Nə ət, nə meyvə, nə də tərəvəz: Dünyanın ən sağlam qidası açıqlandı — 100 baldan 97 aldı

Nə ət, nə meyvə, nə də tərəvəz: Dünyanın ən sağlam qidası açıqlandı — 100 baldan 97 aldıAlimlər minlərlə qidanı araşdıraraq ən sağlam məhsulu müəyyən edib. Nəticələr gözlənilməz olub - nə ət, nə balıq, nə də tərəvəz. Hər marketdə tapıla bilən bu məhsul 100 üzərindən 97 bal toplayaraq zirvəyə çıxıb.
Sağlam həyatın təməli balanslı və müxtəlif qidalanmadır. Meyvə, tərəvəz, qoz-fındıq, toxum və ət kimi təbii qidalar ürək-damar xəstəlikləri, şəkər, insult və xərçəng kimi bir çox xroniki xəstəliklərin riskini azalda bilər. Lakin "ən sağlam qida" dedikdə, hansı məhsulun bu siyahının əvvəlində olduğunu heç düşünmüsünüzmü?
Milli.Az xəbər verir ki, ABŞ-də aparılan geniş araşdırmada alimlər minlərlə fərqli qidanı analiz edərək hər birinə "qida dəyəri balı" veriblər. Bu bal, məhsulun gündəlik qida ehtiyaclarını balanslı şəkildə qarşılama gücünü göstərir. Araşdırmanın nəticələri isə təəccüblüdür.
Badam - 97/100
Dünyanın ən qidalandırıcı məhsulu kimi badam birinci yeri tutub. Təkli doymamış yağ turşuları ilə zəngin olan badam ürək sağlamlığını qoruyur, diabetə nəzarətə kömək edir və güclü antioksidant mənbəyi sayılır. Tərkibində maqnezium, E vitamini, mis və manqan bol miqdarda olur. Gündə bir ovuc badam enerji verir, immun sistemini gücləndirir və orqanizmi zərərli maddələrdən təmizləyir.
Çerimoya (96/100)
"Dünyanın ən sağlam meyvəsi" adlandırılan çerimoya, tropik mənşəli, qaymaqlı quruluşu və şirin dadı ilə tanınır. Antioksidant, lif, vitamin və mineral baxımından zəngindir. İmmuniteti möhkəmləndirir, iltihabı azaldır, göz və ürək sağlamlığını qoruyur.
Tərkibindəki B6 vitamini əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırır. Ancaq meyvənin toxumu zəhərli maddələr daşıdığı üçün diqqətlə istehlak edilməlidir.
Okean levrəyii (89/100)
Ən sağlam balıq növlərindən biridir. Aşağı yağ tərkibli, lakin B12, D vitamini, selen və fosforla zəngin olan okean levrəyi sinir sistemi, sümüklər və maddələr mübadiləsi üçün çox faydalıdır.
Yastı balıqlar (85/100)
Kalkan, dil və ya pisi balığı kimi növlər aşağı civə tərkibi və Omega-3 zənginliyi ilə seçilir. Omega-3 yağ turşuları ürək xəstəliklərinə qarşı qoruyucu təsir göstərir və beyin fəaliyyətini dəstəkləyir. Bundan əlavə, D və B1 vitaminləri ilə də olduqca zəngindir.
Çia toxumları (85/100)
Kiçik olsa da, qida baxımından çox güclüdür. Lif, protein, Omega-3, fenolik turşular və vitaminlər ilə doludur. Smoothie, yoqurt və ya pudinqdə istifadə oluna bilər. İltihabı azaldır, həzm sistemini tənzimləyir və uzunmüddətli toxluq hissi yaradır.
Balqabaq tumu (84/100)
Bitki mənşəli dəmir və manqan baxımından zəngindir. Ürək sağlamlığını qoruyur, immuniteti gücləndirir və maqnezium sayəsində yuxu keyfiyyətini artırır.
İsveçrə pazısı (78/100)
Tərkibindəki betalain antioksidantları ilə tanınır. A, C, E və K vitaminləri ilə zəngindir. Qan laxtalanmasını tənzimləyir, sümükləri möhkəmləndirir və qan şəkərini balanslaşdırmağa kömək edir.
Çuğundur yarpaqları (70/100)
Çuğundurun çox vaxt atılan hissəsi olsa da, yarpaqları əsl qida xəzinəsidir.
Yüksək miqdarda dəmir, kalsium və C vitamini ehtiva edir. Güclü antioksidant təsiri ilə bədəni sərbəst radikallardan qoruyur və hüceyrələrin yenilənməsini dəstəkləyir.
Lalə Qüdrətova
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 654   Tarix: 25 oktyabr 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Alimlər uzun ömrlülüyün sirrini tapdı - 100 qramı 2 manatdır

