Mətbəxiniz üçün qızıl qaydalar

Mətbəxiniz üçün qızıl qaydalar1.Təhlükəsiz ərzaqlar seçin

İstər meyvəni, istər tərəvəzi, istərsə də başqa ərzaqlari təzə-təzə yemək məsləhətdir. Ancaq bəzi hallarda ərzaqlarin "təhlukəzliyinin artırılmasına da " diqqət yetirmək lazimdir. Məsələn ,adi südlə pasterizə olunmuş süddə olduğu kimi…

2.Ərzaqları tam bişirin

Bir çox ərzaqlar,xüsusilə də ət və sud məhsulları müxtəlif xəstəliklərə səbəb olurlar.Ancaq onları tam bişirməklə bu problemi aradan qaldirmaq olar. Bir də unutmayın ki , birşirdiyiniz ərzaq ən azı 70 dərəcədə bişirməlidi. Bundan başqa, donmuş ətləri bişirməzdən əvvəl buzunu tam açmaq lazımdır.

3.Bişmiş ərzaqları çox saxlamaq olmaz

Bişmiş ərzaqların temparaturu otaq temparaturuna çatdıqdan sonra mikroorqanizmlər çoxalmağa başlayir. Digər tərəfdən , uzun müddet açıq havada qalan ərzaqlar daha təhlükəli olurlar. Buna görə də, bişmiş ərzaqları çox saxlamaq məsləhət deyil.

4.Bişmiş ərzaqları çox saxlamaq olmaz.

Bişmiş ərzaqların təhlükəsiz yerlərdə saxlamaq lazımdır. Bəzi ərzaqları müsbət 60 dərəcədən yuxarı olmaq şərti ilə isti, bəzi ərzaqları isə mənfi 10 dərəcədən aşağı olmaq şərti ilə soyuq yerlərdə saxlamaq daha yaxşı olar. əgər bir ərzağı 5-6 saatdan artıq saxlamaq lazımdırsa , burada diqqəti bir az da artırmaq lazımdır. Çünki belə ərzaqlardan istifadə etmək təhlükəli olur. Ümumiyətlə,uşaqlara hansı şəraitdə saxlanılmasından asılı olmayaraq köhnə yeməklər vermək olmaz.

5.Köhnə yemekləri qızdırın.

Yeməyi saxlayarkən meydana gələn mikroorqanimzləri öldürmək üçün onları qızdırmaq məsləhətdir. Ancaq burada da temparatur ən azı 70 dərəcə olmalıdır.

6.Bişmiş ərzaqlar, çiy ərzaqlar…

Çalışın çiy ərzaqlarda istifadə etdiyiniz alətlərdən bişmiş ərzaqlarda istifadə etməyəsiniz . Çünki bu, mikrobların daha asan yayılmasına səbəb ola bilər. Məsələn , çiy toyuğu kəsmək üçün istifadə etmeyin. Bu yolla siz yeni mikrob "yuvalarının" meydana gəlməsinə səbəb ola bilərsiniz.

7.Əllərinizi yaxşı-yaxşı yuyun.

Ərzağı bişirməyə hazırlayankən əllərinizi yaxşı-yaxşı yuyun.Mal,qoyun,toyuq və ya balıq kimi çiy ərzaqları doğradıqdan və ya bişirməyə hazırladıqdan sonra başqa ərzaqlara keçməzdən əvvəl əllərinizi yenidən yuyun .Əgər əlinizi uzərində hər hansı bir yara varsa, əllərinizi sarğa ilə sardıqdan sonra "əməliyata"başlayın .İt,pişik,quşlarvə s.ev heyvanlarının da potensial mikrob daşıyıcıları olduğunu yaddan çıxarmayın.

8.Mətbəxi təmiz saxlayın.

Ərzaqlar mikroplara qarşı həssas olduqları üçün yemək hazırladığınız yer təmiz olmalıdır.Həmçini ərzaqlardan qalan müxtəlif qalıqların və qırıntıların da potensial mikrop mənbəyi olduğunu unutmayın.Qab yuyarkən paltarınızın təmiz olmasına diqqət yetirin. Çalışınız bu paltarları hər gün dəyiçərsiniz.

9.Ərzaqları həşarətlaratlardan qoruyun.

Məlumdur ki, həşarətlər da potensial mikrop daşıyıcılarıdırlar.Xəstəliyə səbəb olan bu mikroplar ərzaqlara keçməsin deyə onların ağzı yaxşı bağlanmış qablarda saxlamaq lazımdır.

