İmmuniteti gücləndirən qidalar - SİYAHI

İmmuniteti gücləndirən qidalar - SİYAHIOrqanizmin bakteriya və viruslara, eləcə də COVID-19 xəstəliyinə qarşı davamlı olması üçün immun sisteminin güclü olması olduqca vacibdir. Güclü immun sistemi hüceyrələri, orqanizmə daxil olan mikroorqanizmləri asanlıqla fərqləndirir və dərhal müvafiq cavab reaksiyası formalaşdıraraq onları məhv edir. Araşdırmalar göstərir ki, immunitet sisteminin güclü olması əhəmiyyətli dərəcədə qida rasionundakı makro və mikro elementlərin normasından, eləcə də bağırsaq florasının funksiyasından asılıdır. Belə ki, qidadan alınan zülallar, karbohidratlar və yağlar qan, limfa düyünləri və mədə-bağırsaq sisteminin immun hüceyrələrinə təsir göstərir.
Milli.Az Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) və Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun mütəxəssisləri tərəfindən hazırlanan gündəlik istifadə etdiyimiz qidalarla bağlı məsləhətləri oxucuların diqqətinə çatdırır.
Belə ki, günlük qida rasionunu bu məhsullarla zəngin etməklə immun sistemini gücləndirən qidaları sizə təqdim edirik:
C Vitamini: Sitrus meyvələri, yaşıl və qırmızı bibər, qara qarağat, kivi, çiyələk, brokkoli, cəfəri, ananas, Brüssel kələmi, gül kələm, manqo,noxud, pomidor
D Vitamini: Tuna və qızıl balıq kimi yağlı balıqlar, mal qaraciyəri, pendir, yumurta sarısı, bəzi göbələklər
A Vitamini: Treska balığı qaraciyər yağı, yumurta, sarı və narıncı meyvə və tərəvəzlər, brokoli, ispanaq, tünd yaşıl və lifli tərəvəzlər
E Vitamin: Bitki yağları (buğda toxumu, günəbaxan, zəfəran, qarğıdalı və soya yağları), gərzəkli meyvələr (badam, fıstıq), günəbaxan toxumları, ispanaq və brokoli kimi yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər
B6 Vitamini: Tuna balığı, qızıl balıq, banan, paxlalılar, mal əti, gərzəkli meyvələr, quş əti, tam taxıl, noxud
B12 Vitamini: Qaraciyər, az yağlı süd, toyuğun döş əti, yumurta, mal əti, tuna balığı, qızıl balıq, ala balıq
Fol turşusu: Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, qurudulmuş lobya və noxud, sitrus meyvə və şirələri
Sink: Heyvan mənşəli proteinlər sinklə zəngindir. Mal və quzu əti, balıqla müqayisədə daha çox sink ehtiva edir. Gərzəkli meyvələr, tam taxıl, paxlalılar və maya göbələkləri də sinklə zəngindir.
Dəmir: Qurudulmuş lobya, quru meyvələr, yumurta (xüsusilə sarısı), yulaf, qaraciyər, qabıqlı dəniz məhsulları, quş və mal əti, qızıl balıq, tuna balığı, tam taxıllı bitkilər
Mis: Qabıqlı dəniz məhsulları, taxıllı bitkilər, lobya, gərzəkli meyvələr (badam, fıstıq, qoz), kartof, heyvan içalatı (qaraciyər, böyrək), göyərtilər, qurudulmuş meyvələr (gavalı, qaysı), kakao, qara bibər, maya
Selen: Bitki mənşəli məhsullar, balıq, qabıqlı dəniz məhsulları, qırmızı ət, yumurta, taxıl, toyuq əti, qaraciyər, sarımsaq
Probiotiklərin və prebiotiklərin insanın qidalanma rasionuna daxil edilməsi bağırsaq florası üçün əhəmiyyətlidir. Birləşmiş Millətlər Təşkilatının Qida və Kənd Təsərrüfatı Təşkilatı və Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının tərifinə görə probiotiklər "lazımi miqdarda qəbul edildikdə orqanizmin sağlamlığına əhəmiyyətli dərəcədə təsir göstərən canlı mikroorqanizmlərdir". Prebiotiklər isə bağırsaqda mövcud olan bir və ya bir neçə bakteriya növlərinin böyüməsini və ya fəaliyyətini seçici şəkildə stimullaşdıran qida maddələridir. Bunlar çiy tərəvəz və meyvə (pomidor, qulançar, giləmeyvə, sarımsaq, soğan, yaşıl tərəvəzlər, paxlalılar, həmçinin yulaf, kətan toxumu, buğda) turşu, süd və süd məhsulları (qatıq, kefir və s.) şəklində istehlak edilə bilər. Bitki mənşəli bir çox lifli məhsullar (alma, banan, portağal, çiyələk, moruq, yerkökü, kartof, çuğundur və brokkoli) həzm olunmadan yoğun bağırsağa keçir və bağırsaqda yaşayan mikroorqanizmlər tərəfindən həzm edilir ki, bu da dolayı yolla immun sisteminin güclənməsinə gətirib çıxarır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1136   Tarix: 04 aprel 2020
f Paylaş

