxımdan giləmeyvələri "superfood" hesab edir:
"Həftədə 150-200 qram giləmeyvə antioksidant ehtiyacını ödəyir.
İkincisi, tam taxıl məhsulları - qarabaşaq yarması, qəhvəyi düyü, tam taxıl çörəyi, tam taxıllı makaron yemək lazımdır.
Üçüncüsü, göyərtilərin qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edə biləcəyinə dair elmi sübutlar var".
Həkim bütün bu qidaların həm də Parkinson və Alzheimer xəstəlikləri riskini azaltdığını nəzərə çatdırıb.
Yaroslav Aşıxmin kifayət qədər lif istehlak etməyin də əhəmiyyətinə diqqət çəkib:
"Ən sağlam pəhrizlərdən biri Aralıq dənizi pəhrizidir. Buraya çoxlu meyvə, tərəvəz, tam taxıl, az yağlı süd məhsulları və yağlı balıq daxildir. Bu pəhrizdə lif miqdarı kifayət qədər çoxdur. Bunun əsasında hipertoniya ilə mübarizə üçün DASH pəhrizi yaradılıb. Bu pəhriz isə əlavə olaraq duzun məhdudlaşdırılmasını və göyərti istehlakının artırılmasını nəzərdə tutur".
Həkim qırmızı ətin ümumi sağlamlığa və hipertoniyaya təsirinin mübahisəli olduğunu söyləyib:
"İşlənmiş ətlərin isə zərərli olduğunu hamı qəbul edir. Bunlar ilk növbədə qan damarlarına zərərlidir. Ancaq zülal mənbəyi olan pendir və digər süd məhsulları hipertonik xəstələr üçün zərərli deyil. Həmçinin ağ əti də rahatlıqla yeyə bilərlər".
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 915   Tarix: 21 iyul 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Yemək yeyərkən su içməyin- Qastroenteroloqdan xəbərdarlıq

Ürək yanması yaşayan insanların suyu necə içməli olduğu ilə bağlı qastroenteroloq xəbərdarlıq edib. xəbər verir ki, qastroenteroloq Lyudmila Suxorukova mədəyə əlavə yük düşməməsi üçün qida ilə eyni anda su içməyin məsləhə

.

Ata olmaq üçün riskli yaş açıqlandı - Tək qadınlarda deyilmiş

Son illərdə doğum nisbətləri əsasən qadınların yaşı ilə əlaqələndirilsə də, mütəxəssislər kişilərdə də ata olmaq üçün "riskli yaş" anlayışının olduğunu bildirirlər. xəbər verir ki, Üroloq Prof. Dr. Murat Zorun sözlərin

.

Libido artıran qida əlavəsi ilə bağlı xəbərdarlıq - İlk dəfə qeydə alındı: Sağlam qadında belə

Türkiyədə geniş istifadə olunan jenşen qida əlavəsi bağlı diqqətçəkən tibbi hadisə qeydə alınıb. xəbər verir ki, kardio­loq Dr. Sabri Onur Çağlar sağlam qadında yüksək doza jenşen qida əlavəsindən sonra yaranan ciddi rit

.

Nə üçün əsnəyirik və niyə yoluxucudur?

Əsnəmək sadəcə yuxu əlaməti deyil, mürəkkəb bioloji prosesləri işə salır. xəbər verir ki, alimlər bildirir ki, əsnəmək beynin soyumasından, əzələlərin rahatlamasına, stresin azalmasına və diqqətin artmasına qədər bir sır

.

Soyuq havada çay əvəzinə su içmək daha faydalıdır

Havaların soyuması ilə insanlar bədəni isidən içkilərə xüsusilə çaya daha çox üstünlük verirlər. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, soyuq günlərdə çay əvəzinə su içmək orqanizm üçün daha faydalıdır. xəbər verir ki

.

Gecə xoruldamaq ürək xəstəliyinin xəbərçisidir?

Mütəxəssislər bildirirlər ki, gecələr güclü xorultu yalnız yuxu pozuntusu deyil, həm də ürək-damar xəstəliklərinin xəbərçisi ola bilər. xəbər verir ki, həkimlərin sözlərinə görə, xoruldama bəzən obstruktiv yuxu apnesi il

.

Alimlər çuğundurun inanılmaz faydasını aşkarladı

Britaniyalı tədqiqatçılar çuğundurun damar, ürək və beyin sağlamlığı üçün faydalı olduğunu müəyyən edib. xəbər verir ki, "Nutrients" jurnalında dərc olunan icmalda çuğundurun nitrat, betalain və polifenol tərkibini

.

Çox az istifadə olunur amma ən faydalı tərəvəzdir

Qulançar (asparagus) yüksək qidalılıq dəyəri və sağlamlığa müsbət təsirləri ilə tanınan tərəvəzlərdən biridir. Vitamin A, C, K, fol turşusu və antioksidantlarla zəngin olan bu məhsul həm detoks təsiri göstərir, həm də immu

.

Diş həkimindən qorxursunuzsa, şirniyyatı azaldın

Yeni il ərəfəsində şirniyyatların çoxluğu dişlər üçün risk yaradır. xəbər verir ki, mikrobioloqlar bildirirlər ki, şirniyyat ağıza daxil olduqda dişlərdə yaşayan bakteriyalar onu enerji üçün istifadə edir və bir-iki dəqiq

turlar.az

geymler 2025 kosmetoloq sac duzumleri atalar sözləri veten haqqinda yay donlari 2025 biskvitli tort resepti daginiq skleroz mualicesi kosmetika salatlar novruza aid hakista aslan hakisda novruza aid hakisda