İsti havalarda bu məhsulları yemək təhlükəlidir

İsti havalarda bu məhsulları yemək təhlükəlidirYayda əksər insanlar "soyuq" yeməklərə üstünlük verir, lakin bu yanaşma xüsusilə qastrit, pankreatit, xolesistit və mədə-bağırsaq traktının digər xroniki xəstəlikləri olan xəstələrdə sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.
Milli.Az xəbər verir ki, qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova istidə orqanizmin sevmədiyi qidaları açıqlayıb.
"İlk növbədə, dondurma. Bu yüksək kalorili desertdə çoxlu yağ və şəkər var və nəinki həzm sistemini həddən artıq yükləyir, həm də yuxarı tənəffüs yollarının selikli qişasını soyudaraq damarların spazmına və tənəffüs xəstəliklərinin yaranmasına səbəb olur.
Limonad, kvas və ya süd kokteylləri özünüzü istidən xilas etmək üçün yaxşı seçim deyil. Məsələ burasındadır ki, bu içkilərin tərkibində çoxlu şəkər var və nəinki susuzluğu artırıb istiliyi saxlaya bilir, həm də normal tərləmənin qarşısını alır. Əlbəttə ki, istidə bədənə əlavə maye lazımdır, lakin təmiz su, çay, kompotlar və ya meyvə içkiləri seçilməlidir.
Yay ənənəvi olaraq piknik və səyahət mövsümüdür. İstidə tez xarab olan məhsulların - kəsmik, xama, süd, kolbasa, mayonezli salatlar, yumurta və qaymaqlı tortların istifadəsini istisna etmək tövsiyə olunur. Yüksək temperaturda patogen bakteriyalar məhsullarda çoxalda bilər, nəticədə ishal, ürəkbulanma və digər xoşagəlməz nəticələrə səbəb ola bilər.
Yolda mənfi təsirlərin qarşısını almaq üçün sadə qidalanma qaydalarına əməl edin: quru qəlyanaltılar (peçenye, kraker); şüşədə su; şəxsi gigiyena (yeməkdən əvvəl əllərinizi yuyun); məhsulların saxlanma şərtlərinə və qaydalarına əməl edin", - Melnikova vurğulayıb.  /Medicina.az
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 736   Tarix: 28 iyun 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Kartof qızartmalarındaki böyük təhlükə - Yeni araşdırma üzə çıxardı

British Medical Journal-da dərc olunan genişmiqyaslı araşdırma kartof qızartmasının müntəzəm istifadəsinin 2-ci tip diabet riskini artırdığını göstərib. xəbər verir ki, mütəxəssislərin sözlərinə görə, həftədə üç dəfə qızardılmı

.

Qarpız arıqladır, yoxsa kökəldir? – Həkimlərdən açıqlama

Yay aylarının sevimli meyvəsi olan qarpız həm dadı, həm də sərinləşdirici təsiri ilə fərqlənir. xəbər verir ki, bir çox insanı maraqlandıran sual budur: qarpız arıqladır, yoxsa kökəldir?. Mütəxəssislərin sözlərinə görə, qarpızı

.

Zeytunu bu formada yemək "zəhərləyir"

Türkiyəli professor Canan Karatay zeytunun yanlış istehlakının sağlamlığa zərər verə biləcəyini bildirib. xəbər verir ki, o, zeytunun su ilə yuyulub duzunun çıxarılmasının orqanizm üçün zərərli olduğunu, hətta bu vərdişi

.

Uğurlu günün sirri: Erkən oyanmaq və düzgün səhər rutini

Uğurlu insanların ortaq xüsusiyyətlərindən biri də günə erkən və enerjili başlamalarıdır. xəbər verir ki, mütəxəssislərin fikrincə, sağlam həyat tərzi və yüksək diqqət toplama qabiliyyəti üçün səhər saatlarının düzgün dəyərləndirilməs

.

Çətənə toxumunun sağlamlığa inanılmaz faydaları

Qidalanma mütəxəssisləri çətənə toxumunun insan sağlamlığı üçün çoxsaylı faydalarını açıqlayıblar. Bitki mənşəli zülal mənbəyi olan çətənə toxumu xüsusilə vegan və vegetarian pəhrizlərində mühüm yer tutur. xəbər verir ki

.

Kişilərin kökəlməsinə səbəb olan 6 əsas vərdiş: Arıqlamaq istəyənlər diqqət etsin

Kişilərin bir çoxu artıq çəkidən xilas olmaq istəyir, lakin pəhriz saxlamaq və ya idmanla məşğul olmaq fikrindən uzaq dururlar. Lakin bəzən həyat tərzindəki sadə vərdişlər belə arıqlama prosesinə mane olur. xəbər verir ki

.

Sağlamlıq üçün nektarin yeyilməlidir

Nektarin dadlı və şirin yay meyvəsidir. qafqazinfo-ya istinadən xəbər verir ki, bu meyvə A, C və E vitaminləri, antosiyaninlər də daxil olmaqla müxtəlif antioksidantlar ehtiva edir. Bu antioksidanlar hüceyrələri sərbəst radikallardan

.

Gecə su içmək faydalıdır, yoxsa zərərli?

Su sağlam həyatın ayrılmaz hissəsidir. Lakin mütəxəssislər yalnız nə qədər su içdiyimizin deyil, nə zaman su içdiyimizin də sağlamlığımız üçün önəmli olduğunu bildirirlər. Xüsusilə yatmazdan əvvəl su qəbulunun həm faydaları

.

Noxud ağciyərlərə inanılmaz FAYDASI

Noxud hər kəsin mətbəxində tapılan və tez-tez bişirilən paxlalı bitkilər arasındadır. Noxud yeməyi bişirmək üçün noxudu bir gecə əvvəl suda isladın. Bu üsul noxudları yumşaldır və daha asan bişməyə kömək edir.  xəbər veri

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az sade makiyaj sekilleri geyim necə seçməli toy makiyaji sekilleri aciq cinsi elaqe 2025 gəlinliklər salatlarin hazirlanmasi moda xəbərləri vətənə aid bayatılar kurtlar vadisi ariqlamaq gəncə gözəllik