xidmetler

Digər yazılar

Virusları məhv edən üsul - VİDEO

Bu metod viruslara qarşı boğaz selikli qişasını təmizləyib, dezinfeksiya edib, yoluxmanı azaltmaq üçün effektiv vasitədir. -a istinadən bildirir ki, adi çay, istər qara, istər yaşıl çay virus infeksiyalarına qarşı istifad

Heyvanlar üzərində aparılan koronavirus sınağı İYUNDA BİLİNƏCƏK

Avstraliyalı həkimlər iki potensial gücü olan peyvəndi heyvanlar üzərində sınaqdan keçirirlər. xəbər verir ki, dünyada bir çox ölkə koronavirusun peyvəndini tapmaq üçün səfərbər olub. Avstraliyalı həkimlər və elm adamlar

Gözlərdəki bu əlamətlər koronavirusun simptomları ola bilər

Koronavirus bədənə gözlərdən, burundan və ağızdan yoluxur. qafqazinfo-ya istinadən xəbər verir ki, bu barədə professor Banu Coşar geniş açıqlama verib. Onun sözlərinə görə, xəstə olan şəxs hər dəfə danışanda və ya öskürənd

İspan qripi təcrübəsi: Karantin tədbirləri nə qədər sərt olarsa, iqtisadiyyat bir o qədər tez bərpa olar

Bir çoxlarının fikirlərinə əsasən koronavirus ilə mübarizə çərçivəsində tətbiq edilən sərt karantin tədbirləri nəticədə ciddi iqtisadi fəsadlara gətirib çıxardacaq. Lakin vaxtı ikən ABŞ-da da yayılmış ispan qripi barəsind

Koronavirus günbəgün insan bədənində görün nələr edir - DİQQƏTLİ OLUN!

Koronavirusun simptomları insan orqanizminə fərqli şəkildə təsir göstərsə də, əsas əlamətlər bütün xəstələrdə ortaya çıxır. COVID-19-un orqanizmdə həyata keçirdiyi prosesi günbəgün təqdim edir. 1-3. gün: Soyuqdəymə və qrip

Bu uşaqlarla iş zamanı əvvəlcə əl-göz kontaktının yaradılması vacibdir

Autizm üç yaşından əvvəl başlayan və ömürboyu sürən, ictimai qarşılıqlı təsirə və ünsiyyətə mane olan, məhdud və təkrarlanan davranışlara gətirib çıxaran, beyinin inkişafını ləngidən bir sindromdur. Həmin sindromdan əziyyə

Koronavirus bu yolla da insanları yoluxdurur - həkim açıqladı

Yaponiyalı elm adamları koronavirusun bu qədər sürətlə yayılma səbəbini açıqlayıblar. xəbər verir ki, ölümcül virusun bu qədər sürətlə yayılması elm adamlarını düşündürsə də, yaponiyalı həkimlər bu barədə maraqlı açıqlam

Koronavirusun "simptomsuz" insanlar tərəfindən yayılması getdikcə daha çox sübuta yetirilir

Koronavirusun əlamətləri bildirməyən insanlar tərəfindən yayılması getdikcə daha çox sübuta yetirilir. Alimlər koronavirusun aşkar əlamətləri olmayan sağlam insanlar tərəfindən yayıldığına dair xeyli dəlillər təqdim ediblər

Karantin günlərində kökəlməmək üçün 7 İPUCU

Karantin rejiminə əməl etməli olduğumuz müddətdə yemək istəyinə nəzarət etmək çətinləşir. Stress, narahatçılıq və məşğuliyyətin olmaması bizi daha çox yeməyə sövq edə bilər. Ancaq yemək istəyinə uzun müddət nəzarət etməmə

turlar.az

sonxeber.az yemek reseptleri adlarin menasi geyim və ayaqqabılar sağlam qida xeyanet toy donlari 2022 sineye qulluq kosmetika pis hakiwtalar əyil dəsmalı götür