Mətbəxdəki düşmən - Bir qaşığı həyatınızdan 10 il alır

Mətbəxdəki düşmən - Bir qaşığı həyatınızdan 10 il alırMarqarin illərdir mətbəxlərdə istifadə edilən yağ alternativi olsa da, onun sağlamlığımıza təsiri son vaxtlar daha çox müzakirə mövzusuna çevrilib. Tərkibindəki trans yağlara görə bir çox ciddi sağlamlıq problemlərinə, xüsusilə ürək-damar xəstəliklərinə səbəb olan marqarin həqiqətən deyildiyi qədər təhlükəlidirmi?
Milli.Az teleqraf.com-a istinadən bildirir ki, marqarin 19-cu əsrin sonlarında kərə yağına alternativ olaraq hazırlanıb, bitki yağlarının emalı ilə əldə edilib. Kərə yağıyla müqayisədə daha ucuz seçim olaraq mətbəxlərdə qəbul edilib.
Əvvəllər heyvan mənşəli yağlardan istehsal olunurdu, sonradan bitki yağlarından istifadə edilərək hazırlanmağa başlandı.
Marqarinin istehsalı zamanı hidrogenləşmə deyilən bir proses tətbiq edilir və nəticədə sağlamlığa son dərəcə zərərli olan trans yağlar meydana çıxır. Marqarinin ən böyük problemi onun tərkibində yüksək miqdarda trans yağının olmasıdır.
Orqanizmin təbii şəkildə emal edə bilmədiyi trans yağlar maddələr mübadiləsinə mənfi təsir göstərən yağ növüdür. Bir çox elmi araşdırmalar göstərir ki, trans yağlar ürək-damar xəstəliklərinə səbəb olur. Bu vəziyyət infarkt riskini xeyli artırır və ümumiyyətlə ömrü qısaldan mühüm faktora çevrilir.
Bəzi səhiyyə mütəxəssisləri qeyd edirlər ki, müntəzəm olaraq marqarin istehlakı insan ömrünü ciddi şəkildə qısaldır. Xüsusilə ürək-damar sağlamlığına təsirləri nəzərə alındıqda, marqarin istehlakının piylənmə, diabet və ürək xəstəlikləri kimi xroniki problemlərə səbəb olduğu və bu xəstələrin ömrünü əhəmiyyətli dərəcədə qısaltdığı məlumdur.
Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı və Amerika Ürək Assosiasiyası kimi aparıcı səhiyyə qurumlarıı trans yağların istehlakını məhdudlaşdırmağı və ya hətta tamamilə ləğv etməyi tövsiyə edir. Trans yağlar damarların sərtləşməsinə (ateroskleroz) səbəb ola bilər ki, bu da qan axınının qarşısını alır, infarkt, insult və digər ciddi sağlamlıq problemlərinə gətirib çıxarır.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1227   Tarix: 15 oktyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Palma yağından hazırlanmış saxta pendirlər satılır: Necə ayırd etmək olar? - AÇIQLAMA

Ucuz pendir əsasən bitki yağları ilə hazırlanmış saxta məhsul olur. xəbər verir ki, bu barədə Rusiyanın qida eksperti Anna Dyachkova bildirib. "Əgər mağazada ucuz pendir görürüksə deməli o pendir deyil, imitasiya məhsuludur,"

.

Qəfil yemək istəyi xərçəngin əlaməti ola bilər - DİQQƏT

Britaniyalı alimlər qəfil yemək istəyinin bəzi xərçəng növləri ilə əlaqəli ola biləcəyini açıqlayıb. xəbər verir ki, "Daily Mail" qəzetinin yazdığına görə, şokolad, pizza və ya limon kimi qidalara ani həvəsin yaranmas

.

Bu çayı yeməklə bir içmək olmaz - Həkimdən xəbərdarlıq

Matça çayı dəmirin orqanizm tərəfindən mənimsənilməsini azalda bilər. xəbər verir ki, bunu biotexnoloq Mariya Zolotaryova bildirib. Onun dediyinə görə bu bəzi insanlarda qanazlığına yol aça bilər. "Sağlam insanlar üçü

.

Kolbasa yeməyin, bu xəstəlikləri yaradır - Ekspertdən açıqlama

Daimi olaraq kolbasa və digər emal olunmuş ət məhsullarını yemək bir sıra ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər, çünki bu məhsulların tərkibində yüksək miqdarda duz, doymuş yağlar, konservantlar və kanserogen maddələ

.

Yaponların sirri bu imiş - Gündə cəmi 5 dəqiqə edin

Qədim Yapon samuraylarının intizamlı hərəkətlərindən irəli gələn Rei-ho təcrübəsi yaşlı insanlarda əzələ gücünü qorumağın və müstəqilliyi saxlamağın sirləri arasında göstərilir. xəbər verir ki, Tohoku Universitetinin araşdırmasın

.

Hər kəsin istifadə etdiyi bu şampunlar riskli ola bilər

Son dövrlərdə saç boyası tərkibli şampunlara maraq artıb. Bir çox insan saçlarını həm tez, həm də rahat şəkildə rəngləmək üçün bu məhsullara üstünlük verir. xəbər verir ki, xarici mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bu ti

.

Bu xəstəlik tez-tez qriplə qarışdırılır - Həkim xəbərdarlıq etdi

Rusiyalı terapevt Marina Ovsyannikova qrip və digər akut respirator virus infeksiyaları (ARVI) arasındakı fərqləri açıqlayıb. xəbər verir ki, həkimin sözlərinə görə ARVI yüngül keçir və adətən rinovirus, adeno və metapnevm

.

Turşu xərçəng riskini azaldır

Əhalinin böyük bir hissəsi turşuların mədə üçün yaxşı olmadığına inanaraq istehlak etməkdə tərəddüd edir. Bununla belə, onların ləzzətindən əlavə, ümumi sağlamlıq üçün çoxlu faydaları olduğu ortaya çıxıb. . xəbər verir ki

.

"Şəkərsiz" şirin qida və içkilər xərçəng yaradır - Açıqlama

"Şəkərsiz" şirin qida və içkilər xərçəng yarada bilər. xəbər verir ki, bunu endokrinoloq Maria Matveeva bildirib. Onun dediyinə görə "şəkərsiz" məhsullar sağlamlıq üçün o qədər də faydalı deyil və uzu

turlar.az

hamiləlik geyim necə seçməli geyim dəbləri sidik yolu infeksiyalari qisa saclarin yigilmasi makiyaj sirləri moda kosmetika bir arzum var pomidor porno dolca gəncə