Mətbəxiniz üçün qızıl qaydalar

Mətbəxiniz üçün qızıl qaydalar1.Təhlükəsiz ərzaqlar seçin

İstər meyvəni, istər tərəvəzi, istərsə də başqa ərzaqlari təzə-təzə yemək məsləhətdir. Ancaq bəzi hallarda ərzaqlarin "təhlukəzliyinin artırılmasına da " diqqət yetirmək lazimdir. Məsələn ,adi südlə pasterizə olunmuş süddə olduğu kimi…

2.Ərzaqları tam bişirin

Bir çox ərzaqlar,xüsusilə də ət və sud məhsulları müxtəlif xəstəliklərə səbəb olurlar.Ancaq onları tam bişirməklə bu problemi aradan qaldirmaq olar. Bir də unutmayın ki , birşirdiyiniz ərzaq ən azı 70 dərəcədə bişirməlidi. Bundan başqa, donmuş ətləri bişirməzdən əvvəl buzunu tam açmaq lazımdır.

3.Bişmiş ərzaqları çox saxlamaq olmaz

Bişmiş ərzaqların temparaturu otaq temparaturuna çatdıqdan sonra mikroorqanizmlər çoxalmağa başlayir. Digər tərəfdən , uzun müddet açıq havada qalan ərzaqlar daha təhlükəli olurlar. Buna görə də, bişmiş ərzaqları çox saxlamaq məsləhət deyil.

4.Bişmiş ərzaqları çox saxlamaq olmaz.

Bişmiş ərzaqların təhlükəsiz yerlərdə saxlamaq lazımdır. Bəzi ərzaqları müsbət 60 dərəcədən yuxarı olmaq şərti ilə isti, bəzi ərzaqları isə mənfi 10 dərəcədən aşağı olmaq şərti ilə soyuq yerlərdə saxlamaq daha yaxşı olar. əgər bir ərzağı 5-6 saatdan artıq saxlamaq lazımdırsa , burada diqqəti bir az da artırmaq lazımdır. Çünki belə ərzaqlardan istifadə etmək təhlükəli olur. Ümumiyətlə,uşaqlara hansı şəraitdə saxlanılmasından asılı olmayaraq köhnə yeməklər vermək olmaz.

5.Köhnə yemekləri qızdırın.

Yeməyi saxlayarkən meydana gələn mikroorqanimzləri öldürmək üçün onları qızdırmaq məsləhətdir. Ancaq burada da temparatur ən azı 70 dərəcə olmalıdır.

6.Bişmiş ərzaqlar, çiy ərzaqlar…

Çalışın çiy ərzaqlarda istifadə etdiyiniz alətlərdən bişmiş ərzaqlarda istifadə etməyəsiniz . Çünki bu, mikrobların daha asan yayılmasına səbəb ola bilər. Məsələn , çiy toyuğu kəsmək üçün istifadə etmeyin. Bu yolla siz yeni mikrob "yuvalarının" meydana gəlməsinə səbəb ola bilərsiniz.

7.Əllərinizi yaxşı-yaxşı yuyun.

Ərzağı bişirməyə hazırlayankən əllərinizi yaxşı-yaxşı yuyun.Mal,qoyun,toyuq və ya balıq kimi çiy ərzaqları doğradıqdan və ya bişirməyə hazırladıqdan sonra başqa ərzaqlara keçməzdən əvvəl əllərinizi yenidən yuyun .Əgər əlinizi uzərində hər hansı bir yara varsa, əllərinizi sarğa ilə sardıqdan sonra "əməliyata"başlayın .İt,pişik,quşlarvə s.ev heyvanlarının da potensial mikrob daşıyıcıları olduğunu yaddan çıxarmayın.

8.Mətbəxi təmiz saxlayın.

Ərzaqlar mikroplara qarşı həssas olduqları üçün yemək hazırladığınız yer təmiz olmalıdır.Həmçini ərzaqlardan qalan müxtəlif qalıqların və qırıntıların da potensial mikrop mənbəyi olduğunu unutmayın.Qab yuyarkən paltarınızın təmiz olmasına diqqət yetirin. Çalışınız bu paltarları hər gün dəyiçərsiniz.

9.Ərzaqları həşarətlaratlardan qoruyun.

Məlumdur ki, həşarətlər da potensial mikrop daşıyıcılarıdırlar.Xəstəliyə səbəb olan bu mikroplar ərzaqlara keçməsin deyə onların ağzı yaxşı bağlanmış qablarda saxlamaq lazımdır.

