Körpələrə hansı qidaları vermək olmaz?

Körpələrə hansı qidaları vermək olmaz?Körpələrin qidalanması barədə bir çox yanlışlara yol verilir. Ailələrdə çox erkən dövrlərdən başlayaraq uşaqları əlavə qidalara alışdırmağa çalışırlar. Böyüklər öz yedikləri yeməyi körpələrə də veririr, bunun faydalı olduğunu düşünürlər. Halbuki mütəxəssislər müəyyən dövrə qədər körpələrə əlavə qidaların verilməsinin ziyanlı olduğunu vurğulayırlar.
Körpələr hansı qidaları yeməməlidir?
"Erkən Uşaqlıq Dövründə İnkişaf" layihəsinin (UNICEF və Heydər Əliyev Fondunun Regional İnkişaf İctimai Birliyinin birgə icra etdiyi layihə) bununla bağlı hazırladığı materialı təqdim edirik.
Bu tövsiyələr 60000-dən çox həkim-mütəxəssisin üzv olduğu Amerikan Pediatriya Akademiyası tərəfindən verilib.
Körpənizə bal verməyin. Bununla əlaqədar körpələrdə botulizm halları baş verə bilər.
Çox yedizdirməyin. Körpə başını çevirdikdə və ya qidaya maraq göstərmədikdə yedizdirməni dayandırın.
Taxıl məhsulları və digər əlavə qidaları vermək üçün qaşıqdan istifadə edin. Dənli məhsulları butulkadan verməyin.
İlk dörd ay sadəcə, ana südü və ya süni qidadan istifadə edin və bu dövrdə qatı qida verməyin.
Körpənizə bir yaşına qədər heyvani südlər verməyin. Ana südü və ya süni süd qarışığı (yaşına uyğun) verin.
Körpənin yeməyinə duz və ya şəkər əlavə etməyin. Qidaların qutularındakı məlumatları oxuyun, duz və şəkər əlavə edilmiş hazır qidalardan qaçın.
Körpənizə tərəvəz və meyvə verməyə başlarkən həftədə sadəcə tək bir qida əlavə edin (ilk həftə qabaq, ikinci həftə qabaq və/və ya yerkökü).
Körpənizə şəkərləmə, qazlı içkilər, meyvə nektarı, dadlandırılmış taxıllı məhsullar verməyin.
Körpənizə hazır qarışıq qidalar verməyin. Bunların nişasta, su və duz miqdarı yüksək olur.
Körpəni meyvədən öncə tərəvəzlə tanış edin. Beləcə meyvənin şirin dadına alışıb tərəvəz yeməkdən imtina etməyəcək.
Körpənizin qidalanması ilə əlaqəli suallarınızı həkiminizə verin. Qidaların üzərində yazılan miqdarlar orta rəqəmlərdir. Körpəniz daha çox və ya az yesə, həyəcan keçirməyin.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1426   Tarix: 06 fevral 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Çətənə toxumunun sağlamlığa inanılmaz faydaları

Qidalanma mütəxəssisləri çətənə toxumunun insan sağlamlığı üçün çoxsaylı faydalarını açıqlayıblar. Bitki mənşəli zülal mənbəyi olan çətənə toxumu xüsusilə vegan və vegetarian pəhrizlərində mühüm yer tutur. xəbər verir ki

.

Ayağınızın altına soğan dilimi bağlayın – Xəstəlikdən xilas olun

Xalq təbabətində soğan əsrlərdir təbii müalicə vasitəsi kimi istifadə olunur. Mütəxəssislərin sözlərinə görə, ayağın altına soğan dilimi bağlamaq orqanizmin toksinlərdən təmizlənməsinə və immun sisteminin güclənməsinə kömə

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Bu qidalar depressiyadan çıxarır

Mütəxəssislərin fikrincə, düzgün qidalanma psixi sağlamlıq üçün böyük rol oynayır. xəbər verir ki, bəzi qidalar beyində "xoşbəxtlik hormonları"nın istehsalını artıraraq depressiya əlamətlərini yüngülləşdirə bilər

.

Ayaqdakı şişkinliyi yox edən 6 üsul - Həkim açıqladı

Ayaqlarda şişkinlik həm xəstəliklərin simptomu, həm də sağlam insanda fizioloji vəziyyət ola bilər. bildirir ki, həkim-terapevt Nadejda Çernışova -ya verdiyi açıqlamada bildirib ki,  Əgər şişkinlik davamlı və ya tez-tez yaranırsa

.

Bu rəng stresi 28% azaldır

Journal of Environmental Psychology jurnalında dərc olunan son tədqiqatın nəticələrinə əsasən, göy rəng - xüsusilə də onun soyuq tonlu çalarları - insanın intellektual fəaliyyət zamanı yaşadığı stresi təxminən 28% azaldır

.

Yeniyetmələrdə abort: Sağlamlıq üçün gizli təhlükələri

Son illərdə yeniyetmələr arasında abort etdirənlərin sayı artmaqda davam edir. Bu isə həm fiziki, həm də psixoloji sağlamlığa ciddi təhlükələr yaradır. Bəs abortun hansı təhlükələri var?. xəbər verir ki, tibbi ekspertləri

.

Arıqlamaq üçün smuzi istifadə edin – Budur, çox az bilinən, amma təsirli bir inqrediyent

Smuziyə sadəcə bir çay qaşığı çia toxumu əlavə etməklə siz həm enerji artımı, həm də arıqlama dəstəyi əldə edə bilərsiniz. Bu kiçik toxumlar uzunmüddətli toxluq hissi yaradır və qan şəkərinin sabit qalmasına kömək edir. xəbə

.

Duzlu yeməklər beyinə zərər verir

Duzlu yeməklər beyinə ciddi zərər verə bilər. xəbər verir ki, terapevt və dietoloq Elvira Fasenko bildirib ki, gündəlik duzun çox qəbulu beyində qan dövranını pozur, təzyiqi yüksəldir və damar mənşəli demensiya riskini artırır

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az həkim məsləhəti geymler 2025 hamilelikde qidalanma yaz salatlari yemək qurd xəstəlikləri 8 mart tebrikleri novruz bayramina aid hakisdalar tapmaca şebnem tovuzlu qogal