Məşhur insanların həyat tərzi: DÜNYANIN ƏN YAXŞI PƏHRİZİ
Sidney Universitetinin alimləri pəhriz saxlamaqla ürək problemləri arasında əlaqə araşdırılıb. Tədqiqata 22 495 qadın cəlb edilib. 16 araşdırmanın nəticəsinə əsasən, Aralıq dənizi pəhrizinə riayət edən qadınların ürək xəstəliyi riski 24%, ölüm riski isə 23% daha azdır.
Tədqiqatın nəticələri "Heart" jurnalında dərc edilib. Məqalədə qeyd edilib ki, Aralıq dənizi pəhrizi ürək sağlamlığını qoruyur, xolesterini və qan şəkərini aşağı salır.
Aralıq dənizi pəhrizi meyvə, tərəvəz, göyərti, qoz-fındıq, lobya, mərcimək və bütün taxıl kimi liflə zəngin bitkilərlə qidalanmadır.
Araşdırmalar göstərir ki, Aralıq dənizi pəhrizi menopoz dövründə olan qadınlar üçün də faydalıdır. Bu pəhrizi tətbiq etmək çətin deyil. Mütəxəssislərin fikrincə bu pəhriz həyat tərzidir.
Bəs, Aralıq dənizi pəhrizində qadınların ürək sağlamlığı üçün yeməli olduğu qidalar hansılardır?
Qoz
Amerika Ürək Dərnəyinin məlumatına görə, qoz omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir və bu yağların ürək-damar sağlamlığını yaxşılaşdırmağa kömək etdiyi, ürək xəstəliyi və insult riskini azaltdığı sübut edilib. Qozun sağlam pəhrizə daxil edilməsi yaşlandıqca həm fiziki, həm də koqnitiv sağlamlığı qorumağa kömək edə bilər.
Tünd yaşıl yarpaqlı göyərtilər
Mütəxəssislər tünd yarpaqlı göyərtilərin maqneziumla zəngin olduğunu və yüksək dərəcədə lif və zülal mənbəyi olduğunu bildirirlər. Bunlara ispanaq, pazı, kələm, arugula daxildir və onların bir çoxu həm xam, həm də bişmiş halda istehlak edilə bilər.
Dəniz məhsulları
Daimi dəniz məhsulları istehlakı sağlamlıq üçün olduqca faydalıdır. Bir araşdırmaya əsasən, işlənmiş ətdən alınan kalorilərin 3%-ni dəniz məhsulları ilə əvəz etmək ürək-damar xəstəliklərindən ölmüm riskini 31% azaldıb. Somonun ürək xəstəlikləri və insult riskini azaltdığı məlumdur.
Paxlalılar
Mütəxəssislər bildirirlər ki, Aralıq dənizi pəhrizinin mühüm tərkib hissəsi olan paxlalılar arasında paxlalılar, lobya, mərciməklər və noxudlar var. Niacin yaxşı xolesterolu artırır və ürək üçün əla B vitaminidir. Niacinlə zəngin qidalara noxud, avokado və balqabaq toxumu daxildir. Aralıq dənizi pəhrizinin vacib hissəsi olan bütün taxıllara qəhvəyi düyü, tam buğda, yulaf, quinoa, qarabaşaq yarması və arpa daxildir. Bunlar xolesterolu azaltmağa, qan şəkərini sabitləşdirməyə və immunitet sistemini dəstəkləməyə kömək edir.
Zeytun yağı
Zeytun yağı Aralıq dənizi pəhrizinin təməl daşıdır. Qida və qidalanma redaktoru Largeman-Roth bildirir ki, antioksidantlarla zəngin olan sızma zeytun yağı iltihab əleyhinədir. Zeytun yağının Aralıq dənizində geniş şəkildə istehlak edilir
Meyvələr
Böyük qida dəyəri və antioksidantlarla zəngin meyvələr də pəhrizin əsas hissəsidir. Giləmeyvələr həm də iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir və ürək xəstəliyi və qan təzyiqi riskini azaldır. Mütəxəssislərin fikrincə, bu qidalar, həmçinin C vitamini, kalium və dəmir kimi lif və qida maddələri ilə zəngindirlər.
Əncir
Əncir istər təzə, istərsə də qurudulmuş olsun, çox önəmli qidadır. Mütəxəssislər liflə zəngin olan bu meyvənin Aralıq dənizi mətbəxində məşhur və qadınların ürək sağlamlığı üçün vacib olduğunu bildirirlər.
Sevinc Hüseynova
Saglamolun.Az