İş yerində bu qidaları yeməyin - SİYAHI
Alimlər iş yerində insanların niyə bəzən yorğunluq hiss etdiyini və tapşırıqları yerinə yetirməkdə çətinlik çəkdiklərini aşkar ediblər. Göründüyü kimi, bunda pəhriz mühüm rol oynayır.
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, mütəxəssislər ehtiyatla istehlak edilməsi lazım olan 5 qidanın adını açıqlayıblar.
1. Qəhvə
Həddindən artıq kofein, gözlənilən güc əvəzinə baş ağrısına və enerji itkisinə səbəb ola bilər. Kofein qan damarlarını daraldır və ürək döyüntüsünü sürətləndirir, bu da qısa müddətli enerjiyə təkan verir, lakin tezliklə bədən tez tükənir. Bunun qarşısını almaq üçün qəhvə qəbulunu gündə iki stəkanla məhdudlaşdırmaq və daha sonra su içmək tövsiyə olunur.
2. Qızardılmış yemək
Qızardılmış yeməklərə həddən artıq meyllənmək nəinki çəkinizi artıracaq, həm də məhsuldarlığı aşağı sala bilər. Qızardılmış qidalar yavaş-yavaş həzm olunur, özünüzü ağır və yorğun hiss edirsiniz. Bu, enerji səviyyələrini və performansını azaldır.
3. Sürətli karbohidratlar
Ağ çörək, makaron və ağ düyü kimi sürətli karbohidratlarla zəngin qidalar orqanizmin həzm üçün çox enerji sərf etməsini tələb edir ki, bu da sürətli yorğunluğa səbəb olur. Bu qidalardan imtina etmək çətindirsə, onları qəhvəyi düyü və daha yavaş həzm olunan, bədəninizi bu qədər tez tükəndirməyən tam taxıl çörəyi ilə əvəz etməyə çalışın.
4. Şirniyyatlar
Şirniyyatların tez-tez istifadəsi konsentrasiyaya mənfi təsir göstərir. Qanda qlükoza səviyyəsinin qəfil yüksəlməsi beynin diqqətini cəmləməyi çətinləşdirir və şəkərin müntəzəm artması yaddaşı və diqqəti pozur. Stabil enerji və məhsuldarlıq üçün pəhrizinizdə şirniyyatların miqdarını azaltmaq daha yaxşıdır.
5. Banan
Qida dəyərinə baxmayaraq, banan iş saatlarında ehtiyatla yeyilməlidir. Bananın tərkibindəki triptofan amin turşusu yuxu hormonu olan melatoninin istehsalını təşviq edir. Və maqnezium yuxululuğa səbəb ola biləcək əzələləri rahatlaşdırır. Buna görə də, gün ərzində banan yemək yorğunluq və yuxulamaq riski daşıyır.
Milli.Az