Hipertoniya xəstələrinin süfrəsində bu qidalar mütləq olmalıdır! – Kardioloqdan AÇIQLAMA

Hipertoniya xəstələrinin süfrəsində bu qidalar mütləq olmalıdır! – Kardioloqdan AÇIQLAMATədqiqatlar göyərtinin qan təzyiqini aşağı salmağa kömək etdiyini göstərir.
Milli.Az lent.az-a istinadən xəbər verir ki, bu barədə "Gazeta.Ru"ya "DocMed" klinikasının terapevt-kardioloqu Yaroslav Aşıxmin bildirib.
O, hipertoniyaya (yüksək qan təzyiqi) qarşı ən faydalı qidaları açıqlayıb. Kardioloq bu baxımdan giləmeyvələri "superfood" hesab edir:
"Həftədə 150-200 qram giləmeyvə antioksidant ehtiyacını ödəyir.
İkincisi, tam taxıl məhsulları - qarabaşaq yarması, qəhvəyi düyü, tam taxıl çörəyi, tam taxıllı makaron yemək lazımdır.
Üçüncüsü, göyərtilərin qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edə biləcəyinə dair elmi sübutlar var".
Həkim bütün bu qidaların həm də Parkinson və Alzheimer xəstəlikləri riskini azaltdığını nəzərə çatdırıb.
Yaroslav Aşıxmin kifayət qədər lif istehlak etməyin də əhəmiyyətinə diqqət çəkib:
"Ən sağlam pəhrizlərdən biri Aralıq dənizi pəhrizidir. Buraya çoxlu meyvə, tərəvəz, tam taxıl, az yağlı süd məhsulları və yağlı balıq daxildir. Bu pəhrizdə lif miqdarı kifayət qədər çoxdur. Bunun əsasında hipertoniya ilə mübarizə üçün DASH pəhrizi yaradılıb. Bu pəhriz isə əlavə olaraq duzun məhdudlaşdırılmasını və göyərti istehlakının artırılmasını nəzərdə tutur".
Həkim qırmızı ətin ümumi sağlamlığa və hipertoniyaya təsirinin mübahisəli olduğunu söyləyib:
"İşlənmiş ətlərin isə zərərli olduğunu hamı qəbul edir. Bunlar ilk növbədə qan damarlarına zərərlidir. Ancaq zülal mənbəyi olan pendir və digər süd məhsulları hipertonik xəstələr üçün zərərli deyil. Həmçinin ağ əti də rahatlıqla yeyə bilərlər".
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 860   Tarix: 21 iyul 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Uzun ömür eksperti sağlamlıq sirrini açıqladı – Hər gün 3-4 fincan içir

Uzun ömür və sağlam həyat mövzusunda tanınan Prof. Dr. Tim Spector şəxsi sağlamlıq sirrini açıqlayaraq gündəlik vərdişlərini paylaşıb. xəbər verir ki, Spector bildirir ki, hər gün 3-4 fincan qəhvə içir və bunun sağlamlığın

.

Ölkədə xəstəxanalara müraciətlərin sayı artdı

Son günlər ölkəmizdə havaların soyuması ilə öskürək, qızdırma və boğaz ağrısı şikayətləri ilə xəstəxanalara müraciətlərin sayı artıb. . Bəs bu hallar sadəcə mövsümi qripdir ya aktiv virus dalğasıdır? . xəbər verir ki, həkimləri

.

Bu ətirlər hormon sistemini pozur - Açıqlama

Bəzi kimyəvi ətirlər təhlükə saçır. xəbər verir ki, bunu R.T.U. MIREA-nın qeyri-üzvi kimya kafedrasının dosenti Andrey Doroxov söyləyib. Ekspertin sözlərinə görə ftalatlar, xüsusilə dietilftalat (DEP) aromanın daha uzun müddə

.

Son 3 ayın ən güclü maqnit qasırğası başladı

Yer kürəsində son 3 ayın ən güclü maqnit qasırğası başlayıb. xəbər verir ki, Rusiya Elmlər Akademiyasının Kosmik Tədqiqatlar İnstitutunun Günəş astronomiyası laboratoriyasından verilən məlumata görə Yer üzündə G3 səviyyəsin

.

Yuxu həbləri yaddaşa ciddi ziyan vurur - Elmi tədqiqat

Yeni araşdırmalar bəzi yuxu dərmanlarının uzunmüddətli istifadəsinin yaddaşa zərər verə biləcəyini ortaya qoyub. xəbər verir ki, "Sleep" jurnalında dərc olunan tədqiqatda, xüsusilə yaşlı insanlara təyin edilən benzodiazepinləri

.

Bu qidalar üzdə sızanaq yaradır - Açıqlama

Soyuq fəsillər yaxınlaşdıqca üz dərisinə düzgün qulluq daha da vacib olur. xəbər verir ki, dermatoloq Qalina Amosovanın açıqlamasına görə səpkilərin qarşısını almaq üçün ilk növbədə üzü düzgün təmizləmək lazımdır. "Yumşa

.

Bu şəxslərə 30 qramdan artıq pendir yemək olmaz - Açıqlama

Mütəxəssislər yaşlı insanlara pendir istifadəsində ehtiyatlı olmağı tövsiyə edir. xəbər verir ki, qida eksperti Yelena Sidorovanın sözlərinə görə ürək-damar xəstəlikləri, xüsusən hipertoniya və aterosklerozu olan şəxslə

.

"Samaqon" korluğa səbəb ola bilər"

"Evdə hazırlanmış spirt korluq və ölümlə nəticələnə bilər". xəbər verir ki, həkim-qastroenteroloq Vladimir Neronov evdə hazırlanmış spirtli içkilərin, xüsusilə samaqonun metanol səbəbindən ciddi təhlükə yaratdığın

.

Kolbasa yeməyin, bu xəstəlikləri yaradır - Ekspertdən açıqlama

Daimi olaraq kolbasa və digər emal olunmuş ət məhsullarını yemək bir sıra ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər, çünki bu məhsulların tərkibində yüksək miqdarda duz, doymuş yağlar, konservantlar və kanserogen maddələ

turlar.az

hamiləlik geyim seçimi yay geyimləri 2025 mətbəx qaydaları peraski cudu seksual fotolar sineye qulluq kosmetika uşaq nece olur sekisler gozde olar vidyolar tərəzi