Kola içdikdən 1 saat sonra bədənimizdə nələr baş verir?

Kola içdikdən 1 saat sonra bədənimizdə nələr baş verir?Ölkəmizdə ən çox istehlak edilən içkilərdən biri olan kolanın tərkibində qazlı su, şəkər, kofein, fosfor turşusu, karamel və təbii ləzzətlər var. 
Milli.Az ölkə.az-a istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislər yeməklə birlikdə kola içməyin orqanizmə vurduğu zərərlə bağlı ciddi xəbərdarlıqlar edir.
Bir litr kolanın tərkibində təxminən 400 kalori var. Qan şəkərini artıran kola orqanizmin yağ saxlama mexanizmini işə salır. Qan şəkərinin qəfil yüksəlməsi daha sonra birdən düşür.
Kolanın tərkibindəki kofein yuxu problemlərinə və nəticədə stressə səbəb olur.
Tərkibindəki turşu kofeinlə birləşdikdə 60 dəqiqə ərzində orqanizmdəki vitaminləri parçalayır və beləliklə vitamin çatışmazlığı başlayır.
Qan şəkərindəki dalğalanmalar bir çox xəstəliklərə, xüsusilə də ürək-damar xəstəliklərinə səbəb olur.
Dəri problemlərinə səbəb olur. Hər gün kola içmək dəriyə siqaret qədər təsir edir və zamanla dəridə qırışlar əmələ gəlir. Hər gün kola içmək dəriyə siqaret qədər zərər verir. Qazlı içkilərdən istifadə zamanla dəridə qırışların yaranmasına səbəb olur.
Kolanın tərkibindəki fosfor sümüklərin yumşalmasına və əriməsinə səbəb olan hormonların ifrazının artmasına səbəb olur. Xüsusilə qadınlarda görülən osteoporoz daha erkən yaşlarda ortaya çıxır.
Kolanın tərkibindəki turşu quruluş mədə divarını qıcıqlandırır və mədə pozğunluqlarına səbəb olur.
Mədədə həzmsizliyə səbəb ola bilər. 
Bundan başqa, kolanın tərkibindəki turşu mədədən ifraz olunan fermentlərin miqdarını azaldır. Mədəyə bütün bu zərərlər qastrit, mədə xorası və hətta mədə perforasiyasına səbəb ola bilər.
Bir qutu kola təxminən 10 çay qaşığı şəkər ehtiva edir. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) gündə 6 çay qaşığı şəkərdən çox istifadə etməyi tövsiyə edir, buna görə də gündə yalnız bir qazlı su içmək bu qaydaları poza bilər.
Harvard Xalq Sağlamlığı Məktəbinin məlumatına görə, gündə 1-2 qutu şəkərli içki içən insanlar 2-ci tip şəkərli diabetə tutulma şanslarını 26% artırır. 
Kolanın tərkibindəki yüksək miqdarda kofein olduğu üçün bir çox zərərli cəhətləri var. Qəbul edildikdən 15-60 dəqiqə sonra kofein mədə və nazik bağırsaq tərəfindən qana sorulmağa başlayır, damar daralması və ürək xəstəlikləri riskini xeyli artırır.
İlk 10 dəqiqədə 10 çay qaşığı şəkər qan dövranı sisteminə daxil olur. Normalda bu qədər şəkər bir insanın qusmasına səbəb olsa da, fosfor turşusu bu hissin qarşısını alır və sizi nəzarət altında saxlayır.
Qan şəkəriniz ilk 20 dəqiqə ərzində yüksəlməyə başlayır. Bu, insulinin artmasına səbəb olur. Bu hormonun ifrazı ilə qaraciyəriniz şəkəri yağa çevirməyə başlayır.
Kofeinin udulması ilk 40 dəqiqə ərzində tamamilə baş verir. Kofein səbəbiylə sinir sisteminiz təsirlənir və göz bəbəyiniz genişlənir. Artan qan təzyiqi ilə qaraciyər qan dövranına daha çox şəkər gətirir.
İlk 45 dəqiqədə vücudunuz dopamin istehsal edir və beynin həzz mərkəzini stimullaşdırır.
60 dəqiqədən sonra yüksək dozada şəkər səbəbindən sidiklə kalsium ifrazı artır. Bu, bədəndə şəkərin parçalanmasına başlayır. Şəkər o qədər tez sorulur və yandırılır ki, bədəndə çökmə və yorğunluq vəziyyəti başlayır.
Milli.Az
Xəbərlərimizi WhatsApp kanalımızdan da oxuyun