10.Təmiz sudan istifadə edin.

Saf və təmiz su da yemək bişirərək böyük rol oynayır.Əgər suyun təmizliyinə şuphə edirsinizsə ,yeməyi tökməzdən əvvəl yaxşıca qaynadın.Xususiilə də,uşaq yeməklərinin hazırlanmasından suyun təmiz olmasına diqqət yetirin.

Maraqlı     Baxılıb: 2945   Tarix: 12 oktyabr 2013
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

8 mart – Beynəlxalq Qadınlar günü münasibətilə təbrik

Əziz xanımlar! . Sizi, bütün Azərbaycan qadınlarını 8 mart – Beynəlxalq Qadınlar günü münasibətilə səmimi qəlbdən təbrik edirəm, hər birinizə cansağlığı, ailə səadəti və işlərinizdə müvəffəqiyyətlər arzulayırıq. Sizə ən gözə

.

ADA Universiteti üçillik ali təhsil modelinin tətbiqi üzərində işləyir - Rektor

ADA Universiteti fəaliyyətdə olduğu 17 il ərzində keyfiyyətli müəllimlərin axtarışını və yetişdirilməsini qarşısına prioritet məqsəd kimi qoyub.  Trend-ə istinadən xəbər verir ki, bunu ADA Universitetinin rektoru, səfir Hafi

.

"Böyük Qayıdış kimi tarixi prosesi gənclərə çatdırmaq müəllimlərin əsas vəzifəsidir - Hafiz Paşayev

Təhsilin keyfiyyət göstəricisi şagird və tələbədirsə, bu təhsilin təminatçısı müəllimdir. Müəllim adını qorumaq, yüksəltmək hər birimizin vəzifəsidir.  Trend-ə istinadən xəbər verir ki, bunu ADA Universitetinin rektoru, səfi

.

Məktəbəhazırlıq qruplarına qəbul üçün qeydiyyat başlanır

Bu gün saat 11:00-da 2023-2024-cü tədris ili üzrə məktəbəhazırlıq qruplarına qəbul üçün qeydiyyat başlanır. Elm və Təhsil Nazirliyindən  -a bildirilib ki, proses elektron sistemi üzərindən həyata keçiriləcək. Azərbaycan bölməs

.

Azərbaycanda bu institut bağlandı

Qafqazşünaslıq İnstitutunun bağlanması barədə qərar qəbul olunub. xəbər verir ki, bu barədə AMEA-nın Ümumi Yığıncağında akademik İsa Həbibbəyli məlumat verib. Qərar səsə qoyularaq qəbul olunub

.

Yuxuda xəstəxana görən insanlar əslində şanslı imiş - Səbəb...

Yuxuda xəstəxana görmək, insanın həm bədənlə, həm də ruhən inkişaf edəcəyinin göstəricisidir. Eyni zaman xəstəxana təmiz və təravətli isə bütün işləriniz yoluna girər. Yuxuda xəstə görmək isə iş yerimnizi dəyişdirməyinizi

.

Hakışta

Xınayaxdı məclisləri üçün hakıştalar . Ağ dəvə düzdə qaldı hakışta,. Yükü Təbrizdə qaldı hakışta. Oğlanı dərd apardı hakışta,. Dərmanı qızda qaldı hakışta. Gülü atdım dənizə hakışta,. Batdı çıxmadı üzə hakışta. Nolar bizi

.

Qalaktikamızın qonşuluğundakı ulduz itdi - Axtarırlar

Kosmosda baş verən qəribə hadisə astronomları dalana dirəyib. Belə ki, qonşu qalaktikada 10 ildir izlənən "M31-2014-DS1" yoxa çıxıb. -a istinadən bildirir ki, bu barədə amerikalı astrofiziklər bəyan ediblər. Bildirili

.

Bu institutlar birləşdiriləcək - 2 yeni elmi müəssisə yaradılacaq

Ölkə başçısının "Azərbaycan Respublikası Elm və Təhsil Nazirliyinin tabeliyindəki elmi müəssisələrin fəaliyyətinin optimallaşdırılması və səmərəliliyinin artırılması ilə bağlı əlavə tədbirlər haqqında" müvafiq sərəncamın

turlar.az

yay kolleksiyasi qadin dunyasi gozel gorunmek burcler kisiler saglamliq meyvələr praktik məsləhətlər kosmetika gozde olar novruz bayramına aid hakıştalar insan xocali haxisdalar