Alimlər uzunömürlülüyün sadə formulunu açıqlayıblar. xəbər verir ki, Britaniya alimlərinin bu barədə araşdırması "British Journal of Nutrition" (BJN) jurnalında dərc olunub. Tədqiqat göstərib ki, düzgün nisbətd

.

2025-ci ilin ən populyar körpə adları açıqlandı - Şarlotta, Ezra, Mateo

2025-ci ilin ən populyar körpə adları açıqlanıb. xəbər verir ki, "BabyCenter" mərkəzinin illik hesabatına görə, qızlar arasında ən çox seçilən ad Olivia olub və ardıcıl beşinci ildir ki, birinci yerdədir. Digə

.

Diabet və piylənmənin gizli səbəbi tapıldı

ABŞ-nin Meyo Klinikasının alimləri müəyyən ediblər ki, hüceyrələrin qocalma prosesi piylənmənin, II tip şəkərli diabetin və metabolik sindromun inkişafında həlledici rol oynaya bilər. xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələr

.

İstifadə müddəti bitdikdən sonra yeməməli olduğunuz 6 qida

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bəzi qidalar istifadə müddəti bitdikdən sonra sağlamlıq üçün ciddi təhlükə yaradır. . xəbər verir ki, bu məhsullar bakteriyaların sürətlə çoxalması səbəbindən qida zəhərlənməsinə, hətt

.

Turşudan sonra bu əlamətlər yaransa həkimə gedin, yoxsa

Ev şəraitində ət və digər məhsulları konservləşdirmək botulizm təhlükəsini artırır. xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı terapevt Nadejda Çernışova danışıb. "Botulizm bakteriyasını məhv etmək üçün 120C temperatur lazımdı

.

Şirin yuxunun sirri bu yeməkdədir

Gecə rahat yatmaq çətin görünə bilər, amma bəlkə də cavab elə mətbəxdə gizlidir. xəbər verir ki, "The Journal of the National Sleep Foundation" jurnalında yayılan araşdırmaya görə hər gün meyvə, tərəvəz və tam taxı

.

100 baldan 99-nu qazandı: Ən sağlam çay məlum oldu

Dünyada sağlam həyat tərzi sürətlə yayılır və bir çoxları hansı çayın daha faydalı olduğu ilə maraqlanır. İngiltərədə qidalanma elmi sahəsində aparılan son araşdırma isə çay dünyasında böyük diqqət çəkib. Sınaqdan keçirilə

.

Çayı şirin edənlərin nəzərinə - bu xəstəliyə səbəb olurmuş

Çaya şirin qatmaq zərərsiz görünə bilər, amma uzun müddət istifadə olunduqda ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb olur.  xəbər verir ki, gün ərzində içilən bir neçə stəkan çaya atılan şəkər tozu və ya qənd fərqinə varmada

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

turlar.az

toy makiyajlari geyim şəkilləri yay geyimləri 2025 dişlərə qulluq badimcan salati hamiləlik testi zire yagi sac ucun kosmetika pehriz faydalı məsləhətlər oyunlar ariqlamaq qiz evi ucun