Mətbəxiniz üçün qızıl qaydalar

Mətbəxiniz üçün qızıl qaydalar1.Təhlükəsiz ərzaqlar seçin

İstər meyvəni, istər tərəvəzi, istərsə də başqa ərzaqlari təzə-təzə yemək məsləhətdir. Ancaq bəzi hallarda ərzaqlarin "təhlukəzliyinin artırılmasına da " diqqət yetirmək lazimdir. Məsələn ,adi südlə pasterizə olunmuş süddə olduğu kimi…

2.Ərzaqları tam bişirin

Bir çox ərzaqlar,xüsusilə də ət və sud məhsulları müxtəlif xəstəliklərə səbəb olurlar.Ancaq onları tam bişirməklə bu problemi aradan qaldirmaq olar. Bir də unutmayın ki , birşirdiyiniz ərzaq ən azı 70 dərəcədə bişirməlidi. Bundan başqa, donmuş ətləri bişirməzdən əvvəl buzunu tam açmaq lazımdır.

3.Bişmiş ərzaqları çox saxlamaq olmaz

Bişmiş ərzaqların temparaturu otaq temparaturuna çatdıqdan sonra mikroorqanizmlər çoxalmağa başlayir. Digər tərəfdən , uzun müddet açıq havada qalan ərzaqlar daha təhlükəli olurlar. Buna görə də, bişmiş ərzaqları çox saxlamaq məsləhət deyil.

4.Bişmiş ərzaqları çox saxlamaq olmaz.

Bişmiş ərzaqların təhlükəsiz yerlərdə saxlamaq lazımdır. Bəzi ərzaqları müsbət 60 dərəcədən yuxarı olmaq şərti ilə isti, bəzi ərzaqları isə mənfi 10 dərəcədən aşağı olmaq şərti ilə soyuq yerlərdə saxlamaq daha yaxşı olar. əgər bir ərzağı 5-6 saatdan artıq saxlamaq lazımdırsa , burada diqqəti bir az da artırmaq lazımdır. Çünki belə ərzaqlardan istifadə etmək təhlükəli olur. Ümumiyətlə,uşaqlara hansı şəraitdə saxlanılmasından asılı olmayaraq köhnə yeməklər vermək olmaz.

5.Köhnə yemekləri qızdırın.

Yeməyi saxlayarkən meydana gələn mikroorqanimzləri öldürmək üçün onları qızdırmaq məsləhətdir. Ancaq burada da temparatur ən azı 70 dərəcə olmalıdır.

6.Bişmiş ərzaqlar, çiy ərzaqlar…

Çalışın çiy ərzaqlarda istifadə etdiyiniz alətlərdən bişmiş ərzaqlarda istifadə etməyəsiniz . Çünki bu, mikrobların daha asan yayılmasına səbəb ola bilər. Məsələn , çiy toyuğu kəsmək üçün istifadə etmeyin. Bu yolla siz yeni mikrob "yuvalarının" meydana gəlməsinə səbəb ola bilərsiniz.

7.Əllərinizi yaxşı-yaxşı yuyun.

Ərzağı bişirməyə hazırlayankən əllərinizi yaxşı-yaxşı yuyun.Mal,qoyun,toyuq və ya balıq kimi çiy ərzaqları doğradıqdan və ya bişirməyə hazırladıqdan sonra başqa ərzaqlara keçməzdən əvvəl əllərinizi yenidən yuyun .Əgər əlinizi uzərində hər hansı bir yara varsa, əllərinizi sarğa ilə sardıqdan sonra "əməliyata"başlayın .İt,pişik,quşlarvə s.ev heyvanlarının da potensial mikrob daşıyıcıları olduğunu yaddan çıxarmayın.

8.Mətbəxi təmiz saxlayın.

Ərzaqlar mikroplara qarşı həssas olduqları üçün yemək hazırladığınız yer təmiz olmalıdır.Həmçini ərzaqlardan qalan müxtəlif qalıqların və qırıntıların da potensial mikrop mənbəyi olduğunu unutmayın.Qab yuyarkən paltarınızın təmiz olmasına diqqət yetirin. Çalışınız bu paltarları hər gün dəyiçərsiniz.

9.Ərzaqları həşarətlaratlardan qoruyun.

Məlumdur ki, həşarətlər da potensial mikrop daşıyıcılarıdırlar.Xəstəliyə səbəb olan bu mikroplar ərzaqlara keçməsin deyə onların ağzı yaxşı bağlanmış qablarda saxlamaq lazımdır.

