Niyə hər gün darçın istehlak edilməlidir?
Darçının tərkibində sümük toxumasının saxlanmasında mühüm rol oynayan kalium, kalsium, vitamin A və K kimi faydalı elementlər var. Darçın təkcə əhvalınızı yüksəltmir, həm də sağlamlığınıza faydalı təsir göstərir.
Milli.Az lent.az-a istinadən xəbər verir ki, darçın kalsium itkisini minimuma endirərək sümük sıxlığının qorunmasında fəal iştirak edir.
Təkcə sümükləri gücləndirmir, həm də onları osteoporozdan qoruyur.
Tədqiqatlar göstərir ki, gündə 2000-3000 IU arasında olan A vitamini səviyyələri sümük mineral sıxlığının artması ilə əlaqələndirilir və bu, sınıq riskini azaldır. Yağda həll olunan vitamin K vitamininin aşağı səviyyədə olması sümük sıxlığının azalması və sınıq riskinin artması ilə əlaqələndirilir.
Darçın romatoid artrit kimi xroniki iltihab üçün də faydalı ola bilər. Bu xəstəlik dəri, gözlər, ağciyərlər, ürək və qan damarları da daxil olmaqla müxtəlif orqan və sistemlərə təsir göstərə bilər.
2018-ci ildə edilən bir araşdırmaya görə, darçın revmatoid artritdə iltihabla əlaqəli iki proteinin səviyyəsini azaldır. Bu sonuncu artrit zamanı qığırdaq və sümüklərin məhv edilməsində əsas rol oynayır.
Darçını pəhrizinizə necə daxil etmək olar?
Hər gün darçınlı çay içmək onun faydalarını əldə etmək üçün əla bir yoldur. Ancaq xüsusilə kassiya darçınında kumarin miqdarından xəbərdar olmalısınız. Həddindən artıq miqdarlar, xüsusilə gündə yarım çay qaşığından çox istehlak edildikdə, sağlamlığa, xüsusən də qaraciyər, böyrəklər və ağciyərlər üçün zərərli ola bilər. Bununla belə, ləzzət vermək üçün darçından orta dərəcədə istifadə etmək təhlükəsizdir və məsləhətdir.
Milli.Az