Mətbəxiniz üçün qızıl qaydalar

Mətbəxiniz üçün qızıl qaydalar1.Təhlükəsiz ərzaqlar seçin

İstər meyvəni, istər tərəvəzi, istərsə də başqa ərzaqlari təzə-təzə yemək məsləhətdir. Ancaq bəzi hallarda ərzaqlarin "təhlukəzliyinin artırılmasına da " diqqət yetirmək lazimdir. Məsələn ,adi südlə pasterizə olunmuş süddə olduğu kimi…

2.Ərzaqları tam bişirin

Bir çox ərzaqlar,xüsusilə də ət və sud məhsulları müxtəlif xəstəliklərə səbəb olurlar.Ancaq onları tam bişirməklə bu problemi aradan qaldirmaq olar. Bir də unutmayın ki , birşirdiyiniz ərzaq ən azı 70 dərəcədə bişirməlidi. Bundan başqa, donmuş ətləri bişirməzdən əvvəl buzunu tam açmaq lazımdır.

3.Bişmiş ərzaqları çox saxlamaq olmaz

Bişmiş ərzaqların temparaturu otaq temparaturuna çatdıqdan sonra mikroorqanizmlər çoxalmağa başlayir. Digər tərəfdən , uzun müddet açıq havada qalan ərzaqlar daha təhlükəli olurlar. Buna görə də, bişmiş ərzaqları çox saxlamaq məsləhət deyil.

4.Bişmiş ərzaqları çox saxlamaq olmaz.

Bişmiş ərzaqların təhlükəsiz yerlərdə saxlamaq lazımdır. Bəzi ərzaqları müsbət 60 dərəcədən yuxarı olmaq şərti ilə isti, bəzi ərzaqları isə mənfi 10 dərəcədən aşağı olmaq şərti ilə soyuq yerlərdə saxlamaq daha yaxşı olar. əgər bir ərzağı 5-6 saatdan artıq saxlamaq lazımdırsa , burada diqqəti bir az da artırmaq lazımdır. Çünki belə ərzaqlardan istifadə etmək təhlükəli olur. Ümumiyətlə,uşaqlara hansı şəraitdə saxlanılmasından asılı olmayaraq köhnə yeməklər vermək olmaz.

5.Köhnə yemekləri qızdırın.

Yeməyi saxlayarkən meydana gələn mikroorqanimzləri öldürmək üçün onları qızdırmaq məsləhətdir. Ancaq burada da temparatur ən azı 70 dərəcə olmalıdır.

6.Bişmiş ərzaqlar, çiy ərzaqlar…

Çalışın çiy ərzaqlarda istifadə etdiyiniz alətlərdən bişmiş ərzaqlarda istifadə etməyəsiniz . Çünki bu, mikrobların daha asan yayılmasına səbəb ola bilər. Məsələn , çiy toyuğu kəsmək üçün istifadə etmeyin. Bu yolla siz yeni mikrob "yuvalarının" meydana gəlməsinə səbəb ola bilərsiniz.

7.Əllərinizi yaxşı-yaxşı yuyun.

Ərzağı bişirməyə hazırlayankən əllərinizi yaxşı-yaxşı yuyun.Mal,qoyun,toyuq və ya balıq kimi çiy ərzaqları doğradıqdan və ya bişirməyə hazırladıqdan sonra başqa ərzaqlara keçməzdən əvvəl əllərinizi yenidən yuyun .Əgər əlinizi uzərində hər hansı bir yara varsa, əllərinizi sarğa ilə sardıqdan sonra "əməliyata"başlayın .İt,pişik,quşlarvə s.ev heyvanlarının da potensial mikrob daşıyıcıları olduğunu yaddan çıxarmayın.

8.Mətbəxi təmiz saxlayın.

Ərzaqlar mikroplara qarşı həssas olduqları üçün yemək hazırladığınız yer təmiz olmalıdır.Həmçini ərzaqlardan qalan müxtəlif qalıqların və qırıntıların da potensial mikrop mənbəyi olduğunu unutmayın.Qab yuyarkən paltarınızın təmiz olmasına diqqət yetirin. Çalışınız bu paltarları hər gün dəyiçərsiniz.

9.Ərzaqları həşarətlaratlardan qoruyun.

Məlumdur ki, həşarətlər da potensial mikrop daşıyıcılarıdırlar.Xəstəliyə səbəb olan bu mikroplar ərzaqlara keçməsin deyə onların ağzı yaxşı bağlanmış qablarda saxlamaq lazımdır.

