İshal deyib keçməyin! – Ölümə səbəb ola bilər

İshal deyib keçməyin! – Ölümə səbəb ola bilərProf. Dr. Alper Şener bəzi yaş qruplarında ölümcül ola bilən "yay ishalı" barədə mühüm açıqlama verib.
Milli.Az medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, o, "turist ishalı" da deyilən bu xəstəliyə isti havalarda çox rast gəlindiyini bildirib.
"Yay tətilində naməlum qidalar istehlak edildikdə, bəzən yer və ya ölkə dəyişikliyi səbəbindən heç bir yoluxucu xəstəlik olmadan bağırsaq vərdişlərində dəyişikliklər baş verə bilər. Bu da olduqca təbiidir. Əgər qida ilə əlaqəlidirsə, yəni zəhərlənmədirsə, mütləq ürəkbulanma və qusma ilə müşayiət olunur. Bu, həmçinin zəiflik, iştahsızlıq, əzələ ağrısı və qızdırmaya səbəb ola bilər.
Bəzən də şiddətli ishal salmonella və shigella kimi bağırsaq patogenləri ilə qarışdırıla bilər. Buna görə də onları bir-birindən fərqləndirmək lazımdır. Çünki qida zəhərlənməsi zamanı mütləq antibiotik müalicəsi aparılmalıdır", - deyə professor qeyd edib.
Prof. Dr. Alper Şener hazır qidaların çimərliklərdə problem yarada biləcəyinə diqqət çəkib:
"Hazır yeməklər çoxlu şəkildə hazırlanaraq pərakəndə satışa çıxarılır. Misal üçün, kumpir. Ona mayonez və digər əlavələr qatıldığı üçün bakteriyalar üçün münbit şərait yaranır. İstidə qalıb xarab olmağa üz tutmuş bu cür qidalardakı bakteriyalar insanlarda ürəkbulanma, qusma, ishal kimi əlamətlərə səbəb olur.
Digər tərəfdən, açıq havada satılan qidaların çoxu təhlükəlidir. Çünki kolbasa, sosis və tomat pastası kimi hazır qida məhsullarının saxlanma şəraiti doğru olmalıdır. Yeməyin xarab olmasının qarşısını almaq üçün 19-20 dərəcədən yuxarı temperaturlara məruz qoymamaq lazımdır".
O qeyd edib ki, xüsusilə günəşli ərazilərdə və çimərliklərdə isti havanın təsirilə bakteriyalar istidə çoxalır və həddindən artıq toksin istehsal edirlər:
"Ona görə də isti mühitlərdə və çimərliklərdə özünüz hazırladığınız məhsullar olsa belə, qısa müddətdə istehlak edin. Çünki bu cür məhsulların istehlakı ilə yarana biləcək yay ishalı müəyyən yaşlarda ölümcül ola bilər. Xüsusilə 65 yaşdan yuxarı və 5 yaşdan aşağı olanlara daha çox diqqət yetirilməlidir".
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 979   Tarix: 05 iyul 2024
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Alimlər çuğundurun inanılmaz faydasını aşkarladı

Britaniyalı tədqiqatçılar çuğundurun damar, ürək və beyin sağlamlığı üçün faydalı olduğunu müəyyən edib. xəbər verir ki, "Nutrients" jurnalında dərc olunan icmalda çuğundurun nitrat, betalain və polifenol tərkibini

.

Uşaqdan böyüyə hamı bəh-bəhlə yeyir - Beynin düşməni olan 6 qida

Nevroloqlar beynə ən zərərli olan 6 qidanı açıqlayıb. xəbər verir ki, nevroloqlar beynin uzunmüddətli fəaliyyətini zəiflədən 6 gündəlik qidanı müəyyənləşdirib. Mütəxəssislər bu məhsulların həm geniş istifadə edildiyini, hə

.

Hər gün bişmiş sarımsaq yeməyin faydası

Bişmiş sarımsaq təzə sarımsaqdan da faydalıdır. xəbər verir ki, həkim Vladimir İvanov rasiona sobada bişmiş və ya qaynadılmış sarımsaq əlavə etməyin faydalarından danışıb. Həkim qeyd edib ki, məhz bu sarımsaq mədə-bağırsa

.

Gərginsinizsə bu vitamininiz çatışmır

Vitamin D, B12, B6, maqnezium, sink və omeqa-3 yağ turşuları çatışmazlığını erkən mərhələdə müəyyən etmək çətindir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq, tibb elmləri namizədi Nataliya Tananakina deyib. "Bu qid

.

Orqanlara bənzəyən qidalar

Təbiətdə elə qidalar var ki, həm forması ilə müəyyən orqanı xatırladır həm də həmin orqan üçün faydalı təsirə malikdir. xəbər verir ki, bu oxşarlıq təsadüfi sayıla bilər amma bir çox araşdırmalar bu uyğunluğun sağlamlığ

.

Turşunun faydaları nədir?

Turşu evdə şüşə qabda və gigiyenik şəraitdə hazırlanarsa, sağlamlıq üçün faydalıdır. Həftənin 2 günü ovuc içi qədər istehlak edilməlidir. Sadəcə, sirkə və duz ilə hazırlanmış, tərkibində konservant olmayan turşuların istifad

.

Çox az istifadə olunur amma ən faydalı tərəvəzdir

Qulançar (asparagus) yüksək qidalılıq dəyəri və sağlamlığa müsbət təsirləri ilə tanınan tərəvəzlərdən biridir. Vitamin A, C, K, fol turşusu və antioksidantlarla zəngin olan bu məhsul həm detoks təsiri göstərir, həm də immu

.

Çay dəmləyəndə edilən ən böyük SƏHV

Çox insan çayı düzgün şəkildə dəmləmədiyi üçün içki həm dadını, həm də faydalı xüsusiyyətlərini itirir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, ən yayılmış vərdişlərdən biri çayın keyfiyyətini tamamilə korlayır. xəbər verir ki, ça

.

Bu qidaları birlikdə yeməyin – dietoloq təhlükəni açıqladı

Diyetoloqlar bəzi qida məhsullarının birlikdə qəbulunun sağlamlığa mənfi təsir göstərə biləcəyini bildirirlər. xəbər verir ki, endokrinoloq-diyetoloq Mariya Brijanın sözlərinə görə, yanlış qida birləşmələri orqanizmin qid

turlar.az

geyim şəkilləri toy makiyajlari toy makiyaji sekilleri donlar səfər duası ayaq sismesi yeni paltarlar 2025 kosmetika zencefil novruza aid hakisda gəncə baldiza aid haxisda vətənə aid atalar sözləri