Meyvəni yeməkdən əvvəl, yoxsa sonra yeyək?

Meyvəni yeməkdən əvvəl, yoxsa sonra yeyək?Meyvəni yeməkdən əvvəl və ya sonra yeməyin həzm sistemi və ümumi sağlamlığa təsiri müxtəlif amillərdən asılıdır. Ümumi olaraq, meyvəni yeməkdən əvvəl yemək daha faydalıdır.
Milli.Az bildirir ki, bunun bir neçə səbəbi var.
Birincisi, meyvələr təbii şəkərlər və lif baxımından zəngin olduğuna görə mədə tərəfindən tez həzm olunur. Əgər meyvəni əsas yeməkdən sonra yesəniz, xüsusilə ağır və yağlı yeməklərlə birlikdə qəbul etdikdə, meyvə mədədə daha uzun müddət qala və qıcqırmaya səbəb ola bilər. Bu da mədədə narahatlıq, şişkinlik və həzm problemləri yarada bilər.
İkincisi, meyvəni acqarına və ya yeməkdən əvvəl yemək vitamin və mineralların orqanizm tərəfindən daha yaxşı mənimsənilməsinə kömək edir. Meyvədə olan antioksidantlar, vitaminlər və liflər bədənə sürətlə daxil olaraq bağırsaqların işini yaxşılaşdırır, immuniteti gücləndirir və maddələr mübadiləsini sürətləndirir.
Üçüncüsü, meyvəni səhərlər acqarına yemək enerji səviyyəsini artırır və gün ərzində toxluq hissi yaradır. Bu, xüsusilə arıqlamaq istəyən insanlar üçün faydalıdır. Çünki meyvədə olan təbii şəkərlər orqanizmi sağlam şəkildə enerji ilə təmin edir, liflər isə həzm sistemini dəstəkləyir və uzun müddət toxluq hissi yaradır.
Bununla yanaşı, bəzi meyvələr həzm prosesinə görə fərqli təsir göstərə bilər. Məsələn, turş meyvələr (portağal, ananas, nar və s.) mədə turşusunu artıraraq həssas mədəyə sahib olan insanlarda yanma və reflü yarada bilər. Bu səbəbdən, mədə problemləri olan insanlar meyvələri yeməkdən əvvəl deyil, yeməkdən sonra və ya ara yemək kimi qəbul etməlidirlər.
Əgər mədə-bağırsaq problemləriniz yoxdursa və maksimum fayda əldə etmək istəyirsinizsə, meyvəni yeməkdən əvvəl və ya acqarına yemək daha yaxşıdır. Əgər həzm sisteminiz həssasdırsa və turşulu meyvələr sizə təsir edirsə, onları yeməkdən bir neçə saat sonra yemək daha məqsədəuyğundur.
İsmayıl
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 880   Tarix: 11 mart 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Saçınız tez yağlanırsa, belə edin - 20 qəpiklik çarə

Bəzi istifadəçilər saç baxımında ev üsulları axtararkən şampunun içinə aspirin əzib qarışdıraraq saçlarını yumağa başlayıblar. xəbər verir ki, əsas məqsəd ölü dəri hüceyrələrini təmizləmək, baş dərisini sakitləşdirmək v

.

İnfarktın siqnallarıdır - Həkimə gedin

Ürək-damar xəstəlikləri dünyada ən çox görülən ölüm səbəblərindən biridir. xəbər verir ki, Kardiologiya Mütəxəssisi Dos. Prof.Dr.Mehmet Fatih Karakaş infarktların çox vaxt gözlənilmədən baş verdiyini qeyd edərək, sinə ağrısı

.

Gündə neçə fincan qəhvə təhlükəsizdir? - Həkim xəbərdarlığı

Orqanizmdə kofeinin həddindən artıq toplanması koronar arteriyanın daralmasına və nəticədə miokard infarktına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, kofein qısa müddətdə arterial təzyiqi yüksəldir. Bu xüsusilə hipertoniyası v

.

Yatmazdan əvvəl nəyi, nə vaxt yemək lazımdır? - Mütəxəssislərin tövsiyələri

Yatmazdan əvvəl nəyi və nə vaxt yemək orqanizmin sağlamlığı və yuxunun keyfiyyəti üçün çox önəmlidir. Yatağa çox yaxın yemək həm yuxu ritmini poza, həm qanda şəkərin səviyyəsini dəyişdirə, həm də çəkini artıra bilər. Ümum

.

Soyuqdəyməyə qarşı təbii dərman - Bir stəkan için

Mütəxəssislər soyuqdəymə və qrip mövsümündə itburnu çayının faydalı olduğunu bildirir. xəbər verir ki, itburnu tərkibində yüksək miqdarda C vitamini, antioksidantlar və iltihab əleyhinə maddələr ehtiva edir. Həkimlər deyi

.

Bu qidadan uzaq durun - Bədənə gizli təsirləri VAR

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, gündəlik həyatda "günahsız" görünən bir çox qidada gizlənən fruktoza orqanizm üçün ən təhlükəli maddələrdən biridir. xəbər verir ki, xüsusilə yüksək fruktoza qarğıdalı siropu (HFCS

.

Stomatoloq öpüşməyin dişlərə faydasından danışdı

Öpüş zamanı ağızda tüpürcək ifrazı artır və bu proses ağız sağlamlığına müsbət təsir göstərir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı stomatoloq terapevt Yekaterina Denisova bildirib. Onun sözlərinə görə tüpürcəyin tərkibində kariyesi

.

Ən zərərli kolbasa növləri - Həkimlərdən ciddi xəbərdarlıq

Həkimlərin fikrincə, tam təhlükəsiz kolbasa növü yoxdur. Lakin bəzi növlər digərlərinə nisbətən daha çox zərər verir və yalnız məhdud miqdarda istehlak edilməlidir. xəbər verir ki, qurudulmuş və hisə verilmiş kolbasalar ə

.

Depressiyanın əsl səbəbi açıqlandı

Alimlər depressiyanın yaranmasının gözlənilməz səbəbini açıqlayıb. xəbər verir ki, KAIST tədqiqatçıları depressiyanın yalnız beyin fəaliyyəti ilə məhdudlaşmadığını müəyyən edib. Yeni araşdırma göstərir ki bu vəziyyət immu

turlar.az

qadin sayti qadin dunyasi gözəllik məhsulları elme aid atalar sozleri sizanaqlara qarsi resept hakista xina yaxdi evdarlıq kitabı kosmetika oglaq oglan evi burcler gozde olar vetene aid atalar sozu