10.Təmiz sudan istifadə edin.

Saf və təmiz su da yemək bişirərək böyük rol oynayır.Əgər suyun təmizliyinə şuphə edirsinizsə ,yeməyi tökməzdən əvvəl yaxşıca qaynadın.Xususiilə də,uşaq yeməklərinin hazırlanmasından suyun təmiz olmasına diqqət yetirin.

Maraqlı     Baxılıb: 2952   Tarix: 12 oktyabr 2013
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Azərbaycanda təhsil xərcləri artırılır

Gələn ilin dövlət büdcəsində Azərbaycanda təhsil xərcləri 4 milyard 549,9 milyon manat proqnozlaşdırılıb ki, bu da 2023-cü illə müqayisədə 142,8 milyon manat və ya 3,2% çoxdur. report-a istinadən xəbər verir ki, bu barəd

.

Hissin mahnısının sözlərinin imtahan bazasına salınmasına DİM-dən REAKSİYA - FOTO

Dövlət İmtahan Mərkəzi Azərbaycanda özəl tədris müəssisələrindən birində 9-cu siniflər üçün təşkil olunan sınaq imtahan sualında müğənni Hissin mahnısının sözlərinin yer alması ilə bağlı yayılan məlumatlara münasibət bildirib. 

.

Azərbaycanlı şagirdlər ABŞ-da üzümüzü ağ etdilər - FOTO

ABŞ-ın nüfuzlu təhsil ocaqlarından biri olan Yale Universitetində keçirilən "The World Scholars Cup" beynəlxalq bilik olimpiadasında iştirak edən Oksbric Akademiyasının azərbaycanlı şagirdləri 2 qızıl, 15 gümü

.

Müəllim və direktorlara ŞAD XƏBƏR

2024-cü ilin dövlət büdcəsinin layihəsində müəllimlərin sertifikasiyası üçün 71,0 milyon manat, məktəb direktorları və müavinlərinin əməkhaqlarına əlavələrin müəyyən edilməsi üçün 22,6 milyon manat (93,6 milyon manat) vəsai

.

Repetitorların qiyməti yüksəldi: 1 fənn üzrə 200 manat

Yeni tədris ili valideynlərin qayğılarını artıb. "Xəzər Xəbər"ə istinadən xəbər verir ki, xüsusilə 10 və 11-si sinif şagirdlərinin valideynləri övladlarını məktəbdən əlavə hazırlıqlara yönəldirlər. Məqsəd onları

.

Alimlər nəhayət, 100 illik elmi sirri həll etdilər

Alimlər ilk dəfə nadir metal palladiumdan istifadə edərək atom səviyyəsində suyun yaradılmasının unikal prosesinin şahidi olublar. İlk dəfə olaraq hidrogen və oksigen atomlarının nanoölçülü kiçik su qabarcıqları əmələ gətirmə

.

Yeni nazir bu məşhur alimin oğludur

Azərbaycanın yeni əmək və əhalinin sosial müdafiəsi naziri Anar Əliyev məşhur ədəbiyyatşünas alimin oğludur.  xəbər verir ki, A.Əliyevin atası filologiya elmləri doktoru Rəhim Əliyev Nizami Gəncəvi adına Ədəbiyyat İnstitutund

.

Nazirlik: 743 müəllim təkrar sertifikatlaşdırmadan keçməyib

Ötən il ilk dəfə təşkil olunan sertifikatlaşdırma prosesində 11 211 nəfər ibtidai sinif müəllimi iştirak edib və bu prosesdə 97 faiz davamiyyət qeydə alınıb. Elm və Təhsil Nazirliyindən  -a verilən xəbərə görə, prosesi uğurl

.

Alimlər mat qaldı: bəzi heyvanlar hər gün spirt içir

Bəzi heyvanlar alimlərin düşündüyündən daha tez-tez spirt qəbul edirlər. -a istinadən xəbər verir ki, meyvə və nektar yeyən əksər canlıların pəhrizində etanol olduğu üzə çıxıb. Exeter Universitetinin britaniyalı alimlər

turlar.az

kosmetik vasiteler geyim şəkilləri hamiləlik aşıq valideynə məsləhət moda lüğəti sidik ifrazı sistemi kosmetika xlor lekesi əfsanələr hamilelik tərəzi novruz bayramina aid hakistalar