İyul ayında yeyə biləcəyiniz sağlamlığa ən faydalı meyvələr

İyul ayında yeyə biləcəyiniz sağlamlığa ən faydalı meyvələrİyul ayında piştaxtaları bəzəyən meyvə və giləmeyvələr əsasən tərkibindəki C vitamini və antioksidatlara görə olduqca faydalıdır.
Milli.Az medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, qastroenteroloq iyul ayında əsasən qaragilə, böyürtkən, moruq, albalı və qarağat yeməyi məsləhət görürlər.
Adı çəkilən giləmeyvələr immunitet sisteminə faydalı təsir göstərirlər.
Moruqda ürəyin fəaliyyətini dəstəkləyən və sinir sistemini gücləndirən B vitaminləri var. Həmçinin polifenollar və fitonsidlər baxımından da moruq olduqca zəngindir. Bunlar hüceyrələri zədələnmədən qoruyan və iltihabı azaltmağa kömək edən antioksidantlardır. Bütün bunlar sayəsində moruq soyuqdəymə üçün əsas vasitə hesab edilir.
Yeməli doqquzdon başqa növlərdən meyvəsinin yeməli, turşməzə olması ilə fərqlənir. Bu meyvədə iltihab əleyhinə və gözlər üçün faydalı olan yüksək səviyyəli antosiyaninlər, eləcə də bir sıra sağlamlığa faydalı minerallar - kalium, maqnezium, natrium, dəmir, fosfor var.
Böyürtkən isə dəriyə və gözə faydalı olan A və E vitaminləri ilə zəngindir. O, həmçinin kalsiumun və D vitamininin mənimsənilməsinə kömək edən, böyrəklərin və ürək-damar sisteminin fəaliyyətinə faydalı təsir göstərən K vitamininin gündəlik tələbatının 30%-ni ehtiva edir.
Qaragilə gözlər üçün faydalı olan giləmeyvə kimi tanınır. Tərkibində qan damarlarını daha elastik edən və onları zədələrdən qoruyan P vitamini var. Həmçinin antosiyaninlərlə zəngindir.
Bu mövsümdə süfrələri bəzəyən bir çox meyvə və giləmeyvə lutein, eləcə də zeaksantin ehtiva edir. Bunlar gözlərin qoruyucu funksiyasını yaxşılaşdıran və fotozədələrin sağalmasına kömək edən maddələrdir. Meyvələrdəki pektin isə bağırsaq divarları vasitəsilə zərərli maddələrin qana sorulmasını əngəlləyən təbii vasitədir.
Qara qarağatda çoxlu A, E, P, B vitaminləri və çoxlu miqdarda (limondan dörd dəfə çox) askorbin turşusu var.
Sarı böyürtkəndə A, E, və B vitaminləri, həmçinin kalsium, dəmir, fosfor və maqnezium var. Bu minerallar hematopoetik sistem və orqanizmdə hüceyrələrin inkişafı üçün faydalıdır.
Gilasda vitaminlərlə yanaşı sink, yod, mis və xrom, həmçinin qan laxtalanma riskini azaldan kumarin maddəsi var.
Bütün giləmeyvələr həzmi yaxşılaşdıran çoxlu pəhriz lifi ehtiva edir. Ancaq hər gün çox miqdarda giləmeyvə yeyirsinizsə, bu xüsusiyyətlər problemlərə səbəb ola, şişkinlik və ishal yarada bilər.
Mütəxəssislər mədə xorası, qastrit, xroniki pankreatit, bağırsaqlarda iltihab, mədənin yüksək turşuluğu zamanı yay giləmeyvələrini ehtiyatla istehlak etməyi məsləhət görürlər.
Milli.Az
Xəbərlərimizi WhatsApp kanalımızdan da oxuyun

Xəbərlər     Baxılıb: 718   Tarix: 20 iyul 2024
f Paylaş


Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Daha bir ölkədə meymunçiçəyinə yoluxma qeydə alındı

Zimbabvedə meymun çiçəyinə iki yoluxma faktı qeydə alınıb.   -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə yerli "Newsday" nəşri məlumat yayıb. Hökumətin bildirdiyinə görə, hər iki xəstə karantindədir və vəziyyət nəzarə

.

Ən zərərli makaron növü

Yüksək keyfiyyətli makaron sağlam pəhrizin bir hissəsi ola bilər, lakin bəzi növlər var ki, onlardan tamamilə imtina etmək daha yaxşıdır. Çünki onlar minimum qidalandırıcı maddələr ehtiva edir və yalnız bədənə zərər verir

.

Bu qidalar ürək üçün təhlükə yaradır

Sağlam ürək həyat keyfiyyətini qorumağın və uzun ömür sürməyin əsas şərtlərindən biridir. -ə istinadən bildirir ki, qidalanma vərdişlərimiz bu vacib orqanımızın sağlamlığına böyük təsir göstərir. Düzgün olmayan qidalar zamanl

.

Səhər tez-tez yumurta yeməyin təhlükələri

Harvard Xalq Sağlamlığı Məktəbinin mütəxəssisləri belə qənaətə gəliblər ki, gündə bir yumurta yemək sağlamlığa zərər vermir. Ancaq hər gün müntəzəm olaraq iki yumurta istehlak etmək bədəndə mənfi təsirlərə səbəb ola bilər

.

Bu qidalar cinsi istəyi zəiflədir

Qidalanma cinsi istəyə əhəmiyyətli təsir göstərə bilər. -a istinadən xəbər verir ki, spirt və şəkər libidoya mənfi təsir göstərir. Bu qidalar testosteron istehsalını maneə törədir və cinsi əlaqəyə olan marağınızı itirir

.

Balıqdan zəhərlənmənin qarşısını necə alaq?

Mövsümünün başlanması ilə istər bazarlarda, istərsə də marketlərdə bir-birindən fərqli görünüşə, dada və qiymətə malik balıqlar piştaxtalarda yer alıb. Balığın daha çox istehlak edildiyi "r" olan aylarda zəhərlənm

.

Uzunömürlülük üçün ən faydalı 5 ləpə

Qoz-fındıq təkcə dadlı qəlyanaltı deyil, həm də vitaminlər, minerallar və faydalı yağların əsl xəzinəsidir. -a istinadən bildirir ki, bu barədə rusiyalı endokrinoloq və diyetoloq Yelena Çurakina danışıb. O, qida rasionun

.

Şirniyyat düşkünlərinə bəd xəbər – Risk çoxdur

Alimlər araşdırmalar zamanı sübut ediblər ki, həddindən artıq şirniyyat istehlakı depressiyaya səbəb ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, İngiltərədə aparılan yeni bir araşdırma şirniyyat düşkünlərini narahat edəcək. Aparıla

.

Ən məkrli spirtli içki: Heç bilirsiniz onun içində nələr var?

Pivə içmək kişilərdə iktidarsızlığa və sonsuzluğa səbəb ola bilər. -a istinadla xəbər verir ki, bu barədə " "ya diyetoloq İrina Yuzup danışıb. "Səhv olaraq "yüngül" içki kimi qəbul edilən pivə ço

turlar.az

sonxeber.az kosmetika mehsullari həkim məsləhəti hamilelikde qidalanma elm ve bilik haqqinda atalar sözləri psixoloji məsləhətlər terxun kompotu gənc qalmağın sirləri kosmetika burcler haqqinda rus dili 2ci ders burcler hakışda aybawi