İshal deyib keçməyin! – Ölümə səbəb ola bilər

İshal deyib keçməyin! – Ölümə səbəb ola bilərProf. Dr. Alper Şener bəzi yaş qruplarında ölümcül ola bilən "yay ishalı" barədə mühüm açıqlama verib.
Milli.Az medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, o, "turist ishalı" da deyilən bu xəstəliyə isti havalarda çox rast gəlindiyini bildirib.
"Yay tətilində naməlum qidalar istehlak edildikdə, bəzən yer və ya ölkə dəyişikliyi səbəbindən heç bir yoluxucu xəstəlik olmadan bağırsaq vərdişlərində dəyişikliklər baş verə bilər. Bu da olduqca təbiidir. Əgər qida ilə əlaqəlidirsə, yəni zəhərlənmədirsə, mütləq ürəkbulanma və qusma ilə müşayiət olunur. Bu, həmçinin zəiflik, iştahsızlıq, əzələ ağrısı və qızdırmaya səbəb ola bilər.
Bəzən də şiddətli ishal salmonella və shigella kimi bağırsaq patogenləri ilə qarışdırıla bilər. Buna görə də onları bir-birindən fərqləndirmək lazımdır. Çünki qida zəhərlənməsi zamanı mütləq antibiotik müalicəsi aparılmalıdır", - deyə professor qeyd edib.
Prof. Dr. Alper Şener hazır qidaların çimərliklərdə problem yarada biləcəyinə diqqət çəkib:
"Hazır yeməklər çoxlu şəkildə hazırlanaraq pərakəndə satışa çıxarılır. Misal üçün, kumpir. Ona mayonez və digər əlavələr qatıldığı üçün bakteriyalar üçün münbit şərait yaranır. İstidə qalıb xarab olmağa üz tutmuş bu cür qidalardakı bakteriyalar insanlarda ürəkbulanma, qusma, ishal kimi əlamətlərə səbəb olur.
Digər tərəfdən, açıq havada satılan qidaların çoxu təhlükəlidir. Çünki kolbasa, sosis və tomat pastası kimi hazır qida məhsullarının saxlanma şəraiti doğru olmalıdır. Yeməyin xarab olmasının qarşısını almaq üçün 19-20 dərəcədən yuxarı temperaturlara məruz qoymamaq lazımdır".
O qeyd edib ki, xüsusilə günəşli ərazilərdə və çimərliklərdə isti havanın təsirilə bakteriyalar istidə çoxalır və həddindən artıq toksin istehsal edirlər:
"Ona görə də isti mühitlərdə və çimərliklərdə özünüz hazırladığınız məhsullar olsa belə, qısa müddətdə istehlak edin. Çünki bu cür məhsulların istehlakı ilə yarana biləcək yay ishalı müəyyən yaşlarda ölümcül ola bilər. Xüsusilə 65 yaşdan yuxarı və 5 yaşdan aşağı olanlara daha çox diqqət yetirilməlidir".
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 986   Tarix: 05 iyul 2024
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Libido artıran qida əlavəsi ilə bağlı xəbərdarlıq - İlk dəfə qeydə alındı: Sağlam qadında belə

Türkiyədə geniş istifadə olunan jenşen qida əlavəsi bağlı diqqətçəkən tibbi hadisə qeydə alınıb. xəbər verir ki, kardio­loq Dr. Sabri Onur Çağlar sağlam qadında yüksək doza jenşen qida əlavəsindən sonra yaranan ciddi rit

.

Arıqladan, tox saxlayan, enerji verən super qida – Çia toxumu

Son illər sağlam qidalanma trendlərinin əsas komponentlərindən biri kimi çia toxumu xüsusi populyarlıq qazanıb.   -a istinadən xəbər verir ki, kiçik ölçülü olmasına baxmayaraq, çia toxumu yüksək miqdarda vitamin, mineral

.

"Məcburi maska taxmaq" dövrü geri qayıdır? - Məktəblər bağlandı, xəstəxanalarda yer yoxdur

Avropada sürətlə yayılan və H3N2 virusunun yeni mutasiyası ilə əlaqələndirilən "super qrip" hallarının artması ciddi narahatlıq yaradıb. Bir çox ölkədə xəstəxanalar yüksək hazırlıq vəziyyətinə gətirilib, hətta bəz

.

Ölkədə qriplə bağlı ümumi vəziyyət AÇIQLANDI

Əhali arasında hərarətin yüksəlməsi, ümumi halsızlıq, öskürək, boğaz ağrısı, burun axması və ya tutulması kimi əlamətlərlə müraciət edən şəxslərdən götürülmüş yaxmalarda fəsli qrip virusu və ara-sıra digər respirator virusla

.

İnsan beyninin gizli təqvimi: Hansı yaşda necə dəyişirik?

Kembric Universitetinin alimləri insan beyninin həyat boyunca dörd əsas "yenidən konfiqurasiya" mərhələsindən keçdiyini müəyyən edib. xəbər verir ki, "Nature Communications" jurnalında dərc olunan araşdırm

.

Ata olmaq üçün riskli yaş açıqlandı - Tək qadınlarda deyilmiş

Son illərdə doğum nisbətləri əsasən qadınların yaşı ilə əlaqələndirilsə də, mütəxəssislər kişilərdə də ata olmaq üçün "riskli yaş" anlayışının olduğunu bildirirlər. xəbər verir ki, Üroloq Prof. Dr. Murat Zorun sözlərin

.

Dondurulmuş ət nə qədər müddət saxlanıla bilər?

Mütəxəssislər dondurulmuş ətin təhlükəsiz şəkildə saxlanması ilə bağlı vacib məqamları açıqlayıb. xəbər verir ki, onların sözlərinə görə, ət məhsullarını düzgün dondurmaq qida zəhərlənməsinin qarşısını almaq və qidanın keyfiyyətin

.

Yeməkdən sonra şirniyyat istəyi normaldır?

Bəzi insanlarda yeməkdən dərhal sonra, hələ süfrədən qalxmadan şirniyyat yemək arzusu yarana bilər. Mütəxəssislər bildirir ki, belə hallarda qəbul edilən qidanın tərkibinə diqqət yetirmək lazımdır. Yetərli miqdarda su içmə

.

Ən faydalı ət

Dovşan əti ən dietik və faydalı ət növüdür. -ın xarici mətbuata istinadən məlumatına görə, onun tərkibində zülal miqdarı 21 faiz təşkil edir ki, bu göstərici üzrə dovşan əti, hətta toyuq ətini də qabaqlayır. Mütəxəssislə

turlar.az

kosmetoloq toy makiyaji sekilleri geyim şəkilləri gil maskalari evin bəzədilməsi qaynar qazan körpələrin qidalanması kosmetika aydin sani rus dili toy gecesı namiq qaraçuxurlu webnem tovuzlu