Mətbəxiniz üçün qızıl qaydalar

Mətbəxiniz üçün qızıl qaydalar1.Təhlükəsiz ərzaqlar seçin

İstər meyvəni, istər tərəvəzi, istərsə də başqa ərzaqlari təzə-təzə yemək məsləhətdir. Ancaq bəzi hallarda ərzaqlarin "təhlukəzliyinin artırılmasına da " diqqət yetirmək lazimdir. Məsələn ,adi südlə pasterizə olunmuş süddə olduğu kimi…

2.Ərzaqları tam bişirin

Bir çox ərzaqlar,xüsusilə də ət və sud məhsulları müxtəlif xəstəliklərə səbəb olurlar.Ancaq onları tam bişirməklə bu problemi aradan qaldirmaq olar. Bir də unutmayın ki , birşirdiyiniz ərzaq ən azı 70 dərəcədə bişirməlidi. Bundan başqa, donmuş ətləri bişirməzdən əvvəl buzunu tam açmaq lazımdır.

3.Bişmiş ərzaqları çox saxlamaq olmaz

Bişmiş ərzaqların temparaturu otaq temparaturuna çatdıqdan sonra mikroorqanizmlər çoxalmağa başlayir. Digər tərəfdən , uzun müddet açıq havada qalan ərzaqlar daha təhlükəli olurlar. Buna görə də, bişmiş ərzaqları çox saxlamaq məsləhət deyil.

4.Bişmiş ərzaqları çox saxlamaq olmaz.

Bişmiş ərzaqların təhlükəsiz yerlərdə saxlamaq lazımdır. Bəzi ərzaqları müsbət 60 dərəcədən yuxarı olmaq şərti ilə isti, bəzi ərzaqları isə mənfi 10 dərəcədən aşağı olmaq şərti ilə soyuq yerlərdə saxlamaq daha yaxşı olar. əgər bir ərzağı 5-6 saatdan artıq saxlamaq lazımdırsa , burada diqqəti bir az da artırmaq lazımdır. Çünki belə ərzaqlardan istifadə etmək təhlükəli olur. Ümumiyətlə,uşaqlara hansı şəraitdə saxlanılmasından asılı olmayaraq köhnə yeməklər vermək olmaz.

5.Köhnə yemekləri qızdırın.

Yeməyi saxlayarkən meydana gələn mikroorqanimzləri öldürmək üçün onları qızdırmaq məsləhətdir. Ancaq burada da temparatur ən azı 70 dərəcə olmalıdır.

6.Bişmiş ərzaqlar, çiy ərzaqlar…

Çalışın çiy ərzaqlarda istifadə etdiyiniz alətlərdən bişmiş ərzaqlarda istifadə etməyəsiniz . Çünki bu, mikrobların daha asan yayılmasına səbəb ola bilər. Məsələn , çiy toyuğu kəsmək üçün istifadə etmeyin. Bu yolla siz yeni mikrob "yuvalarının" meydana gəlməsinə səbəb ola bilərsiniz.

7.Əllərinizi yaxşı-yaxşı yuyun.

Ərzağı bişirməyə hazırlayankən əllərinizi yaxşı-yaxşı yuyun.Mal,qoyun,toyuq və ya balıq kimi çiy ərzaqları doğradıqdan və ya bişirməyə hazırladıqdan sonra başqa ərzaqlara keçməzdən əvvəl əllərinizi yenidən yuyun .Əgər əlinizi uzərində hər hansı bir yara varsa, əllərinizi sarğa ilə sardıqdan sonra "əməliyata"başlayın .İt,pişik,quşlarvə s.ev heyvanlarının da potensial mikrob daşıyıcıları olduğunu yaddan çıxarmayın.

8.Mətbəxi təmiz saxlayın.

Ərzaqlar mikroplara qarşı həssas olduqları üçün yemək hazırladığınız yer təmiz olmalıdır.Həmçini ərzaqlardan qalan müxtəlif qalıqların və qırıntıların da potensial mikrop mənbəyi olduğunu unutmayın.Qab yuyarkən paltarınızın təmiz olmasına diqqət yetirin. Çalışınız bu paltarları hər gün dəyiçərsiniz.

9.Ərzaqları həşarətlaratlardan qoruyun.

Məlumdur ki, həşarətlər da potensial mikrop daşıyıcılarıdırlar.Xəstəliyə səbəb olan bu mikroplar ərzaqlara keçməsin deyə onların ağzı yaxşı bağlanmış qablarda saxlamaq lazımdır.

