Hipertoniya xəstələrinin süfrəsində bu qidalar mütləq olmalıdır! – Kardioloqdan AÇIQLAMA

Hipertoniya xəstələrinin süfrəsində bu qidalar mütləq olmalıdır! – Kardioloqdan AÇIQLAMATədqiqatlar göyərtinin qan təzyiqini aşağı salmağa kömək etdiyini göstərir.
Milli.Az lent.az-a istinadən xəbər verir ki, bu barədə "Gazeta.Ru"ya "DocMed" klinikasının terapevt-kardioloqu Yaroslav Aşıxmin bildirib.
O, hipertoniyaya (yüksək qan təzyiqi) qarşı ən faydalı qidaları açıqlayıb. Kardioloq bu baxımdan giləmeyvələri "superfood" hesab edir:
"Həftədə 150-200 qram giləmeyvə antioksidant ehtiyacını ödəyir.
İkincisi, tam taxıl məhsulları - qarabaşaq yarması, qəhvəyi düyü, tam taxıl çörəyi, tam taxıllı makaron yemək lazımdır.
Üçüncüsü, göyərtilərin qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edə biləcəyinə dair elmi sübutlar var".
Həkim bütün bu qidaların həm də Parkinson və Alzheimer xəstəlikləri riskini azaltdığını nəzərə çatdırıb.
Yaroslav Aşıxmin kifayət qədər lif istehlak etməyin də əhəmiyyətinə diqqət çəkib:
"Ən sağlam pəhrizlərdən biri Aralıq dənizi pəhrizidir. Buraya çoxlu meyvə, tərəvəz, tam taxıl, az yağlı süd məhsulları və yağlı balıq daxildir. Bu pəhrizdə lif miqdarı kifayət qədər çoxdur. Bunun əsasında hipertoniya ilə mübarizə üçün DASH pəhrizi yaradılıb. Bu pəhriz isə əlavə olaraq duzun məhdudlaşdırılmasını və göyərti istehlakının artırılmasını nəzərdə tutur".
Həkim qırmızı ətin ümumi sağlamlığa və hipertoniyaya təsirinin mübahisəli olduğunu söyləyib:
"İşlənmiş ətlərin isə zərərli olduğunu hamı qəbul edir. Bunlar ilk növbədə qan damarlarına zərərlidir. Ancaq zülal mənbəyi olan pendir və digər süd məhsulları hipertonik xəstələr üçün zərərli deyil. Həmçinin ağ əti də rahatlıqla yeyə bilərlər".
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 900   Tarix: 21 iyul 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Gələn ildən bu əməliyyatlar və dərmanlar pulsuz olacaq - RƏSMİ

Növbəti ildən Xidmətlər Zərfinə ürək-damar, neyrocərrahiyyə, ümumi cərrahiyyə, uroloji, oftalmoloji, travmatoloji və laborator xidmətlərlə bağlı yeni tibbi xidmətlərin əlavə edilməsi, mövcud xidmətlərin çeşidinin artırılmas

.

Soyuqdəyməyə qarşı təbii dərman - Bir stəkan için

Mütəxəssislər soyuqdəymə və qrip mövsümündə itburnu çayının faydalı olduğunu bildirir. xəbər verir ki, itburnu tərkibində yüksək miqdarda C vitamini, antioksidantlar və iltihab əleyhinə maddələr ehtiva edir. Həkimlər deyi

.

İnternetdən yemək sifariş etməyin - SƏBƏB

Son zamanlar sosial şəbəkələrdə satılan müxtəlif "diyetik hazır qidalar", "fit çərəzlər", "detoks menyular" və "kalorisi az paket qidalar" böyük populyarlıq qazanıb. Satıcılar bu məhsulları

.

Kökəlmə başlayıbsa, bu vitamin çatışmır

Vitamin D çatışmazlığı artıq çəkiyə səbəb ola bilər. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq və dietoloq Diana Erikanova bildirib. "Piylənməsi olan insanlarda vitamin D səviyyəsi normal bədən çəkisinə malik insanlarl

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Yatmazdan əvvəl nəyi, nə vaxt yemək lazımdır? - Mütəxəssislərin tövsiyələri

Yatmazdan əvvəl nəyi və nə vaxt yemək orqanizmin sağlamlığı və yuxunun keyfiyyəti üçün çox önəmlidir. Yatağa çox yaxın yemək həm yuxu ritmini poza, həm qanda şəkərin səviyyəsini dəyişdirə, həm də çəkini artıra bilər. Ümum

.

Qışda mütləq kərə yağı yeyin - Səbəb

Payız aylarında yaranan vitamin çatışmazlığının qarşısını almaq üçün bəzi qidaların gündəlik rasionda yer alması vacibdir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı alim Dmitri Kulikov deyib. Onun sözlərinə görə kərə yağı A, E, D v

.

Çox adamın maşınında və evində var - Ölüm saçır

Son zamanlar evlərdə və avtomobillərdə tez tez istifadə edilən ətir çubuqları sağlamlıq üçün ciddi təhlükə yarada bilər. xəbər verir ki, bunu onkoloq Fərid Museyibov deyib. O bildirib ki, bu tip məhsulların bir çoxunun tərkibind

.

Kardioloqların xəbərdarlığı: Ürəyinizə zərər verən ət növləri

Ət bir çox insanın gündəlik qidasının əsas hissəsini təşkil edir, lakin kardioloqlar bəzi ət növlərinin ürək sağlamlığına ciddi təhlükə yarada biləcəyini bildirirlər. Araşdırmalar göstərir ki, ət istehlakı müəyyən şərtlərd

turlar.az

yemek reseptleri kosmetika mehsullari sac duzumleri zaur baxşəliyev yuxusuzluq gündəlik bürclər yay koftalari kosmetika haxista hüzeyir hacibəyov həmidə opusme uşaq şeirləri