Meyvəni yeməkdən əvvəl, yoxsa sonra yeyək?

Meyvəni yeməkdən əvvəl, yoxsa sonra yeyək?Meyvəni yeməkdən əvvəl və ya sonra yeməyin həzm sistemi və ümumi sağlamlığa təsiri müxtəlif amillərdən asılıdır. Ümumi olaraq, meyvəni yeməkdən əvvəl yemək daha faydalıdır.
Milli.Az bildirir ki, bunun bir neçə səbəbi var.
Birincisi, meyvələr təbii şəkərlər və lif baxımından zəngin olduğuna görə mədə tərəfindən tez həzm olunur. Əgər meyvəni əsas yeməkdən sonra yesəniz, xüsusilə ağır və yağlı yeməklərlə birlikdə qəbul etdikdə, meyvə mədədə daha uzun müddət qala və qıcqırmaya səbəb ola bilər. Bu da mədədə narahatlıq, şişkinlik və həzm problemləri yarada bilər.
İkincisi, meyvəni acqarına və ya yeməkdən əvvəl yemək vitamin və mineralların orqanizm tərəfindən daha yaxşı mənimsənilməsinə kömək edir. Meyvədə olan antioksidantlar, vitaminlər və liflər bədənə sürətlə daxil olaraq bağırsaqların işini yaxşılaşdırır, immuniteti gücləndirir və maddələr mübadiləsini sürətləndirir.
Üçüncüsü, meyvəni səhərlər acqarına yemək enerji səviyyəsini artırır və gün ərzində toxluq hissi yaradır. Bu, xüsusilə arıqlamaq istəyən insanlar üçün faydalıdır. Çünki meyvədə olan təbii şəkərlər orqanizmi sağlam şəkildə enerji ilə təmin edir, liflər isə həzm sistemini dəstəkləyir və uzun müddət toxluq hissi yaradır.
Bununla yanaşı, bəzi meyvələr həzm prosesinə görə fərqli təsir göstərə bilər. Məsələn, turş meyvələr (portağal, ananas, nar və s.) mədə turşusunu artıraraq həssas mədəyə sahib olan insanlarda yanma və reflü yarada bilər. Bu səbəbdən, mədə problemləri olan insanlar meyvələri yeməkdən əvvəl deyil, yeməkdən sonra və ya ara yemək kimi qəbul etməlidirlər.
Əgər mədə-bağırsaq problemləriniz yoxdursa və maksimum fayda əldə etmək istəyirsinizsə, meyvəni yeməkdən əvvəl və ya acqarına yemək daha yaxşıdır. Əgər həzm sisteminiz həssasdırsa və turşulu meyvələr sizə təsir edirsə, onları yeməkdən bir neçə saat sonra yemək daha məqsədəuyğundur.
İsmayıl
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 872   Tarix: 11 mart 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

50 yaşdan yuxarı insanlar bu vitamini İÇSİN

Ekspertlər bildirirlər ki, 50 yaşdan yuxarı şəxslər üçün D vitamini qəbul etmək sağlamlıq baxımından xüsusilə vacibdir. xəbər verir ki, D vitamini sümüklərin sağlamlığını qorumaq, əzələ gücünü artırmaq və immun sistemin

.

Bu üsulla ömrümüz 150 il olacaq - yeni preparat

Çinin "Lonvi Biosciences" laboratoriyasının alimləri insan ömrünü əhəmiyyətli dərəcədə artırmağa imkan verəcək yeni preparat hazırladıqlarını bildiriblər. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, mütəxəssisləri

.

Kökəlmə başlayıbsa, bu vitamin çatışmır

Vitamin D çatışmazlığı artıq çəkiyə səbəb ola bilər. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq və dietoloq Diana Erikanova bildirib. "Piylənməsi olan insanlarda vitamin D səviyyəsi normal bədən çəkisinə malik insanlarl

.

Bunları yesəniz, şirniyyatı unudacaqsınız

Şirniyyat bir çox insanın imtina edə bilmədiyi ləzzətdir. Lakin çox istehsal etdikdə artıq çəkiyə, qandakı şəkər miqdarının artmasına, mədə-bağırsaq sistemində problemlərin yaranmasına səbəb olur. xəbər verir ki, zeytun yarpağ

.

Su qabı alanda altına baxın - 304 və ya 316 rəqəmi yoxdursa

Valideynlərə uşaqlar üçün su qabı alarkən xüsusilə materialın təhlükəsizliyinə diqqət etmək tövsiyə olunur. xəbər verir ki, keyfiyyətli və sağlamlıq üçün zərərsiz su qablarının üzərində 304 və ya 316 markalı paslanmaz pola

.

89 yaşlı dietoloq bir gündə nə yediyini açıqladı: Yeganə əl çəkə bilmədiyi şey

89 yaşlı, hələ də aktiv işləyən və qida sənayesinə qarşı apardığı mübarizə ilə tanınan məşhur qidalanma professoru Marion Nestle uzun ömrünün sirrini paylaşıb.  xəbər verir ki, Nestle günə süd və şəkərsiz bir neçə finca

.

İnfarktın siqnallarıdır - Həkimə gedin

Ürək-damar xəstəlikləri dünyada ən çox görülən ölüm səbəblərindən biridir. xəbər verir ki, Kardiologiya Mütəxəssisi Dos. Prof.Dr.Mehmet Fatih Karakaş infarktların çox vaxt gözlənilmədən baş verdiyini qeyd edərək, sinə ağrısı

.

Ucuz olsun deyə texniki silikondan hazırlayırlar, hamı da "bəh-bəh"lə yeyir

Çoxları mətbəxdə istifadə etdiyi silikon şirniyyat bişirmə formalarının təhlükəli ola biləcəyindən xəbərsizdir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı kimyaçı Aleksandr Mixalev deyib. "Belə məhsulların rəsmi sertifikasiyası yoxdur

.

Metanol zəhərlənməsi ilə bağlı xəbərdarlıq

Alkoqol qəbulundan 12-48 saat sonra yaranan görmənin dumanlanması, göz qarşısında "şimşəklər"in görünməsi və kəskin zəiflik təhlükəli metanol zəhərlənməsinə işarə edir. xəbər verir ki, bu barədə Böyük Britaniyanı

turlar.az

makiyaj etmek qaydalari adlarin menasi yay kolleksiyasi bagirsaqlari temizlemek ucun badimcan murebbesi hazirlanmasi gözəl saçlar normal yuxu kosmetika atalar sözü novruza aid qizlar oglaq janrlar