İshal deyib keçməyin! – Ölümə səbəb ola bilər

İshal deyib keçməyin! – Ölümə səbəb ola bilərProf. Dr. Alper Şener bəzi yaş qruplarında ölümcül ola bilən "yay ishalı" barədə mühüm açıqlama verib.
Milli.Az medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, o, "turist ishalı" da deyilən bu xəstəliyə isti havalarda çox rast gəlindiyini bildirib.
"Yay tətilində naməlum qidalar istehlak edildikdə, bəzən yer və ya ölkə dəyişikliyi səbəbindən heç bir yoluxucu xəstəlik olmadan bağırsaq vərdişlərində dəyişikliklər baş verə bilər. Bu da olduqca təbiidir. Əgər qida ilə əlaqəlidirsə, yəni zəhərlənmədirsə, mütləq ürəkbulanma və qusma ilə müşayiət olunur. Bu, həmçinin zəiflik, iştahsızlıq, əzələ ağrısı və qızdırmaya səbəb ola bilər.
Bəzən də şiddətli ishal salmonella və shigella kimi bağırsaq patogenləri ilə qarışdırıla bilər. Buna görə də onları bir-birindən fərqləndirmək lazımdır. Çünki qida zəhərlənməsi zamanı mütləq antibiotik müalicəsi aparılmalıdır", - deyə professor qeyd edib.
Prof. Dr. Alper Şener hazır qidaların çimərliklərdə problem yarada biləcəyinə diqqət çəkib:
"Hazır yeməklər çoxlu şəkildə hazırlanaraq pərakəndə satışa çıxarılır. Misal üçün, kumpir. Ona mayonez və digər əlavələr qatıldığı üçün bakteriyalar üçün münbit şərait yaranır. İstidə qalıb xarab olmağa üz tutmuş bu cür qidalardakı bakteriyalar insanlarda ürəkbulanma, qusma, ishal kimi əlamətlərə səbəb olur.
Digər tərəfdən, açıq havada satılan qidaların çoxu təhlükəlidir. Çünki kolbasa, sosis və tomat pastası kimi hazır qida məhsullarının saxlanma şəraiti doğru olmalıdır. Yeməyin xarab olmasının qarşısını almaq üçün 19-20 dərəcədən yuxarı temperaturlara məruz qoymamaq lazımdır".
O qeyd edib ki, xüsusilə günəşli ərazilərdə və çimərliklərdə isti havanın təsirilə bakteriyalar istidə çoxalır və həddindən artıq toksin istehsal edirlər:
"Ona görə də isti mühitlərdə və çimərliklərdə özünüz hazırladığınız məhsullar olsa belə, qısa müddətdə istehlak edin. Çünki bu cür məhsulların istehlakı ilə yarana biləcək yay ishalı müəyyən yaşlarda ölümcül ola bilər. Xüsusilə 65 yaşdan yuxarı və 5 yaşdan aşağı olanlara daha çox diqqət yetirilməlidir".
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 974   Tarix: 05 iyul 2024
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Soyuducuya ikinci dəfə qoyulanda zəhərə çevrilir - 5 əsas qida

Buzu açıldıqdan sonra bəzi qidaları yenidən soyuducuya qoymaq olmaz. xəbər verir ki, bunu həkim Hüseyin Tapik deyib. Onun sözlərinə görə donu açılmış bəzi qidaları yenidən soyuducuya qoymaq ciddi sağlamlıq riskləri daşıyır

.

"Maska dövrü geri qayıda bilər" - 7 mutasiya keçirən epidemiya sürətlə yayılır

Sinə Xəstəlikləri Mütəxəssisi Prof. Dr. Tevfik Özlü Avstraliyada aşkarlanan və 7 dəfə mutasiyaya uğradığı təsdiqlənən yeni "H3N2" virusu ilə bağlı ciddi xəbərdarlıqlar edib. xəbər verir ki, onun sözlərinə görə hazırk

.

Həm immuniteti gücləndirir, həm də arıqladır

Mütəxəssislər bildirirlər ki, gündəlik qidalanmada soğanın istifadəsi həm immuniteti gücləndirir, həm də arıqlama prosesinə dəstək olur. xəbər verir ki, tərkibindəki kversetin, antibakterial maddələr və lif sayəsində soğa

.

Beyni məhv edən qidalar açıqlandı - Hər gün yeyirik

Beynin sağlamlığını təhlükəyə atan 8 qida açıqlanıb. xəbər verir ki, aşağıdakı qidaların çoxluğu beynin sürətini zəiflədir. Uzunmüddətli spirt istifadəsi qərarvermə və impulsları idarə edən beyin bölgələrinə zərər verə bilər

.

Sızanaqların yaranmasının gözlənilməz səbəbi açıqlandı

Stress sızanaq yarada bilər. xəbər verir ki, bunu kosmetoloq Liliana Raditsa bildirib. Onun sözlərinə görə, stress zamanı kortizol səviyyəsi artır və bu, dəridəki hialuron turşusunu məhv edərək nəmlənmə və elastikliyi azaldır

.

Darçınlı suyun möcüzəvi təsiri

Arıqlamaq üçün ən ideal üsullardan biri də darçınlı sudur. Pəhrizlə birgə bir həftə darçınlı su içsəniz 5 kiloqrama yaxın çəki ata bilərsiniz. bu möhtəşəm içkinin hazırlanmasını təqdim edir:. Bir stəkan suyu qaynadın. Dah

.

3 min insanın nə yeyib-içdiyini illərlə izlədilər - Ürəyi yormayan qidalar açıqlandı

Rusiya və Avropa alimləri apardıqları uzunmüddətli tədqiqat nəticəsində sübut ediblər ki, gündəlik qidalanmada çay, qəhvə, giləmeyvə, qoz-fındıq, kakao, tam taxıllar və zeytun yağı kimi məhsulların olması ürək sağlamlığın

.

Ürəyi qoruyur deyə ovuc-ovuc yediyimiz çərəz ağciyəri məhv edirmiş

Ürək sağlamlığı üçün faydalı hesab edilən, gündəlik rasionda tez-tez yer alan quru meyvələrin bəzi hallarda sağlamlıq üçün risk yaratdığı məlum olub. Xüsusilə çox miqdarda istehlak olunduqda qozun ağciyərlərə ciddi şəkild

.

Ziyansız kimi görünüb, zəhər saçan içkilər açıqlandı

ABŞ-li kardioloq Dmitri Yaranov illərlə tibbdə çalışdıqdan sonra bir daha heç vaxt dietik qazlı içkilərə toxunmayacağını açıqlayıb. xəbər verir ki, həkim "sıfır şəkər" ifadəsini qablaşdırma üzərindəki "ən böyü

turlar.az

qaşların formalari geymler 2025 hamiləlik qadın və kişi usaq oyuncaqlari peraski cudu boyurtken kompotu kosmetika oglan evi geyim tapmacalar terezi sac modelleri