10.Təmiz sudan istifadə edin.

Saf və təmiz su da yemək bişirərək böyük rol oynayır.Əgər suyun təmizliyinə şuphə edirsinizsə ,yeməyi tökməzdən əvvəl yaxşıca qaynadın.Xususiilə də,uşaq yeməklərinin hazırlanmasından suyun təmiz olmasına diqqət yetirin.

Maraqlı     Baxılıb: 2845   Tarix: 12 oktyabr 2013
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Yeni nazir bu məşhur alimin oğludur

Azərbaycanın yeni əmək və əhalinin sosial müdafiəsi naziri Anar Əliyev məşhur ədəbiyyatşünas alimin oğludur.  xəbər verir ki, A.Əliyevin atası filologiya elmləri doktoru Rəhim Əliyev Nizami Gəncəvi adına Ədəbiyyat İnstitutund

.

Direktorların işə qəbulu üzrə müsabiqənin esse mərhələsi başlayır

Bu gün şagird sayı 500-dən çox olan ümumi təhsil müəssisələrinə direktorların işə qəbulu üzrə müsabiqənin esse mərhələsi keçiriləcək. report-a istinadən xəbər verir ki, esse mərhələsi barədə məlumat namizədlərin şəxsi səhifələrin

.

Qüdrət İsaqov vəfat etdi

Tanınmış alim, ETN Fizika İnstitutunun laboratoriya müdiri fizika-riyaziyyat elmləri doktoru, professor Qüdrət İsaqov vəfat edib. xəbər verir ki, bu barədə AMEA-nın saytında bildirilib. Qeyd edilib ki, o, 75 yaşında vəfa

.

Azərbaycanlı alim vəfat etdi - FOTO

Azərbaycanda alim ölüb. Ölkə.az-a istinadla xəbər verir ki, Azərbaycan Memarlıq və İnşaat Universitetinin Fövqəladə hallar və həyat fəaliyyətinin təhlükəsizliyi kafedrasının sabiq dosenti, texnika üzrə fəlsəfə doktoru Qayıbəl

.

Məktəbəhazırlıq qruplarına qəbul üçün qeydiyyat başlanır

Bu gün saat 11:00-da 2023-2024-cü tədris ili üzrə məktəbəhazırlıq qruplarına qəbul üçün qeydiyyat başlanır. Elm və Təhsil Nazirliyindən  -a bildirilib ki, proses elektron sistemi üzərindən həyata keçiriləcək. Azərbaycan bölməs

.

Gözəgörünməzlik kəşf olundu - Alimlər material hazırladılar

Çinli alimlər insanların gözəgörünməz olmasına imkan verəcək inqilabi material hazırlayıblar. xəbər verir ki, Çinin Elektron Elm və Texnologiya Universitetinin tədqiqatçıları işıq şəraitinə görə rəngini dəyişə bilən unika

.

Məktəblərdə payız tətili yekunlaşdı

Ümumi təhsil müəssisələrində beşgünlük payız tətili yekunlaşıb. Bu barədə  -a Elm və Təhsil Nazirliyindən məlumat verilib. Payız tətili ümumi təhsil müəssisələrinin məktəbəhazırlıq qruplarına da şamil olunub. Xatırladaq ki

.

Bu gündən müəllimlərin sertifikasiya imtahanlarının müsahibə mərhələsi başlayır

Bu gündən müəlimlərin sertifikatlaşdırma prosesinin müsahibə mərhələsinə başlanılır.  xəbər verir ki, müsahibə mərhələsinə dair Azərbaycan və rus bölmələri üzrə mövzular avqustun 18-də müəllimlərin şəxsi kabinetlərinə göndərilib

.

Müəllimlərin vakansiya seçimi mərhələsinə start verilir

Müəllimlərin vakansiya seçimi mərhələsinə start verilir. xəbər verir ki, bu barədə Təhsil İnstitutunun İnsan Resursları Mərkəzindən məlumat verilib. Müsabiqənin vakansiya seçimi mərhələsində vakant yer seçmək imkanı əvvəlc

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az yay geyimləri 2025 hamilelikde qidalanma qadin dunyasi qaşların formalari sərxan kərəmoğlu yuxuyozma is qurmagin yollari insan əqrəb hakıştalar üzeyir hacıbəyli vetene aid atalar sozleri