Meyvəni yeməkdən əvvəl, yoxsa sonra yeyək?

Meyvəni yeməkdən əvvəl, yoxsa sonra yeyək?Meyvəni yeməkdən əvvəl və ya sonra yeməyin həzm sistemi və ümumi sağlamlığa təsiri müxtəlif amillərdən asılıdır. Ümumi olaraq, meyvəni yeməkdən əvvəl yemək daha faydalıdır.
Milli.Az bildirir ki, bunun bir neçə səbəbi var.
Birincisi, meyvələr təbii şəkərlər və lif baxımından zəngin olduğuna görə mədə tərəfindən tez həzm olunur. Əgər meyvəni əsas yeməkdən sonra yesəniz, xüsusilə ağır və yağlı yeməklərlə birlikdə qəbul etdikdə, meyvə mədədə daha uzun müddət qala və qıcqırmaya səbəb ola bilər. Bu da mədədə narahatlıq, şişkinlik və həzm problemləri yarada bilər.
İkincisi, meyvəni acqarına və ya yeməkdən əvvəl yemək vitamin və mineralların orqanizm tərəfindən daha yaxşı mənimsənilməsinə kömək edir. Meyvədə olan antioksidantlar, vitaminlər və liflər bədənə sürətlə daxil olaraq bağırsaqların işini yaxşılaşdırır, immuniteti gücləndirir və maddələr mübadiləsini sürətləndirir.
Üçüncüsü, meyvəni səhərlər acqarına yemək enerji səviyyəsini artırır və gün ərzində toxluq hissi yaradır. Bu, xüsusilə arıqlamaq istəyən insanlar üçün faydalıdır. Çünki meyvədə olan təbii şəkərlər orqanizmi sağlam şəkildə enerji ilə təmin edir, liflər isə həzm sistemini dəstəkləyir və uzun müddət toxluq hissi yaradır.
Bununla yanaşı, bəzi meyvələr həzm prosesinə görə fərqli təsir göstərə bilər. Məsələn, turş meyvələr (portağal, ananas, nar və s.) mədə turşusunu artıraraq həssas mədəyə sahib olan insanlarda yanma və reflü yarada bilər. Bu səbəbdən, mədə problemləri olan insanlar meyvələri yeməkdən əvvəl deyil, yeməkdən sonra və ya ara yemək kimi qəbul etməlidirlər.
Əgər mədə-bağırsaq problemləriniz yoxdursa və maksimum fayda əldə etmək istəyirsinizsə, meyvəni yeməkdən əvvəl və ya acqarına yemək daha yaxşıdır. Əgər həzm sisteminiz həssasdırsa və turşulu meyvələr sizə təsir edirsə, onları yeməkdən bir neçə saat sonra yemək daha məqsədəuyğundur.
İsmayıl
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 874   Tarix: 11 mart 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Kartof dilimini ayağın altına qoymaq soyuqdəyməni müalicə edir? - Mütəxəssisdən açıqlama

Son günlər sosial şəbəkələrdə xüsusilə "TikTok"da çiy kartof dilimlərinin corabın içində saxlanılaraq soyuqdəyməni müalicə etdiyi iddiası yenidən gündəmə gəlib. xəbər verir ki, lakin mütəxəssislər bu üsulun he

.

Şizofreniyanın çarəsi tapıldı

Psixi pozuntuların gözlənilməz səbəbi aşkarlanıb. xəbər verir ki, beynəlxalq tədqiqat qrupu yalnız bir genin mutasiyasının psixi xəstəliklərin birbaşa səbəbi ola biləcəyini müəyyənləşdirib. Araşdırma "Molecular Psychiatry"

.

Metanol zəhərlənməsi ilə bağlı xəbərdarlıq

Alkoqol qəbulundan 12-48 saat sonra yaranan görmənin dumanlanması, göz qarşısında "şimşəklər"in görünməsi və kəskin zəiflik təhlükəli metanol zəhərlənməsinə işarə edir. xəbər verir ki, bu barədə Böyük Britaniyanı

.

Stress kişilərdə xərçəng yaradır

Son illərdə prostat vəzi xərçəngi diaqnozu qoyulan kişilərin sayı artıb. xəbər verir ki, uroloq Sergey Artemenko bunu iki əsas səbəblə izah edir. Birinci səbəb xəstəliyin daha erkən mərhələdə aşkarlanmasıdır. İkinci səbə

.

Sonsuzluq yaradan qidalar

Son illərdə sonsuzluq hallarının artmasında tibbi problemlərlə yanaşı, gündəlik qidalanmanın da böyük rolu var. Araşdırmalar göstərir ki, bəzi qidalar hormon balansını pozaraq həm qadınlarda, həm də kişilərdə reprodukti

.

Hər kəsin etdiyi təhlükəli səhv: Bu yeməkləri ikinci dəfə isitməyin

Bəzi qidaların təkrar qızdırılması sağlamlıq üçün ciddi risk yarada bilər. xəbər verir ki, bu barədə İngiltərə Qrinviç Universitetinin Qida Təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssisi Dr. Steysi Duvenagen deyib. Onun sözlərinə görə

.

Ailənizdə infarkt olan varsa... - Araşdırmanın qorxunc nəticələri üzə çıxdı

Genetik xəstəlik qan xolesterini xeyli artırır. xəbər verir ki, bu qənaətə "Mayo Clinic"in tədqiqatçıları gəlib. Ailəvi hiperxolesterinemiya yüksək xolesterin səviyyəsinə və erkən ürək-damar xəstəliklərinə səbə

.

50 yaşdan yuxarı insanlar bu vitamini İÇSİN

Ekspertlər bildirirlər ki, 50 yaşdan yuxarı şəxslər üçün D vitamini qəbul etmək sağlamlıq baxımından xüsusilə vacibdir. xəbər verir ki, D vitamini sümüklərin sağlamlığını qorumaq, əzələ gücünü artırmaq və immun sistemin

.

89 yaşlı dietoloq bir gündə nə yediyini açıqladı: Yeganə əl çəkə bilmədiyi şey

89 yaşlı, hələ də aktiv işləyən və qida sənayesinə qarşı apardığı mübarizə ilə tanınan məşhur qidalanma professoru Marion Nestle uzun ömrünün sirrini paylaşıb.  xəbər verir ki, Nestle günə süd və şəkərsiz bir neçə finca

turlar.az

gözəllik məhsulları həkim məsləhəti hamiləlik tanınmış qadınlar bayatilar qis salatlari pizza reseptləri kosmetika uşaq nece olur 8 mart insan vətənə aid bayatılar şəkərbura