Xəbərlər     Baxılıb: 740   Tarix: 19 iyul 2024
f Paylaş


Tezbazar.az elanlar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Bu qidalar ürək üçün təhlükə yaradır

Sağlam ürək həyat keyfiyyətini qorumağın və uzun ömür sürməyin əsas şərtlərindən biridir. -ə istinadən bildirir ki, qidalanma vərdişlərimiz bu vacib orqanımızın sağlamlığına böyük təsir göstərir. Düzgün olmayan qidalar zamanl

.

Elektron siqaretlərlə bağlı XƏBƏRDARLIQ: Damarların qocalmasını sürətləndirir

Kaliforniya Universitetinin alimləri ənənəvi siqaretlərin ürəyin fəaliyyətinə mənfi təsir göstərdiyini, elektron buxarlandırıcıların isə qan damarlarına daha çox zərər verdiyini müəyyən ediblər. -a istinadən xəbər verir ki, tədqiqatı

.

Qızılca xəstəliyi yenidən alovlanır? - RƏSMİ

Sentyabr ayından Azərbaycanda tək-tək qızılca xəstəliyi halları qeydə alınır. xəbər verir ki, bu barədə APA-nın sorğusuna cavab olaraq Səhiyyə Nazirliyi Respublika Gigiyena və Epidemiologiya Mərkəzindən məlumat verilib. Bildirili

.

Pəhrizdə şorbadan imtina etsəniz nə olar? – Həkim danışdı

Çoxları şorbaların yaxşı həzm və daxili orqanların işləməsi üçün lazımlı olduğuna inanır. Amma bu doğrudurmu?. -a istinadən bildirir ki, bir çox insanlar şorbaların balanslaşdırılmış pəhrizin tərkib hissəsi olduğuna inanırlar

.

Antibiotiklər göbələk yarada bilər?

Antibiotiklərin istifadəsi göbələk infeksiyalarına səbəb ola bilər. Bunun səbəbi antibiotiklərin bədəndəki həm zərərli, həm də faydalı bakteriyaları öldürməsidir. Faydalı bakteriyalar azalanda, xüsusilə Candida kimi may

.

İmplanrdan sonra niyə tikiş atılır?

İmplant yerləşdirildikdən sonra tikiş atılmasının əsas səbəbi diş ətinin düzgün bərpasını və implantın ətrafında toxumanın sabitləşməsini təmin etməkdir. Bu, bir neçə mühüm funksiyanı yerinə yetirir:. Yaraya qoruma təmi

.

Hər gün qoz yeməyin faydası

Qoz qida dəyəri, qidalandırıcı xüsusiyyətləri və ləzzətli dadı ilə insan sağlamlığına çox faydalıdır. qafqazinfo-ya istinadən xəbər verir ki, bu çərəzin tərkibində sağlam yağlar, liflər, vitaminlər və minerallar var. Qo

.

Səhər tez-tez yumurta yeməyin təhlükələri

Harvard Xalq Sağlamlığı Məktəbinin mütəxəssisləri belə qənaətə gəliblər ki, gündə bir yumurta yemək sağlamlığa zərər vermir. Ancaq hər gün müntəzəm olaraq iki yumurta istehlak etmək bədəndə mənfi təsirlərə səbəb ola bilər

.

Saçlarda kəpək niyə yaranır?

"Saçlarda kəpəyin görünməsinin bir çox səbəbi var. Əksər hallarda bu, bir çox insanda mövcud olan Malassezia göbələkləri tərəfindən törədilir, lakin dərinin qoruyucu funksiyası pozulduqda çoxalır, daha dərinə nüfuz edir

turlar.az

sonxeber.az reseptler maskalar toy gecesi pustenin faydalari əlibala hacızadə qadın doğuşu kişi xəyanət edərsə kosmetika atalar sozleri burclər toy gecesı brusell bakteriyası kəlamlar