İnsanlar bu iki yaş dövründə birdən-birə qocalırlar

İnsanlar bu iki yaş dövründə birdən-birə qocalırlarSəhər yuxudan oyandığınız zaman güzgüyə baxarkən birdən-birə müəyyən qədər qocaldığınızı düşünə bilərsiniz. Alimlərin yeni araşdırmasına görə, bu ani qocalmalar müəyyən yaş dövrlərində baş verir.
Milli.Az publika.az-a istinadən bildirir ki, bu barədə Stanford Universitetinin alimləri tədqiqat aparırlar.
Onlar yaşlanma ilə əlaqəli molekulyar dəyişiklikləri araşdırıblar. Nəticədə alzheimer və ürək-damar xəstəliklərində bu riskin tədricən deyil, müəyyən yaşdan sonra kəskin şəkildə artdığını müəyyən ediblər. Məlum olub ki, insanlar orta hesabla 44 və 60 yaşlarında iki əsas qırılma nöqtəsi yaşayırlar.
"Zamanla, yavaş-yavaş dəyişmirik. Biz həqiqətən təəccüblü dəyişikliklər görürük", - tədqiqatın baş müəllifi olan Maykl Snayder deyib.
Snayder və onun həmkarları əsasən qocalma ilə gələn xəstəlikləri yüngülləşdirmək və mümkünsə müalicə etmək üçün bu tədqiqatı aparır. Bu məqsədlə 108 yetkin şəxs illər ərzində bir neçə aydan bir bioloji nümunələr bağışlayıb.
Hər bir iştirakçı 626 gün ərzində orta hesabla 47 nümunə təqdim edib. Bu, tədqiqatçıların araşdırma şansı əldə etdiyi 246 milyarddan çox məlumat nöqtəsi deməkdir.
Tədqiq etdikləri bütün molekulların təxminən 81 faizi bu mərhələlərin birində və ya hər ikisində dəyişikliklər göstərib. Dəyişikliklər bir qədər fərqli olmaqla, 40 və 60 yaş aralığında pik həddə çatır.
İlk zirvə 40-lı yaşlarda, adətən qadınlar menopoz və ya perimenopauzaya girməyə başlayanda olur. 60-lı yaşların əvvəlləri isə pik karbohidrat və kofein mübadiləsi, ürək-damar xəstəlikləri, dəri və əzələlər, immun tənzimlənməsi və böyrək funksiyası ilə əlaqələndirilir.
Hazırda davam edən tədqiqatlar gələcəkdə insan bədəninin zamanla necə dəyişdiyini daha yaxşı başa düşməyə kömək edə bilər.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1032   Tarix: 01 sentyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Diabet və diş sağlamlığı arasında kritik əlaqə üzə çıxdı

Alimlər şəkər diabetinin ağız və diş sağlamlığına birbaşa təsir etdiyini müəyyən ediblər. Araşdırmalara əsasən, diabetli şəxslərdə ağız quruluğu, diş çürüməsi, diş əti iltihabı, göbələk infeksiyaları və diş itkisi daha ço

.

Niyə hamı kökəlir? - AÇIQLAMA

Son illər ölkəmizdə piylənmə hallarında ciddi artım müşahidə olunur. Həkimlər və qidalanma mütəxəssisləri bildirirlər ki, artıq çəkinin bu qədər sürətlə yayılması həm həyat tərzi, həm də qida vərdişləri ilə birbaşa bağlıdır

.

Səhərlər qətiyyən yemək olmaz, ancaq bütün restoranların menyusunda var

Bəzi ənənəvi səhər yeməyi məhsulu əslində səhər saatlarında orqanizmə zərər verə bilər. xəbər verir ki, bunu türkiyəli həkim Halit Furkan deyib. O bildirib ki, səhər yeməyi bədən üçün ən kritik vaxt hesab olunur. "B

.

Hansı kosmetoloqlardan razı qalmısız? - SORĞU

Son dövlər vətəndaşların kosmetoloqlardan şikayət halları artmaqdadır. şikayətləri nəzərə alaraq sorğu keçirir. Razı və narazı qaldığınız kosmetoloqların adlarına "Facebook" səhifəmizdəki sorğuda qeyd edə bilərsiziniz.

.

Soyuq havada çay əvəzinə su içmək daha faydalıdır

Havaların soyuması ilə insanlar bədəni isidən içkilərə xüsusilə çaya daha çox üstünlük verirlər. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, soyuq günlərdə çay əvəzinə su içmək orqanizm üçün daha faydalıdır. xəbər verir ki

.

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir: "Tox qarına yatmaq sağlamlıq üçün risklidir

Son günlər sosial şəbəkələrdə və həkimlər arasında "tox qarına yatmağın zərərləri" ilə bağlı müzakirələr artıb. Mütəxəssislər bildirirlər ki, gecə saatlarında ağır yemək qəbul edib yatmaq, bir çox sağlamlıq problemlərini

.

Dondurulmuş ət nə qədər müddət saxlanıla bilər?

Mütəxəssislər dondurulmuş ətin təhlükəsiz şəkildə saxlanması ilə bağlı vacib məqamları açıqlayıb. xəbər verir ki, onların sözlərinə görə, ət məhsullarını düzgün dondurmaq qida zəhərlənməsinin qarşısını almaq və qidanın keyfiyyətin

.

Qış aylarında artan iştahanın səbəbi görün nə imiş

Qış mövsümündə bir çox insanın iştahası artır, xüsusilə də şirniyyata və ağır qidalara meyl güclənir. xəbər verir ki, Rusiyalı diyetoloq Lyudmila Denisenko bildirib ki, bunun səbəbini günəş işığının azalması, qısa günlə

.

Turşunun faydaları nədir?

Turşu evdə şüşə qabda və gigiyenik şəraitdə hazırlanarsa, sağlamlıq üçün faydalıdır. Həftənin 2 günü ovuc içi qədər istehlak edilməlidir. Sadəcə, sirkə və duz ilə hazırlanmış, tərkibində konservant olmayan turşuların istifad

turlar.az

kosmetoloq kosmetik vasiteler qadin sayti ciyer qovurma maraqlı faktlar 2025 payiz geyimleri hamileliyin elametleri kosmetika masturbasiya nedir novruz bayrami hakisda intim munasibetler babasil novruz bayramı