Meyvəni yeməkdən əvvəl, yoxsa sonra yeyək?

Meyvəni yeməkdən əvvəl, yoxsa sonra yeyək?Meyvəni yeməkdən əvvəl və ya sonra yeməyin həzm sistemi və ümumi sağlamlığa təsiri müxtəlif amillərdən asılıdır. Ümumi olaraq, meyvəni yeməkdən əvvəl yemək daha faydalıdır.
Milli.Az bildirir ki, bunun bir neçə səbəbi var.
Birincisi, meyvələr təbii şəkərlər və lif baxımından zəngin olduğuna görə mədə tərəfindən tez həzm olunur. Əgər meyvəni əsas yeməkdən sonra yesəniz, xüsusilə ağır və yağlı yeməklərlə birlikdə qəbul etdikdə, meyvə mədədə daha uzun müddət qala və qıcqırmaya səbəb ola bilər. Bu da mədədə narahatlıq, şişkinlik və həzm problemləri yarada bilər.
İkincisi, meyvəni acqarına və ya yeməkdən əvvəl yemək vitamin və mineralların orqanizm tərəfindən daha yaxşı mənimsənilməsinə kömək edir. Meyvədə olan antioksidantlar, vitaminlər və liflər bədənə sürətlə daxil olaraq bağırsaqların işini yaxşılaşdırır, immuniteti gücləndirir və maddələr mübadiləsini sürətləndirir.
Üçüncüsü, meyvəni səhərlər acqarına yemək enerji səviyyəsini artırır və gün ərzində toxluq hissi yaradır. Bu, xüsusilə arıqlamaq istəyən insanlar üçün faydalıdır. Çünki meyvədə olan təbii şəkərlər orqanizmi sağlam şəkildə enerji ilə təmin edir, liflər isə həzm sistemini dəstəkləyir və uzun müddət toxluq hissi yaradır.
Bununla yanaşı, bəzi meyvələr həzm prosesinə görə fərqli təsir göstərə bilər. Məsələn, turş meyvələr (portağal, ananas, nar və s.) mədə turşusunu artıraraq həssas mədəyə sahib olan insanlarda yanma və reflü yarada bilər. Bu səbəbdən, mədə problemləri olan insanlar meyvələri yeməkdən əvvəl deyil, yeməkdən sonra və ya ara yemək kimi qəbul etməlidirlər.
Əgər mədə-bağırsaq problemləriniz yoxdursa və maksimum fayda əldə etmək istəyirsinizsə, meyvəni yeməkdən əvvəl və ya acqarına yemək daha yaxşıdır. Əgər həzm sisteminiz həssasdırsa və turşulu meyvələr sizə təsir edirsə, onları yeməkdən bir neçə saat sonra yemək daha məqsədəuyğundur.
İsmayıl
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 861   Tarix: 11 mart 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Ağzınızdakı belə dəyişikliklər infakrtın xəbərçisi ola bilər

Alimlər diş əti xəstəlikləri ilə ürək və beyin xəstəlikləri arasında təhlükəli əlaqə aşkar edib. xəbər verir ki, araşdırma "Neurology Open Access" jurnalında dərc olunub. Araşdırma diş əti xəstəlikləri və diş çürüməsini

.

Kasıblar varlılardan daha çox insult keçirirlər - ARAŞDIRMA

Aşağı sosial təbəqədən olan insanların insult riski 33% daha yüksəkdir. xəbər verir ki, Tasmaniya Universitetinin 2025-ci ildə apardığı yeni araşdırmaya görə, aşağı sosial-iqtisadi təbəqədən olan şəxslərin insult keçirm

.

Bu, həyatınızı xilas edə bilər: Qanın laxtalanmasının 5 əlaməti

Sağlamlıq riskləri barədə məlumatlı olmaq və hansı əlamətlərə diqqət yetirməli olduğunuzu bilmək həyatınıza nəzarəti artırır. -ın xəbərinə görə, bəzi əlamətlər o qədər zəif olur ki, insanlar onları çox vaxt hiss etmir v

.

Kişilərdə ən çox rast gəlinən ikinci xərçəng növü hansıdır?

Səhiyyə Nazirliyinin açıqlamasına əsasən, prostat xərçəngi kişilər arasında ağciyər xərçəngindən sonra ən çox müşahidə edilən ikinci onkoloji xəstəlikdir. xəbər verir ki, İzmir Katip Çələbi Universiteti Atatürk Təhsil v

.

Beyin üçün risk yaradan qidalar AÇIQLANDI

ABŞ-da aparılan yeni bir araşdırma beyin sağlamlığı üçün ən zərərli qidaları müəyyən edib. xəbər verir ki, Virciniya Texnologiya Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, çox emal olunmuş ət məhsulları və şəkərli içkilə

.

Bu ədviyyatı pəhrizinizə əlavə edin – Şəkəri azaldır və ürəyi qoruyur

Mütəxəssislər qeyd edir ki, darçın həm dadına, həm də sağlamlığa olan faydalarına görə ən dəyərli ədviyyatlardan biridir. xəbər verir ki, onun tərkibindəki təbii maddələr qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləyir, xolesterin

.

Beyinə zərər verən qidalar açıqlandı

ABŞ-də aparılan yeni araşdırma beyin sağlamlığı üçün ən zərərli qidələrin ultra işlənmiş ət məhsulları və şəkərli içkilər olduğunu göstərib.  xəbər verir ki, Virginia Tech Universitetindən alimlərin həyata keçirdiyi tədqiqatda

.

Bu qidalar səni xərçəng edə bilər - Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir

Son illər aparılan elmi araşdırmalar sübut edir ki, gündəlik qidalanmada yer alan bəzi məhsullar uzunmüddətli dövrdə xərçəng riskini artırır. xəbər verir ki, mütəxəssislər düzgün olmayan qidalanma təkcə artıq çəkiyə deyil

.

Ürək özünü bərpa edə bilirmiş - Tibbdə inqilab

Elm dünyasında ürək xəstəliklərinin müalicəsində böyük dönüş yarada biləcək mühüm kəşf edilib. xəbər verir ki, ABŞ-nin Nyu-York şəhərindəki Mount Sinai Icahn Tibb Məktəbinin alimləri insan ürəyinin müəyyən şərtlər altınd

turlar.az

toy makiyaji sekilleri hamilelikde qidalanma toy makiyajlari xiyar tursusunun hazirlanmasi qaydasi fikrət əmirov düşüncə dərsi xəmir xörəkləri kosmetika ana haqqinda bayati gunay maraqlı pizza usaq seirleri