10.Təmiz sudan istifadə edin.

Saf və təmiz su da yemək bişirərək böyük rol oynayır.Əgər suyun təmizliyinə şuphə edirsinizsə ,yeməyi tökməzdən əvvəl yaxşıca qaynadın.Xususiilə də,uşaq yeməklərinin hazırlanmasından suyun təmiz olmasına diqqət yetirin.

Maraqlı     Baxılıb: 2201   Tarix: 12 oktyabr 2013
f Paylaş


DİGƏR XƏBƏRLƏR

Üzüklər və barmaqlar

Üzüklər və barmaqlar. Qədim zamanlarda üzükləri yalnız bəzək əşyası kimi qiymətləndirmirdilər, hətta onları magik qüvvəyə malik olan atribut və talisman kimi daşıyırdılar. Məhz bu səbəbə görə də insanlar nikahlarını ela

Kim hansı ayda doğulub? Aylara görə XARAKTERİNİZ

Yanvar. Hirsli və ciddi biridir. Öyrənməyi və öyrətməyi sevir. Ağıllı və planlı iş görür. Duyarlı və dərin hissləri olan biridir. Romantikdir, uşaqları sevir, tez qısqanandır. Fevral. Dəyişkəndir. Özünə güvəni yoxdur. Düzgündür

Həftənin neçənci günü doğulmusunuz? SİZİN HAQQINIZDA...

1. Bazar ertəsi doğulan. Qadın. Zərif, həssas, duyumlu, arzu-həvəsi olan xanımlardandır. Uyğunlaşmağı, güzəştə getməyi bacarır. O, tək yaşayanda əziyyət çəkir. Hisslərinin hərarətini bölüşməyə adam axtarır. Əsl qadın həyat

Eyfel qülləsi

Eyfel qülləsi 1887 –1889 cu illər arasında Qustavo Eyfelin firması tərəfindən inşa etdirilmişdir və fransız dövrünün 100 illik münasibəti ilə əlaqədar hazırlanmış mərasimlərə görə tikilmişdir. Qüllənin tikilməsi haqqınd

Öpüşmək qadağandır (Maraqlı)

Dünya ölkələrində olan qeyri-adi maraqlı qadağalar. SSRİ-nin rəhbəri olan İosif Stalin tarixin ən çox müzakirə edilən liderlərindəndir. Yaponiyada kiçik qardaş qardaşının sevdiyi qız ilə evlənməyinə icazə verə bilər. Bu yaponları

Doğum günlərinə görə kişilərin ürəyinə gedən yol

1-11 yanvar tarixləri arasında doğuldusa. Necə Biri?. Yaxşı bir dost, çalışqan bir şəxsiyyət, əsəbi bir quruluş, sakit bir eşq, onda nə axtarsam, tapa bilərsiniz. O bəzən özünü tanımaqda çətinlik çəkə bilər. Onunla yaşamağ

Rəşid Behbudov

Zəngin çalarlı, müstəsna səsə malik Rəşid Behbudov Azərbaycan vokal məktəbinin təkrarsız nümayəndələrindəndir. Azərbaycan ifaçılıq həyatını onsuz təsəvvür etmək mümkünmü?! Rəşid ifaçılığında hisslər necə də təbii və dolğun

Qara Qarayev zirvəsi

Q.Qarayevin adı Azərbaycan xalqı üçün daimi və əzizdir. Azərbaycanın elə bir guşəsi yoxdur ki, orada hər bir kəs bu dahi sənətkarın musiqi dühasının sehrinə düşməsin, onun "Yeddi gözəl", "İldırımlı yollarla"

Səid Rüstəmov

Azərbaycan Respublikasının xalq artisti, dövlət mükafatı laureatı, professor Səid Rüstəmov (12 may 1907 — 10 iyun 1983) Azərbaycan bəstəkarlıq məktəbinin ən görkəmli nümayəndələrindən biri, xalq çalğı alətləri orkestrini


sebet.az onlayn maqazin mp3 yukle
Mp3 yukle sayti


vizalar.az
viza desteyi


biletler.az
avia biletler


turlar.az

sonxeber.az kosmetoloq yemek reseptleri toy makiyajlari ariqlamaq ucun yasil cay kısa saç hörükləri bürclər iyun 2021 türk şirniyyatları kosmetika aspirinle maskalar abel meherremov bdu