İltihabın əsas əlamətləri

İltihabın əsas əlamətləriİltihabın 5 əsas əlaməti var:
1. Qızartı.
2. Şişkinlik.
3. Ağrı.
4. Tempraturun yüksəlməsi.
5. Funksiyaların pozulması.
Bu əlamətlər haqqında Qədin Yunanıstan və Roma alimlərinin əsərlərində verilən məlumatlar hələ də öz əhəmiyyətini qoruyub saxlayır.
Qızartı iltihab ocağında arteriolların, venaların və kapiliyarların genişlənməsi, həmçinin qanın hərəkət sürəti azaldığına görə, toxumaların al-qırmızı rəngi göy rənglə (sioanoz) əvəz olunur. İltihabın əmələ gətirdiyi qızartı damar keçiriciliyinin artması, ekssudasiya və hüceyrə proliferasiyası ilə əvəz olunur.
Şikinlik iltihabın inkişafının ilk dövrlərində zədələnmə ocağının damarlarına çoxlu qan gəlməsi nəticəsində yaranır. İltihab ocağına infiltiratın və ətrafında əmələ gələn ödemli toxumalarının daha artıq şişməsinə səbəb olur.
Ağrı osmos təzyiqin yüksəlməsinə səbəb olan maddələrin və kalium ionlarının hissi sinir reseptorlarının qıcıqlandırdığı üçün əmələ gəlir. İltihab ocağında toplanan eksudat və hüceyrə infiltratı hissi sinirlərə mexaniki təsir göstərməkələ ağrı törədir. Bəzən xəstələr iltihab ocağında pulsasiyaedici ağrıdan şikayət edirlər. Bu iltihab ocağında arteriolların genişlənməsi və kapilyar nəbzinin yaranması nəticəsində, hissi reseptorların mexaniki qıcıqlanması ilə əlaqədardır.
Temperaturun yüksəlməsi iltihab ocağına arterial qanın sürətlə gəlməsi və maddələr mübadiləsinin sürətlənməsi ilə əlaqədardır. Bədənin iltihab olan hissəsinə arterial qanın axını sürətlənir və temperatur yüksəlir.
Funksiyaların pozulması iltihabın çox təsadüf edilən əlamətlərindəndir. Bəzi iltihabı proseslərdə yalnız zədələnmiş orqanın funksiyası pozulur. Lakin çox vaxt iltihabla əlaqədar olan funksional dəyişikliklər bütün orqanizmi əhatə edir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1130   Tarix: 23 avqust 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Kolbasanın üstündə bu söz varsa, qəti almayın

Mağazada yaxşı kolbasa seçmək üçün məsləhətlər verilib. xəbər verir ki, bu sahə üzər ekspert Yelena Medkovanın sözlərinə görə əsas meyar qablaşdırmanın dizaynı yox, məhsulun texnoloji göstəriciləridir. "Bişmiş kolbas

.

Dadlı "zəhərlər" - Hər gün iştahla yeyilir: Xərçəngə "dəvətnamə"dir

Xərçəng riskini artıran qidalar və vərdişlər açıqlanıb. xəbər verir ki, Rusiyanın sığorta şirkəti "Rosgosstrax"ın məlumatına görə onkoloji sığorta hadisələrinin təxminən 10%-i bağırsaq xərçəngi ilə bağlıdır. Skandinaviy

.

Bizi yavaş-yavaş öldürən 3 qida

Ürəyə ziyan verən qidalar açıqlanıb. xəbər verir ki, Amerikalı ürək cərrahı Jeremy London ürək xəstəliklərinin qarşısını almaq üçün hansı qidaları və içkiləri azaltmaq lazım olduğunu açıqlayıb. Cərrah qeyd edib ki, dörd əsa

.

Ölkədə qriplə bağlı ümumi vəziyyət AÇIQLANDI

Əhali arasında hərarətin yüksəlməsi, ümumi halsızlıq, öskürək, boğaz ağrısı, burun axması və ya tutulması kimi əlamətlərlə müraciət edən şəxslərdən götürülmüş yaxmalarda fəsli qrip virusu və ara-sıra digər respirator virusla

.

Uzun ömür yaşamaq istəyirsinizsə, yatın

Pis yuxu rejimi beynin "təmizlənməsinə" mane olur və toksinlərin yığılmasına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, bu barədə alimlər xəbərdarlıq edir. Beyin toxumalarında yığılan toksinlərin, o cümlədən Alzheimer xəstəliy

.

"Məsum" görünən mayonezin ölümcül riskləri

Mayonez həddindən artıq istifadə edildikdə ürək-damar xəstəlikləri riski artır. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq Margarita Belousova deyib. O bildiirb ki, mayonezin həddindən artıq qəbulu sağlamlıq üçün ciddi risklə

.

Bu vərdiş ölümcül ola bilər – Niyə qulaqcıqla yatmaq olmaz?

Qulaqcıqla yatmaq bir çoxları üçün rahatlıq və yuxuya tez getməyin yolu kimi görünür. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bu vərdiş həm eşitmə qabiliyyətiniz, həm də ümumi sağlamlığınız üçün ciddi təhlükələr yarada bilər

.

İnnabın faydası və zərərləri

İnnab (Ziziphus jujuba) 3.00 ildən çoxdur ki, insanlar tərəfindən istehlak edilir və ənənəvi tibbdə geniş istifadə olunur. Lif və antioksidant baxımından zəngin, aşağı kalorili olan bu meyvə, bəzən "qırmızı xurma"

turlar.az

geyim və ayaqqabılar donlar 2025 yay kolleksiyasi olum haqqinda maraqli faktlar sonsuzluq dondurma reseptləri monika belluççi kosmetika oyunlar sanama novruz bayramına aid hakışda şebnem tovuzlu şəkərbura