Kola içdikdən 1 saat sonra bədənimizdə nələr baş verir?
Ölkəmizdə ən çox istehlak edilən içkilərdən biri olan kolanın tərkibində qazlı su, şəkər, kofein, fosfor turşusu, karamel və təbii ləzzətlər var.
Milli.Az ölkə.az-a istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislər yeməklə birlikdə kola içməyin orqanizmə vurduğu zərərlə bağlı ciddi xəbərdarlıqlar edir.
Bir litr kolanın tərkibində təxminən 400 kalori var. Qan şəkərini artıran kola orqanizmin yağ saxlama mexanizmini işə salır. Qan şəkərinin qəfil yüksəlməsi daha sonra birdən düşür.
Kolanın tərkibindəki kofein yuxu problemlərinə və nəticədə stressə səbəb olur.
Tərkibindəki turşu kofeinlə birləşdikdə 60 dəqiqə ərzində orqanizmdəki vitaminləri parçalayır və beləliklə vitamin çatışmazlığı başlayır.
Qan şəkərindəki dalğalanmalar bir çox xəstəliklərə, xüsusilə də ürək-damar xəstəliklərinə səbəb olur.
Dəri problemlərinə səbəb olur. Hər gün kola içmək dəriyə siqaret qədər təsir edir və zamanla dəridə qırışlar əmələ gəlir. Hər gün kola içmək dəriyə siqaret qədər zərər verir. Qazlı içkilərdən istifadə zamanla dəridə qırışların yaranmasına səbəb olur.
Kolanın tərkibindəki fosfor sümüklərin yumşalmasına və əriməsinə səbəb olan hormonların ifrazının artmasına səbəb olur. Xüsusilə qadınlarda görülən osteoporoz daha erkən yaşlarda ortaya çıxır.
Kolanın tərkibindəki turşu quruluş mədə divarını qıcıqlandırır və mədə pozğunluqlarına səbəb olur.
Mədədə həzmsizliyə səbəb ola bilər.
Bundan başqa, kolanın tərkibindəki turşu mədədən ifraz olunan fermentlərin miqdarını azaldır. Mədəyə bütün bu zərərlər qastrit, mədə xorası və hətta mədə perforasiyasına səbəb ola bilər.
Bir qutu kola təxminən 10 çay qaşığı şəkər ehtiva edir. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) gündə 6 çay qaşığı şəkərdən çox istifadə etməyi tövsiyə edir, buna görə də gündə yalnız bir qazlı su içmək bu qaydaları poza bilər.
Harvard Xalq Sağlamlığı Məktəbinin məlumatına görə, gündə 1-2 qutu şəkərli içki içən insanlar 2-ci tip şəkərli diabetə tutulma şanslarını 26% artırır.
Kolanın tərkibindəki yüksək miqdarda kofein olduğu üçün bir çox zərərli cəhətləri var. Qəbul edildikdən 15-60 dəqiqə sonra kofein mədə və nazik bağırsaq tərəfindən qana sorulmağa başlayır, damar daralması və ürək xəstəlikləri riskini xeyli artırır.
İlk 10 dəqiqədə 10 çay qaşığı şəkər qan dövranı sisteminə daxil olur. Normalda bu qədər şəkər bir insanın qusmasına səbəb olsa da, fosfor turşusu bu hissin qarşısını alır və sizi nəzarət altında saxlayır.
Qan şəkəriniz ilk 20 dəqiqə ərzində yüksəlməyə başlayır. Bu, insulinin artmasına səbəb olur. Bu hormonun ifrazı ilə qaraciyəriniz şəkəri yağa çevirməyə başlayır.
Kofeinin udulması ilk 40 dəqiqə ərzində tamamilə baş verir. Kofein səbəbiylə sinir sisteminiz təsirlənir və göz bəbəyiniz genişlənir. Artan qan təzyiqi ilə qaraciyər qan dövranına daha çox şəkər gətirir.
İlk 45 dəqiqədə vücudunuz dopamin istehsal edir və beynin həzz mərkəzini stimullaşdırır.
60 dəqiqədən sonra yüksək dozada şəkər səbəbindən sidiklə kalsium ifrazı artır. Bu, bədəndə şəkərin parçalanmasına başlayır. Şəkər o qədər tez sorulur və yandırılır ki, bədəndə çökmə və yorğunluq vəziyyəti başlayır.
Milli.Az