10.Təmiz sudan istifadə edin.

Saf və təmiz su da yemək bişirərək böyük rol oynayır.Əgər suyun təmizliyinə şuphə edirsinizsə ,yeməyi tökməzdən əvvəl yaxşıca qaynadın.Xususiilə də,uşaq yeməklərinin hazırlanmasından suyun təmiz olmasına diqqət yetirin.

Maraqlı     Baxılıb: 2682   Tarix: 12 oktyabr 2013
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

"Böyük Qayıdış kimi tarixi prosesi gənclərə çatdırmaq müəllimlərin əsas vəzifəsidir - Hafiz Paşayev

Təhsilin keyfiyyət göstəricisi şagird və tələbədirsə, bu təhsilin təminatçısı müəllimdir. Müəllim adını qorumaq, yüksəltmək hər birimizin vəzifəsidir.  Trend-ə istinadən xəbər verir ki, bunu ADA Universitetinin rektoru, səfi

.

Lütfi Zadənin doğum günüdür - FOTO

Dünya şöhrətli alim, qeyri-səlis məntiq nəzəriyyəsinin banisi Lütfi Zadənin (Lütfəli Rəhim oğlu Ələsgərzadənin) anım günüdür. Kaliforniya Universitetinin məşhur professorunun bu gün 102 yaşı tamam olur. 1921-ci il fevralı

.

Müəllimlərə ŞAD XƏBƏR: Maaşlar artdı

Müəllimlərin vəzifə maaşına əlavələr edilib. Bu barədə  -a Məktəbəqədər və Ümumi Təhsil üzrə Dövlət Agentliyindən xəbər verilib. Qeyd olunub ki, noyabr ayında 2023-cü ildə təşkil olunan təhsilverənlərin sertifikatlaşdırılmas

.

Müəllimlərin NƏZƏRİNƏ - İmtahan vaxtı açıqlandı

Təhsilverənlərin sertifikatlaşdırılması prosesinin test imtahanı ilə bağlı məlumat iştirakçıların şəxsi kabinetlərinə göndərilib. Bu barədə  -a Təhsil İnstitutunun İnsan Resursları Mərkəzindən məlumat verilib. Bildirili

.

AMEA-da nə baş verdi və daha nələr olacaq? – Detallar

Gözlənildiyi kimi, Azərbaycan Milli Elmlər Akademiyasında ciddi islahat baş tutdu. Prezidentin fərmanı ilə AMEA-nın 24 institutu, Naxçıvan bölməsinin 2 institutu və bir rəsədxanası, Gəncə bölməsinin 3 institutu və Nəbata

.

MİQ üzrə müsabiqənin müsahibə mərhələsinə start verilir

Bu gündən müəllimlərin işə qəbulu üzrə müsabiqənin vakansiya seçimi mərhələsində uğur qazanmış namizədlər üçün müsahibə mərhələsinə start verilir. Təhsil İnstitutunun İnsan Resursları Mərkəzindən  -a bildirilib ki, müsahib

.

Azərbaycanın "Şöhrət" ordenli alimi vəfat edib - FOTO

Azərbaycanın tanınmış alimi, Bakı Dövlət Universitetinin (BDU) Tətbiqi riyaziyyat və kibernetika fakültəsinin dosenti Ramin Mahmudzadə vəfat edib. R.Mahmudzadə dünən 87 yaşında dünyasını dəyişib. Qeyd edək ki, onun Azərbaycand

.

Direktorların işə qəbulu üzrə müsabiqənin esse mərhələsi başlayır

Bu gün şagird sayı 500-dən çox olan ümumi təhsil müəssisələrinə direktorların işə qəbulu üzrə müsabiqənin esse mərhələsi keçiriləcək. report-a istinadən xəbər verir ki, esse mərhələsi barədə məlumat namizədlərin şəxsi səhifələrin

.

İsa Həbibbəyli AMEA-nın yeni prezidenti seçildi

Bu gün AMEA-da prezident seçkiləri keçirilib. xəbər verir ki, seçkidə AMEA-nın vitse-prezidenti, akademik İsa Həbibbəyli əsas namizəd olub və qurumun prezidenti seçilib. Qeyd edək ki, qurumun sonuncu prezidenti Ramiz Mehdiyevi

turlar.az

sonxeber.az kosmetoloq geymler 2024 donlar 2024 2024 geyimi qarindaki yaglari eritmek bakirəliyin pozulması masqalar kosmetika dovsan xanim az insan qaynanaya aid vətən haqqında bayatı