İmmun sisteminin gücləndirir, ürəyi qoruyur və… - Göbələyin faydaları

İmmun sisteminin gücləndirir, ürəyi qoruyur və… - Göbələyin faydalarıGöbələk qida zənginliyi və sağlamlıq faydaları ilə tanınan bir qida məhsuludur.
Milli.az qlobal.net-ə istinadla bildirir ki, bu bitkinin aşağıdakı bir neçə faydası vardır:
1. Nutrient dəstəyi
Vitaminlər və mineral: Göbələklər B vitamini kompleksi (B2, B3, B5, B7, B9), vitamin D, kalium, selenyum, mis və dəmir kimi əhəmiyyətli vitaminlər və minerallarla zəngindir.
Antioksidanlar: Göbələklər antioksidanlarla doludur, məsələn, ergotionein və selenyum, bu da orqanizmi sərbəst radikallardan qorumağa kömək edir.
2. İmmun sisteminin gücləndirilməsi
Beta-qlukanlar: Göbələklərdə olan beta-qlukanlar immun sistemini gücləndirə bilər, bədənin infeksiyalara qarşı müqavimətini artırmağa kömək edir.
Mikrobiom: Göbələkdə olan bəzi maddələr bağırsaq florasını yaxşılaşdıraraq, immun sistemini dəstəkləyə bilər.
3. Ürək sağlamlığı
Qan tərkibinin tənzimlənməsi: Göbələkdə olan eritropoetin və digər komponentlər qan təzyiqini nizamlamağa və qan damarlarını qorumağa kömək edə bilər.
Xolesterol səviyyəsi: Göbələkdə olan nişasta və liflər ürək-damar sağlamlığını dəstəkləyərək, pis xolesterolu azaldıb, yaxşı xolesterolu artırmağa kömək edə bilər.
4. Əsas qida və kalori məzmunu
Az kalori: Göbələk az kalori və yüksək lif tərkibi ilə qidalanma seçimlərində aşağı kalori qəbulunu dəstəkləyə bilər.
Yüksək protein: Göbələklərdə zülal tərkibi əhəmiyyətli dərəcədə yüksəkdir, bu da vegeterian və vegan qidalanma tərzlərində əhəmiyyətli bir protein mənbəyidir.
5. Təhlükəsiz qida seçimi
Yüksək su tərkibi: Göbələk yüksək su tərkibi ilə kalori qəbulunu azaldaraq, qida rasionunda balans yaratmağa kömək edir.
Faydalı liflər: Liflər sindirim sisteminin düzgün işləməsini dəstəkləyir, bağırsaq hərəkətini yaxşılaşdırır və qəbizlik riskini azaldır.
6. Diabetə qarşı dəstək
Qan şəkəri nizamlaması: Göbələkdə olan bəzi maddələr, xüsusilə beta-qlukanlar, qan şəkəri səviyyələrini nizamlamada kömək edə bilər. Bu, diabet riskini azaltmağa kömək edə bilər.
7. Sümük sağlamlığı
Vitamin D: Xüsusilə günəş işığından az istifadə edənlər üçün göbələklərdə təbii olaraq olan vitamin D, sümük sağlamlığını qorumağa kömək edə bilər.
8. Əhval-ruhiyyə və beyin sağlamlığı
Psixoloji dəstək: Bəzi göbələk növləri beyin funksiyalarını dəstəkləyə bilər və əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdıran maddələr ehtiva edir.
Müxtəlif göbələk növləri və xüsusiyyətləri
Şitake: Immün sistemini gücləndirici xüsusiyyətlərə malikdir.
Kral Göbələyi (Lions Mane): Beyin funksiyalarını və neyroloji sağlamlığı dəstəkləyə bilər.
Reishi: Stressi azaltmağa və yuxunu yaxşılaşdırmağa kömək edə bilər.
Göbələklərdən faydalanmaq üçün onları müxtəlif yeməklərdə istifadə edə bilərsiniz: salatlarda, şorbalarda, soslarda və digər yeməklərdə. Ancaq təbii ki, göbələkləri yeməkdən əvvəl düzgün hazırlamaq və seçmək əhəmiyyətlidir, çünki bəzi göbələk növləri zəhərlidir. Bu səbəbdən, yalnız etibarlı mənbələrdən alınan və tanınmış göbələk növlərindən istifadə etmək tövsiyə olunur.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 946   Tarix: 16 sentyabr 2024
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Depressiyanın əsl səbəbi açıqlandı

Alimlər depressiyanın yaranmasının gözlənilməz səbəbini açıqlayıb. xəbər verir ki, KAIST tədqiqatçıları depressiyanın yalnız beyin fəaliyyəti ilə məhdudlaşmadığını müəyyən edib. Yeni araşdırma göstərir ki bu vəziyyət immu

.

Gündə neçə banan yemək olar? - Faydaları

Sağlam qidalanma mövzusu yenidən gündəmə gəlib.  xəbər verir ki, dietoloqlar gündə nə qədər yemək qəbul edilməli olduğu və düzgün porsiya seçiminin insan orqanizminə hansı faydalar verdiyi barədə maraqlı açıqlamalar yayıb

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Ən sağlam ət hansıdır? - Mütəxəssislər cavab verdi

Ən sağlam və dietik ət növünün hansı olduğu uzun müddətdir müzakirə olunur. Mütəxəssislərin fikrincə, bu mövzuda lider dovşan ətidir. xəbər verir ki, xarici mənbələrin məlumatına əsasən, dovşan ətində zülalın miqdarı təxminə

.

Kartof qızartması yemək qalıcı fəsadlara yol açır - Diqqət

Unutqanlıq son illərdə nəinki yaşlı insanlarda, hətta gənclərdə də getdikcə daha çox yayılmışdır. Sağlam olmayan, çox yağlı qidaların müntəzəm istehlakının unutqanlıq problemini daha da artırdığı bildirilir. Gündəlik həyatd

.

İnternetdən yemək sifariş etməyin - SƏBƏB

Son zamanlar sosial şəbəkələrdə satılan müxtəlif "diyetik hazır qidalar", "fit çərəzlər", "detoks menyular" və "kalorisi az paket qidalar" böyük populyarlıq qazanıb. Satıcılar bu məhsulları

.

İshalın gizli səbəbləri: allergiya, ferment çatışmazlığı və daha nələr…

İshal çox vaxt mikroblarla əlaqələndirilsə də, həmişə səbəb infeksiya olmur. Yay aylarında bu halların artmasına diqqət çəkən qastroenteroloq Prof. Dr. Murat Sarıkaya bildirib ki, ishalın arxasında həzm sistemi pozuntuları

.

Kökəlmə başlayıbsa, bu vitamin çatışmır

Vitamin D çatışmazlığı artıq çəkiyə səbəb ola bilər. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq və dietoloq Diana Erikanova bildirib. "Piylənməsi olan insanlarda vitamin D səviyyəsi normal bədən çəkisinə malik insanlarl

.

Bu müddətdə insanlar daha tez qocalır – iki əsas yaş dövrü

Mütəxəssislər insan orqanizmində qocalma prosesinin bütün yaşlarda eyni templə getmədiyini bildirir. Son elmi araşdırmalar göstərir ki, bədənin qocalma sürəti iki müəyyən dövrdə kəskin şəkildə artır və bu mərhələlərdə sağlamlı

turlar.az

geyim dəbləri makiyaj instagram donlar 2025 ayaq sismesi qripdən qorunmaq psixoliji məsləhətlər yay geyimleri kosmetika vətənə aid bayatılar dovsan novruz bayramına aid bayatılar rus dili